Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   60 / 398
(#) bensfregen válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Megépítésnél nekem annyira nem fontos az ára, emrt én szedek hozzá mindent, csak nem akarom hogy megépítés után jöjjek rá hogy a rosszabbik verziót építettem után mert nem tájékozódtam eléggé utána.
Pl sokan vannak rossz véleménnyel az urbánosról, meg mondták már rá hogy csak teleszórta fölösen Miller kapacitásokkal.
Ezekre lennék kíváncsi hogy másoknak mi a véleménye róla.
(#) gambler válasza bensfregen hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Üdv! Ezt is megnézheted az angol verzió R. Ludwig módosítása. Én ezt építem az Urbános helyett!
Bővebben: Link
(#) hapro válasza gambler hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Gamblernek tök igaza van! A Ludwig féle mod. az igazi! olyan hangja van mint álom.
Az Urbánosról azon kívül, hogy előítélettel van sok ember felé rosszat csak annyit tudnék mondani, hogy az IC lába között megy el az egyik vezetősáv és az nekem nem szimpatikus. Hallani hallottam már és építettem is olyat is.
Nekem szimpatikusabb a kettő közül a rádiótechnikás nyák, talán mert olyannal volt dolgom először. Ki tudja.

"És egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki..."
(#) ngyzoli válasza bensfregen hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Az attól függ,mire akarod elsősorban használni az erősítőt.Nem állítanám egyértelműen,h az Urbános verzió ROSSZABB,mint az eredeti,inkább csak más,de nem szól egyformán a kettő.A rádiótechnikásnak mintha testesebb hangja lenne...a különbség nem vészes,de észlelhető.Az Urbán-változat a "modernizálás"jegyében áldozatul esett egy hibának,nevezetesen:X 86(vagy U 97-es??)tokozáshoz lett tervezve a TO3-as helyett,bár létezik olyan nyák is,ami mindkettőt fogadja.Emiatt a legtöbben BD 249-cel építik meg(mivel ez szerepel az ajánlásban is),ebből viszont rengeteg a hamis,és így már kevéssé üzembiztos 2x50voltos tápfesznél. 2x40-ig semmi baj nincs vele.Tehát ha "döngetni" akarsz,inkább az eredeti javallt,és az MJ 15003-asnál jobb tranzisztort nehéz bele találni,ez viszont nem olcsó.(de megteszi a 2N3773 is,negyedannyiért).Ehhez azonban macerásabb a hűtőlemez kialakítása.A Ludwig-verzió abszolút nyerő,de ahhoz már nyák-ot is kell módosítani.
(#) ngyzoli válasza gambler hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Ez a Ludwig-változat érdekes.Az ic pozitív tápágában áteresztő tranyót használ,a negatívban meghagyta a zener-t.Ő nyilván tudja,miért... Mindenesetre figyelemfelkeltő.
(#) gambler válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Egy kis angol tudással végig lehet olvasni, mindent részletesen megmagyaráz, hogy mit miért módosított, és az mennyiben változtat a képen. Az urbános verziónak legnagyobb hibája a bd249. Kérlek szépen az egységcsomagba is beleteszik a hamis tranyókat. Az ick-hez én meg tekertettem külön leágot a trafón, és meg van oldva a dolog.
(#) Alkotó válasza bensfregen hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Hogy szaporítsam a véleményeket, a sajátom is elmondom.
Egyiket sem érdemes megépíteni!
Manapság az R.Ludwig féle módosított rajz alapján készült erősítő a legjobb. Én terveztem nyákot hozzá, BD249C-hez is, meg az eredeti MJL-hez is.
Nekem ez is szól, meg a régiekből is van pár, és egyértelműen jobb az újított verzió.
H itt visszalapozol valamennyit (azt hiszem jó sokat), akkor megtalálod mind a terveket, meg fotókat is. Én még csak kevésbé sikerült nyákokat láttam ehhez az erősítőhöz, mégha ez nem is hangzik túl szerényen. Tudom ajánlani, de ha az én terveimet használod, akkor azokon az egyik dióda fordítva van berajzolva a beültetésen.
Ha nincs meg, felrakom újra szívesen.
Alkotó
(#) bensfregen válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Alkotó Quad-os munkáját eddig is figyelemmel követtem, csak a Kudwig ról nem tudtam kicsoda, és egy önmagát okosnak tartó moddolónak hittem, így nem bíztam benne. Nem tudtam hogy az ő verziója színvonalas közismert és általánosan elfogadott.
Így már valószínű hogy az Alkotó által tervezett fólia fog gyártósorra kerülni, és ha jól emlékszem akkor készült is belőle TO-3 as tranyóra véglegesített rajz is.
(#) Alkotó válasza bensfregen hozzászólására (») Máj 7, 2009 /
 
Csak részben van igazad. Készült TO3-as tokozáshoz terv, de csak terv, így egyáltalán nem biztos, hogy végleges. (azért nem hiszem, hogy gond lesz vele, de azért az eredeti az MJL...tranyóval van). ITTtalálod. D5 dióda fordítva van, arra figyelj oda.

Remélem a gyártósor az nem tényleges sorozatgyártást jelent, mert ebben az esetben súlyos gondokat fogok az utadba gördíteni.

Alkotó
(#) Bencze.k hozzászólása Máj 10, 2009 /
 
hali mindenki,tudom hogy off topic de akkoris!!

Ha esetleg érdekelne valakit van 2db komplett végfokpanelom quad 405 ugye.. régi összerakású,kiválóan müködik. 6000ftért megválnék tölle.Érdeklődni priviben. Köszi,bocsi az offért
képeket tudok küldeni rolla. üdw
(#) Tocki hozzászólása Máj 11, 2009 /
 
Sziasztok! Tudja valaki, hogy melyik féle kidolgozást lenne érdemes elkészíteni a Quad-405-ök közül, mert találtam egy párat már. Az a bizonyos Urbán-féle konstrukció a BD tranyókkal nekem ne valami szinpatikus. Ha valaki tudna 3 rajzot mellékelni valamelyik másikról (kapcs.rajz, nyákrajz, beült.), azt igazán megköszönném. Addíg is kellemes szerelést kívánok minden kedves fórumozónak, és minden jót!
Tocki
(#) gambler válasza Tocki hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Hali! Ezt érdemes megcsinálni, itt a leírás hozzá, Alkotónak pedig a nyáktervezést köszönd, párat visszalapozol megtalálod hozzá a terveket is.
Bővebben: Link
(#) Alkotó válasza gambler hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Egyetértek.
Alkotó
(#) gambler válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 11, 2009 /
 
Örülök, hogy te is így gondolod.
(#) Tocki hozzászólása Máj 11, 2009 /
 
KÖszönöm szépen srácok. Megcsinálom.
Üdv : Tocki
(#) gambler válasza Tocki hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Hajrá!
(#) ngyzoli hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Életemben nem gondoltam volna,h egyszer lesz egy olyan Q405-ös végfok,amit képtelen leszek megjavítani.Most itt van... Ez az a bizonyos legutóbb kapott erősítő,az egyik oldalát "ellőtték",de már azt gyanítom,soha nem is volt jó... A másik csatorna tökéletes,2x54V tápnál 11ohmos terhelésre 36V-eff.kimenőfeszültséggel 118W-ot ad szinuszban,ez idáig rendben.A rossz oldal viszont 12V-eff.kimenőfesz után torzítani kezd,méghozzá asszimetrikusan.Ez éppen 13watt,11ohmon.Egyből arra gondoltam,h nem megy benne a B-osztályú végfok,-de nem azzal van gond.Ugyanis már az A-osztályú erősítő kimenetén,a két soros 560ohmos ellenállás felső pontján is torz a jel szkóppal nézve...a szinuszhullám felső csúcsát vágja,viszont az alsó egészen tápfeszültségig növelhető!! Az összes tranzisztor újakra cserélve,a panel kicsipogtatva,szakadás/rövidzár sehol.Vezérlés nélkül a munkaponti feszültségek látszólag rendben...és itt most megakadtam.Minden jó,és mégsem...Képtelenségnek tűnik,de így van.Végső soron az lenne a kérdésem,h eredeti elrendezésű nyák-ot lehet-e még kapni valahol? Mert a 3mm-es réz hűtőlemezt azért nem akarnám eldobni.
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Ma már odáig elmentem,h az ÖSSZES tranzisztort kicseréltem,természetesen az A-osztályút is,és mivel ez kulcsfontosságú alkatrész,azóta még 2x ellenőriztem,mérve is,és elemmel-leddel próbálva is működőképes.Holnap kicsipogtatom a kondikat is,bár itt hiba kevéssé valószínű.Gerjedést kizártam,az más jellegű hibákat okoz,és a szkópon már látszott volna valami... M.E. tápja megvan,2x16V.Ha a 47ohm szakadt,egyáltalán nem szólna,ez pedig szól,pontosan 13W-ig,sőt azon túl is nő a hangerő,csak veszettül torzít...hogyne,mikor a szinuszhullám fele hiányzik! Ez már kezd parajelenség lenni.Kb.16V-nál ilyen a kimeneti jelalak. :nemtudom:
(#) Nagy Tamás válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Nem akarok okoskodni,de nem lehet hogy azon tranyók melyeknek egyforma béta értékkel kellene rendelkezniük,nagyon eltérnek egymástól? Egy másik típusú erősítőmnél ilyesmi hiba jelentkezett,melyet a párba válogatás oldott meg.
(#) ngyzoli válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
A két végtranyó ugyanazon típus,valamint a két meghajtó is.Szerintem ekkora hibát nemigen okozhat az eltérő béta-érték.A Quad éppenhogy kevésbé kényes erre a faktorra. Passz...
(#) Pioneer válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
A műveleti erősítőt nézted már? Nem lehet, hogy az szórakozik veled? A műveleti erősítő kimenetén milyen a jel?
(#) Alkotó válasza ngyzoli hozzászólására (») Máj 12, 2009 /
 
Szia!
Én dilettáns vagyok, de már volt az én kezemben is QUAD (pár 10 db). A jelenséged nálam már előfordult, igaz szkóp nélkül én nem így jellemeztem mint te, hanem egyszerűen nem szólt elég hangosan (és mondanom sem kell, hogy a régi, vagy eredeti kapcsolásról beszélünk, nem a Ludwig féle modról).
Nos ha egyre gondolunk, akkor nem a tranyókkal van a hiba, hanem a C2-es 100µF-os kondival. Azt ne kérdezd miért, de nagyon érzékeny ennek minőségére. Azt cseréld ki, és szerintem jó lesz. Az említett esetben én 2db párhuzamos 47µF-os tantált tettem be (az volt akkor kéznél) és még ma is megy vele.
Azóta csak nagyon jó minőségű kondikat rakok oda.
Egy próbát biztos megér! (ha beválik, jössz nekem egy tonikkal)

Alkotó
(#) ngyzoli válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 13, 2009 /
 
A tippet köszi,említett kondi új volt,de kicseréltem egy 68µF-os tantálra,-sajnos a hiba maradt.Azért az ötlet díjazandó,vagyis küldöm a tonikot. :pias:
Ez a hiba már több,mint rejtélyes;a ME.tápja megvan,ma kicseréltem az ic-t egy újra-->ugyanaz.A két csatorna áramfelvétele 1%-on belül(!!)azonos a tápágban,és mivel a nyug-áram kb.90%-át az A-osztályú fokozat(T-7)veszi fel,a további áramméréseknek nem sok értelmét látom.Ebben a csatornában a T-7 nem BD-244,hanem BD-708(60V,12A,75W)de ez semmiképp nem lehet hibaok.Mivel a panel amúgy is eléggé leharcolt állapotban volt,úgy döntöttem,újat építek.Mostmár csak puszta kíváncsiságból akarom lejátszani ezt a meccset,h kiderüljön,mi okoz ennyire makacs és felderíthetetlen hibát egy amúgy "bombabiztos" áramkörben.Sajnos egyelőre "ő" áll nyerésre... :boxer:
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
A 0,91 ohm most rövidre van zárva,hogy véletlenül se kavarhasson be. A kollektorköri kompenzáló tekercsnél valóban volt egy kvázi-hidegforrasztás,de ki lett véve pontosítás miatt,tehát jelenleg ez a lehetőség is kilőve...
(#) ngyzoli válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Tulajdonképpen ott tartok,h semmi másra nem tudok gondolni ezen kívül.A két oldal pontosan megegyező árama is erre a tranyóra tereli a gyanút,viszont jelenleg nincs itthon BD 244-esem,vagy bármi más,aminek hasonló adatai lennének.(Pusztán ELVI SÍKON ez sem okozhatna ilyen hibát...)
(#) ngyzoli hozzászólása Máj 21, 2009 /
 
No,ilyet még nem pipáltam,a Quad-rejtély gyakorlatilag megoldódott...Az elején kezdve;mivel nem hagyott nyugodni a dolog,egy "tudatalatti" indíttatástól vezérelve gondoltam,lemérem alacsonyabb táppal,és kisebb ohmos terheléssel is.2x36 volton,a műterhelést megfelezve(5,5ohm),már 22V-eff kimenőfeszültség jelentkezett a határolási küszöbnél,ez pontosan 88W.Vagyis áramkörileg SEMMI BAJA! Persze,h nem találtam hibát,mert nem is létezett.Az volt a gond,h túl magas(!!)volt a 2x53V tápfeszültség... Az állam akkor esett le,mikor a másik csatornát is 5ohm-mal vallatva,32V-eff feszültségnél 186 W-ot(!!) pumpált bele a műteherbe,az eredeti 800W-os toroidról,mindennemű tuningolás nélkül(...)mondjuk,már ott kissé gyanús lett a dolog,mikor a 90W-os műterhelés enyhén füstölögni kezdett... Ezekszerint a leggyengébb tranyó,amit bele szabad tenni,a 2N3442.További érdekesség,h a BD 317-tel is produkálta a hibát,az pedig 100v,16A,és 200W a katalógus szerint.Fura... No mindegy,a "mérkőzés"pontozással nyerve...
(#) Nagy Tamás hozzászólása Máj 27, 2009 /
 
Hamár a végtranyóknál tartunk!!....Most szerelem őket be a quadba,de elkeserítően gömbölyű a bd 317-ek alja. Hőátadás szempontjából ez azt hiszem nem elhanyagolható dolog. Jó tudom hőpaszta is lesz ott de az mégsem úgy viszi el a hőt a tranyóról mintha frankón felfeküdne.Valaki szerelt már ilyesmi "gömbölyű"tranzisztorokkal??
(#) ngyzoli válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Máj 27, 2009 /
 
Az valószínűleg erősen gyártási selejtes,(esetleg hamis??)bár én ilyennel még sose találkoztam.Ha nem tudsz rajta korrigálni,(esetleg síkba reszelni)inkább cserélni kellene.Igaz,a TO 3-asok csak úgy 5W fölött kezdenek munkához a Quadban,de azért...
(#) hitter.zoltan hozzászólása Máj 28, 2009 /
 
hellosztok már régen irtam ide azota tökéletesen sikerült megépíteni az erősítőt jol szol meg minden... csináltam neki előfokot és kéne neki valahogy előállítanom 12V-ot+ a ventiknek.a biztitáblárol akarom lehidalni de ott 50V van jelenleg. az a kérdésem hogy ellenállást tegyek oda ha igen akkor mekkorát vagy 7812 stab ic nemtudom, megfőne e???
(#) hapro válasza hitter.zoltan hozzászólására (») Máj 28, 2009 /
 
Egy soros ellenállás, után egy áteresztőtranzisztor, aminek a bázisán van egy 12V-os zener dióda, nameg a tranyó után egy kb 10µF elko. Már több helyen én is ezzel a módszerrel állítottam elő kisebb feszt ahova kellett. A tranyó fogja elfűteni a táp és a kívánt táp különbségét, meg a soros ellenállás, ha jól választod meg az értékét, akkor az ellenállás fog többet és a tranyó kevesebbet.
Következő: »»   60 / 398
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem