- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Úgy van ahogy majkimester írja.
Pl. a 18F1320-nál open-drain az RA4 kimenet, vagyis kell felhúzó ellenállás, lásd
adatlap 8. oldal.
A 18F14K22-nél az RA4 "
rendes" kimenet mint a többi, lásd
adatlap 10. oldal.
Érdemes ezeket mindig megnézni az adatlapban.
Én anno amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, a 18F1320-nál szaladtam be ebbe, és nem értettem hirtelen mit rontottam el.
Ezt úgy érted, hogy ha le akarom húzni akkor kimenetre állítom, ha nem akkor bemenet?
Gondolom az nem működik hogy kimeneten magas szintet ad és a vonalon lévő külső tranzisztor meg lehúzza.
Igen,
PORTA,RA4 = 0 és TRISA.RA4-et váltod.
TRISA.RA4 = 0 -> kimenet, tehát GND-re húz
TRISA.RA4 = I -> bemenet, azaz nagy impedanciás
Az nem megy, hogy normál kimenetnél te magasba a külső tranzisztor meg alacsonyba akarja húzni. A gyengébb (ami Murphy szerint a kontrolleren belüli) tönkre is megy.
Szuper, Köszi az infót. Így már jó lesz.