Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió antenna készítése
 
Témaindító: luluzulu, idő: Dec 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) kadarist válasza david224 hozzászólására (») Júl 12, 2010 / 1
 
Szia!
Ne koaxot használj, hanem egy egyszerű szigetelt, hajlékony vezetéket, akit a csatlakozó középső részéhez kötsz. Koaxkábelre akkor van szükséged, ha rendes (dipól) antennát akarsz a tunerre kötni.
(#) david224 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 12, 2010 /
 
Köszi megpróbálom!
(#) beny2k hozzászólása Aug 8, 2010 /
 
Sziasztok!

Légyen szíves valaki segítni abban, hogy mit tudok tenni egy alap szobai rádió - aminek csak egy vezeték az antenája - vételének javítása érdekében. A gond az, hogy panelben lakok, és hiában van az ablaknál gyenge a vétel, feleg pl.: ha reluxát leengedem.

Köszönöm szépen asegítséget.
(#) zolika60 válasza beny2k hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
A fali antenna csatlakozón nincs rádió kimenet? Panelban szokásos.
(#) beny2k hozzászólása Aug 10, 2010 /
 
Nincs.
(#) pucuka válasza beny2k hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Milyen rádiód van, illetve milyen sávokat szeretnél venni, és milyen antenna csatlakozó(k) vannak rajta, van-e egyáltalán?
(#) gaben62 válasza beny2k hozzászólására (») Aug 10, 2010 /
 
Milyen rádió ez?
Egyáltalán megfelelő az érzékenysége, szabadban vagy az erkélyen jól szól nem sistereg?
Gondolom Fm sávot szeretnéd hallgatni.
Amennyiben megfelelő a vételi érzékenysége,készíthetsz
hozzá 4elemes Yagit, melyet koaxal csatlakoztatsz az antennájára.
Antenna bemenet hiányában,a beépített teleszkóp antennára,csipesszel és kész.
(#) beny2k hozzászólása Aug 11, 2010 /
 
A legalapabb ébresztős rádió (Philips). Édesanyám használja a konyhába, és azt mondja: "Ha le van húzva a reluxa, vagy zárva az ablak (ablak melett van), akkor nem szól olyan jól. Illetve nehéz beállítani a csatornát (MR1 Kossuth)". De egyébként jól szól. Az antenna kimenete csak egy kábel, nem teleszkópos. Ez a kábel pedig csak egy szűk nyiláson van kivezetve a "dobozból". Erre szeretnék megoldást.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Stewe válasza beny2k hozzászólására (») Aug 11, 2010 /
 
Melyik sávon hallgatja a Kossuthot? Az 540KHz-es középhullámon (MW), vagy URH-n (FM)?

Középhullámon a ferritantenna irányérzékenysége jelentős, nem mindegy hogy áll a készülék, a teleszkópos botantenna (vagy lelógó huzal) pedig pedig semmit nem hoz.

URH vételnél az antenna állása nagyon lényeges, általában csak kísérletileg lehet beállítani, 7-800mm es hossz az, ami kívánatos (hullámhossz negyede)
Kis brakácsolással felszerelhető egy teleszkópos antenna, mi legalább stabil.
(#) beny2k hozzászólása Aug 12, 2010 /
 
URH-n szertném. Mit kell még akkor tudni a teleszkópos antennáról? Hogy csinálhatnék egyet?
(#) Stewe válasza beny2k hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Csinálni házilag vállalhatatlan, 6-800 forintért láttam boltban, de webáruházakban még olcsóbb is lehet (példa). A fekvő kivitelű rádiós órához a csuklós forgatható tőkével szerelt a legjobb, ezt a legkönnyebb a megfelelő helyzetbe állítani. Kérdés persze, hogy a készüléken tudod-e megfelelően rögzíteni, ezt pedig csak akkor tudod biztosan, ha vásárlás előtt kézbe tudod venni, és megnézni.

Ez egy sokkal drágább, dugaszolható változat.
(#) zolika60 válasza beny2k hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
Teleszkópos antenna:Bővebben: Link
A készülékhez kell rögzíteni, és csatlakoztatni oda, ahol most a kilógó drót van a panelhez.Hoppá Stewe gyorsabb volt.
(#) Stewe válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 12, 2010 /
 
A te linked akkor is hasznos. :yes:
(#) c27 hozzászólása Nov 3, 2010 /
 
Pucuka hogy kell behangolni a rádiót? Ezen az antenán hiába gyári sztem elég régi darab bele van fűzbe az antenna rá van forrsztva egy alátét és oda kell rácsavarni. Elég gagyi dolog tudom. (Egy műanyag tokba be van téve az antenna vége és annyi ott van a felfogató is. Nincs külön csatlakozó kivezetés.)
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Több kérdés is felmerül.
Antenna: az antennánál az az alátétszerű dolog, az nagy fellületen csatlakozik a karosszériához, ez adja az ellensúlyt, ami az antennának a másik fele. Ennek közepén megy át szigetelve a sugárzóhoz csatlakozó rész, ez a meleg ér, az árnyékolt antennakábel közepe. Az van, amit csatoltál a képen ugye?
Hangolás: ez attól függ, hogy milyen a rádiód. Ha jó a sejtésem akkor ez egy párszáz forintos kis műanyagházas kütyü, ez nem lessz jó az autóba. Ennek, alapból kicsi az érzékenysége, amit feljavítani se nagyon lehet, érdemes.
Az antennacsatlakozóba bedugsz egy elég hosszú drótot, és úgy helyezed el, hogy valami szóljon.
Ezután már kell szakértelem, fel kell ismerni pl a különböző sávokhoz tartozó modulátor, és oszcillátor elemeket, amik változhatnak attól függően, hogy milyen hangolású a készülék. Eddíg megy?
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Nem egészen az az alátétszerű karika az antenna végéhez van forrasztva gyárilag oda megy a kábel közepe, azt körülveszi egy műanyag burok és azon kívül van egy bilicshez hasolnlító vas oda megy a külső része a kábelnek és az autóhoz az a felfogató.
A kábel az hasonló, de nem biztos, hogy ugyan az, de a csatlakozó szinte tök ugyanaz mármint az a vége ami a rágióba kell dugni.
Az autórádió nem egy fekete műanyag, hanem kimondottan autórádió fém külsővel (és még kazetta lejátszó is van benne és még jó is).
A szakértelemnél kis gondok vannak mert addig eljutottam, hogy van 4db kis alumínium házas cucc és a tetején egy lyukkal benne egy csavarfej gondolom az lenne az. Vagy még van magán az állomástekergetőn is a hátulján 4 kis csavar, de az nem tudom mire jó.
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
A fém burkolatot le kell szedni róla, nagyjából behangolni, a fémlemezen levő lyukakon keresztül utánnahangolni. Persze, ha csak szükséges
Fénykép jó lenne.
Az antennatalpba a kábelt beforrasztják, oda csak ritkán tesznek csatlakozót. A hosszabbító kábelt akkor kell használni, ha az antenna hátul van, és a gyári hossz nem elég.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Ok, majd megpróbálok valamilyen képet csinalni majd holnap.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Helló.
Csináltam pár képet, igaz nem túl jó minőségűek sajnos (most nincs fényképező itthon ), de azért remélem látszik a lényeg.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Még csináltam pár képet elég *** a minőség sajnos, de egy darabig jobbat nem tudok.

Finomabban, ha kérhetem.
-- kobold
(#) kadarist válasza c27 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Köss a test csavarra egy olyan hosszúságú pálcát, mint amilyen hosszú az antenna maga, állítsd be őket Y-alakba és úgy próbáld ki így.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ok, kösz. Holnap majd kipróbálom.
(#) c27 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Helló.
Kipróbáltam azt az Y alakot fordítottam így meg amúgy, de sajnos majdnem ugyan az bizonyos állásban jól szól az ellenkező irányba meg zúg.
Pucuka ezt a hangolást hogy lehet elvégezni? Min kell állítani? Azokon a kis tekerhető izéken ?
(#) pucuka válasza c27 hozzászólására (») Nov 6, 2010 /
 
Ahhoz, hogy hangolni tudjad fel kellene ismerned az áramköri elemeket. Kapcsolási rajz hiányában, ez elég nagy ismeretet, gyakorlatot igényel. Ezzel a gömbölyű izével nem fog menni. Inkább szerezz szakembert. Ha amúgy is kukába szánod, gyakorolhatsz rajta. Keress egy akármilyen hasonló korú autórádió kapcsolási rajzát, és ennek segítségével fedezd fel, hogy mi hol van benne. A hangoláshoz csak akkor állj neki, ha már kiigazodsz a panelen. Elég nehéz, és idő igényes dolog, de sokat tanulhatsz belőle, amire szükséged lessz, ha RF áramkörökkel szeretnél foglalkozni.
(#) c27 válasza pucuka hozzászólására (») Nov 8, 2010 /
 
Hát sajnos nem tudom felismerni eddig nem nagyon foglalkoztam ilyenekkel. Akkor egyenlőre félreteszem majd ha 1x eljutok odáig akkor majd megcsinálom, de lehet könnyebb szerezni egy másikat. Majd meglátom mikor lesz időm vele foglalkozni. Kösz a segítséget.
(#) Jengo hozzászólása Nov 24, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy antennát szeretnék készíteni a Szabadkai Rádió vételére (FM 89,6 MHz). Kb 35km-re van az adó. Meg lehet oldani dipóllal is vagy Yagi? Megköszönném, ha konkrét méreteket / tipust írnátok. Nem vagyok járatos a témában
Thx!
(#) kadarist válasza Jengo hozzászólására (») Nov 24, 2010 /
 
Szia!
Nézz be ide: Bővebben: Link
(#) baraszava hozzászólása Júl 11, 2012 /
 
Sziasztok!

BUSCH Experimentier System-5000 kísérletező rendszer rádiójához antennát szeretnék készíteni.
Milyet ajánlatok?

images.jpeg
    
(#) Class-A-. válasza baraszava hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Szia! Mivel kísérletezéshez használnád ezért egy három elemes YAGI t ajánlok meg építésre.Mivel ezek a ( KITT) ek egyébként sem nagy érzékenységűek ezért kell egy legalább 3 elemes.Ennek már van nyeresége,amire szükséged van.Ha csak sima dipólt használnál lehet a siker élmény nem lenne nagy hatással rád,egy jobb antennával nőnek az esélyeid! Ezen az oldalon láttam is egyet .
(#) Class-A-. válasza baraszava hozzászólására (») Júl 11, 2012 /
 
Néz be az FM-DX oldalra ,ott látsz képeket is.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem