Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   153 / 244
(#) sound.man válasza szamóca hozzászólására (») Feb 3, 2013 / 1
 
Szerintem itt senki nem fogja tudni megmondani, hogy egy xy terembe kell majd fázist fordítani vagy sem.. Ha be van pakolva a cucc másodpercek alatt kiderül felesleges találgatni. Lehet, hogy középen egybetolva a mélyek lesz jók, lehet kint a két szélén lesznek jó a mélyek, ki kell próbálni. 10 percbe se kerül és nem kell napokat számolgatni.
(#) jocko hozzászólása Feb 8, 2013 /
 
Sziasztok! A közeljövöben szeretnék vásárolni egy kisebb hangtechnikát.A hangsugárzó két darab 90 watt rms. topláda lenne 10colos mk. hangszóróval és piezo magassal.(Gemini gt 1004 )Ehhez keresek végfokot. Gondolkodtam a Reloop Dominance 702-ön , valamint egy Mc Crypt Mp 2000 pa-n , és a Voice Kraft s 200-on.Ha valakinek van valamilyen tapasztalata ezekkel a márkákkal megköszönném ha segitene a választásban.Amugy a keret max 35000 huf,többet nem szeretnék kiadni a végfokra.
(#) habazutty válasza jocko hozzászólására (») Feb 8, 2013 /
 
Szia!
Az általad említett erősítők helyett sokkal inkább vennék egy kipróbáltabb masinát használtan. Nagyon sok évig képesek megbízhatóan működni, nem kell félni a használt berendezésektől. Legyen az SIVA, ÁGOTA, CASTONE mint az ismertebb hazai gyártásúak, de akár a ZECK Champ szériája, Peavey a külhoniak közül is beleférhet a keretbe. Én anno pont egy Zeck-et vettem használtan 30-ért és szerettem.
DJ börze illetve egyéb aprókban nézz szét mielőtt döntessz.
A kis gemini ládáktól pedig ne várj sokat...

Remélem tudtam segíteni.
Minden jót!
(#) alexride hozzászólása Feb 10, 2013 /
 
Üdv!

Szeretnék vásárolni egy aktív hangsugárzót majd később esetleg a párjával kiegészíteni. Komolytalanabb felhasználásra kell mint például kisebb házibuli, vagy kerti parti stb. Amit kinéztem az a következő lenne Bővebben: Link . Kérdésem az, hogy valaki ismeri-e a gyártót esetleg a konkrét típust vagy ajánlja/nem ajánlja, ha nem akkor mit ajánl helyette. Szeretném a véleményeket kikérni mert elég tapasztalatlan vagyok még nem volt komolyabb hangtechnikám. Az alap elképzelés egy T.Amp E800 és talán egy Reloop RSP-15 vagy Castone W-15SD vagy más hangsugárzó lett volna. De anyagi okok miatt és az igények miatt gondoltam az aktív megoldást.
(#) zoka hozzászólása Feb 13, 2013 /
 
Sziasztok!

A most készülő házimozi / Hi-Fi erősítőmhöz szeretnék tápegységet építeni / beszerezni. A toroid és a kapcsolóüzemű megoldás között vívódom. A hordozhatóság nem szempont.

- A véleményem: A kapcsolóüzemű előnyei a kisebb méret és súly. Házilag megépítve olcsóbb, a bemenő feszültség tartománya széles, megfelelő tervezésnél stabilabb a kimeneti feszültsége, kevesebb puffer a gyors utántöltés miatt.
Ami szerintem a toroid javára szólna: az egyszerű kialakítás, könnyebb tervezés, hosszabb élettartam, a kisebb zavarkeltés (mivel erősítőről van szó, ez hihetetlenül fontos szempont), nagyobb megbízhatóság (eleve kevesebb elektronika kell bele.)
A hatásfokban sokszor dicsérik a kapcsolóüzeműt, de nem vagyok meggyőződve hogy annyival jobb lenne. Szerintetek?

- Az erősítőről:[/b] D-osztályú (tehát már eleve kapcsolóüzemű), kategóriájában csúcsminőségű IC-vel építettem. Akár több, mint 88% hatásfokú. A Maximális 50V-os szimpla tápfeszültség mellett a gyártó szerint 4 Ohm-on 300W érhető el 10% THD+N mellett. Nálam 8 ilyen csatornáról van szó, így elméletileg 8x300W teljesítményre lehetne képes.

- Amire használnám: Abszolút nem a maximális teljesítmény kipréselése a cél, hanem a maximális minőség, amit lehetőségem van elérni. 1 csatorna kihasználatlan a 8-ból. 5db 8 Ohm-os szetelitet és 2db 4 Ohm-os subwoofert hajtanék vele. 8 Ohm-on 160W-ra képes. Így elméletileg 5x160W + 2x300W lenne a maximális igénybevétel, ami 1400W, persze a mélyen van a hangsúly, a többihez nem kell annyi energia. Természetesen nem szinusz jelet hallgatok rajt, így nem létezik olyan állapot, hogy az összes csatornán egyszerre jelentkezzen a 100%-os kihasználtság. Erre jó példa, hogy a gyári házimozi erősítők is minden esetben kisebb táppal vannak szerelve, mint az elérhető összteljesítmény. Sokszor úgy adják meg, hogy például szinusz 140W / 1 csatornát hajtva.

Mindezek alapján egy 800W alatti teljesítményű toroid jöhetne szóba.
Úgy tudom, egy erősítő a pufferkondenzátorokból táplálkozik, ha hirtelen nagy energia kell neki.
Én akár 100.000 µF puffert sem sajnálnék, de kérdés, hogy mi a jobb megoldás a csúcsteljesítmények kihasználása szempontjából. Például egy kisebb 400W trafó 0,1F-al vagy egy 630W-os például 10.000µF-al. Egy film általában eléggé dinamikus hangot tartalmaz, például egy robbanás hangja hirtelen nagy energiát vonna el a pufferból, ami ha nem elég nagy, elég csúnya torzításokat eredményezne. Beszerzés szempontjából a 400W-0,1F, 500W-0,08F, 630W-0,06F és 800W-0,04F közel egy árban van. Szerintetek hogyan érdemes választanom? (Légyszíves ne azzal foglalkozzatok, hogy minek ekkora teljesítmény, az esetek többségében valóban néhány 10W-on fog menni, de szeretnék nagy tartalékot.)

Egy kicsit hosszúra sikeredett, remélem valaki végigolvassa.
Köszönöm!

zoka
(#) voodoo válasza zoka hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Mik ezek az összevissza Wattok? A minőség nem csak az erősítőn -és pláne nem annak a tápján múlik, ha ennyire fontos. Nem mindegy a jelforrás, a kábelek, equalizer, miből mennyi van kiemelve, milyen hangszórók, mekkora ládába, milyen messziről, hol, és mit, milyen hangerőn, és stílusba szólal meg... DE TE mind ezeket LEZSUGORÍTOD a toroid vs kapcsitáp halmazáig? Már is relaítvvá válik, hogy nem is annyira "lényeges" az a minőség. 800Wattnyi rézdrót egy trafón, + hozzá sok puffer + mekkora helyen foglal az összesen? Egy külön doboz. Igen is szép hangja van a kapcsitápos erősítőknek. Jóval olcsóbb 0.2gramm Si mint 2kg Cu ?! Akkor melyikkel érdemes foglalkozni?
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) zoka válasza voodoo hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Ezek a Wattok a jelenleg kapható toroid transzformátorok teljesítményei.
Erősítőt építek, maradjunk a dobozon belül. Amiket felsoroltál, a dobozon kívül vannak, a végeredmény szempontjából mind fontosak, de ha nem tetszik a hangsugárzó, kicserélem masikra, ennyi. Te milyen kiemelésekről beszélsz ? Minőségi zenehallgatásban nálam nincs hangszín.
A kapcsolóüzemű táppal kapcsolatban nem győztél meg, ezek az indokok részemről nem számítanak, és csak részben igazak. Szó sincs külön dobozról.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) voodoo válasza zoka hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Idézet:
„Te milyen kiemelésekről beszélsz ? (21:41)”

Ezekről:
Idézet:
„nem a maximális teljesítmény kipréselése a cél,(20:30)”

Idézet:
„...hanem a maximális minőség,... (20:30)”

Idézet:
„mi a jobb megoldás a csúcsteljesítmények kihasználása szempontjából(20:30)”


?? Nemár !


Tételezzük fel van egy doboz amibe erősítő van, szipiszupi hangfalakkal, Te középen kagylózol, ülsz vagy álssz mindegy, például egy átlag méretű tégalépítésű szobába. A jelforrást rákötötték az erősítőre és megszólal mondjuk negyed hangerőn. Semmi extra. Honnan állapítod meg, hogy toroid, vagy kapcsitáppal szólal meg? Na ha Te is tudsz választ adni az Én kérdésemre akkor utánna menyjünk bele abba, hogy számít-e ha a külsőségeket nem vesszük figyelembe. De tényleg amúgy nem kötekedni akarok csak olyan hirtelen kiemelsz dolgokat, amit nem célszerű csinálni. Minőség? Hogy érted minőség? Mi az hogy minőség? Erre nem lehet éles határt szabni, hogy toroid vagy inkább SMPS. Inkább SMPS. Miért? Mert kapcsolástechnikailag alapból van benne megfelelő szűrés és mivel a már nem hallható nagyfrekvenciás rezgéshullámok nem keltenek akkora zavart, mint egy 50Hz-en búgó trafó (és igen is azt lehet hallani picit megfelelő mélyládával és hangerőnél) Ha a nullátmenet pont 50Hz-es a zenei basszus letérdelteti, míg az SMPS röhögve tudja tartani a kívánt dinamikát negyed annyi pufferrel.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) zoka válasza voodoo hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Idézet:
„Honnan állapítod meg, hogy toroid, vagy kapcsitáppal szólal meg?”
Véleményem szerint a példában, amit említettél, nem hallható különbség. Különbség inkább akkor lehet, ha nagy hangerőn szól. És a kapcsolóüzemű javára, de ha elég a puffer, a torroid is jó lenne.
A minőség szót sok mindenre használom. Az első kérdésemben ez alatt azt értem, hogy ne legyen zaj, szóval nem a legjobb megfogalmazás volt, azt elismerem.
Attól tartok, mivel az erősítő eleve kapcsolóüzemű, hogy a táp nehogy bezavarja. Másrészt toroidosat saját magam is tudok építeni, de kapcsolóüzeműhöz nem értek. Ezért szerettem volna segítséget kérni, hogy ha toroidot használnék, hogy érdemes megválsztani a teljesítmény és puffer nagyságát
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) voodoo válasza zoka hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
Értem.
Figyelj, nagy hangerőn se Én, Te, sőt a nagy szakinak mondott valaki se fogja tudni megállapítani, mitől torzult, reccsent vagy torpant be stb. Figy Én se értek a kapcsitápokhoz, de eddig csak kellemes csalódásom volt bennük és elkezdtek érdekelni. Mára már ott tartok, hogy ha lehet mindenhova azt ajánlom. Jó persze hátránya a bonyolultsága, ami idézi a több meghibásodás lehetőségét. De ennyi erővel azonnal hagyjuk abba a számítógépről való zenehallgatást? Akkor már eleve onnan is "zsugorodik" a minőség? Mert az is kapcsitápról megy, sőt ott is csúcskivezérlés van ha a volumét felhangosítom és a hangkártya is kapcsiüzemű a végére már akkor elvileg tehetek akármilyen toroidot/kapcsit megfelelő pufferrel ha a jelforrás "kapcsitápból származik". Szóva érted. Normálisan meg kell építeni. Igen be zavarhatják egymást. A vezérlő egységeket és amk zavart bocsáthatnak ki odébb kell egymástól helyezni! Nagy a doboz belseje elfér az. Toroid választásakor ha mégis inkább azt veszel/csinálsz Én személy szerint másfélszeres túlméretezést javaslom. Pl 1000W szinuszos erősítőhöz legalább 1500VA trafó már ideális, hogy a zenei csúcsokat jól kordában tudja tartani. Ezzel szemben a zenei csúcsokat tartósan leadni nem képes de a dinamikát jól tartó kapcsitápból elég egy 7-800Wattos is. Csúcsokban akár másfél-kétszeresét is képes leadni rövid ideig. A zenére meg pont elég.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
(#) pinyó39 válasza zoka hozzászólására (») Feb 13, 2013 /
 
A hangdobozok már megvannak a 300W-os 10%-os torzítású végekhez? A kapcsitápot ha te magad építed nagyon vigyázz a szigetelésekre nem játék, főleg ha otthonról elviszed esetleg bulizni.
(#) zoka válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
A hangdoboz már be lett tesztelve egy ilyen teljesítményű végfokról, pont jó hozzá. Kapcsitápot nem építek, ahhoz komoly tudás kell, ilyen tápot csak készen vennék.
(#) zoka válasza voodoo hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Amiket írtál azzal egyetértek, és félre ne érts, én nem az SMPS ellen vagyok, nagyon is szeretném, hogy olyanom legyen. Azért nem bízom a házilag készített SMPS-ben, mert nem én építem, nem látom át a működését, vagyis csak az elvvel vagyok tisztában. A tervezése, méretezése nem gyerekjáték. Egy jófajta gyári táp biztosan megfelel mindenféle szabványnak, de a házilag kivitelezett bizonytalan. Készen megvásárolni a gyárilag elkészítettet, akár csak egy 500W-os is szinte megfizethetetlen, 50eFt körül kezdődik.

A toroid 1,5x túlméretezése jelen esetben nehezen lenne kivitelezhető, az 4000W lenne (300/0,88*8*1,5).
Amúgy sincs szükség ekkora teljesítményre. A szub 2 csatornája a lényeg, a többin úgysem fog 50W-nál nagyobb teljesítmény kelleni. 4*50W nálam 120dB-t képes előállítani, ez már több, mint elég.
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
A kérdéseid alapján azt javaslom hogy toroidot vegyél (a házilag készített SMPS-ben pont az a lényeg hogy az ember maga csinálja, ha úgy veszi, akkor az már nem házilag készített ). A gyári kapcsolóüzemű tápok többsége semmilyen szabványnak nem felel meg. Vannak olyanok is amik megfelelnek, de azokat nem abban az árkategóriában kínálják megvételre, mert a bevizsgáltatásokkal járó procedúra elég tetemes összeg, még sorozatgyártás esetén is. Házilag is lehet csinálni ilyet is meg olyat is, csak hozzáértés kérdése.
A toroiddal egyszerűbb helyzetben vagy, ha megfelelő biztosítékokat használsz sosem fog tönkremenni, megveszed és használod. Igaz hogy jó drága, jó nehéz, és kell hozzá egy halom puffer, de ez már egy másik kérdés. Nekem pl. eszembe sem jutna toroidot venni, sőt az összeset eladtam ami csak volt, amit ezúton is köszönök az építő kedvű kollégáknak.
(#) zoka válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Ez igaz, ha nem saját maga készíti az ember, akkor valamiért nincs meg az a bizalom.
A toroid hatásfoka nagyon gyatra az SMPS-hez képest?

Hapro az általa írt cikkben bemutatott egy A osztályú végfokot. Ugyan egész más elven működik, de a 2. oldalon a tápegységről a következőt írta:
Idézet:
„Ez az egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb része a végfoknak! Ettől biztosan lesz hangzásbeli különbség, ha más milyen kerül oda. Sőt előfordulhat, hogy brummos lesz a végfok egy helytelen tápegységtől. A sima graetz-puffer kombinációt alkalmaztam, sok kondival. Oldalanként 2X66.000uF, ezzel már elég jó táp simítást lehet elérni.”

Szerintem ez a D osztályra így biztosan nem igaz, de azért azon elgondolkodtam, hogy miért nem használ kapcsolóüzemű tápot, amikor csak előnye van, vagy nem?
(#) Ge Lee válasza zoka hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Ezt tőle kell megkérdezni.
(#) pinyó39 válasza zoka hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Csak az érdekesség kedvéért dobj már fel légy oly kedves egy képet a szobáról meg a ládákról aminek 8x300 watt kell. Köszi.
(#) pinyó39 válasza voodoo hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Ezek szerint el sem tudod képzelni hogy van olyan zenei lánc aminek az elején nem számítógép szolgáltatja a zenét?
(#) zoka válasza pinyó39 hozzászólására (») Feb 14, 2013 /
 
Ha alaposabban végigolvasod a hozzászólásokat, akkor többször is írtam, hogy nem fogom kihasználni. A front és háttér hang(falak)sugárzóknak maximum 50W kell, mert 125W a terhelhetőségük. Na most 50W-ot ki lehet csavarni egy végfokból 10% torzítás mellett is, de talán nem bűn, ha az erősítő nem erőlködő, és lazán teljesíti az 50W-ot 0,1% torzítás alatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2013
(#) andras99 hozzászólása Feb 18, 2013 /
 
Sziasztok! Behringer FBQ1520-ról vélemény? Otthoni használatra.

andras99
(#) Action2K válasza andras99 hozzászólására (») Feb 18, 2013 /
 
Szia! Mi a fenének szobába ilyen? Koncerttermekbe, stadionokba oké... szobába elég egy állítható középfrekvenciás (3 sávos) hangszínszabályozó. De ha nem állítható középfrekvenciás, az sem baj.
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Feb 18, 2013 /
 
Közöd? Mer cép, azé!
(#) Action2K válasza szamóca hozzászólására (») Feb 18, 2013 /
 
Idézet:
„Közöd?”
Ő kérdezett én válaszoltam.

Idézet:
„Mer cép, azé!”
Ha másra nem kell a pénze, adja nekem.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
(#) szamóca válasza Action2K hozzászólására (») Feb 18, 2013 /
 
Régen is voltak, akik ekváztak oszt a gyártók csináltak is a hifi tornyokhoz néha még 2x16 sávost is. Ha van rá igény, jóhogy?
(#) andras99 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 19, 2013 /
 
Bocsi, rosszul fogalmaztam. A leendő hangrendszeremhez kéne amit karaoke és buli hangosításra használnék.

andras99
(#) Action2K válasza andras99 hozzászólására (») Feb 19, 2013 / 1
 
Oda is felesleges. Egy normális keverőpultra van szükséged, s akkor abban benne vannak a megfelelő hangszínszabályozók. Egy ilyen EQ-t pl. teremakusztikai korrekcióra lehet használni. Kizárt, hogy egy buli előtt neki fogsz állni egy kb. félórás akusztikai méréseknek, aztán bejönnek az emberek, és kezdheted elölről, ők meg kirugdosnak téged, hogy bulizzunk már...
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2013
(#) montyx hozzászólása Feb 20, 2013 /
 
Sziasztok,

Sajnos nem nagyon értek az elektronikához, ezért fordulok hozzátok.
Rengeteg helyen feltettem már a kérdést, és egymásnak gyökeresen ellentmondó válaszokat kaptam.

Szeretnék venni egy erősítő + hangfal szettet. Az 5.1-et, és nagyobb rendszereket nem kedvelem, mert előre tervezett szoba nélkül szinte lehetetlen jól beállítani, és több zenét hallgatok, mint filmet nézek. Ezért egy sztereó, vagy esetleg egy 2.1 rendszert szeretnék venni. A kérdés, hogy AV(5.1, 7.2, etc. 2db hangsugárzóval, esetleg egy mélynyomóval), vagy sztereó erősítőt vegyek.
Kérdéseim:

1.1 Egy 5.1-es AV erősítő le tudja e vágni az 5.1 csatornás digitális jelet sztereóra anélkül, hogy komolyabb hanghiány keletkezne? Mert sajna egyre több film sztereó hang nélkül van kiadva.
1.2 Zene esetén, az előbbi erősítő képes külön hangváltani a mélytartományt a sztereó zenéből a mélynyomóra? A hansugárzók hangterjedelme miatt érdekes.

2.1 Egy sztereó erősítőre külső eszközzel lehet HDMI IN/OUTPUTokat varázsolni? 4 bemeneti videó jelem lenne audióval, természetesen. Ezekből szeretném csak a videó jelet továbbítani a TV felé.
2.2 Egy ilyen erősítő esetében megoldható valahogy az ARC (Audio Reverse/Return Channel)?

Természetesen ezek nem tisztán elektronikai kérdések. Kérem ignoráljátok azokat a kérdéseket, amik nem tartoznak a profilba.

Segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2013
(#) Action2K válasza montyx hozzászólására (») Feb 20, 2013 /
 
Szia!

1.1 Ha van benne ilyen "Downmix" funkció, akkor igen. Bár ez nem jelenti azt, hogy valóban meg is marad minden effekt, de a lényeg marad.
1.2 Igen, ezt is tudhatja, ha olyan a készülék.

2.1 Lehet, de drága dolog. Minden eszköznek (DVD, PC, STB ...) van sima sztereo kimenete is, használd azt inkább.
2.2 Ezt mire érted? Mit szeretnél vele kezdeni?

Egyébként, nem kell egy szobát "előre tervezni" hogy abba 5.1-et beépíthess. Viszont, ha szinte csak zenét hallgatsz, akkor oda egy jó sztereo rendszer dukál. Szereo erősítő, HiFi hangsugárzókkal.
(#) dudassandor1 hozzászólása Feb 24, 2013 /
 
Sziasztok! Ismeri-e valaki véletlenül az ALTO MACRO típusú végfokokat? Van-e tapasztalata valakinek ezekkel kapcsolatban? Köszönöm!
(#) Davidd hozzászólása Feb 25, 2013 /
 
Szevasztok! Az lenne a kerdesem, ha egy dinamika kompresszort unbalanced jellel hajtok meg, attol a kimeneten letrejon a balanced jel, vagy unbalanced marad?
Következő: »»   153 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem