Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazmavágó építése házilag
Lapozás: OK   36 / 40
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Nem írtad, milyen probléma lép fel ívbegyújtáskor. Ennek inkább a "CNC..." témánál lenne a helye vagy a zavarszűrőknél. Ívnél, akár vágás, akár hegesztés, nagyon nagy a kör is (egy menetes tekercs) és az áram is. A vezetékek elhelyezése sokat csökkenthet a zavarokon. A CNC gépen. Minél laposabban, a vágott (testelt) felület közelében kell vezetni és minél rövidebb kábellel. Ha még a szomszéd helyiségből is "áthallás" van, akkor gyenge a hálózati bemeneti zavarszűrés a CNC-n.
(#) hulala válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2017 /
 
Ezzel a problémával mindenki megküzd mint írtam de leggyakrabban megoldódik csak szép akkurátusan végig kell járni . Sajnos én is ezt a ltp kártyát építettem be és nincsenek rajta optocsatolók a párhuzamos port oldalon . Csak a plazmavágót indító relé miatt szereltem be de már megbántam ( olcsó húsnak híg a leve) . Van egy DB25-ös is itthon csak lusta vagyok átszerelni . A zavarok ezen elektromos eszköz ( interface) közvetítésével jutnak be leginkább . A vezérlő szekrénybe nekem is komoly zavarszűrő van de gyenge pontja a számítógéppel összekötött usb-s kábel még . Nekem jó pár napom rá ment a munkakábelre és a motorok vezetékeire ráhúzni a réz harisnyát meg a jó pár ferrit elhelyezése ill. a hidegítő kondenzátorok bekötése stb . Még a plazmavágó 3 fázisú betáp jó zavarszűrése nem megoldott nekem - de dolgozok rajta . Pedig nekem előnyöm is van mivel nem HF-es gyújtású a gépi fej a gépemen . Az biztos , hogy a hálózatra is komoly zavarok kimennek mert a rádió a műhelyben csak zúg meg kerreg ha bekapcsolom a gépem .
(#) dezso74 hozzászólása Jan 9, 2018 /
 
Sziasztok!

Érdemes házilag plazmavágót építeni?
Dezső
(#) galyasz hozzászólása Feb 15, 2018 /
 
Sziasztok!
Keresek CT-416 multi plazma géphez kapcsolási rajzot. Rendeltem belső íves kábelt és annak van egy plusz vezetéke, ami a serlegre van kötve. Elvileg a testre kellene talán kötni, de így szerintem szétég egyből, le kellene egy ellenállással és egy soros kondival védeni az áramot. Erre keresnék megoldást, eddig nem találtam.
Ha tudtok, segítsetek.
galyasz
(#) Czink Attila hozzászólása Jún 5, 2018 /
 
Üdvözletem mindenkinek! Ötcollos okostelefonról kicsit nehéz volt böngészni, ha a kérdés régebben itt meg lett válaszolva, előre is elnézést kétek.

Házi plazmavágó helyett én csak a szereléket cseréltem. Pontosabban, vettem egy gépet munkakábel nélkül, és most meg vettem egy munkakábelt. A gép nem centrálcsatlakozós, a munkakábel igen. Vettem hozzá a gépbe való aljzatot is, szerelhetőt. Létezik ehhez bekötési rajz valahol? Valaki már kérdezett nem is rég hasonlót... Csak választ arra sem találtam! Köszönöm a segítséget, előre is!
(#) tomahawk hozzászólása Jún 5, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!
Tudna valaki segíteni kínai plazmavágó kapcsolásával. Különféle márkaneveken futnak ezek a gépek, de belül ugyan az az elektronika van. Érintéses, nagyfrekvenciás ívgyújtással indulnak. Vágóáram 40-60 A közötti.
Előre is köszönöm!
(#) Czink Attila válasza tomahawk hozzászólására (») Jún 5, 2018 /
 
Tisztelt tag! Sajnos, nem egyféle van belőle. A kőbányai piacon dolgozok sokszor, az én plazmavágóm is onnan van. Csak az alapok: Van az a kivitel, ami egyetlen toroid vasmagra tekert transzformátorral működik. Van az, amit én is megvettem: Ez sok kis, EE porvasmagos trafón alapuló inverterrel dolgozik, párhuzamos üzemben. Jellemzően a hosszúkás hűtőbordára szerelt inverterenként 4- 6 félvezető látszik kívülről is. Az előzőben inkább a trafó, és a foljtótekercs látványa dominál. A sokinverteres megoldásban a trafók, söntök a bordák közepén vannak, csak a ventilátoron átnézve látszanak. Rajzom egyikhez sincs, de ismereteim vannak javításhoz.
(#) tomahawk válasza Czink Attila hozzászólására (») Jún 6, 2018 /
 
Üdv!

Nekem is ilyen van (3 db EE porvasmag).
Amúgy a gép nekem nagyon bevált, pár hete vettem, és százvalahány méter vágáson vagyok túl vele 2-6 mm közötti lemezeken. A gépem HAINA gyártmányú, elméletileg 80 A-t tud, de ezt nem kell komolyan venni. 12-es lemezt tudtam vele max. átvágni, minőségi vágást 10-ig tud. Ebből következtetve jó, ha 60 A-t tud, de inkább 50-et.
Sajnos a fúvóka fogyóeszköz, mivel az ívgyújtáshoz azt hozzá kell érinteni a vágandó anyaghoz, ha kialakul az ív, akkor már 1-2 mm-rel eltávolítható a fúvóka. Na, ez az, ami elég macerás. Ha a fúvóka hozzáér az anyaghoz, az ív egy része azon keresztül közlekedik, és elég hamar kiég - kitágul - a furata, és mehet a kukába.
Csak egy gondom van vele. A levegő után fúvás mintha nem működne. A pisztolykapcsoló elengedése után elméletileg pár másodpercig még kellene jönni a levegőnek, de ez ezen a gépen nem működik, vagy kispórolták belőle. Lehet, hogy a panelen megvan a helye az ezt vezérlő áramkörnek, ezért érdekelne a kapcsolási rajz. Láttam már olyan gépet, ahol az után fúvás idejét külső potméterrel lehet szabályozni.
(#) Czink Attila válasza tomahawk hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Az ön gépe Haina felirattal lett szitázva, pontosan. Személyesen ismerem a "márka" kiötlőjét, örmény, és a piacon csak "Norik" néven ismert. Az az ő sajátmárkájuk a Straus, Erman, Flinke, stb. "Német" vagy "osztrák" gépek tényleges shenzheni gyártójától. Viszont, a Haina (hiéna) gép gyakorlatilag (az enyém) pilotgyújtásos. Cut 80 a fantázianév a gépen, viszont a trafók csak 1500 VA-esek, 3500 VA 100 volt környékén, az csak 35 amper, persze csúcsban lehet 40 is. Nekem ezt így adták, hogy 40-et biztosan tud. Én épp a vezérlést rajzolom ki, mert a fele csatlakozó nincs kihasználva, és úgy néz ki, árammérőnek, és még potiknak is van ott hely. A trimmer szomszédságú csatlakozó közül az egyik a munkaáram, a másik nincsen használva, ha a 3 tűseket nézem. De van kéttűs is. Én mivel alkatrész nincs a hozzáadott munkakábelhez, el sem hoztam azt. Rendeltem egy Trafimet A 81-es szereléket, centrálcsatlakozóval, persze, a gépbe való aljzatot is beleértve. Ha rájövök, melyik a post, és melyik a pre- flow a gépen (meg, hova való a pilotgyújtás kapcsolója), közzéteszem. Viszont, ha ön esetleg megtalálja, hogyan van bekötve a pilotgyújtásos gép szereléke gyárilag, megköszönöm.
(#) tomahawk válasza Czink Attila hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Ha ez a plazmavágó csak 35 A(max. 40)-t tudna, akkor az áramszabályozó potméter 3/4 állásában nem tudnék vele 12-es lemezt vágni, igaz, elég ronda felülettel. Szerintem legalább 50 A-es.
A pilot funkció megoldásához néhány érdekes videó (bár ezek "külső" megoldások):
https://youtu.be/QO7cnKBNQzg
https://youtu.be/pyM8NjoUj3U
https://youtu.be/-FIR4BxqBXg
https://youtu.be/F1ANANDixnI

Ha jut valamire, érdekelne.
(#) Czink Attila válasza tomahawk hozzászólására (») Jún 10, 2018 /
 
Keressen meg szorosabb együttműködés céljából facebook messengeren. sokol413@hotmail.hu vagy +36204432734.
(#) greczn01 hozzászólása Júl 8, 2018 /
 
Hello szakik ! megvételre kínáltak egy plazmavágót . munkakábel nélkül . Ahogy nézegetem neméppen a legolcsóbbak a kábelek a gépbe belenéztem.
a következőt láttam egy műszertáp aljzatnaktűnő dugós csatlakozó szerintem a pisztolykapcsolóhoz , egy réz levegőcső cstlakozó , és egy műanyag csavaros kb bajonet csatlakozó ami úgy szorítható hogy a csavaron átmenő furatvan (gondolom erre kell az áramot kötni "elég kicsi a furat ") a gép 3 fázisu szerintem elektra beckum 50 - 80

kérdésem

munkakábelt milyent ajánlanátok hozzá , hogyan kell beüzemelni , és milyen sűritet levegő kell hozzá ? palackos vagy kompresszor ?

előre is köszi a segítséget üdv Norbert
(#) mex válasza greczn01 hozzászólására (») Júl 8, 2018 /
 
100-150l/perc fölött van a szükséglete 4bar nyomás felett, úgyhogy csakis kompresszor jöhet szóba.
(#) greczn01 hozzászólása Júl 15, 2018 /
 
helló szakik !

köszi az értékes hozzászólásokat !

A gépet elhoztam a héten próbálok munkakábelt intézni
üdv Norbert
(#) bela budacsik hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Sziasztok!Én eddig jutottam most pantográffal.
(#) bela budacsik hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Még egy a Haináról.
(#) greczn01 válasza bela budacsik hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
jó gyors
(#) bela budacsik válasza greczn01 hozzászólására (») Júl 17, 2018 /
 
Másfeles anyag.
(#) greczn01 hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
kép feltöltéskor azt írja hiba a feltöltéskor
csináltam képeket a gépről a szervíznek felrakom majd .
(#) greczn01 hozzászólása Aug 3, 2018 /
 
Ma megjött a munkakábel és egyéb alkatrészek
Trafimet a81
(#) tintom válasza Czink Attila hozzászólására (») Aug 9, 2018 /
 
Üdv Attila!
Írtam egy üzenetet. Segítséget kérnék egy OTC D-12000 plazmavágóhoz.
Sajnos ilyenekkel nem igazán foglalkoztam, szinte semmi infó róla, és sokan "nyúltak bele" előttem. Minden infó, rajz, tapasztalat jól jönne.
(#) greczn01 hozzászólása Szept 3, 2018 /
 
Plazma
(#) hulala válasza greczn01 hozzászólására (») Szept 3, 2018 /
 
Én is éppen ma készítettem fényképeket a plazmavágómról . Nem olyan szép mint a tiéd sőt inkább egy csúfság de nekem jó . Az eredeti vezérlő elektronikát és vezetékelést kidobtam belőle mert rajz nem volt hozzá és saját elképzelés alapján drótoztam össze . Az eredeti HF-es gyújtóegységet is kidobtam belőle és egy kevesebb mint fele teljesítményűt tettem bele bedobozolva . Így már működik kézi és gépi üzemmódban is .
(#) greczn01 válasza greczn01 hozzászólására (») Szept 4, 2018 /
 
Munkakábel beszerelése esetleges megoldással.
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 27, 2019 /
 
Sziasztok. Valakinek van esetleg bevált kapcsolási rajza plazma vágáshoz max 50mm acél vastagságig?
Páncélanyagot kellene darabolni, de lánggal igen lassú és költséges (drága a nagy palack), így gondoltam építek egy plazmavágót a célnak.
Bármi jöhet, jó tanács , szakrajz, esetleg teljes oldalas rege is amiből tanulhatok /fejthetek le tanulságot/építési tapasztalatot.
(#) mex válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Azt írtad, bármi jöhet...
Először egy kérdés: dolgoztál már plazma vágóval?
50mm vastag acéllemez darabolásához már levegő is kell, nem is kevés. Az inverter teljesítményigényéről nem is beszélve.
Lehet jobban járnál a MÉH telepeken is használt Pb+oxigén párosítással. Persze, lehet csak egy hirtelen fellángolás tapasztalat nélkül, akkor viszont nem szóltam.
Egy, a feledatra alkalmas inverter. Érdemes a teljesítményfelvételt...ézned.
(#) szikorapéter válasza mex hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Szia, jelenleg kölcsönben van ismerősöm palackkészlete , azzal darabolok de irdatlan macera.
Több társcégnél jártam ahol plazmát használnak. Levegő nem gond, kicsi kompresszortól kezdve a 10,5kW-os csavar kompresszorig minden elérhető.
A kérdés inkább hogy boldogulna-e ekkora anyaggal, érdemes-e készíteni,azt könnyebb lesz-e használni....stb
(#) mex válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Használni biztosan nem lesz könnyebb, mert a kézi pisztoly rövid, és a fröcskölésveszély fennáll.
Mire megépíted,üzembiztos kivitelre, elúszik a meló, meg egy rakás kidobott pénz is kalkulálható.
A linkelt gép ~ 800e kerül, de ha megtérül, akkor érdemesebb beruháznod rá véleményem szerint.
(#) szikorapéter válasza mex hozzászólására (») Dec 27, 2019 /
 
Igazad lehet, ekkora áramfelvétel húzná az órát még a cégnél is.
Nem megrendelés, egyéni belső munka. Mivel enyém a cég így nem gond, viszont mivel nem csak én darabolok gázzal, meg akartam könnyíteni a melós dolgát, de akkor ezek szerint azzal csak többet szívna.
Következő: »»   36 / 40
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem