Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Lapozás: OK   26 / 26
(#) bbalazs_ válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 10, 2026 /

Szia!
Nekem vannak ilyen paneljeim, csak kérdés, hogy mire kell. Kb. 20 darabom volt, kettő egyformát még nem láttam.
(#) takacs4444 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 11, 2026 /

Szia, távirányítós fűnyíróba lenne használva.
(#) bbalazs_ válasza takacs4444 hozzászólására (») Márc 13, 2026 /

OK, akkor át tudod programozni.
Privátba menjünk át, postázni tudom.
(#) vyky hozzászólása Márc 15, 2026 /

Electrolux

Sziasztok. Egy electrolux Pure I9 ,be miért van 2 aksi? és miért van 4 érintkező mindegyik aksihoz?
Na meg mekkora aksi kell bele? Vettem egyet,aksik nélkül,és most pótolnám,de horribilis az ára.
Köszönöm előre is a segítséget.
(#) Bakman válasza vyky hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Idézet:
„miért van 2 aksi?”
Hosszabb üzemidő.
Idézet:
„miért van 4 érintkező mindegyik aksihoz?”
Cellakiegyenlítés és/vagy cellahőmérséklet mérés miatt.
(#) vyky válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Szia Bakman. Esetleg kapcsolási rajzot tudsz az aksik belsejéről? Legetséges,hogy az aksiban nincs semmi,sem BMS,se semmi?
(#) Bakman válasza vyky hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Nem ismerem a gépet, az akkumulátorát sem, kapcsolási rajot végképp nem, csak egy általános válszt adtam a kérdésekre.
(#) vyky válasza Bakman hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Köszönöm,ez is több a semminél
(#) bbb válasza vyky hozzászólására (») Márc 15, 2026 /

Alin már nem is olyan drága...
(#) vyky válasza bbb hozzászólására (») Márc 16, 2026 /

Szia bbb. Köszönöm!
(#) Panhard hozzászólása Máj 8, 2026 / 5

Távirányítós fűnyíró update

Sziasztok.
Már két éve alakítottam át a fűnyírómat távirányítósra. Azóta csak vele nyírom a füvet. Most eljött az idő, terveztem neki egy normális motorvezérlő panelt, ahol minden egyben van. Idáig H hidas fetes motorvezérlő volt, de a pozitív oldali fetek nagyon melegedtek. Úgy döntöttem, az irányváltást relékkel oldom meg, és ezért csak negatív oldali fetek kellettek a panelra. Kapott fékellenállásokat is, hogy ne az akkumulátorba kerüljön vissza a nagy teljesítmény megálláskor a reverse diódákon keresztül, mert a feteket is fűtötte és nagyon megemelte a feszültséget. Így most elfűtöm nyolc párhuzamosan kötött 10 Ohm-os ellenálláson, oldalanként. A két 12V 12Ah akku is jól bírja. Kapott még a szoftverébe egy akkufeszültség figyelést is. Ha 22V alá esik a feszültség több mint 10mp-en keresztül, akkor max. 30%-al lehet menni vele a következő bekapcsolásig. Mutatok pár képet.
(#) nolan hozzászólása Szo, 19:21 /

LANDXCAPE robotfűnyíró töltési hiba

Sziasztok !

Adott egy OBI -s LANDXCAPE LX790 robotfűnyíró, ami nem ad ki töltő feszültséget. A külső tápegysége jó, a dokkoló megkapja az egyenfeszültséget, sőt a dokkolón világít is a zöld/piros LED, de a mellékelt képen látható panel érintkezőin pár tized Volt van csak. Az - egyébként számomra meglepően bonyolultnak tűnő - panel ki van öntve valami anyaggal ami szerencsére átlátszó, viszont nem látható szétégett alkatrész. Van esetleg ötletetek mit érdemes célirányosan megnézni, hogy ne kelljen az egészet kukázni ? A boundary wire lehet esetleg szakadt és azért nem adja ki a feszültséget ( elfelejtettem megnézni amikor vizsgáltam ) ?
A hozzászólás módosítva: Szo, 19:22

Funyiro.jpg

(#) kaqkk válasza nolan hozzászólására (») Szo, 19:27 /

Nem ismerem az áramkört de nem lehet hogy csak akkor ad ki áramot a kimenetre ha érzékeli az akkut ?
(#) nolan válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 10:39 /

Valóban van egy ilyen biztonsági megoldás benne, amikor bedokkol a fűnyíró félretolja az érintkezőket ( nem ami a képen látszik, hanem a túloldalon egy rugós megoldás ), és annak hatására a kép tetején látható fehér rúd is elmozdul, aminek az egyik végén van egy mágnes, az ellendarabja ( gondolom reed ) pedig a panel túloldalán lehet, annyira nem szedtem szét. A lényeg, hogy a rudat mozgatva sem látszik semmi.

Még az merült fel bennem, hogy talán a panel alatt lehet valami nagyobb áramú alkatrész, hiszen töltéskor azért csorognak az amperek, viszont ezen a panelen semmi ilyesmit nem látok. Talán a panel alatt lehet a nyitja a dolognak valami tranzisztor vagy FET formájában (?)
A hozzászólás módosítva: Vas, 10:45
(#) kaqkk válasza nolan hozzászólására (») Vas, 11:08 /

Legtöbbször a töltő megméri a csatlakozón az akkut és csak azután kezd tölteni...
(#) nolan válasza kaqkk hozzászólására (») Vas, 21:26 /

Elhoztam a dokkolót az ismerősömtől és megnéztem a dokkoló töltő áramkörét szkóppal, alapesetben 0 Volt van az érintkezőkön, néha felugrik egy pillanatra 20 Voltra ( annyi a betáp ). Asszem nem tudom elkerülni hogy elcipeljem magát a fűnyírót is és azzal együtt megnézzem, mert így eléggé a levegőben van az egész.
(#) kaqkk válasza nolan hozzászólására (») Hé, 16:23 /

Amíg nincs akku a csatlakozón nincs értelme kiküldeni a delejt .... És ezt valószínűleg elmondták a töltőelektronikának is ...
(#) nolan válasza kaqkk hozzászólására (») Kedd, 20:56 /

Mostmár nálam van a fűnyíró is. Még be lehet kapcsolni ( tehát nincs mélykisülésben vagy ilyesmi ), bár vészjóslóan villog a töltöttség jelzője. Az oldalán levő (töltés) csatlakozókon lehet egyenfeszt mérni, 15 V körül. Egyenfeszültséggel megtáplálva érzékeli is hogy jön a delej, a kijelzőjén is jelzi hogy töltés folyamatban. A dokkoló töltőjét viszont hiába csatlakoztatom hozzá, nem indul el a töltés ( mint említettem a töltőáramkörön van egy mágneses megoldás ami által elvileg érzékeli a hogy bent van a fűnyíró, de ezt hiába állítgatom bárhogy, nem indul meg a töltés ).
Mindebből arra következtetek, hogy a töltő áramkör a hibás. Mint említettem ki van öntve hogy vízálló legyen, ráadásul az alkatrészekről eltüntették a feliratot, így elég reménytelennek érzem a javítását.
A QR kód szerint a dokkoló paneljének az adatai:
P/N:A407024602 PartDesc:LX850 Vendor:10779 QTY:10010 LOTNO:220608 01362

Azért ha valakinek lenne ötlete a javítására vagy bevállalná nagyon megköszönném, és természetesen kifizetném.

Funyiro_2.jpg

(#) pipi válasza nolan hozzászólására (») Kedd, 23:24 /

Külső tápról van áramfelvétel? akkor próbáld még valameddig így tölteni, hátha mélykisütöttnek érzi a töltő az akksit és azért nem indul. 15/5=kb 3V cellafesz elég karcsú. Ha az akksi pakkot meg tudod bontani, cellánként mérj feszültséget, lehet hogy jelentősen szétcsúsztak a cellák, és van köztük akár 2V-os is
(#) nolan válasza pipi hozzászólására (») Sze, 20:15 /

Töltöttem és szépen veszi a töltést, a kijelzőn is megjelent egy vagy két pöcök, tehát biztos nem lehet mélykisülésben. Továbbá mivel van egy mechanikus kapcsoló ( mágneses, mint fentebb írtam ), ezért nem hiszem hogy a töltőáramkör ezen felül még foglalkozna a kapocsfeszültséggel is.

Még azon gondolkodom hogy a töltő áramkörön nem nagyon látok nagyobb áramú alkatrészt, talán a panel alatt lehet. Csakhát azt kibontani ...
(#) pipi válasza nolan hozzászólására (») Sze, 20:28 /

Idézet:
„nem hiszem hogy a töltőáramkör ezen felül még foglalkozna a kapocsfeszültséggel is”
pedig ez a fő feladata, meg az áramfigyelés, meg a melegedés
A "normális" li-ion töltők nem ész nélkül töltenek, ha a cella mélykisülésben van, nem vágja orrba, hanem pici árammal feltölti 3V környékére, utána nyomja a kakaót. Vagyis ilyenkor úgy tűnhet hogy nem tölt, pedig csak okos
Következő: »»   26 / 26
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem