Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   259 / 274
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 20, 2022 /
 
A szűrést hogy valósítanád meg a gyakorlatban?

Elméletileg tudom hogy kell, de a gyakorlatban nem sikerült
megcsinálnom, egy olyan sávszűrő erősítőt ami állítható 7-25 Mhz
között, és utána hajtja a mixert.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Jún 20, 2022 / 1
 
Mert az egy rossz elképzelés, hogy hangolható szűrő! Az legyen fix..., max a sávszélessége akkora, hogy elférjen benne a kívánt spektrum...
(#) pucuka válasza tnl hozzászólására (») Jún 20, 2022 / 2
 
Nagy fába vágtad a fejszédet. Professzionális szélessávú (3 - 30 MHz) vevőknél a helyi oszcillátor jelét úgy állítják elő, hogy egy nagyobb, legalább 10 × frekvenciájú stabil, hőkompenzált oszcillátorhoz hozzákevernek egy közel azonos frekvenciájú oszcillátor jelét, majd aluláteresztő szűrővel szűrik a különbségi frekvenciát.
Valahogy így:
f0 = foszc - fhangol Pl. 500 MHz - 510 - től 530 MHz, a különbség 10 -30 MHz, és ez a helyi oszcilllátor frekvencia tartománya.
Ha az 500 MHz elég pontos, akkor a 10 - 30 MHz tartomány is elegendően pontos lesz, és szép LO jelet is fogsz kapni. Az 500 MHz -es oszcillátor frekvenciáját PLL -el stabilizálod egy TCXO hoz.
Régebben a Banggod -on láttam készen hasonló kész áramköröket 35 - 400 MHz tartományban volt hangolható.
(#) tnl válasza pucuka hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Én csak két oszcillátor jelét akartam volna összekeverni, ezzel
kapok egy harmadik jelet, amit meg felhasználni lokal osc. jelnek.

A másik két jelet, meg a egyéb keveréskor keletkező
hulladék frekvenciákat egy sávszűrővel kiszűrtem volna.


Ilyet állíthatót, (és kevés tekercsből állót ) nem tudtam létrehozni,
pedig nem tűnt nehéznek, mert egy regeneratív vevő, vagy egyenes rádióvevő alkalmasnak tűnt a feladatra.
(#) sdrlab válasza tnl hozzászólására (») Jún 21, 2022 / 3
 
Ha nagy stabilitást igénylő üzemmódokat is szeretnél venni, javaslom felejtsd el ezeket a megoldásokat, és szerezz be egy SI5351 modult! Hozzá egy kis arduino nanot, és ezzel így kapsz egy kvarcstabil kb 8kHz-200MHz között hangolható, négyszögjelet előállító oszcillátort!
És nincs kérdés, hogy rezeg e..., vagy éppen milyen frekvencián..., vagy stabil e?!!
(#) tnl válasza sdrlab hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Sajnos, lehet nem lesz jobb megoldás!
(#) Kera_Will válasza tnl hozzászólására (») Jún 21, 2022 / 1
 
Mivel 3 független négyszögű kimenettel rendelkezik , így "egyszerűen" tudsz akár kétszer transzponáló superheterodyn rádiót is építeni.A teljes rezgéskeltő igényét kielégíti VFO , II. KF keverő + BFO az féloldalsávos vételhez. (lásd uBiTX) .
Egyszer transzponálót is kényelmesen.
(#) bigrobi hozzászólása Jún 29, 2022 /
 
FM szuperreg rádióm fa dobozba került, de van egy kis gubanc. Erzekeny a kezemre és ami a vicc nem is az oszcillátor résznél hanem ahol a visszacsatolást állítom. A dobozt terverezem alufóliával kibélelni, az a kérdés kössem e össze a táp negatív kimenetelével vagy csak úgy független legyen az árnyékolás?
(#) Kera_Will válasza bigrobi hozzászólására (») Jún 30, 2022 / 2
 
Földeld le avagy a tápfesz negatív pontjára kössed.
Sajnos URH-n már minden számít ... akár az a kis szórt kézkapacitás is amit pár centiről beviszel az RF elemek közé.
Tyeremin ebből csinált hangszert és ott "csak" pár 100 kHz rezgőkörök vannak ,nem 100MHz .
(#) bigrobi hozzászólása Jún 30, 2022 / 2
 
Hár hangszernek jó nagyobb fém dobozba tenni és közvetett kezelőszerveket lenne a legjobb megoldás, de az már nem zsebrádió, különben kisebb változtatással már messze jobba kinai zsebrádiómnál az érzékenysége. Rádióállomás rádióállomás mellet van ha jól kezeli az ember, ha nem... akkor is az erős adók jól bejönnek, nagy előrelépés az első csöves FM rádiómhoz képest aminek örültem hogy bármi szól FM-en, mert nálam a gyári rádiók sem szólnak tökéletesen valamiért. Maradok a rádió irányba ha lehet ne legyen belőle hangszer
(#) electroman12 hozzászólása Júl 25, 2022 /
 
Sziasztok! Kérdésem az lenne, hogy valakinek van olyan amatőr rádió rajza ami ech81-hez van, normál anód fesszel durván 200 volt-al megy és akár több sávot lefog?
(#) Kera_Will válasza electroman12 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
Egy trioda hexodaval mit szeretnel csinalni?
Az keves lesz jo minosegu radionak.
Esetleg egy szinkrodinnak megfelelhet.
Egyok resze pl hexoda lenne a keveroje, plusz nemi trukkossebb bekotessel elo erositene is valamennyit.(felteve ha nem gerjedbe)
Triodaja pedig hangfrekvencias fejhallgato erosito kimenotrafon keresztul illesztve.
Tobb savhoz sok sok allasu atkapcsolo kell az antenna es helyi oszci rezgokoroknek.

Ha pedig nem.csak ez az egy csoved.van akkor.akar superheterodin is keszulhet.
Ez lehetne pont a kevero csove. Oszcija a trioda , keveroje a hexoda.
Itt is kelleni fog a savonkenti atkapcsolo eszkoz.

Szelesebb atfogast kevesebb atkapcsolassal esetleg general coverage elvet hasznalva tudnal elerni.
A teljes venni kivant savot felkeverve joval a sav fole tobb 10MHzel mint 1. KF majd onnan kisebbre keverve. Majd demodulalhato a jel.
Ezzel csak a csoves lc oszcik stabilitasa okozza a gondot. Sokszor 10 MHz eseten finoman hangolni.
(#) pucuka válasza electroman12 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
Nagyonjó. Van egy gombod, és keresel hozzá kabátot. Em még nem is lenne túl nagy probléma, ha építesz egy egyenes vevőt, az ECH heptódájával, a triódájával pedig egy hanfrekis erősítőt a fejhallgató számára.
Az egyenes vevő sávátfogását megoldhatod minden venni kívánt sávra (max 30 MHz -ig) átkapcsolható tekercskészlettel.
Ezzel azért lesz gond a nehéz kezelhetőségen túl is, mert az RH amatőrsávok relatíve keskenyek, de a vevőd sávszélessége ehhez túl nagy.
A Kera_Will által említett szinkrodin vevőnek szüksége van egy külön stabil oszcillátorra, és akkor már három funkciót kell ellátni, amihez a az ECH kevés.
A megoldás egy jó, szabályozható RF előerősítővel rendelkező szupervevő, aminek az egyik eleme az ECH keverő/oszcillátor szerepkörben.
(#) bigrobi válasza electroman12 hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
Még FM adást is fogtam ECH81 el, de középhullámú rádióm Bővebben: Linkma is meg van, ha kapcsolgatod a tekercseket lehet KH +RH de RH részre nincs rajzom , lényegében más tekercs mondjuk 9 +3 egy 3.2cm átmérőjű PVC csövön. FM rádiónak más volt a kapcsolása teljesen.
(#) pucuka válasza bigrobi hozzászólására (») Júl 25, 2022 /
 
A bemutatott példád is jól támasztja alá a mondanivalómat. Egy visszacsatolt egyenesvevő, amit egy egyszem ECH81 -el építeni lehet, elég nehézkes kezelésű, és elég nagy a sávszélessége ahhoz, hogy az amatőrsávok vételére alkalmatlan legyen.
A műsorszóró sávokban (jelen esetben a KH sávban, ami kb. 1,1 MHz széles) a sávszélesség 9 kHz. Így is prímán látszik, hogy a nagytérerejű állomást (Kossuth) frekvenciában közelítve egyre nagyobb áthallást okoz, és elnyomja, az esetleg mellette levő adó vételét.
Az amatőrsávok általában keskenyek, 300 - 450 kHz szélesek, egyedül a 28 MHz -es sáv 1,1 MHz széles, így a sávon belüli navigálás sem túl egyszerű, pl. sávnyújtás, precíz hangolás.
A másik kapcsolódó probléma, az amatőrsávok sávon belüli felosztása a különböző adásmódok között. Ez azt jelenti, hogy fónia üzemmód számára csak az adott sáv kis része használható, az is többnyire SSB üzemmódban, ami egy ilyen egyszerű vevővel nem fogható, ahogy a távíró üzemmódok sem.
Az ECH a csőkapacitásai miatt egyébként is csak kb. 40, jó esetben 60 MHz -ig használható, így a magasabb frekvenciákon használatos FM üzemmód vétele, már a kis löket miatt is, szóba sem jöhet.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2022
(#) bigrobi válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2022 / 1
 
Kipróbáltam és volt vétel ECH81-ason igaz gyengébb mint a PCF82 essel a a heptóda részét használtam. Amatőr sáv beállítható egy kapcsolóval mondjuk sorba kötött vagy párhuzamosan kötött kondenzátorokkal a forgó kondenzátor hoz képest. De lehet kisebb forgót is használni mondjuk 30pF ossat, így nem fed át nagy sávot. Kérdés szuperreg vagy visszacsatolt, nekem a szuperreg BF199 bottantennával 20-75km ról vesz adókat. Most lusta vagyok új projektoba belefogni az FM zsebrádió sem 100% kész, van meló is de szerintem érdemes vele kisérletezni de a heptóda rész kell hogy a vevő legyen a trióda csak hangerősítésnek jó.
(#) electroman12 hozzászólása Júl 27, 2022 / 2
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat. Van több csövem is. Végcsőnek én magam se tudom mit szeretnék, a rádió azért ech81-böl lenne mert abból sok van itthon, csak szimplán emiatt gondoltam valamilyen ebből készült rádióra.
(#) electroman12 válasza bigrobi hozzászólására (») Júl 27, 2022 / 2
 
A te videódból inspirálódtam, hogy lehetne egy ilyet készíteni.
(#) bigrobi válasza electroman12 hozzászólására (») Júl 27, 2022 /
 
Nagyobb anódfeszültséggel jobb, nekem muszaj volt megépítenek 12V al, mert az első csöves rádióm egy ECH83 as volt ez majdnem ugyanaz a cső. ECH81 bol nekem is sok van 100V biztos jobb mint 12V-on azon kívül van más kapcsolás is. Az ECC FM rádióm is úgy hever sosem fejeztem be. Ötlet rengetega te rádiódra is csak lusta vagyok kísérletezni vagy inkább fáradt :-/ Meg látom hogy áll a jövő hét jó lenne 1-2 kísérletet összeütni és elküldeni. Mit fognal, AM, SW? Az FM rajzom nem tudom jó e lenne SW re ha átalakítom? Bővebben: Link
(#) electroman12 válasza bigrobi hozzászólására (») Júl 28, 2022 / 2
 
Szia! Legfőbbképpen AM-et de lehet, hogy az FM-kört is kipróbálnám mert érdekel ez a része is. SW az annyira nem foglalkoztat nem szoktam hallgatni ott semmit csak keresgélni szoktam vagy bele-bele hallgatni maximum. Köszönöm az eddigi segítséget is!
(#) bigrobi válasza electroman12 hozzászólására (») Júl 29, 2022 /
 
Akkor amit epitettem csak nagyob anódfeszültséggel. Folytatásban egy EL84 vagy LM386 (utóbbinál vigyázni a feszültségekkel). Nekem ECH83+EL84+EM80+EZ80 volt az első és utolsó többcsöves rádióm. Kb azt tudta amit a gyáriak AM-en. Sajnos a rajz nincs meg mert a kölcsönadott könyv sose jött vissza a kölcsönkérő meg elköltözött. Egy RR240 dobozzába építettem a 90-es években még sok AM adó volt. Imádtam. Nem volt meg a sok kapcsoló tápos kütyü így zavartalan jó vétel volt. Budapest, SZabadka, Zombor, Belgrád, Újvidék bejött rajta.
(#) electroman12 válasza bigrobi hozzászólására (») Júl 29, 2022 / 2
 
Nekem egyenirányitás gyanán 2db py88 van bekötve (mert ebből is sok van) a varázs szem nem fontos, a végcső lehet 6p31c lesz, de ha valahogy előkerülne a könyv/kapcsolás az nagyon jó lenne.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2022
(#) bigrobi válasza electroman12 hozzászólására (») Júl 29, 2022 /
 
A könyv biztos nem lesz meg de a kapcsolást meg próbálom keresni, mast nem neten. Van egy egycsöves rádióm AM-re 200V sokkal jobb en 100 körül próbáltam, 60-nál már működik. Bővebben: Link
Az egyik elko fordítva van a rajzon.
(#) electroman12 válasza bigrobi hozzászólására (») Júl 29, 2022 / 2
 
Hasonlót építettem, nem rossz én 30 volton működtettem tökéletesen ment.
A hozzászólás módosítva: Júl 29, 2022
(#) Villanymozdony hozzászólása Júl 31, 2022 / 2
 
Sziasztok!
Ugyan nem építés, ha nagyon off, akkor nyugodtan töröljétek.
Szóval volt szerencsém egy régi repülőgép rövidhullámú rádióját kipróbálni. Többek között sikerült egy kínai rádió magyar nyelvű adását vennem, egész jó minőségben, 9670 kHz környékén. Infot nem igazán találok róla, de érdekelne, hogy valahol itt Európában, vagy a környékén van egy adó, vagy pedig a kb. 7000 km-re lévő Kínából jön a jel?
(#) tnl válasza Villanymozdony hozzászólására (») Júl 31, 2022 / 3
 
Szia!

Ha jól emlékszem, Kínából jön, Albániából csak középhullámon jön
kínai magyar nyelvű adás.
(#) tnl válasza Villanymozdony hozzászólására (») Júl 31, 2022 / 2
 
https://www.short-wave.info/index.php

Ez az oldal ezt mutatja.
(#) bigrobi válasza Villanymozdony hozzászólására (») Júl 31, 2022 / 1
 
Létezik, azon kívül fogtam kubából és afrikából is jelet. Bár van egy kínai adó albániában is.
(#) sany válasza tnl hozzászólására (») Júl 31, 2022 /
 
A 11860 KHz-en is van kínai. De azt ne tudom honnan jön.
(#) bigrobi válasza sany hozzászólására (») Aug 1, 2022 /
 
Kínából Lhasa városból Bővebben: Link
Következő: »»   259 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem