Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quadkopter építés
 
Témaindító: harsadi, idő: Szept 17, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 14
(#) SzervízMacska hozzászólása Ápr 8, 2015 /
 
Sziasztok! Úgy néz ki, engem is elkapott a drón-láz. A közeljövőben szeretnék vásárolni egy ilyen gépezetet. Azért kérdezek itt, mert látom, hogy vannak a témában tapasztalt fórumtársak. Teljesen tapasztalatlan vagyok a modellezésben, és magának a konkrét termékkategóriának a buktatóival sem vagyok tisztában. Kompakt, a mindennapokban könnyen üzembe helyezhető, kevés szerelést igénylő, könnyen hordozható darabot szeretnék. Árban max. 300.000.-ig. Feltételezem, hogy fentiek alapján egy saját kamerával rendelkező gép lenne a legideálisabb számomra. (???) Ebben az esetben még egy fontos kitétel a FullHD felbontás.

A felhasználási terület a YouTube csatornám műsorának bővítése, változatosabbá tétele lenne elsősorban. Az eddigieket szeretném kiegészíteni járműbemutatókkal, végállomások, kocsiszínek részletes bemutatásával és egyéb érdekes légi felvételekkel.

Jelenleg ez az egyik kiszemelt, és ez a másik. Illetve a másodiknak a beépített kamerás változata.
A Bebop-ot távirányító nélkül egész olcsón meg lehet venni, viszont akkor loholni kell utána a kis vezérlési távolság miatt. A távirányítóval együtt használva viszont már 2 km.-ig is elengedhető. Sajnos, a repülési idő csak 12 perc. A Phantommal az a baj, hogy kamera nélkül kerül annyiba, mint a Bebop fullosan. Élőképet is csak borsos felárért ad. Van ugyan kamerám, de 10 dekával nehezebb egy GoPro-nál. Vajon elbírná a DJI drón ezt a tetemes többlet súlyt, vagy kamera vásárlással is kell számolnom, ha ezt választom? Bármilyen tanácsot, tapasztalatot szívesen fogadok annak érdekében, hogy ne nyúljak nagyon mellé. Akár más tipust is ajánlhattok, ami a keretbe belefér. Ötleteket is várok hasznos funkciókra, ami miatt esetleg érdemes kicsit többet áldozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) pittyu2 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /
 
Szia. Volt nálam egy DJI Fantom 2 , nyúztam egy hétig és semmi gond nem volt vele.Ha van egy kis késztetésed barkácsolásra ,(auto szerelő, metro építő, villanyszerelő meg amit olvastam a múltadról )300 ból nagyon fullos gépet tudsz csinálni.Film készítéshez az ardu pilot mega és a DJI NAZA alegjobb. Nekem naza van kettő db és nem bántam meg mert nagyon egyszerü a beállítása. Azzal szoktam viccelni , hogy felemelem a gépet átkapcsolom GPS tartásra-leteszem az adót a főldre elmegyek pisilni és utánna adó kézbe és folytatom a repülést. Persze a haverok akik ismerik a masinát kuncognak, de aki nem az elképedve nézi a mutatványt. Meg a "go home" - Ha nagyon el cseszek valamit egy kapcsolo átváltásra megáll mintha oda szögelnék az égre felmegy húsz méter magasra és hazajön - gyönyörüen leszáll az indulási pontra.Az ardukkal akár útvonal repülést is lehet végeztetni.Csak hát nekem bonyolult a programozása, de aki jó a számítógép vonalon annak az se nehéz.
Az ősszaállításom :multistar 4220-880 motorok 11*4.7 légcsavarok. 30A simonk fw ESC . NAZA V2 fly control GPS el.2 axis gimbal +Mobius kamera (ésTopcam )Mindkét kamera tud élőképet kiadni viszonylag kis késleltetéssel. Turnigy ado 2.4 GHz Frsky modullal és D8R-II vevő. 5.8GHz videó RxTx + Fatshark szemüveg ha FPV repüléshez van kedvem.Az akkuk : 3300 mAh 3 cell. Ez kb fél kilo terhet bír(gimbal+ kamera) Van még egy kissebb gépem Rctimer 2823 motor- 30 A- 10*4.7 srofok - esc-naza v2 fc-gps-d8r-II vevő -topcam kamera gimbal nélkül-2200 mAh akksik. Ez a kedvenc fpv szaladgálóm.
És most épül egy pici ~230 mm FPV RACE gépem ( húvaze micsoda ördög !!!!)
Még annyi hogy ezek Quadro tipusok, komolyabb felvevőt nem illik csak hexa vagy okto kiépítéssel repíteni. Elnézést a hosszú írásért , ha van kérdés válaszolok ha tudok.
Pittyu
ui:a fantom hibátlan volt , de amikor a havernak gondja volt vele --- nagy volt a """"K-index """ érdemes megnézni mert leüti a GPS vételt .
(#) SzervízMacska válasza pittyu2 hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /
 
Szia! Köszönöm a választ. Utána járok majd ennek a vonalnak is, amiről írtál. Eredetileg meg sem fordult a fejemben az építés a tájékozatlanság, de főleg a tapasztalatok maximális hiánya miatt. Mivel - mint utaltam rá - gyakorta cipelném magammal a munkába, ahol a rövidke munkaközi szünetek közben tervezem a drónos felvételek elkészítését. Ezért tűnik első körben a Parrot terméke szinte idillinek. Itt ugye a gimbalt szoftveresen váltották ki, ami miatt a kamerakép csak korlátozottabban állítható, mint a motoros megoldásoknál. Rögtön meg is kérdezném, nagy szükség van-e a kamera függőlegesbe forgathatóságára a mindennapokban? Mert ha elég az a kb. 30 fokos dönthetőség is, amit a Parrot videói alapján saccolok, akkor komolyan versenyben marad. Ha nagyon lebeszéltek róla, akkor kerül képbe a DJI valamely verziója, vagy az építés. Utána számolva a Phantom 2- vel bőven átlépném a keretet, ugyanis ehhez nagy valószínűséggel egy GoPro-t is muszáj lenne venni. Ezzel kapcsolatban érdekelne, hogy mekkora a Phantom teherbírása, és hogyha elbírja a Drift HD Ghost kamerámat (167 g), rá tudnám-e normálisan szerelni a gimbalra?

De áttérve az építés lehetőségére: léteznek-e gyárilag építőkészletek, amik minden szükséges alkatrészt és szoftvert tartalmaznak, vagy a világ négy égtája felől kell darabonként összeválogatni a kellékeket? Egyáltalán van honi üzlet, ahol mindent egy helyen beszerezhetnék hozzá?

Illetve van-e valami jótanács, hogy milyen kényelmi funkciók és egyéb műszaki paraméterek meglétére kell törekedni? Az is érdekelne, hogy hány üzemóra, repülési ciklus, vagy tudomisénmi a vàrható élettartama ezeknek a ketyeréknek? Kaphatók-e a gyári cuccokhoz alkatrészek, illetve milyen karbantartásokra kell számítani a használat során? "Okos" kérdésem akad bőven, csak győzzétek megválaszolni... Előre is köszönöm a további reakciókat!
(#) pittyu2 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /
 
Szia. Nagy a kert és persze a munkahely , sok a melo. Most estem be a kertből. Ha a pihenő idejű felvételek a cél , akkor a kis gépek ( aminek egy alu koffer elég hogy minden egyben legyen, ne ott derüljön ki- jesszus ,az akku otthon maradt ) (akkor nagy a kamerád ). Gyári építő készlet szerintem nincs, a hazai boltosok dupla áron kínálják az alkatrészt. És érvényes a mondás , hogy nem mindig az olcsó az olcsó.
Szerény véleményem ahhoz , hogy ne csalódj nagyot : Mivel a nagy faluban laksz - regisztrálj be az "RC Modell .hu " fórumra. Vannak rendezvények, összejövetelek, adok-veszek stb. Vedd fel a kapcsolatot össze röffenő modellezőkkel - menj el és lesd el a technikát , kérdezz tőlük. A modellező egy különös állatfajta - nagyon segítőkész.
ui: csak neúgy közelíts , hogy vennél valamit - mert akkor rögtön rád sóznak valamit.
Hanem -- építenél és ajánljanak egy jó összeállítást. Ja és mindent a négy égtájból kell összeszedni.( a fantom röhögve elbírja a Mobius kamerát a rögzített képe kiváló )
(#) gabi20 hozzászólása Máj 8, 2015 /
 
Sziasztok
Van nekem egy quadrokopterom, a problémám az vele hogy repülés közben elakadt a propeller és propellert meghajtó fogaskerék néhány foga ledarálódott. Kérdésem az hogy ilyen fogaskereket lehet-e valahol kapni.
(#) david10 válasza gabi20 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /
 
Milyen tipusu a kopterod?
(#) gabi20 válasza david10 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
Szia SYMA X6 - os.
(#) david10 válasza gabi20 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /
 
(#) Hun Procraft hozzászólása Máj 17, 2015 /
 
Üdv Mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni egy saját Drone(Drón). Csak annyi a hátrány hogy nem tudom hogy csináljam az elektronikáját. 3D-ben megterveztem csak a kivitelezésben vannak gondok :/ . Minden választ előre köszönöm. Itt egy kép hogy körülbelül hogy nézne ki. Köszi mindenkinek a segítséget

drone.png
    
(#) GPeti1977 válasza Hun Procraft hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Nagyon szép csak repülni nem fog.
Talán olvasgass itt:
Bővebben: Multirotor
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) Buvarruha válasza Hun Procraft hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Beláthatod, hogy ilyen tudással ez reménytelen vállalkozás.
(#) pittyu2 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Hali. Szép a terv , csak pár pontban konzultációt igényel.
Légyszi , nehasználd a drón szót- olyan ellenszenves--a csúnya médiások adják el így a sztorit.
Írd inkább quadro kopternek.
(#) Hun Procraft válasza pittyu2 hozzászólására (») Máj 17, 2015 /
 
Rendben akkor így használom. Akkor milyet építsek?
(#) Topi válasza Hun Procraft hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Ha vársz egy kicsit, akkor épp utolsó simítások alatt van a multirotoros témakört boncoló cikksorozatom első része. Ha elolvasod majd, akkor egyből magad is látni fogod, hogy a rajzodon mi a probléma. A cikkben lesz szó aerodinamikáról ugyan úgy, mint erőtanról és RC témakörről. Második rész már "szaftosabb", de arról később.

De hogy konstruktívan is hozzászóljak a kérdésedhez, pár észrevétel:
4 egyforma légcsavarral multirotoros gépet építeni nem lehet, átellenben kellenek jobbos és balos légcsavarok (erről bővebben majd a cikkben)
Maga a design elképzelésed nem teljesen repképtelen, ami a külső designt érinti, de a légcsavarok alatti hatalmas zárt terület azt eredményezi, hogy a légcsavarok légszállítási kapacitásának gyakorlatilag csak a 20%-át használod ki. Nem a burkolattal van a baj (bár ott is lenne mit módosítani), hanem a légcsavarok alatti résszel.
(#) Topi válasza pittyu2 hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Használható egyébként a drón szó, ugyanis az teljesen mást jelent mint a quadcopter/multicopter. Egyetlen bibi a drón szóval, hogy ahogy Te is említetted a média szereti használni - még olyanra is ami nem pilóta nélküli (drón).

Drón maradjon az ami pilóta nélküli önjáró azaz UAV, quadcopter/multicopter meg legyen az amihez szép kis távirányító van
Pontosabban megragadva a kérdező szóhasználatát, még drónt is építhet, nem kizárt, az enyém is az, csak egy funkciója a kézi távirányítás.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015
(#) Hun Procraft válasza Topi hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Pc-ről szeretném valahogy megoldani a vezérlést ezért használtam a drón kifejezés. De nem tudom melyik lenne a jobb a quadcopter vagy a drón. A váz alakítható csak egy teszt példányt tettem fel.
(#) Panhard válasza Topi hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Hello Topi!
Mikorra várható a cikked? Engem is nagyon érdekel. Én is már kb: 3 éve építettem az első quadrokopteremet. Akkor kezdtem multiwii vezérlővel, utána próbáltam a MegaPiratNG-t, most pedig már régóta Ardupilot Mega 2.5-öt használok. Ez vált be eddig a legjobban. (De most már ez a vezérlő is nyugdíjba vonult. ) Mostanában építettem egy komolyabb hexakoptert is, ezt csak filmezésre használom.
(#) Hun Procraft válasza Panhard hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Milyen alkatrészek jók egy kezdőnek?
(#) Panhard válasza Hun Procraft hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Korábban egyik hozzászólásomban már belinkeltem pár dolgot, én ezeket használom.
Bővebben: Link
(#) Hun Procraft válasza Panhard hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Köszönöm ^^
(#) Hun Procraft hozzászólása Máj 19, 2015 /
 
A hagyományos forma? esetleg hogy tetszik?

Névtelen.png
    
(#) Topi válasza Panhard hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Ehét végén lesz időm pár kérdéses részt befejezni, és szerintem jövőhét végére már meg is jelenik. Én láttam APM2.5-öt repülni és továbbra is tartom, hogy rendes szabályozást és stabilitást FPU-val rendelkező procival lehet csinálni, így az én saját vezérlőm egy 84MHz-ről futó Cortex-M4, HW-es lebegő pontos számításokkal. Pár us-alatt elvégzi a direkt-koszinusz mátrix számításokat a roll-pitch-yaw kinyeréséhez, és egybe lehet így gyúrni akár több ponton elhelyezett gyro+gyorsulásmérő adatot is. Ezekről inkább majd a második részben lesz szó, az első inkább az alapismereteket fogja átadni, meg a szükséges hozzávalókat.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015
(#) Hun Procraft hozzászólása Máj 19, 2015 /
 
Ezeket találtam

Árlista+link

Adó-vevő: FlySky FS-T6 2.4G 6CH Radio Control Transmitter Receiver for RC Model
Link:http://www.ebay.com/itm/FlySky-FS-T6-2-4G-6CH-Radio-Control-Transmitter-Receiver-for-RC-Model-/161686401515?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item25a542b1eb
Ár:17685 Ft

Motor:A2208 1100KV Brushless Outrunner Motor 17T Gear w/ Prop Adapter For RC Aircraft
Link:http://www.ebay.com/itm/A2208-1100KV-Brushless-Outrunner-Motor-17T-Gear-w-Prop-Adapter-For-RC-Aircraft-/331258063453?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4d2084ea5d
Ára:3,057 Ft/db

Szabályzó: RC Model Blue 5-6v 3A Receiver & ESC R/C Hobby BEC UBEC Device AC876
Link:http://www.ebay.com/itm/RC-Model-Blue-5-6v-3A-Receiver-ESC-R-C-Hobby-BEC-UBEC-Device-AC876-/251932290767?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3aa855aecf
Ára:1,829.90 Ft/db

Repülés vezérlő:HK ArduPilot Mega V2.5 Flight Controller USB/GYRO/ACC/MAG/BARO - UK STOCKED
Link:http://www.ebay.com/itm/HK-ArduPilot-Mega-V2-5-Flight-Controller-USB-GYRO-ACC-MAG-BARO-UK-STOCKED-/221759856987?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item33a1eae15b
Ára:14,982 Ft

GPS:New Ublox NEO-6M GPS+HMC5883L Compass module APM 2.6 ARDUPILOT MEGA 2.6 For FPV
link:http://www.ebay.com/itm/New-Ublox-NEO-6M-GPS-HMC5883L-Compass-module-APM-2-6-ARDUPILOT-MEGA-2-6-For-FPV-/281594853484?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41905c786c
Ára: 3,830 Ft

Összesen: 56045 Ft
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2015
(#) GPeti1977 válasza Hun Procraft hozzászólására (») Máj 19, 2015 /
 
Ha rám hallgatsz veszel egy kész kis quadrót, 10ezer alatt már beszerezhető és megtanulsz vele repülni, azután személyesen felkeresel olyan embert akinek van egy igazi és tud is vele repülni meg segítőkész, és csak azután építesz.
(#) Panhard válasza Topi hozzászólására (») Máj 20, 2015 /
 
Én is ki akarom próbálni a PX4 PIXHAWK-ot. Ez 168 MHz-es Cortex-M4F. Csak elég borsos az ára, de fogok rendelni.
(#) Hun Procraft válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 20, 2015 /
 
Én is ezen gondolkoztam
(#) Hun Procraft válasza Panhard hozzászólására (») Máj 20, 2015 /
 
Nekem is tetszik
(#) Topi hozzászólása Máj 25, 2015 /
 
Ahogy ígértem, itt egy kis olvasnivaló:
Multicopterek, nulláról az UAV-kig I.
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Máj 25, 2015 /
 
Ebben az árkategóriában a Syma X5-C1 nagyon jó, kamera is van rajta, és 16400Ft-ból megvolt amikor a haverom vette.
Bukfencet is tud, és olyan vezérlése van hogy nagyobb szélben is simán repül.
(#) kisedison válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 25, 2015 /
 
Ha építi az ember akkor sokkal óvatosabb vele, mivel sok munka fekszik benne, jobban betartja a szabályokat.. A Syma meg játék.
Következő: »»   4 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem