Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quadkopter építés
 
Témaindító: harsadi, idő: Szept 17, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Topi válasza riddler17 hozzászólására (») Ápr 20, 2019 /
 
Szervó jelet fogad, azzal tudod állítani a dőlést, elforgatást, stb. Szervójelet levéve viszont SW függően vagy hibaállapotba, vagy alaphelyzetbe áll, ritka esetben tartja csak meg előző állapotát.
(#) riddler17 válasza Topi hozzászólására (») Ápr 20, 2019 /
 
Szia! Ez azt jelenti, hogy logikai magas jellel lehet ide-oda állítani, amit lehetne akár egy prell mentesített nyomógomb segítségével?
Esetleg tudnál nekem az ebay-ről mutatni egy számomra megfelelőt hasonló árkategóriában?
Üdv
(#) kapu48 válasza riddler17 hozzászólására (») Ápr 20, 2019 /
 
Tévedés!
Bővebben: Link
(#) riddler17 válasza kapu48 hozzászólására (») Ápr 20, 2019 /
 
Szia!
Tehát ha jól értem, a vezérléshez, hogy az adott dőlésszög megmaradjon, kell egy PWM áramkör, aminek 50Hz-es jel van a kimenetén, valamint kísérletezéssel be kell állítani a megfelelő impulzusszélességet.
(#) Sanyi74 hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Szia!
Nem jól értelmezed. A vevőből ha van szabad csatorna, kijön a szükséges jel. Milyen távod és vevőd van?
(#) riddler17 hozzászólása Ápr 21, 2019 /
 
Szia!
Egy MJX Bugs 3 Pro drónhoz szeretném csatlakoztatni a gimbalt. A távirányítón van két tolókapcsoló, amihez nincs funkció társítva, mellékelek róla képet.
Találtam a neten szerencsére olyan képeket is, amiken látszódik az elektronika, de én nem igazán látok rajta szabad csatlakozót.
Itt tekintheted meg.

Üdv
(#) Tomy666 hozzászólása Szept 2, 2019 /
 
Nem pont ehhez a témához kapcsolódik de talán tudtok segíteni nekem.
Kölcsön kaptam egy kis Smoby márkájú elektromos quadot 6V-os.
Van benne egy kis elektronika ami meghibásodott, egyik alkatrész elfüstölt.
Sajnos nem tudom hogy milyen alkatrész volt, de ennek hiányában a többi is melegedni kezdett.
Ha valamelyikőtök meg tudná mondani hogy milyen alkatrész lehetett és hogy a panel pontosan mi célt szolgál azt megköszönném.
Nem akarom így visszaadni a tulajnak
(#) Peter65 válasza Tomy666 hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Szia!
Ha a baloldalon lévő kettő fehér vezeték a betáppont és a jobboldalon lévő piros és fekete vezeték megy a motorhoz, akkor ez a motorvezérlő elektronika, valószínűleg csak lágyindító.
Ha ez így van, akkor a jobb felső sarokban lefüstölt alkatrész egy schottky dióda lehetett. Ha ez tönkrement, akkor valószínűleg a fet (legnagyobb méretű háromlábú alkatrész) is tönkrement, és azért melegedhet. Ha fet tönkremegy, gyakran viszi magával a meghajtó tranzisztort.
Kérdés, hogy mi melegszik még. A vezérlő IC is behalhatott, ha a tönkrementel során túlfeszültség keletkezett. A fényképről nem tudom leolvasni a típusát, de nem kizárt, hogy csak egy négyes műveleti erősítő, pl.: egy LM324-es.
Jó lenne a másik oldalt is látni. Valaminek van helye vagy kivezetése a fet mellett. Lehet, hogy valamilyen hővédelem, vagy legalábbis a helye.
Kérdés, hogy mitől ment tönkre. Ha a kettő fehér a bemenet, vigyázni kell, mert a fordított polaritás is tönkreteheti.
(#) Tomy666 válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 3, 2019 /
 
Szia!

Köszönöm a gyors választ!
Igen a jobb oldalon lévő piros, fekete vezeték megy a motorhoz a bal oldali kettő fehér közül az alsó elvileg a negatív a felső egy kis mikrokapcsolóra csatlakozik ami benyomott állapotban a pozitívra kinyomva a negatívra van kötve (nem is értem hogy miért)
A vezérlő ic lm324 ahogy írtad.
Az az érdekes hogy ha úgy mérek rá hogy a motor nincs rákötve akkor nem melegszik semmi és egyből a motorvezetékeknél 6.2V-ot tudok mérni, ha a motor rá van (volt kötve) akkor a fet annyira felmelegedett hogy a forrasztás is leolvadt és leesett. Valószínű hogy tönkrement. Hogyan lehet kimérni?
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2019
(#) Peter65 válasza Tomy666 hozzászólására (») Szept 3, 2019 / 1
 
A tönkrement dióda pótlása nélkül nem kellene próbálgatni, mert jóeséllyel tönkremegy a fet a túlfeszültségek miatt. Ha bent van a dióda, akkor is tönkremehet, mert nincs kondenzátor a panelon, és a nagyon nagyok a vezetékhurkok, ezért azt is érdemes lenne pótólni (mondjuk egy 1µF-os fóliakondenzátor és egy 100µF 25V elektrolit kondenzátor párhuzamosan a fet source-e és a jobb felső piros kivezetés közé rövid lábakkal).
A fet source és drain-je között egyik irányban szakadást, másik irányban egy dióda átmenetet kellene mérni. Ha már leforrasztotta magát, nem érdemes vele foglalkozni, mert jó eséllyel tönkrement.
Lehet, a motort is le kellene ellenőrizni, mert ha zátlatos lett, akkor az is tönkre teheti az elektronikát.
(#) Tomy666 válasza Peter65 hozzászólására (») Szept 4, 2019 /
 
Nem vagyok annyira jártas az elektronikában, a lefüstölt schottky dióda az milyen fajta lehetett vagy milyen típusúval lehetne helyettesíteni?
(#) Peter65 válasza Tomy666 hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
A fet nagyon nagy áramú (77A), üzemszerűen ennek a töredéke folyhatott, de lehet hogy az 5-10A-t elérte. Szerintem vedd meg az SMB vagy SMC tokozásban elérhető legnagyobbat. 5A-es vagy 4A-es típust több helyen lehet találni, a HEstore-ban is van SS54 vagy SK54. De betehetsz furatszerelt kivitelt, akár PC tápból bontott gyorsdiódát is.
Beültetés előtt kapard ki az elszenesedett nyákrészeket. Az elszenesedett nyák vezetővé válik.
(#) gyurma888 hozzászólása Szept 11, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy vannak-e itt olyanok, akiknek van tapasztalatuk DJI Tello komolyabb programozásában?
Konkrétan arról lenne szó, hogy esetleg csatolhatnánk-e GPS modult a drónhoz... Vagy esetleg tudtok-e olyan drónt, ami programozható, és rendelkezik beépített GPS modullal?

Köszönöm szépen előre is a segítségetek!
(#) Lucifer válasza gyurma888 hozzászólására (») Szept 11, 2019 / 1
 
AFAIK nincs főzött firmware a Tello-hoz anélkül meg azért körülményes lenne bármilyen komolyabb hardvares hack. A helyzetet nehezíti, hogy tudomásom szerint egy darab Intel Movidius van benne ami kezeli a kamerát, az optical flow-t, a wifit, intézi a motorok szabályzását, szóval nem kis patkolás lenne megcsinálni akár azt is, hogy egyátalán repüljön. Mindezt kapcsrajz nélkül úgy, hogy a Movidius azért nem egy barkácsolók kedvence processzor.

Ha ilyen jellegű vágyaid vannak akkor venni kell valami kevésbé leütött DJI Phantom 1-et vagy 2-t kihajítani a Naza-t belőle tenni bele valami nyílt koptervezérlőt.

Esetlegesen végig kell nézni a fejlettebb DJI-ok (Spark, Mavic, P3-4) illetve Parrot Bebop SDK-kat, hogy nem-e lehet vele megcsinálni amit szeretnél.
(#) gyurma888 válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 10, 2019 /
 
Nos, kicsit megkésve válaszolok, lekerült a napirendről a dolog, de köszönöm szépen a segítséged!
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem