Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmavágó építése házilag
Lapozás: OK   35 / 40
(#) Tambi válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Még egyszer értelmesebben: egy adott gép adott fokozati beállítása mellet állandó feszültséget tartva az áram is állandó lesz?
(#) kaqkk válasza Tambi hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
Természetesen ! A két érték fordított arányban áll egymással ha nő az áram csökken a feszültség .
(#) Phile80 válasza Tambi hozzászólására (») Okt 17, 2016 /
 
A leggyorsabban a legsikeresebb eredményt úgy lehet elérni, hogy ha lemásolsz egy gyári gépet. Gyárak is ezt csinálják..
(#) Tambi válasza Phile80 hozzászólására (») Okt 18, 2016 /
 
Ma rátekertük a D3 mm 3 x 20+14 menetet a primerre, holnap méricskélünk. Nagyon kíváncsi vagyok az eredményre, főleg a karakterisztikára.
(#) Dexan válasza mpisti hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Ha az orientált trafóvasat annak Curiepontja fölé melegítik (kb 700°C) nem veszíti el az orientáltságát? Visszahülve nem kapná meg azokat a dolgokat amivel azt segítették elő, hogy a szemcséi egy irányba mutassanak, elvesznének belőle a hengerléskor kialakult feszültségek...

Amúgy nem látom hogy itt valaki toroiddal kísérletezne, pedig tudomásom szerint annak még orientált alapanyag nélkül is jobb a hatásfoka, ennek mi az oka? (sajnos még nem tudtam mindent végig olvasni ezen a fórumon, de ezen most megakadt a szemem)
(#) erbe válasza Dexan hozzászólására (») Okt 30, 2016 /
 
Toroid maggal trükkök nélkül szoros csatolású trafó készíthető. Plazmavágóhoz laza csatolású (eső jellegű) trafó kell, ami lemezelt maggal egyszerűbben megoldható. Régebben készítettem toroid maggal pálcás hegesztéshez eső karakterisztikájú trafót. Éppen a toroid két nagy előnye vész el. A rövid menethossz és a szoros csatolás.
(#) Dexan válasza erbe hozzászólására (») Okt 31, 2016 /
 
így már érthető
(#) mpisti válasza Dexan hozzászólására (») Nov 5, 2016 /
 
A trafólemeznek pont az a lényege a sima acéllemezhez viszonyítva, hogy a hozzáadott sziliciumnak köszönhetően minimális az örvényáram okozta vesztesége. Az irányított szemcsézetű lemeznél ezen felől a szórási veszteséget minimalizálták a szemcseszerkezet hengerléssel történő befolyásolásával, illetve még a gerjeszthetősége magasabb mint a normál trafólemezé.. Ezeknek a lemezeknek darabolási irányuk is meghatározott. Toroidhoz kizárólag irányított szemcsézetű lemezt használnak, sőt még az "M" típusú tekercselt lemezű trafókhoz is. A Curie pontig történő melegítés nemcsak az irányítottságra hat, hanem az anyagjellemzőkre is, hiszen ezeket a lemezeket az utolsó hengerlésnél már hidegen hengerlik, így érik el a pozitív tulajdonságait. Ha megmelegítjük, akkor meg fog nőni az örvényáramú veszteség, és csökken a gerjeszthetőség.Hogy a toroidnak miért jobb a hatásfoka? A válasz egyszerű: mert a vastestet mindenhol tekercs veszi körül, emiatt minden erővonal ami kilépne a vasból, részt vesz a tekercs gerjesztésében.
(#) p_kowa hozzászólása Feb 14, 2017 /
 
Sziasztok!
Lehet nem épp ide illő kérdés, de valószínűleg itt kaphatok rá legegyszerűbben választ.
Szóval szeretnék egy plazmavágót vásárolni, de a témában nem sok ismeretem van. A piac által kínált márkák jó részét sem ismerem. Az inverterekben és a hegesztőgépekben kimerül a tudásom.
A kérdésem tehát az lenne, hogy milyen gépeket ajánlanátok? A követelmények: vágási mélység acélnál legalább 12mm, bi 50% felett max teljesítményen, 1fázisról "is" táplálható legyen. Minél megbízhatóbb legyen.
Előre is köszi a segítséget!
Üdv, Peti.
(#) Phile80 válasza p_kowa hozzászólására (») Feb 14, 2017 /
 
Az ilyen teljesítményű gépek 3 fázisúak. 12mm-hez közel 60A kell és ha ezt a teljesítményt 50% feletti bekapcsolási idővel szeretnéd, akkor legalább egy 90-100A-es gép, kell, amihez fázisonként 25A-es megszakító szükséges. Kb 800ezerbe kerül.
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
(#) Polly hozzászólása Feb 23, 2017 /
 
Sziasztok !
Én is pont ebben a " cipőben "járok mint p_kowa ,én is egy plazmavágón gondolkodom mert valaki ajánlotta,hogy ne nagyflexezzem a szögvasakat,zártszelvényeket ,acéllemezeket ( elég sokat dolgozom velük ) hanem vegyek plazmavágót sokkal szebb felületet lehet vele elérni.Igaz én csak maximum 4 -5 mm vastagságíg vágnék vele vagy annyit sem , de járatlan vagyok benne ,hogy tényleg gyorsabb és szebb a felület ? Tapasztalata valakinek ,hogy milyen típúsút érdemes venni ,ami megbízható ? Kompresszorom kéthengeres 420 l levegőt tud ,10 bar !
Előre is köszönöm a választ !
(#) Hetope válasza Polly hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
A többség csak a lemezek szabására használja mert a többi dologra célszerűbb a vágó gép amit lehet állítani hogy milyen szögben ( 45 vagy 90) kell vágni .
(#) Polly válasza Hetope hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Akkor nem is érdemes gondolkodnom benne ezek szerint ?
(#) Phile80 válasza Polly hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Zártszelvényt, szögvasat vágni vele macerás, sarokcsiszolóval ezeket egyszerűbb, viszont lemezeket (0-10mm - felette már 3 fázisú gép kell) sokkal könyebb, gyorsabb, főleg ha nem egyenesen kell vágni. Ha jó van beállítva minimális a sorja csak az alsó oldalon.
(#) tomi4 hozzászólása Máj 12, 2017 /
 
Szépnapot segitsegre lenne szükségem. Van 1plazma vágóm 3fazisu 60A. Ami egy CNC re van szerelve. Probléma az hogy zavar lép fel iv begyújtáskor. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni? Köszönöm.
(#) erbe válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Kitisztítani a fejet, minden elhasználódó alkatrészét cserélni.
(#) hulala válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 12, 2017 /
 
Én mindenhol árnyékolt vezetéket használtam (munkakábel, végállás kapcsolók, motorok ) , hidegítő kondenzátorokat és persze ahová csak lehetett zavarszűrő ferritgyűrűket is tettem . Amúgy meg lehet tudni milyen interfészt használsz ?
(#) tomi4 hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Most épült a cnc mach3 al. Van amikor iv gyújtáskor van amikor
Ív leálláskor vagy vágás közben lép fel a zavar és leál a rendszer E stop villog. Plazmavágó nélkül végigfut tökéletesen a program.
(#) hulala válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Ezzel a problémával legtöbb új hobbi építésű cnc-s plazmavágó gép megküzd . De nem válaszoltál , hogy mennyire próbáltad leárnyékolni a rendszered . A végállás kapcsolóknál is jobb ha alaphelyzetben zárt állapotban vannak így kevesebb zajt szednek össze .
(#) tomi4 hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Végálás kapcsolók nélkül is ugyanez a jelenség, motor kábelek nem árnyékoltak, meg a többi se csak az lpt. Hogyan lehetne rendesen leárnyékolni? A szekrényeben is?
(#) hulala válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Én elhiszem neked , hogy a végállás kapcsolók nélkül is ugyanez a jelenség - sőt mondhatom természetes . Csak egy kis megjegyzésnek szántam . Mint írtam minden vezeték árnyékolt legyen (dobozban nem fontos ), a zavarszűrők-hidegítő kondenzátorok is fontosak ( már ismétlem magam ) . A földhurokra is persze kellő figyelmet kell fordítani . A plazmavágó nagyon erős zajokat kelt a térben így ezért érdemes minden apróságra odafigyelni . Érdekelne milyen lpt-d van ?
(#) tomi4 hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Hogy érted hogy milyen lpt van? Nincs az elektronikában nagy jártasságom. Ebbe a zavarszűrők-hidegítő kondenzátorokban még jó jönne egy kis segítség link vagy valami hasonló. Köszönöm az eddigi segítséget.
(#) tomi4 hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Hálózati zavar lép fel. Arra kellene valamilyen szűrő a plazmavágó es a hálózat közé. Leszereltem a gépéről a plazmavágót és kézzel vágtam egy másik helységben miközben ment a cnc és akkor is megállt. A kábelek árnyékoltak.
(#) hulala válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Rendben - akkor tegyél oda .Eddig nem voltak árnyékolva a kábelek - vagy már kicserélted őket ? Én feladom - nem vagyok egy "duracell" .
(#) tomi4 válasza hulala hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Már kicseréltem őket meg raktam rájuk feritgyürüket.
(#) merlingerin válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Szia! Járasd szünetmentesről a CNC-t PC-vel mindennel. Úgy is megáll?

De ez nem plazmavágó probléma, hanem CNC zavarvédelem nyűg.
(#) tomi4 válasza merlingerin hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Igy még nem próbáltam. Köszönöm a tippet.
(#) tomi4 hozzászólása Máj 13, 2017 /
 
Kipróbáltam szünetmentesel ugyanaz történik.
(#) hulala válasza tomi4 hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Nekem ilyen MACH3-as interfészem van . A ferritekre 6-7 menetet rá kell tekercselni a vezetékekből és a stop valamint a limit bemenetekre ahol az optocsatolók vannak tegyél 1 mikrofarádos fóliakondikat de van amikor ez sem használ akkor érdemes "megrelézni" az opto bemeneteket mert azokon a zavarjelek simán átjutnak .
(#) tomi4 válasza hulala hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Ez van nekem is. A limit bemeneteket kikötöttem telyesen levannak szerelve. A ferritre csak 2 kört tekertem.
Következő: »»   35 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem