Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   115 / 256
(#) hadrp hozzászólása Okt 17, 2015 /

Sziasztok,

Találtam egy teszt oszcillátor kapcsolást a neten KF és IF tekercsek vizsgálatához.
A problémám az vele, hogy a kapcsolásban említett FET beszerezhetetlen számomra, de még a helyettesítője is. Mivel más hasonló nem lévén itthon, BF245C-vel szerettem volna megépíteni.
Ezzel csak az a gond, hogy jó esetben minden 50 próbálkozáskor 1x indul az oszcillátor, függetlenül attól, hogy 9 vagy 18 voltról működtetem. Amikor nagy nehezen elindul akkor a jelalak megfelelően szinuszos, a kapcsolás teszi a dolgát.

Amire gondoltam, hogy esetleg az R1 értékét lehetne csökkenteni, vagy olvastam olyat is, hogy cserélni mondjuk egy 1mH fojtóra, valamint az R2 értéke is csökkenthető némileg.

Mi erről a véleményetek? Sajnos kísérletezni nem tudok, mert már csak ez a két FET-em van, ezért inkább kérdeznék.

Ha valaki ránézne a kapcsolásra nagyon megköszönném!

A kapcsolásról:
Bővebben: Link

Vagy megtalálható a 73 Magazin 1990 szeptemberi számában.

A segítségeteket előre is köszönöm!

fig1 (1).jpg

(#) dokidoki válasza hadrp hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Én ezt a kapcsolást nem ebben a formában ismerem. A C2 vel sorosan van egy 10-22 Ohm, a 10k helyére kívánkozik a vizsgált tekercs.. A jelenlegi Lx és kapcsolós komplexum csak egy megaOhm föld felé, ahova a kicsatoló földelt source-s harmadik fet mint kicsatoló van. De ez elhagyható, és jó úgy ahogy az általad betett képen van, csak terhelésfüggő viselkedés mutathat.
De ha van kéznél kettő bipoláris PNP de akár NPN RF tranzisztor, akkor egy párhuzamos rezgőkörös oszc kapcsoláshoz egy darab ellenállás is elég, és megy 0.7V-12 Voltig, Csak tápfüggő a frekvencia, ez a tranyók belső kapacitása miatt van.
(#) pucuka válasza hadrp hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Ha esetleg mond valamit, a 2N5245 -nek durván 2×nagyobb az erősítése, mint a BF245C -nek.
Szrintem, ha a visszacsatoló kapacitást növelnéd kissé, stabilabban indulna. Gondolom.
(#) hadrp válasza dokidoki hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Köszönöm a segítségeteket, megoldódott a dolog!

R1 cserélve lett 1mH-s folytóra R2 pedig 220 Ohmos ellenállásra. Így már minden gond nélkül elindult a BF245C-vel és a jelek is szép szinuszosak lettek.
(#) pucuka hozzászólása Okt 17, 2015 /

Lehet kicsit tudományos, de ha valakit érdekel:
(#) elektroncso hozzászólása Okt 17, 2015 /

Sziasztok.
Fojtattam a 160 méteres sávvevő építését. Ma asztalosmunka volt soron, egy kis fadobozt faragtam neki. Belekerültek a modulok, már csak a sávszűrő hiányzik. Most este fogom kipróbálni a nagy antennán. A VFO is megkapta a saját faragott paneljét. Majd két sokal nagyobb forgatógombot fog kapni, de most csak ez a két kicsi volt kéznél.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Okt 17, 2015 /

Gyertek el vagy nézzétek meg on-line !
Itt
(#) atesz33 hozzászólása Okt 18, 2015 /

Üdv mindenkinek!KF 455khz es tekercsnek milyen a szine? a fehér szinen kívül jó e más szín .?
pl sárga vagy szürke.
(#) Antennaman válasza pucuka hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Szervusz Pucuka !
Kösz az invitálást, remélem eljutok az előadásokra! Elég nagy hajtások után megint tudok időt szakítani szabadságaim alatt egy kis rádiózására így ide a topikba is be-be pillantok.
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Szépen elhaladtál a 160m-es vevővel.
A halkonzerves doboz az illatán kívül is megteszi a hatását, ugye nem olyan brummos mint anélkül? A nagy antennával jól jönnek az amatőr állomások?
(#) Doky586 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Miért nem hagytad benne a halakat?

Olajozotabban menne a vétel...
Annyi ellenállomás lenne mint hal a vízben..
(#) elektroncso válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Két állomást fogtam és az egyik Amerikai állomás volt! Egy floridai, feltételezem, hogy verseny volt, mert rengeteg számot mondtak, 10-20 másodpercenként cserélte a partnerét, de elég fura verseny lehetett, mert hívójelet egyszer sem mondott. Ja és minden partner után eggyel növelte az egyik számot, 447-nél volt amikor elkaptam a jeleit. Minden hívására akadt ellen állomás.
A másikat ma reggel fogtam, DK8..., a hívójel végét nem értettem, beleveszett a zajba.
A konzervre ma szabtam tetőt, és a rádió dobozára is készítettem egyet. Összeraktam a sávszűrőt is, de nagyon sokat ront az érzékenységen. Gondolkodok, hogy a sávszűrő után beteszek egy egy tranzisztoros RF előerősítőt, ami pótolja a sávszűrő veszteségeit.
(#) tomipap válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

A napokban az ITU contest aktivitas miatt sok allomast lehet hallani 80m -en. Eppen 3,618MHz-en HG2ITU (op. Attila) gyujti az osszekotteteseket. 5 perce csinaltam vele egy QSO-t innen Nemetbol. Jo a terjedes is kozottunk. Magyarokat most hallom sok helyen.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
(#) elektroncso válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Azért, mert darált állapotban voltak benne a hal, és darássá tenné a vételt.
(#) elektroncso válasza tomipap hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Azt hiszem, ma este belehallgatok a 80 méteres sávba is. Csak valami hibája van a kis Pyonir-nak, mert nagyon halk, pedig 3 műveleti erősítő plusz komplementáris végfok van benne, igaz csak kis teljesítményű tranzisztorokkal.
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2015
(#) Antennaman válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 18, 2015 /

Szia Atesz33 !
Ha ezt kérded bizonyára nincs lehetőséged megmérni a KF trafócskákat.
Induljunk ki egy hagyományos / megszokott / színjelölésű KF-es kis zsebrádióból ahol a 455kHz-s trafók fekete , sárga és fehér színnel az AM oszcillátor Pirossal volt jelölve. vagy ha FM-is volt benne mint pl. az M-10 -esben ott a 10,7 MHz-s KF trafó narancs és rózsaszín jelölésű ill. világos kék volt. Ha leszeded a serleget és a kis vasmagot egy 10,7 MHz és a 455KHz-s között szemmel látható a különbség mivel sokkal több menet van a 455KHz-sen / az kövérebb mint a 10,7MHz-s/ Tudom elég kőbaltás megközelítés de ez is egy egyszerű megoldás.
(#) elektroncso hozzászólása Okt 18, 2015 /

Sziasztok.
Tomipap írta, hogy folyik a ITU contest aktivitás és 80 méteren otthon vannak a magyarok. Ez meghozta a kedvem ahhoz, hogy belenézzek végre a Pionyr rádiómba, mivel nagyon halk. Kimostam az iostat kapcsolót és a három potit. Ettől megjött a hang, most már normális hangerővel szól. Megmértem a benne lévő elektrolit kondenzátorokat, nem, hogy nem voltak kiszáradva, mind a névleges kapacitásértéknek a 120, 150, sőt 200%-át hozta! Azért tudtak valamit a TESLA-ék. A potik is, most hogy kimostam őket alkohollal még csak nem is sercegnek. Az iostat is szépen stabilan kapcsol.
(#) Medve741 válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

Szia!
Milyen rádió ez a Pionyr? Mit tud?
(#) Medve741 hozzászólása Okt 19, 2015 /

Szeretnék egy PSK31 vevőt építeni. Ehhez keresek kapcsolási rajzot, leírást, segítséget.
(#) ha9pi.feri válasza Medve741 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

Szia! Itt van egy komplett leírás:Bővebben: Link
(#) ferci válasza Medve741 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

Talán a rádióamatőr topikban kellene ezt kérdezned.. A net is tele van ezzel a témával.
PSK31 vevő
(#) Antennaman válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

Még érdemes lenne megnézni azokat a dugaszolható tranzisztorokat és IC-ket is mert ott is lehet oxidáció vagy kis por. De ha teljesen jó lett most akkor ne bolygasd ami működik !
Jó DX-eket !
(#) Kera_Will válasza Medve741 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

Bármilyen RH amatőr sávra szánt vevő megfelel erre a célra ami tud CW/SSB jelet venni.
(#) Medve741 válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

Azt hiszem ez jó lesz. Még nyákterv is van, érdemes vele kísérletezgetni. Köszi szépen, sokat segítettél.
73'
HG5AAU Medve741
(#) elektroncso válasza Medve741 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

80 méteres direkt keverésű Csehszlovák sávvevő, talán építőkészlet lehet SWL amatőröknek. Pár oldallal előrébb már írtam róla.
(#) Doky586 válasza Medve741 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

De a kapcsolás csak 1db frekin megy...
Azaz hangoláshoz frekinként 3db kvarc és 1-1 marék kondi kell... így hamar rá megy az összes megtakarított pénzed.
(#) Hetope válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /

A sárga majdnem ugyan az mint a fehér a fekete az az utolsó KF és azon több a szekunder menet viszont szürkét még nem láttam . A lila és táraik 10,7 -sek
(#) Antennaman válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Igen Doky586 ,
Engem is frusztrál ha pont a kristály freki mellett van egy állomás és már oda nem tudom hangolni. Ezért szerintem is praktikusabb egy VFO-s vevő. Amúgy a PSK a leg egyszerűbb kis vevőn is vehető akár a 80m-es gyakorló vevőmön is jól veszem csak illeszteni kell a hallgató kimenetet a PC vagy okoska telefon Mic. bemenetéhez. A topik elején valahol a 30-40-ik oldal fele pont egy ilyen hangfrekis trafó illesztővel jöttem elő. Ezt tudom ajánlani Medve741 komának is.
(#) Antennaman válasza Antennaman hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

Meg is találtam a kis illesztő ez alatt a hozzá szólás alatt látható . Itt pont egy kis vevővel SSTV-t "hallgatok" veszek segítségével.
(#) Kera_Will válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 20, 2015 /

80 méterre annyira nem vészes mert filléresek a kavicsok 3579KHz re.
Akárhonnan donorként bontásból is kijönnek.
A többi sávra persze kissé húzósabb mert nem kommersz frekik , így több € is lehet darabjuk ha be lehet szerezni(e-bay talán olcsóbb persze ha van )
A bemeneti 2 kvarc nagyon határozott sávszűrőt képvisel.
VFO-nak meg nem árt stabilnak lennie.
Kimeneti illesztésnek legjobb egy 1:1 600 ohm -os telefon trafó.
Bármelyik régi analóg telefon modem kártyán fellelhető, PC bontókban utánad dobják.
Ha meg már telefonmodem akkor ott lakik rajta egy 28.2xx MHz kvarc is.
Abból pedig könnyen lehet gyártani 7 MHz-re SDR vevőt.(pl.: Zeta SDR)
Rocky SDR programban pedig ott is van már a CW/PSK dekóder is.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2015
Következő: »»   115 / 256
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem