Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 18
(#) HA5AWS válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 3, 2014 / 1
 
Szia!
A tunerben az O/C váltást kapcsoló diódák végzik. OIRT állásban a rezgőkörökre plusz kapacitást kapcsol, amit CCIR állásban leválaszt, lezárja a diódákat a -10V, valószínűleg valamelyik dióda zárlatos, vagy nem megfelelően kapcsol és teljesen elhangolja a kört. Az együtt futást és behangolást műszer nélkül elég nehéz elvégezni de nem lehetetlen. Ha van lehetőséged egy szignálgenerátor kölcsönzésre nagyon nagy segítség lenne a beállításban.
Üdv: Gábor
(#) dollerakos válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia!

Köszi nagyon a segítséget. Gondoltam én is ezekre a BA282 diódákra is és ahogy nézegettem a rajzot, ugyanilyesmikre jöttem rá: ha jól gondolom, FM1 állásban a BA282 diódák vezetnek, míg FM2-ben, amikor a - 10 V érvényesül az R118-ason keresztül, akkor pedig lezárnak.. Hétfőn veszek BA282-eseket és BB139-es varicap-okat is és az összeset egyszerre cserélni fogom. Ha meg más lesz a baj, na akkor. Hmmm. Annyi bizonyos, hogy egyenáramúlag mind a négy hangoltkörben ugyanazokon a pontokon ugyanazokat a feszeket kell mérnem.. Talán lehet még kapac vagy ellenállás-probléma is. Majd beszámolok.
Üdv, Ákos
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) HA5AWS válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 4, 2014 / 1
 
Szia!
A varicap cserékkel várnék. Az együttfutás beállítása nem olyan könnyű, a diódák karakterisztikája elég eltérő. Ha OIRT állásban jól megy végig hangol azokkal nem lesz gond.
Üdv: Gábor
(#) dollerakos válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Szia!

Ez nekem is szemet szúrt, hogy akkor az OIRT-on is lenne probléma, vagy a CCIR-en nem ilyen egyenletesen jelentkezne... Akkor először majd a BA-kat cserélem. Amúgy pedig már annyi széttekergetett hangolóegységgel volt dolgom (amikor a régi kerámia-kapacok miatt recseg, mindenki azokat tekergeti; valamint sokszor nincsenek is pontosan beállítva gyárilag), úgyhogy talán nem nagyképűség, hogy szinte csukott szemmel is megy a behangolás - annyi sok állítási lehetőség nincs, az oszcillátor adja magát (CCIR-en a tekercs, OIRT-on a trimmerkapac), aztán a 4-4 trimmer (OIRT-CCIR) + a 3 tekercs a CCIR-en. Van FM-generátor a régi melóhelyemen, ha nagyon összekavarodok, használni fogom..

Egyszer volt dolgom egy totál széttekergetett készülékkel, ahol a ferritmagos tekercseket is, mindent az égvilágon elállítottak. Na, azzal aztán volt dolgom, napokig :--))

Köszi, üdv,

Á.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2014
(#) HA5AWS válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Szia!
Még egy tipp. A kapcsoló feszültségen van egy jó pár 1nF-os kerámia kondi, egy mérést megér. Az érték nem annyira fontos, mint az, hogy nem vezet-e át, vagy nem zárlatos-e?
Üdv: Gábor
(#) dollerakos válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 5, 2014 /
 
Szia!

Egy dolog elkerülte a figyelmemet: a hangolóegység 21-es pontján FM2 állásban nem - 10, hanem csak - 2,5 V van. Tehát tuti, zárlatos valami. Neki is ugrottam, az összes 1 nF-ot kicseréltem, de nem változott a helyzet. BA-diódákat csak azért nem cseréltem, mert csak holnap estére lesznek. Próbáltam egy különbségi mérést is: a 4-es pont utáni 10 kohmhoz próbáltam viszonyítani az összes NYÁK-sorrendben oda csatlakozó pontot, de nem jöttem rá semmire, a legkisebb méréshatárban (200 mV) is mindenütt nullát mutatott a műszer (persze, a műszer ellenállása is bezavar...). Még méregettem ohm-mérővel a BA-kat és más, a közelben lévő alkatrészeket, de csont-zárlatot sehol se mértem. Mindegy, a lényeg, hogy nyomon vagyok, holnap jönnek a BA-k. Üdv, Á.
(#) bányaman hozzászólása Máj 6, 2014 /
 
Adott egy Sanyo gxt210 Hifi torony, amely nem hajlandó Fm frekvención adót találni. Csak sistereg, az állítóra pedig nem reagál, mintha szakadt lenne a skálazsinór. De AM módban szépen szól, és találni is csatornát. Lemezről és kazettáról is működik, csak ennyi a gyíkja. Mit nézzek meg?
(#) bányaman válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
1
2
3
4
Merre keressem a hibát?
(#) kadarist válasza bányaman hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Ha az LA1260 1-es lábára sorosan kapcsolt kondenzátort vagy kerámiaszűrőt kiveszed, akkor megszűnik a búgás?
(#) bányaman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Tehát a 60-as szám alatt lévő kék kondenzátort forrasszam ki? Vagy merről nézve van az első lába? Bocs, de ilyen hibakeresésben nem nagyon volt még részem. El kellene némulnia teljesen?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) kadarist válasza bányaman hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Én ott inkább zöld tárcsa alakú kerámiakondenzátorokat látok. Rajzok. . A nyákon láthatod, hogy melyik az 1-es láb és ha jól látom, akkor ott egy rezonátor van.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) bányaman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Ő reá gondolsz? A vezetősáv felől be van számozva a láb?
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) kadarist válasza bányaman hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
1-es láb, érted?
(#) bányaman válasza kadarist hozzászólására (») Máj 6, 2014 /
 
Látom a rajzot, buta voltam... Ha megcsináltam írok.
A hozzászólás módosítva: Máj 6, 2014
(#) dollerakos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 7, 2014 /
 
Üdv!

A tápkörben nincs ott tranyó, mármint a hangolóegységen belül. (A FET erősít az elején és csak az oszcillátor körben van egy, valamint az AGC-fokozatban kettő.) Az egyik BA-diófa volt a bűnös, de nagyon kis szemét volt, mert nem volt csont-zárlatos. Elég nehezen találtam meg, elvágogattam, majd visszatoldozgattam a fóliát és úgy figyeltem ki, hogy hol a zárlat. A csere után már "csak" be kellett hangolni az egész CCIR-kört, de már azon is túl vagyok.

Üdv.
(#) dollerakos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 8, 2014 /
 
A D105-ös dióda volt rossz. Igen, normál esetben forrasztgatni szoktam, de ebben a kalickában olyan marha nehéz hozzáférni az alkatrészekhez, hogy a fólia-vagdosást találtam egyszerűbbnek :--))
(#) sutiand hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Sziasztok!
HITACHI FT-M2 mini tunerhez keresek kapcsolási rajzot.
Köszi.
(#) Reedly hozzászólása Júl 27, 2014 /
 
Nem rég vettem ezt a Sansui tu-217 rádiót. Nagyon jó kis szerkezet, öröm tekergetni. Két kérdésem lenne, az egyik, hogy mi az a kapcsoló az alaplapon? 50usc - 75usc van ráírva.
A másik, hogy nincs benne gyárilag skála világítás. Elég sokáig kerestem, gondoltam a 36 év alatt kiégtek szépen sorban, de gyárilag ilyen.
Szeretnék bele kitalálni valami szép megvilágítást. A power ledhez 24v megy, ez lenne a kiindulás. Hely az nem sok van, az előlap és a skála közt lehet gondolkodni. Színben meleg fehér, vagy halvány zöld színben gondolkodom, hogy stílszerűek maradjunk a 1978-hoz. Léteznek 5mm körüli pici égők? Vagy jobb lenne valamilyen led? A ledes csík az praktikus lenne, de attól tartok, azok nagyon erős fényűek és szélesek is.
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) CHZ válasza Reedly hozzászólására (») Júl 27, 2014 / 1
 
Szia!

Idézet:
„mi az a kapcsoló az alaplapon? 50usc - 75usc van ráírva.”

Adóoldali előkiemelés (preemphasis) visszaállítására (deemphasis) használható.
OIRT 50usc, CCIR 75usc.
(#) fecameca válasza Reedly hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Szia! A plexit az éle felől szokták oldalról megvilágítani, úgy lesz szép egyenletes a háttérfény. A skála nem tudni,mennyire áttetsző, s az mögé viszont optikailag valamivel (tükör, v. lencse) szórni kell a fényt, hogy ne tűnjön pontszerűnek. Ha ügyes vagy készíthetsz mutatót is plexiből, annak a végébe piros LED-et tegyél. Mivel a háttered inkább sárgás, mint fehér,oda zöld LED sort javasolnék háttérfénynek. Lehet kapni SMD. LED-eket is, azokból egész mutatós csíkot lehet összerakni, ha van gyakorlatod az ilyenek összeforrasztásában, nem kunszt. Az égők is léteznek, sok autórádióban olyanok vannak, de azok néha kiégnek, a LED soha. A fényerejüket az előtét ellenállással precízen be lehet állítani, úgyis mindenképp kell a LED-ek elé előtét. A kiindulási értéket először ki kell számolni, utána ki lehet cserélni nagyobbra az ellenállást, ha vakít.
(#) Reedly válasza fecameca hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
A skála egyáltalán nem áttetsző és hátulról zárt, csak úgy oldható meg, ha a skála és a plexi közti kb 8mm-es résbe helyezem a ledeket. A ledek felé hajlok a színek miatt és a kis áramfelvétel is előny lehet, mert nem tudom mennyire terhelhető az a rész, ahonnan leveszem a 24 voltot. Gondolom a "plexiből mutatót" alatt azt érted, hogy a mutatón van egy kis piros led. Hát arra nem vállalkozok, de a mutató egy sínen csúszkál az elég masszív. Ha arra raknám a ledet, akkor elméletileg a mutató környékét világítaná meg fentről pirosan, ami még szebb is lehet. A műszerek áttetsző külön házban vannak, azt alulról vagy oldalról könnyen meglehet világítani. Akkor mi van, ha sorba kötök 13 ledet, az majdnem 24 volt, ha 1,8 volt a nyitófesz. 3cm-re lennének egymástól a plexi fölötti részében. Remélem nem 13 folt lesz látható a skálán.
(#) CHZ válasza Reedly hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Itt nem tudsz megfelelő világítást kialakítani, gyárilag nem úgy tervezték.
Próbálkozhatsz, de nem lesz egész skálát megvilágítható megoldás!
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2014
(#) Reedly válasza CHZ hozzászólására (») Júl 27, 2014 /
 
Biztos nem fogom túlszárnyalni a gyári minőséget, de egy kis halvány színes fény is felüdülés lesz a sötét fehér skála után.
(#) Phoenix82 hozzászólása Jan 18, 2015 /
 
Sziasztok!

Egy kis segítséget szeretnék kérni egy Denon DRA-265R rádióerősítővel kapcsolatban.
A tuner nem találja meg az adókat sem automatán sem manuálon, nagyon halk sistergés hallatszik.
AM-en egy adó nagyon halkan gyengén szól.
Ez egy kártya ami főpanelba csatlakozik,csatlakozót tisztítottam,forrasztásokat ellenőriztem.
12V-os stabilizátor melegszik rajta valószínűleg jó,de ki fogom mérni.
AUTO keresésnél FM-en csak pörög körbe folyamatosan,antenna jó mert másik Denon tökéletesen fog vele mindent.

Minden segítséget előre is köszönök.
(#) zoli01 hozzászólása Jan 23, 2015 /
 
Sziasztok!
A gondom a következö,egy Sony ST-S311-es vevöm van,a gond vele ha sztereora kapcsolom nagyon szakadozik a vétel mivel az rds egyfojtaban bekapcsol és az adot keresi,monoba viszont jól uzemel,az antenna bisztosan jó mert mostanig ezzel muködött és masik vevövel most is tökeletesen muködik.Mi lehet a gond?
(#) pucuka válasza zoli01 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
El (szét) hangolódott. Monóban kb 10 dB -el érzékenyebb, a kisebb sávszélesség miatt, ráadásul a sztereó dekóder le is van tiltva. Sztereó üzemben a nagyobb sávszálesség miatt nagyobb a zaj is, amitől a dekóder ki - be kapcsolgat, a 19 segédvivő elégtelen szintje miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) CHZ válasza zoli01 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Szia!
Szerintem az demodulátora hangolódott el, ezeknél típushiba..
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) zoli01 válasza CHZ hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Ha teszek egy fotot a belsejérol tudnál segiteni hogy merre kezdjem meg nagyon az elején járok.

Sony.jpg
    
(#) laczika hozzászólása Jan 23, 2015 1 /
 
Üdv Mindenki! Kíváncsi lennék egy vagy több szaki véleményére. Adott egy universum szintézeres tuner. A kijelzőn számolja a frekvenciákat, de se az AM se az FM nem hangol. FM-en sistergés van, AM-en is van zaj. Konkrét rajzot nem találtam, viszont a processzoron kívül egy LA1266 és egy LA3401 ic van benne. Az LA1266-ot és a 456-os kvarcot átraktam, egy törött kijelzős autórádióból ami egyébként működött, szóval ezek mindenképpen jók. Viszont továbbra se hangol. Az árnyékolt részben van 5db kettősdióda mérve ezek is jónak tűnnek. A tekercsek és a potik széttekergetve nem voltak soha. A panel elég korrekt olyan szempontból hogy vannak rajt feliratok: "FM/MW VCO Test Point","FM Front End","L.P.F","FM IF" Kifogytam az ötletekből.
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2015
(#) CHZ válasza zoli01 hozzászólására (») Jan 23, 2015 /
 
Bejelöltem..
Következő: »»   10 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem