Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1223 / 1223
(#) zenetom válasza treshold hozzászólására (») 10:15 / 1

Úgy van ahogy majkimester írja.
Pl. a 18F1320-nál open-drain az RA4 kimenet, vagyis kell felhúzó ellenállás, lásd adatlap 8. oldal.
A 18F14K22-nél az RA4 "rendes" kimenet mint a többi, lásd adatlap 10. oldal.
Érdemes ezeket mindig megnézni az adatlapban.
Én anno amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, a 18F1320-nál szaladtam be ebbe, és nem értettem hirtelen mit rontottam el.
(#) treshold válasza majkimester hozzászólására (») 10:26 /

Ezt úgy érted, hogy ha le akarom húzni akkor kimenetre állítom, ha nem akkor bemenet?

Gondolom az nem működik hogy kimeneten magas szintet ad és a vonalon lévő külső tranzisztor meg lehúzza.
(#) majkimester válasza treshold hozzászólására (») 10:36 / 1

Igen,

PORTA,RA4 = 0 és TRISA.RA4-et váltod.

TRISA.RA4 = 0 -> kimenet, tehát GND-re húz
TRISA.RA4 = I -> bemenet, azaz nagy impedanciás

Az nem megy, hogy normál kimenetnél te magasba a külső tranzisztor meg alacsonyba akarja húzni. A gyengébb (ami Murphy szerint a kontrolleren belüli) tönkre is megy.
(#) treshold válasza majkimester hozzászólására (») 11:06 /

Szuper, Köszi az infót. Így már jó lesz.
Következő: »»   1223 / 1223
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem