Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió tuner hiba
 
Témaindító: nehezgep, idő: Aug 22, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 18
(#) crapgame hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Üdv Mindenkinek.
Van egy kis problémám a tuneremmel, hátha valakinek van ötlete mi is lehet a hiba.
Egy NAD 4150/PROTON AT-200 asról van szó.

Bekapcsolás után, ha nincs rajta az antenna, akkor sistereg, ahogy kell, de amint ráteszem az antennát azonnal elhallgat. Állomáskeresés közben mutatja a jel erősségét, de nem áll meg sehol. A Bartók frekvenciáján max hangerőn nagyon halkan van valamennyi műsor de elenyészőnek tekinthető. A vakerán vettem, az eladó szerint tökéletesen működött, postázással kaptam meg, lehet hogy kapott pár ütést. A burkolatot levéve mindent a helyén találtam.

Előre is köszönöm
C.
(#) Johnny0004 hozzászólása Jún 30, 2013 /
 
Üdv! Vettem egy RT6303S tunert, az lenne a problémám, hogy nagyon gyengén jönnek be az adók FM sávon épp hogy világít egy led a jelerősség jelzőnél, tiszta zajos. Probáltam teleszkóp, és szalag antennával is. A kérdésem ezekhez ennyire komoly antenna kell, vagy valamilyen hibája lehet? A házimozis tunerem is egy szál dróttal elég gyengén veszi az adókat, de azért befogja mindegyiket, a Videoton nagy ügyködések árán is csak max. két erősebb adót fog gyengén, meg párat, de ott egy led sem világít.
(#) fecameca válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Valószínűleg valami hibája van. Kérdés, hol laksz? Mert mifelénk a rendszerváltozás óta még antenna sem kell, egy 10 cm-es csavarhúzó is teljes térerőt produkál némely érzékeny rádiónál az antenna helyére bedugva. A Videotonnak van helyi adó állása is, remélem, nem abban próbáltad, emlékeim szerint ugyanaz a kapcsoló, ami az AM széles sávot kapcsolja. Ezen kívül ezer helyen lehet benne mindent eltekerni, a térerő jelzőt is a saját szájízed szerint kalibrálhatod, ha tudod, melyik. Az amelyik utoljára járt nálam, fólia repedése volt a tunerben, elég ótvarul van megtervezve ezeknek a nyák-ja, azon a ponton, ahol nekem át kellett kötnöm, biztosan problémás másnak is, de lehet hangolási gond, vagy tranzisztor probléma.
(#) fecameca válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Azóta is töröm rajta a fejemet, valamelyik rezgőköri tekercs, vagy annak a hangolófeszültsége, vagy a TDA1062-re csatlakozó fólia volt hibás, multiméterrel hamar megtaláltam, szabad szemmel nem volt látható, de valamelyik nagyon vékony helyen volt szakadása.
(#) Johnny0004 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Értem, köszi, és ugyanilyen hibát produkált? Megnézem mindjárt amit írtál.
(#) fecameca válasza Johnny0004 hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Teljesen érzéketlen volt. Talán 1-2 adó szólt rajta nagyon halványan. De megsúgok neked valamit: Nagyon ritkán volt az életemben még két egyforma rádiónak is ugyanaz a hibája. De az a rengeteg trimmer is mind hibaforrás. A szegecseléseknél szoktak azok kontakt hibázni. Ha jó a térerő mérőd, egyéb műszer nélkül is kielégítően maximumra lehet a köröket hangolni, de egy rajz, és kis hozzáértés nem árt, mert csak azt érdemes piszkálgatni, amelyik ahhoz a hullámsávhoz tartozik, amit hallgatsz, ekkor az is kiderül, hogy amelyik nem hangol, az rossz.
Tuner modul javításhoz azt 1-2 arasznyi szalagkábellel szoktam kilógatni a készülékből, úgy már jobban lehet működés közben hibát keresgélni.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) Johnny0004 válasza fecameca hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Köszi, hogy segítesz. Nos most átforrasztgattam a tunert, és képzeld ebben is volt szakadás az ic-nél, de már javította valaki, viszont most odajutott a dolog, hogy egy kábelt bedugva 2-ig felmegy a térerő az adóknál, és az alsó frekinél a Music FM-nél 4 led világít, ilyen még sose volt.
Szerk.: na ezt jól elkiabáltam, visszaraktam az árnyékolást, erre megint semmi....ilyenkor mi van?
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2013
(#) burgdavid hozzászólása Júl 15, 2013 /
 
Sziasztok!
Lenne egy Orion ST1025-ös gépem, ami monóban megfelelő bár lehetne érzékenyebb, sztereóban viszont nagyon zajosan szól. A hi blend kapcsoló ami "lerontja" a sztereót valamit javít a dolgon, de azzal is kellemetlenül sok a susmorgás. A térerő kielégítő, a környező szlovák adók brutális teljesítménnyel adnak.
Fater 25-évvel ezelőtti felvételeit hallgatva leesett az állam, hogy milyen jól szólt. Az összes elkót kicseréltem, de a helyzet nem javult igazán. Mit lehet tenni vele? Az RFT dekóder ic cseréje segíthet? Esetleg idővel elmászott valami beállítás?
Jelenleg dipól antennát használok, de már megvan egy Iskra FM50-es is, csak tetőkonzolt kell gyártanom hozzá
Az Orion ST240, Vidi Cleopátra, Vidi 7300S és ez közül melyik jobb szerintetek?
(#) fecameca válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Szelektivitás problémára hiába cserélgetsz elkókat. Meg kellene nézned, a KF-ben hány piezó szűrő van? Esetleg lehetne bele még plusz szűrőt tenni. Ezt a mini tornyot nem ismerem. Elektro tanyás rajz felismerhetetlenül rossz minőségű. Az Orion nagy tornyát használták régebben etalonnak, azt hiszem, az jó. (ST240?)
(#) kristikoma válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Szia! Érdekes, hogy magam is ugyanilyen rádiót használok már hosszú ideje, semmi bajom vele. Jó antennát kell készíteni, mondjuk 3 elemes Yagi már jó. A környékeden valószínűleg az adó irányítottsága játszik közre. Itt nem a szlovák adókra gondoltam. A Cleopátrát nem ajánlom, nálam negyed óra után hirtelen elhangolt, bár nem néztem utána rendesen, hogy tápfesz, vagy az alkatrészek okozzák a problémát. A másik két tuner, ha jó állapotban van, érdemes használni. Ugyan az ST 240 egy alkatrész temető, de mégis egyféle etalon, mint fentebb a kolléga írta.
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Szia! Valamikor nekem is volt ilyen problémám, akkor régen a Petőfit minálunk csak magas antennával llehetett venni, még a forgatós antenna sem volt rá gyógyszer, és bezavarta valami román (vagy szerb?) adó, ezért sutyorgott, de csak sztereóban. Érdekes módon, a bal és a jobb csatorna hangfrekvenciás pontjainak összezárása is majdnem ugyanúgy megszüntette a zajt, nemcsak a sztereo dekóder kikapcsolása. Kollégáim akkoriban egy 54 kHz-es aluláteresztő szűrőt ajánlottak, amit meg is építettem, sajnos a panel beépítésekor elszállt a sztereó dekóderem, ezért inkább lemondtam róla. A mai viszonyok között itt nálunk már nincsen ilyen jelenség, amióta a városunkban kiépítették őket, minden adó helyi adónak számít, bejön egy darab vezetékkel. Nekem az anno Tungsram fénycsövekért cserélt dán rádióm van, alapállásban az érzékenysége kielégítő, de a tuner és a KF közé berakott plusz 1 tranzisztor jelentősen feljavította. (Próbálkoztam előbb antenna erősítőkkel is, de csak ez segített, méghozzá nagyon sokat.) Kristikoma! A Kleó-ban az a rengeteg trimmer, meg a 741 a tunerben nem igazán nyerő. Le kellene ellenőrizni a hangoló fesz. stabilizátort, és a hidegítő kondik is átvezethetnek, volt nekem egy 100 nF, Videotonban, ami úgy viselkedett mint egy Zéner dióda. (Csak bizonyos fesz felett vezetett, hidegen kimérni nem lehetett, de miatta összevissza hangolódott a készülék. Fura nemde?)
(#) pucuka válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Az érzékenység csökkenése két dologból származhat. Valamelyik erősítő fokozat meghibásodása, vagy elhangolódás. Mivel az erősítés javarészben a KF -ben történik, az erősítés csökkenés ezekben a fokozatokban keresendő. De általában az AM, és az FM KF fokozatokban ugyanaz az erőstő fokozat működik, így akkor az AM -en is érzékenység csökkenésnek kell lennie.
Úgyhogy szerintem az érzékenység csökkenés oka valószínűleg elhangolósás lehet.
A sztereo vételnél a sávszélesség kb. a duplája (360 kHz) a mono állapotnak 180 kHz) így sztereo állásban a zaj is nagyobb, ezért az érzékenység csökkenés, ami kb. 6 dB csökkenést jelent.
Ha a sztero dekóder nem működik jól, (kapkod, váltogat) annak oka lehet a pilotfrekvencia (19 kHz) elégtelen szintje, amit szintén elhangolódás okozhat.

Szerintem először egy alapos újrahangolást megérdemelne.
Az orion kapcsolástechnikailag sokkal korrektebb, a Videotonnál jellemző a gyenge stabilitás, amit erős AFC -vel kompanzáltak. Ennek vannak jelentős hátrányai
(#) kristikoma válasza fecameca hozzászólására (») Júl 15, 2013 /
 
Már azóta nincs meg a Cleopátra, mikor váltottam ST 1025-re. Ha mégis szereznék egyet, hasonló hibával, megnézem az általad említett alkatrészeket, ha kell, ha nem, kicserélem.
(#) burgdavid válasza pucuka hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Köszi a sok választ, megpróbálok időrendi sorrendben válaszolni!

- mindösszesen 1db 10.7 MHz-es kerámiaszűrő van, nemigazán vagyok járatos abban, hogy miként lehet ezeket csereberélni

- már be van készítve az 5 elemes 7dB-es Yagi, csak rendes konzol kell hozzá, mert jelenleg csak a padláson van

- nem kimondottan rossz az érzékenysége, de jobbnak kellene lennie.
Amik furcsa jelenségek számomra:
-antenna nélkül annak rendje és módja szerint nem világít a térerőjelző (3db led), de amint rádugom az antennát, függetlenül attól hogy állomáson van-e vagy sem, 1-es térerőt jelez, sőt javarészt állomásról elhangolva is megmarad "tuned" állásban.
A legtöbb állomás 1-2-es térerőt produkál, és egészen közel helyezett fm transzmitterrel sem lehet "kiakasztani" úgy, hogy teljes maximumot jelezzen, illevte zajmentes legyen. Más rádióval még több tíz méterről is hibátlan a vétel.
-Adóra hangolva a dekóder nem váltogat, megmarad sztereó állásban végig, viszont néhány frekin adás híjján is átvált, bár ott monóban is lehet hallani valamiféle modulációt, talán valami kommunikál ott.
-A harmadik dolog, hogy hangolás közben halkan ugyan, de folyamatosan változó frekvenciájú hangot hallok, olyan 4-500Hz-es magasságút, ezt nemtudom hogy hiba-e más rádiónál nemvettem még észre.

Az FM KF+demodulátor egy A225D nyugati nevén TDA1047. A doksija és az Orion rajza alapján az erősítését az R531 állítja be. Ez előtt van a szűrő, amit egy BF199 hajt meg. Ezekszerint errefelé lesz a kutya elesve? Hangolni merre-hogyan kell/lehet? Belepiszkálásnak, turkálásnak nem láttam nyomát sehol.
(#) kristikoma válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 16, 2013 / 1
 
Idézet:
„A legtöbb állomás 1-2-es térerőt produkál, és egészen közel helyezett FM transzmitterrel sem lehet "kiakasztani" úgy, hogy teljes maximumot jelezzen, illetve zajmentes legyen. Más rádióval még több tíz méterről is hibátlan a vétel.”

Ilyet az iskolában tapasztaltam, mikor az oktatási technikus rádugta a szintén ST 1025-öt a kábel TV-re, ahol vannak rádióadók. Ő mondta, hogy az eltérő potenciál miatt kiment a keverőből a BF 961-es MOSFET, a rajzon az antenna után található. Lehet venni is, és cseréld ki! Nem nyúlnék a KF-hez, sem a sztereó dekóderhez.
(#) fecameca válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Idézet:
„- mindösszesen 1db 10.7 MHz-es kerámiaszűrő van, nemigazán vagyok járatos abban, hogy miként lehet ezeket csereberélni”
1 darab szűrő minálunk még zsebrádióba is kevés, az olyanokon két adó egyszerre jön. (A Class FM94.9 és a radio88 95,4). Sorba kell őket kötni, van rádióm, amiben a helye is megvan, csak kihagyták, én pótoltam.
(#) fecameca hozzászólása Júl 16, 2013 /
 
Idézet:
„az antennát, függetlenül attól hogy állomáson van-e vagy sem, 1-es térerőt jelez, sőt javarészt állomásról elhangolva is megmarad "tuned" állásban.”
Idézet:
„-A harmadik dolog, hogy hangolás közben halkan ugyan, de folyamatosan változó frekvenciájú hangot hallok, olyan 4-500Hz-es magasságút, ezt nemtudom hogy hiba-e más rádiónál nemvettem még észre.”

A közelben dolgozó számítógépek, kapcsolóüzemű tápegységek, energiatakarékos égők (fénycsövek) tudnak produkálni ilyen széles sávú zavarokat. Megkeresni őket úgy tudod, hogy sorban mindent áramtalanítasz. A saját lakásodban ezeket kiszűrheted. A szomszédnál viszont nem sok remény, hogy beengednek.
(#) fecameca válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Én egyébként ezekre gondoltam, jó rádióba, ha nincs ezen kívül benne még néhány rezgőkör, 1 darab szűrő ezekből kevés. Megpróbálhatsz a rádiódba tenni a BF 199 bázisára, vagy a kollektorra sorba, a középső láb a test, a másik kettő mindegy, a becsatoló kondenzátorral vagy a másik szűrővel sorba, hátha jobb lesz.

sfe10,7.jpg
    
(#) fecameca válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Ezekben például három darab KF filter van. Ezen gondolkozzál el, és a környezetedben található zavarforrásokon. Üdv.

ST240.JPG
    
(#) fecameca válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 16, 2013 / 1
 
A kollégák kicseréltetnének veled mindent, csak úgy látatlanban.Ha a FET lábain annyi mérhető, ami a rajzon van, akkor általában jó. Én először is összehasonlítanám egy jó rádióval, vagy olyan helyre vinném, ahol biztosan jó a vétel. Azután lekötném a tunert, és a jó rádióból lógatnám át a KF jelet egy koax kábellel. Az IC-k hez én sem nyúlnék, hangolni ebben a rádióban nem sok mindent lehet, de meg lehet próbálni. Ez a fajta tuner nem hajlamos a gerjedésre, de látatlanul nem esküdnék, hogy a rádiódban (vagy a közelében) nem gerjed semmi. Volt dolgom viszont életemben néhány gyárilag nem túl érzékeny készülékkel. Sok rádiót eleve úgy terveztek, olyan helyre, ahol bivalyerős helyi adók hemzsegnek. Magyarországra a 90-es évekig ez nem volt jellemző, éppen ezért a Videotonok a külföldieknél sokkal érzékenyebbek, Orionom viszont sosem volt. (A rajzod alapján olyasmi, mint a dán, az se volt igazán egy csúcs a plusz tranzisztor beépítése előtt) A nem elég érzékeny rádióimmal a tuner és a KF közé beépített plusz 1 tranzisztor (Vagy FET) szinte mindig csodát tett.
(#) burgdavid válasza fecameca hozzászólására (») Júl 16, 2013 /
 
Köszi a segítséget mindenkinek!
Megpróbálok próbanyákra összehozni egy több elemes kf szűrőt/erősítőt, de előtte még próbálkozok finoman hangolni a kf részen.
A BF961 helyett van próbára BF963, remélem jólesz helyette. Fejleményeket megírom!
(#) fecameca válasza burgdavid hozzászólására (») Júl 17, 2013 /
 
Nekem, ha javítok mindig van kéznél egy etalon, amit elvileg felülmúlni memigen lehet, és ahhoz hasolítgatom, főleg a külföldi adókon tesztelek. Van itt nekem egy pár, zsebrádió, vagy autós, azoknak csak 12 volt és hangszóró kell, a fedelük könnyen lejár, ha közelemben laknál, akár szívesen adnék is egyet.
(#) judas545 hozzászólása Jan 2, 2014 /
 
Sziasztok!

Van egy Grundig T8200 tunerem. Minden jól működik rajta, de a kijelzője nem megy. Ebben kérem a segítségeteket. Mi okozza ezt a hibát? Manualt letöltöttem már.
(#) mindenes válasza judas545 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Üdv! Ha LCD s vizsgáld meg jobban. Talán a háttér világítása égett ki.
(#) judas545 válasza mindenes hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Nem látszik semmi a kijelzőn.
(#) mindenes válasza judas545 hozzászólására (») Jan 2, 2014 /
 
Valaminek meg kell világítania az LCD hogy látni lehessen a karaktereket. Ez lehet izzó, led egyéb...Ezt keresd meg és ellenőrizd a működését. A hangsúly a hátteren van.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2014
(#) CHZ válasza judas545 hozzászólására (») Jan 4, 2014 /
 
Szia!
Ha LCD a kijelzője, izzó hiba.
Fluoreszcens, akkor a negatív tápfeszültségeket méregesd, fűtés tápja is lehet rossz.
(#) dollerakos hozzászólása Máj 3, 2014 /
 
Üdvözletem!

Egy Orion ST 240 tunerrel van gondom. A hangolóegység CCIR-részéért felelős alkatrészek valamelyike lehet a hibás, ugyanis a CCIR-en nagyon érzéketlen, még méretezett tetőantennával is sutyorog a vétel. Az OIRT-on egy CCIR-OIRT-konverter segítségével a vétel tökéletes, még egy darab dróttal is maximális a JELSZINT-műszer kitérése. A hangolóegység a felújítás előtt és után is ugyanezt a jelenséget produkálja. (A felújítás alatt azt értem, hogy a 9 db kerámia trimmert egyenként kicseréltem, a csere után egyenkénti behangolás... - Már nagyon sok készülék hangolóegységét felújítottam, tehát ezzel semmi baj; abban reménykedtem, hogy ez a hülye hiba í]y megszűnik, de nem...) Hogy biztosra menjek a minél pontosabb diagnózisra vonatkozóan: keresztbe cseréltem egy másik ST 240-nek a hangolóegységét ezzel és a tapasztalatok abszolút megerősítést nyertek, hogy a hangolóegységgel van a baj, ugyanis a másik készülékhez tartozó hangolóegységgel a tuner kitűnően működött és ugyanakkor abból a készülékből, amelyből a hangolóegységet kivettem, szintén produkálta a jelenséget: csak a CCIR sávban érzéketlen volt. Mit tegyek, melyek pontosan azok az alkatrészek, amelyek a CCIR-vételért felelősek, esetleg mivel kezdjek, ha cserélgetni szeretnék alkatrészeket a hangoltkörökben és melyeket? Remélem, a FET és az S042P keverő IC nem hibás, mert ezeket már nem kapni (és gondolom, azért sem lehetnek hibásak, mert akkor az OIRT-on is rendetlenkedne). Egyébként az S042P lábain a feszültségek a kapcsrajzban közölteknek megfelelőek. Sajnos, ide vonatkozó nagyfrekis méréseket nem tudok végezni (és bevallom, nem is tudom, mit és hogyan mérjek...) Arra rájöttem, hogy amikor FM2-re (CCIR-re) van kapcsolva, akkor a -10 V-os fesz él a modulátor-körökben.... A segítségeket nagyon köszi. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
(#) gkari válasza dollerakos hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Szerintem a hangoltkörökben max. a varicap(-ok) lehet(-nek) hibásak, de valószínűbb, hogy ezek tápja nem tudja a teljes fesz. átfogást. Mérd a tápot a "varicap" tápponton, ill. még esetleg kontakthibás a hangolópoti! Az SO 042 ma is kapható. A mod.fesz -10V pont jó.
(#) dollerakos válasza gkari hozzászólására (») Máj 3, 2014 /
 
Köszi. Ha jól értem, a 18-as ponton mérjek? (A varicap táppont alatt azt érted?) - Ugyanis az változik, attól függően, hogy hova hangolok. A hangolópoti kizárt, hogy rossz, mert a másik hangolóegységgel tökéletes a gép. Ebből következően biztos, hogy csak a hangolóegységben lehet a hiba. Azt viszont megnézem, hogy egyenként, a varicapok katódján mennyi a fesz. Valamint a katódhoz képest is méregetni fogok. Az a gyanúm, hogy valamelyik hangoltkörben elvész valami fesz... Ha jól gondolom, a -10 V-hoz legközelebb eső alkatrészekkel érdemes kezdeni. Ha van még ötlet, köszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2014
Következő: »»   9 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem