Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   168 / 489
(#) Blade666 válasza patexati hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Tehát összeszerelés után kipróbáltam, de még picek nélkül (ekkor még nem világított semmi, aztán felprogramoztam a piceket pickit2 klónnal(Hp41C féle) és a helyükre tettem (ezt programoztam a propellerbe, csak átírtam a reklámszöveget), ezután bekapcsoltam és majdnem minden led világított, majd kivettem a picet, ami foglalatban van, és úgy is bekapcsoltam, és így már csak a ledek fele világított(azok is halványabban). Sajna a pákámnak annyi, így egy darabig nem tudok forrasztani, és szerintem tönkre ment az 5V-os stabilizáló, a puffer kondin 11,62V-ot mértem az elég?
(#) Blade666 hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Ahogy méregettem, kezdek valamit kapizsgálni, ( ha a bázishoz egy vezetékdarabot érintek akkor a led világít), rájöttem a ledek világítását tekintve, hogy a propeller egyik fele(szimmetrikusan nézve) jól működik, egyenirányításnál, ahonnan a diódáról jönne le a feszültség nincs összekötve a negatív pólusnál, így a diódáknál mérve az egyik oldalt 11,5V a másik oldalt csak 1,4V van, amelyik fele a 11,5V-tal érintkezik az jó, lehet hogy valahol nem csináltam meg egy átkötést vagy valami nem tökéletes, lehet a stabilizáló ic miatt van gond, itt lenne a nyákterv, remélem ti láttok benne valami hibát.
(#) patexati válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Ha 12V-os a Zener akkor elég lehet.. Egyszerűen megállapítható hogy van e rendes puffer mert a Zenernek kell melegedni ha nem forog a rotor .. Egyszerűen le kell kötni vagy a jumpert levenni a ventilátor tápjánál. Ha a zener nem melegszik érezhetően ha ráteszed az ujjad nem elég a kitöltés. A nyákot át kéne mosni denszesszel mert valószínű az miatt van kis kúszóáram a nyákon mi meghajtja a ledeket vezérlő tranzisztorok bázisát. Ha azt eléred,hogy ne világítson egy led sem ha megkapja a tápot akkor lehet tovább próbálgatni a ledeket egyesével ellenőrizni egy 10K ellenállással a PIC 5V-os tápjára húzni egyesével a foglalatban így szépen lehet látni melyik megy melyik nem. Előtte természetesen az 5V-os tápot is ellenőrizd műszerrel! Ha minden oké akkor mehet bele a PIC mit szépen tegyél bele az égetőbe és töröld ki mi bent van és égesd újra. Ha nem enged törölni akkor a PIC meghalt A fototranzisztor helyes polarítása is lényeges ha fordítva van bent nem fog működni. Egy hiba mibe beleestem mikor az első órámat készítettem,hogy erős fényben próbáltam éleszteni és a fototranzisztor állandóan nyitva volt emiatt! Javasolom a tranzisztor oldalát befesteni alkoholos filcel vagy egy darab kábelszigetelést húzni rá,hogy a környezeti fények minél kisebb mértékben befolyásolják..
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia C27!
Valóban van ilyen IC-vel, (KM3509F), szerelt motorom, csak az egy videó-fejmotorban van alkalmazva. Egy propeller clock meghatásához lett beépítve, (alig emlékeztem már rá, hová is raktam.) Így azzal sajnos nem egyezik a Capstan motorok bekötése.
(#) Blade666 válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Megtaláltam a hibát az egyik fontos pontnál nem volt odaforrasztva az egyik ellenállás csak az egyik oldalon sajna csak este lesz forrasztóm remélem már jó lesz, mert ahogy odatettem a mérőhegyet az összes led kialudt (pic nélkül)
(#) patexati válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Az élesztést kontroller nélkül kezd el!
(#) Blade666 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Melyik a legújabb program, ami ehhez az órához jó lenne, és hol találom meg?
(#) c27 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Helló.
Adatlapod nincs róla vagy valami információd az ic-ről? (Nekem KM3512-es ic-k vannak videofej motorban 3db van, de eddig csak egyet próbáltam ki ami ment is egy ideig aztán amikor legközelebb elővettem már nem ment. Azóta a másik kettőt hanyagoltam.) A capstan motor beindításához meg nélkülözhetetlen adatlap. Hát ha annyit meg tudnál mondani, hogy az ic lábkiosztásai mik az is jó lenne. Adatlapot eddig nem találtam.
(#) Hp41C válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!

A kereső segített...
Olvasd el a mellékelt szöveges állományban levő leírást.
- Parancskódokat és az óra címét a keys.asm tartalmazza, a távirányítódhoz kell igazítani.
- Mivel nem az RTC-s kapcsolás építetted meg, a melléklet 2. pontja szerint át kell konfigurálni a programot.
- A bázisnál és a rotornál használt parancskódokat leíró állománynak meg kell egyeznie.

Az eredeti bázishoz való programot nem tudok adni, átterveztem...

Szia
(#) janocsi válasza c27 hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Szia!
Az a helyzet sajnos, hogy az a propeller clock (amiben ez a motor van), innen vagy 120Km-re az egyik rokonomnál "ketyeg" már lassan egy fél éve. Ő nem igazán ért hozzá, nem tudja megnézni, vagy elmondani, hogyan is van az bekötve, de azóta is működik folyamatosan egy f628-as RTC-s verzióval. Ha időközben mégis ráakadnék a bekötés lejegyzett kapcsolására, azonnal közé is teszem.
(#) Blade666 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 28, 2010 /
 
Nem is tudtam, hogy van ilyen kereső Köszönöm mindenkinek a segítséget, most már működik, nagyon szuper, erre a kétoldali forrasztásra jobban oda kell figyelnem
(#) Hp41C válasza Panhard hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Patexati, Panhard, Janocsi!

A legújabb 16F886-os rotorban - azt hiszem - megtaláltam a fényerő állítás hibáját. A javítást nemsokára küldöm...
(#) Panhard válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Köszönjük szépen!
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Köszönjük!
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Sziasztok!

Csomag ment... Mi legyen a távirányítóval?
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Szia! Legyen egy távirányító akkor ami messzemenőleg kielégít minden igényt! De azon nem gondolkoztál,hogy az órát menüsre megcsinálni? Így lehetne egy kulcstartós kommersz távirányítóval is üzemeltetni.. Ez persze tudom,hogy óriási munka és valami komolyabb kontroller kell hozzá.. Másik ötletem az lenne,hogy több címzést nem lehet alkalmazni esetleg?
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Beégettem úgy nézem ez jó lesz bár nem igen van most rá időm.. Nagyon jó,hogy a fényerő menükijelzésébe most ilyen könnyen be tudunk lépni A fototranzisztor ellenállását még be kell lőni (kicsit sötét helyre került a szenzor) de nem fog a tv-re állandóan fényerőt váltani..
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Szia!
Nincs értelne tovább feljeszteni a 16F886-ost. Itt a vége- csak hibajavítás lesz.
Megnézem a régebbi 16F886 -esen, a 16F690 -esen is a fényerő állítást...

Ha lesz egy kis időm, a 18F2620 -at élesztem fel az egyel régebbi, a dip tokos 16F886 es, fényerő állításoson...

A távirányító átfordítható 4 laposra is...

Egy 6 csöves nixie órába szeretném az eredményeket áttenni...
(#) Blade666 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Hogyan tudom a távirányítóhoz igazítani?
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Ha lehet szoftveresen csinálni 4 lapost belőle az jó lenne egyenlőre.. Én terveznék majd smd kivitelben is egy távirányítót de az talán akkor 32+2 gombos lenne. Ebben a verzióban elég lenne 3x32 lap és ha lehetne minden lapnak külön kéne egy gomb így a lapok közt gyorsabb kényelmesebb lenne az átjárás. Kérdés milyen kontroller kéne és még milyen extra funkciót lehetne belegyömöszölni mi hasznos és megkönnyíti a kezelést.
(#) Hp41C válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 30, 2010 /
 
Szia!

Meg kell tudnod a következőket:
- A távirányítód a Phillips RC5 vagy RC5X protokoll szerint kell működjön,
- Milyen eszközcímet ad,
- Melyik gombhoz milyen parancskód tartozik.

Ezek ismeretében a Keys.asm -ben az óra címe és a paramcsok kódja átírható. Fordítás, programozás után a módosított parancskódokra hallgat.
A bázisnak is ugyan azzal a címmel kell rendelkezzen, mint az óra, és a STANDBY parancsuk közös legyen.
(#) Blade666 válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ezt a távirányítót csináltam meg, ez RC5 szabványú, viszont hogy melyik gombhoz melyik parancskód tartozik, az gondolom a távirányító programjában van és az nekem nincs meg csak hex-ben, azt vissza lehet fordítani asm-be? Most a távirányítóval ki tudom kapcsolni a forgást, de ha megnyomom, olyan mintha a reklámszöveget pedig bekapcsolná, és letudom nullázni a másodpercet.
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia!
A távi hex 00-tól 0F-ig tud kiküldeni kódokat. A távi címe alapban 1D Ha vissza olvasol, mindenre választ találsz. (A Keys.asm prgramban tudod ezekhez módosítani a parancsokat, aztán újrafordítás, és mehet a próba.)
(#) patexati válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Ha segít valakinek a mellékletben megtalálja a 3 lapos távirányító kiosztását.. Ha tudod melyik címzésen van a távirányító akkor már könnyű a dolog mert ezen kiosztás alapján az óra key asm file-ban kell a neked megfelelő módon átcserélgetni a hex számokat így oda teszed a funkciót hová akarod
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia!
Ha ez az átírt Keys.asm segít, akkor menni fog a 16 parancs kiadására épített távid. A nap csak előre, a hónap csak előre, az index csak előre állítható, mert kevés a 16 lehetséges parancs minden fontosabb funkció elérésére. Jól olvasd át ezt a programot, benne mindent a távi parancsokról, kiosztásról megtalálsz. (Ezzel a keys.asm-el forditsd le újra a programot és égesd is be.)
(#) Blade666 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Köszi, most már így értem hogy van, szerintem még módosítok egy kicsit rajta, igazából a fordulatszám érdekelne, hogy mennyivel forog, annyi kérdésem lenne még, hogy az Index: forgatás előre illetve Index: forgatás hátra, ez minek a forgatása?
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia! Az index itt az óra számlapot forgatja el jobbra-balra, hogy a 12 óra az pontosan "függőleges" legyen. (Ez akkor lesz már közel jó beállítás, ha az index infra LED kb. 4 óránál kapcsolgatja a fotótranzisztort a függőleges 12 órához képest.)
(#) Blade666 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Akkor jóra gondoltam, nekem azzal mondjuk nincs gond mert jó helyre lőttem be a fototranzisztort
(#) janocsi válasza Blade666 hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Szia! Be lehet egy módosított PIC16F628(A)-ra átírt változatot is égetni ebben a propeller clock-ban. Hp41C egyik ilyen programja már tud fordulatszámot is mérni, később inkább azt a verziót égesd be.
(#) Blade666 válasza janocsi hozzászólására (») Aug 31, 2010 /
 
Tudom azt égettem be, a távirányító a bázisnak 2 parancsot küld? A forgás kikapcsolása az egyik és a ledek kikapcsolása a másik, ami a standby állapot? A Set scrolling speed az mi lenne?
Következő: »»   168 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem