Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RF műszerek, mérések
 
Témaindító: pucuka, idő: Júl 10, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 44
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Pé, 20:50 /
 
Ajjaj, az eredeti kapcsolási rajzra koncentráltam, írtátok is, hogy nem a legjobb.
Most sajnos más értékű 1 W-som nincs.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») Pé, 20:53 /
 
Jó lesz az, tekercset elhagyod(rövidrezárod), 39 minit kiveszed, helyette összeállítasz egy megfelelőt aminek az eredője 17-18 Ohm.
A hozzászólás módosítva: Pé, 20:53
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») Pé, 21:39 /
 
Akkor párhuzamosan kötök 4db 68 ohm-os 0,25W -os SMD ellenállást. Annak ez eredője 17 ohm. A tekercset már átkötöttem.
A hozzászólás módosítva: Pé, 21:40
(#) sany hozzászólása Szo, 21:49 /
 
Megcsináltam a szükséges módosítást. Kicseréltem a vezetékeket, leárnyékoltam teljesen az előtét fokozatot. Most a képen látható képernyő az "alap", be van kötve az előtét is.
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») 8:20 / 1
 
Alakul, talán már csak a kalibrálás elvégzése kell. Csak egy pár észrevétel, a kijelzett érték vajon nyitott BNC-vel született (mert írtam lezárást, mikor magasabb volt a kijelzett érték)? Az IC 3-lábát (offset) ellenőrizném, hogy biztosan lebeg-e. A panelt lemosnám a gyanta maradványoktól.
A másik, ha több ilyen kapcsolást megnézel, mindenhol főleg az adatlapon is, szerepel tápszűrésként soros 10-18 Ohm, látom, hogy 6 kondival is szűrted - hidegítetted, de ez kimaradt bár az OZ2CPU sem használta, de Ő is hibázhat. Mert így a hidegítés ellenére de direkt kapcsolat van az 5 Voltos ágon keresztül. Másik, Én próbáltam kiváltani a referencia ellenállásosztót(2.5V) egy TL431-el, de valahogy megzavarodott a mérés tőle. Mintha valami gerjedés lenne, változott és bizonytalan lett a kijelzés, így visszakerült az ellenállásosztó bele. Nem jártam utána mi lehetett a hiba.
Jóval lejjebb láttam a panelodon egy olyasmi(TL431-szerű) alkatrészt, de nem kivehető hogy mi is az a részlet, eredeti kapcsolásban sem emlékszem rá..., hátha Te is ügyködtél hasonlón.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») 9:42 /
 
Határeset a kijelzett érték, de ezt stabilan tartja.
Nyitott bemenettel állt elő a látható érték.Csak egy csipeszt dugtam a BNC csatlakozóba, az előtét működésének ellenőrzése céljából, akkor felmegy az érték kb. -55,4 dB -re. Csak egy sima rövid zárral (0 ohm) kellene összezártom a bemenetet? ( Eddig ezért nem próbáltam ki, mert megvártam amíg elkészül a "gyári" előtét. ) A 3. láb az IC-n (offset) nincs bekötve, semmivel nem érintkezik. A panel mosása megoldható, izopropil-alkohollal. Valóban láttam a ellenállásokat a táp ágban. Teszek ide is. Az eredetileg megadott referencia ellenállásosztóval, még nem próbáltam. Ügyködtem. Nem TL431 -es, hanem egy LT1004-1-2.5V referencia IC.
A hozzászólás módosítva: 9:44
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») 9:57 /
 
Nincs nagy jelentősége az ellenőrzésnél, hogy 50R-el zárod rövidre a bemenetet, vagy 0-val, de az legyen rövid, sallagmentes!
Viszont, egy kéziműszerrel ha megméred az IC kimenetét, rövidre zárt bemenetnél, ott 250mV alatti feszültséget kellene látnod... Ha annyi van, akkor nem emiatt mutat rossz értéket a kijelző!
(#) sany válasza sdrlab hozzászólására (») 9:59 /
 
Idézet:
„... egy kéziműszerrel ha megméred az IC kimenetét, rövidre zárt bemenetnél ...”

Ilyenkor le is kössem a PIC -es panelről?
A hozzászólás módosítva: 10:00
(#) dokidoki válasza sany hozzászólására (») 10:44 /
 
Az jó, ... amikor lezárást emlegetnek, akkor a rendszer hullámimpedanciájára gondolnak. De rövidzár is megteszi ez esetben. Mellette akkor jól láttam, hogy valami van, örülök, hogy Neked stabil. Én átléptem a probléma felett, maradt az igénytelen megoldás.
(#) sany válasza dokidoki hozzászólására (») 11:29 /
 
Ahogy néztem a a videómegosztó videóit, illetve a képeket az interneten, az alapérték kb. -65 dB körül van.
A hozzászólás módosítva: 11:31
(#) sdrlab válasza sany hozzászólására (») 11:59 /
 
Nem, nem kell! Hisz a PIC is csak ezt a feszültséget méri...
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») 12:33 / 1
 
Csak egy jótanács. Soha semmi nem odavalót (gemkapocs, tű, mérőcsúcs stb) bármennyire is kézenfekvőnek tűnik, ne dugj koax csatlakozóba, csak az ellendarabját. Nagyon könnyen tönkretehető, mert amit beledugsz, mégha méretben passzolna is, nincs megvezetve, és a kontaktust tönkreteszi. Ha kontakthibás lesz, mérgelődhetsz mérés közben, de még ha nem is lesz kontakthibás, az biztos, hogy a csatlakozás reflexiója megnő, ezzel pedig a magát a mérést veszélyezteted. Készíts csatlakozóból lezárásokat, és azt dugd rá a műszer csatlakozójára.
(#) sany válasza pucuka hozzászólására (») 12:40 /
 
Köszönöm szépen a jó tanácsot!
A BNC ideglenes megoldás. Az aljzatot ilyen SMA csatlakozóra szeretném kicserélni és ilyen apa csatlakozót vennék hozzá.
Majd ha netán egyszer sikerül beállítani a műszert, akkor majd kérdezek a mérőhegyről is.
A hozzászólás módosítva: 12:43
(#) pucuka válasza sany hozzászólására (») 14:34 /
 
Tökmindegy, minden koax csatlakozóra vonatkozik. Ha megfigyeled a csatlakozást, akkor láthatod, hogy nem csak a jó kontaktus a fontos, hanem az is, hogy az összekötött csatlakozóban az átmérő viszonyok se változzanak. Ahol ez a viszony megváltozik (mert pl. a hüvely felhasított részében az egyik szegmens görbült) ott a hullám impedancia, ha kicsit is, de megváltozik ami növeli a beiktatási csillapítást, és a reflexiót is.
Következő: »»   44 / 44
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu