Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   169 / 489
(#) Panhard válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Az órát tesztelem, de úgy néz ki, most teljesen jól lehet állítani a fényerőt, de azt vettem észre, ha időfüggő fényerőszabályzáson van, nem sötétít este 8-kor.
Egyébként köszi a távírányító progit, pont mielőtt küldted, előtte álltam neki egy smd távirányító nyákot tervezni, mert a régi csak 16 parancsot tud, és próbanyákon van összetákolva. és így kicsit nehéz minden parancsot használni. (óra, dátum beállítás, majd parancsok cseréje a keys.asm.ben, újrabeégetés, és mehet a többi beállítás)

rc5.JPG
    
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia! Nagyon jó a 4 lapos irányítás és különösen tetszik a menthető beállítás! Most tényleg készítek egy végleges saját text állományt mivel mindent könnyen tudok kezelni,előhívni Lehet több impulzusosra is fordítani vagy oka van,hogy egyet ad ki?
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!
Csak egy parancs megy a távitól a bázis felé, a '0C". Ez a bázist kapcsolja be/ki. Ha leállítod a forgatást, a bázis kitöltési tényezőjét is átkapcsolod egy kisebb értékre. A forgást a propeller programja méri, és ha nincs mozgásban, akkor lekapcsolja a LED-eket, ekkor kerülnek "Standby" állapotba. A Set Scolling Speed parancs, az éppen futó szöveg sebességét változtatja 16 lépésben. Van ott még egy külön parancs a "Toggle Rotation Speed Display" amely kiküldése után kb. 2-3 perc múlva írja ki az eredményt ford/perc értékben. (Ez együtt jelenik meg a hét napjainak sorszámával.) A kiíráshoz ki kell kapcsolni mind a digitális, mind az analóg kijelzési módot, csak ekkor lesz látható. Természetesen, ezeket a parancsokat is hozzá kell rendelni valamelyik távi kódhoz az aktivizálására.
(#) lajos1969 hozzászólása Szept 1, 2010 /
 
Sziasztok!
Ilyet épitett már valaki?
Bővebben: Link
(#) Action2K válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Nem egy nagy szám (ezzel nem leszólni akarom a pruduktumot). Teljesen egyezik a Propeller clock-kal, csak a LED-ek nem egy vonalban vannak, hanem egy félköríven. Ennyi az egész, a többi már csak fantázia, és programozás. Na itt van az érdekessége ennek!
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!
Ez az RC5x '64 nagyszerű bővítés lett a távirányítóhoz. A 4x16 parancs lehetőséggel már minden funkcióra kényelmesen fel tudjuk programozni a propellert és a Wand órát is. Köszönet
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!

Lehet - 7 csomog küldésére, csak úgy éreztem az alssú lenne... Meg régebben azt kértétek, hogy egyet küldjön...
(#) janocsi válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!
Patexati talán arra gondolt, hogy amíg nyomva van egy billentyű, addig lépteti is a funkciót folyamatosan. Annak valóban nem lenne értelme, ha a távi többször is elküldené ugyanazt a kódot, de csak egyszer teljesülne a parancs végrehajtása, ill. a beállított ismétlések következnének be.
(#) sooty válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia! Építeni nem építettem, de sokszor láttam már kirakatokban hasonló forgó kijelzőt, mindíg fájt rá a fogam. A propeller clock építőkket kéne megkérdezni, hátha Hp41c nek van erre is kész terve... mert tulajdonképpen ez ugyan az, csak félkörben vannak a ledek elhelyezve és persze más koordinátarendszert kell alkalmazni a képek/szövegek megjelenítésénél.
Led Balls, IBall
(#) Rumcájsz válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Vékony drótból meghajtod a gömb "szélességi" köreit majd a "hosszúságiakat" szintén. A földrészeknek megfelelően LED-eket forrasztasz bele. A tápvonalak a szélességi és hosszúsági körök megfelelően, az egészet felaplikálod egy lassú, áttételes motorra és csúszógyürün átvezeted a tápfeszt.
Nem 32 LED a szükséglet az biztos, de ha sikerül megcsinálni valakinek, elmondhatja hogy jó a kézügyessége. Jah, és akkor még programozói és egyéb PIC-kes háttér sem kell hozzá!
(#) Blade666 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
0C paranccsal nekem csak a ledek kapcsolnak ki, és tovább forog, a 0F paranccsal áll le a forgás, gondolom az is a bázisnak megy. Amúgy megcsináltam, köszi a segítséget és nagyon jó lett, minden ászul működik, kíváncsi voltam, hogy amit építettem nehéz nyákkal mennyi a fordulatszám és jól gondoltam, 800 körül forog.
(#) Hp41C válasza Panhard hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!

Köszönöm az észrevételt. Javítás ment.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Sziasztok! Jó lenne az egy parancsos csak nem mindig veszi Lehet cserélnem kéne az ir ledet.. Ha lesz rá idő megpróbálom. Már ha háromszor küldi az is lassú. Csak kérdeztem,hogy lehetséges e ebben is .
(#) Hp41C válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!

Több kiement, 32 led shift regiszterrel feltöltve (74HC595 szerencsésebb lett volna). A felbontás 32*70.

Régebben egy hasonlóról mutattak videot, azon RGB ledek voltak... Egy 18F2620, 24FJ64GA002 -vel meg lehetne csinálni az RGB-st is...
(#) lajos1969 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 1, 2010 /
 
Szia!
Véletlenül nincs egy leírásod ami pic-el van megoldva?
Vagy megtudnánk oldani?
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Szia!
Egy kis probléma mégis előfordul még a Keys.asm-ben a kódok kiosztásánál, azonosításánál. (Ha ugyanaz a kód többször is szerepel a listában, mindig a legutolsó beírt helyen lévőt értelmezi a program érvényes utasításnak). Csak egy parancs kell az indításhoz, ill. a leállításhoz is, erre utaltam a ”0C” kód beállításánál. Ezek szerint a bázis á.k. nálad a ”0F” parancsra kapcsol be/ki, célszerű lenne átnézni, mi lehet ennek az oka. Így az amúgy is kevés kódokból felszabadulhat egy, amit más fontos parancs végrehajtásához lehetne beállítani. Ha fel tudnád tölteni a most használt Keys.asm programot, segítünk azt átnézni.
(#) Blade666 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Igazából, a 0C parancsra írtam a hét napjának kijelzésének bekapcsolását, de ha azt megnyomom azzal egyidőbe kikapcsolnak a ledek is, ezt azzal kompenzálom, hogy nagyon közel tartom a propellerhez a távirányítót, hogy a bázis ne érzékelje.

keys628.asm
    
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Szia!
Meg is van a probléma. A "MUTE" parancs is a bázishoz tartozik, neki küldi el. Ennek hatására az IR LED-et, (infra LED az indexhez), kikapcsolja, emiatt nem lesz a fotótranzisztor vezérelve, nem lesz megszakitás, kialszanak a propelleren a LED-ek. (Hát ennek a parancsnak nem igazán volna sok értelme, mert a motor forog tovább...) Ezt a parancskódot fel használhatod másra, ha a Mute-hoz rendelt kódot átírod pl. 5C-re, amit nem tud a távid küldeni, így már szabadon felhasználható lesz a '0C" kód másra.

keys628.asm
    
(#) Hp41C válasza Blade666 hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Szia!

Pont fordítva módosítottad a Keys.asm-et. Az állomány elején az óra címét jól értelmezted. A következő rész a Philips által használt, szokványos parancskódok definíciója - Ezeket nem kellett volna átírni. A módosítandó a "; Definition of Functions on the Propeller clock" sor alatt kellene a szimbolikus parancsnevekhez kódot rendelni. Ezt két féle képen teheted meg: a parancskód beírásával, vagy egy már definiált (az előző részben) szimbólummal.
(#) Blade666 válasza Hp41C hozzászólására (») Szept 2, 2010 /
 
Hello! Hát igen, de így is működik rendesen, azért köszönöm mindenki segítségét, nagyszerű minden.
janocsi: ha átírom azt a parancsot, akkor a másodperc mutató átváltását nem fogom tudni használni nem?
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Szia!
A fentebbi keys.asm programban, csak a "Mute" parancsnál láttam a ”0C” kódot. Ha átírtad egy már javasolt értékre, a bázist újra kell fordítani ezzel a keys.asm programmal, majd ezután beégetni. Csak a műveletek elvégzése után fog érvényesülni a változtatás, javítás. Ezt követően a propeller programot is újra fordíthatod, égetheted, természetesen akkor, ha erre szükség van, és ezt a most már nem használt kódot a megfelelő helyen fel akarod használni. A változtatás nem érinti a már beállított egyéb parancsok működését.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Szia!
Elnézésed kérem, most láttam a keys.asm-ben. A propeller a "Mute" parancsot értelmezi a másodperc körkörös kijelzéséhez. Így csak a bázis programot kell a fentebb emlitett módon leforditani és beégetni. A propeller programja az maradhat "érintetlenül".
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Helló.
Szerinted ha egy "nagy" kondi van a capsan motoron amelyiknek egyik kivezetése a gnd-hez van kötve akkor a másik a Vcc lenne? Eddig még csak a gnd-t találtam meg a Km3509-es ic-n. Ha a vcc is meglenne már akkor sokkal könyebb dolgom lenne. A Vcc ellenálláson keresztül szokott az ic-be menni vagy nem? (Szerintem nem és akkor a kondi másik végéhez kapcsolódó kivezetés a Vcc.) Szerinted is lehet, hogy az?
(#) Blade666 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Igen ez így van, a gond csak annyi, hogy nincs meg a bázis asm-ben.
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Szia!
Erre nagyon nehéz valós választ adni, mivel nem vagyok képben a KM3509 meghajtó IC bekötését illetően. Elképzelhető, hogy az a pont a Vcc lesz, (elektrolit konenzátor bekötése), de azt ki szokták vezetni a csatlakozó sorra is. Csak olyan áramköri pontok jöhetnek számításba, amelyeket erre a csatlakozóra kivezetve is megtalálod. Egy dolgot lehet adatlap nélkül tenni, mérni a felvett áramot a Vcc-nek vélt ponton egy legalább 100 Ohm-os ellenállással sorban, és lassan emelve a feszt 7-8V-ig, Ha ez az áram max. csak néhány mA, rá lehet kötni a 7-8V-os tápfeszt direktben is, és mehet tovább az elemzése.
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Szia!
Ez esetben már csak annyit lehet tenni, keresni a hozzávaló bázis.asm programot ott, ahol ez a hex állomány is megvolt. Mindenképpen az eredeti átírása lenne a jó megoldás. Ha nem találod meg, akkor egy másik bázis programmal is lehet, de jóval "macerásabb" helyre tenni ezt a mostani állapotot.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Helló.
Igen az ahova akodni csatlakozik ki van vezetve a csatlakozósorra mind a gnd és a másik kivezetése az ic-nek. Sajnos még mindig nem találtam adatlapot.
Kipróbálom amit mondtál, de egy kérdés még, hogy az a néhány mA az mit is jelent pontosan 10-30mA vagy esetleg több/kevesebb? (A másik gond, hogy ha nem megy a motor márpedig a ref. feszültség nélkül nem fog, így lényegesen pici áramnak kéne folynia rajta.)
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Szia!
Igen kicsi áram fog folyni valóban, 1-10mA közötti! Csak akkor folyhat nagyobb, (több mint száz mA), ha már működne a motorod. Az 5V-os tápot a motornak egy 5,1-es Zener sorosan egy 150-220 Ohm-on a Vcc-ről alakítsd ki, erről lehet majd tovább lépni a logikai á.k. próbáihoz (1-2K) ellenálláson keresztül.
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Szept 3, 2010 /
 
Majd az 5v-ot egy másik adatpterről teszem (nem igen van most itthon 5,1V zéner), kíváncsi leszem rá, majd kit probukál. Amúgy van egy videomoci is km3512-es ic-vel, de az talán menni fog.
(#) janocsi válasza janocsi hozzászólására (») Szept 5, 2010 /
 
Sziasztok!
A propeller clock egyik legsikeresebb összeállításában az SMD LED-ekkel szerelt kijelzés lett tökéletesebb, így ott a jövőben már csak SMD LED-eket fogok alkalmazni. Itt már nem jelentős a ”paralaxis”, szinte mindegy hogy milyen szögből nézzük az órát, nagyjából egyformán látható a kijelzés fényerőben is. Már egyáltalán nem vakít szemből nézve sem, ez egy csatolt kis videó felvételen is jól megfigyelhető. A távis kapcsolat gondjai lassan megoldódtak az SMD_f690 verzió működésében, hosszabb ideig kell várakozni egy-egy parancs kiadása között, de már távolról is működik rendesen Az SMD_f690 óráról készült felvételek minőségéért előre elnézést kérek.
Következő: »»   169 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem