Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Robotfűnyíró vagy fűnyíró robot
Szia!
Nekem vannak ilyen paneljeim, csak kérdés, hogy mire kell. Kb. 20 darabom volt, kettő egyformát még nem láttam.
Szia, távirányítós fűnyíróba lenne használva.
OK, akkor át tudod programozni.
Privátba menjünk át, postázni tudom. ElectroluxSziasztok. Egy electrolux Pure I9 ,be miért van 2 aksi? és miért van 4 érintkező mindegyik aksihoz?Na meg mekkora aksi kell bele? Vettem egyet,aksik nélkül,és most pótolnám,de horribilis az ára. Köszönöm előre is a segítséget. Idézet: Hosszabb üzemidő.„miért van 2 aksi?” Idézet: Cellakiegyenlítés és/vagy cellahőmérséklet mérés miatt. „miért van 4 érintkező mindegyik aksihoz?”
Szia Bakman. Esetleg kapcsolási rajzot tudsz az aksik belsejéről? Legetséges,hogy az aksiban nincs semmi,sem BMS,se semmi?
Nem ismerem a gépet, az akkumulátorát sem, kapcsolási rajot végképp nem, csak egy általános válszt adtam a kérdésekre.
Távirányítós fűnyíró updateSziasztok.Már két éve alakítottam át a fűnyírómat távirányítósra. Azóta csak vele nyírom a füvet. Most eljött az idő, terveztem neki egy normális motorvezérlő panelt, ahol minden egyben van. Idáig H hidas fetes motorvezérlő volt, de a pozitív oldali fetek nagyon melegedtek. Úgy döntöttem, az irányváltást relékkel oldom meg, és ezért csak negatív oldali fetek kellettek a panelra. Kapott fékellenállásokat is, hogy ne az akkumulátorba kerüljön vissza a nagy teljesítmény megálláskor a reverse diódákon keresztül, mert a feteket is fűtötte és nagyon megemelte a feszültséget. Így most elfűtöm nyolc párhuzamosan kötött 10 Ohm-os ellenálláson, oldalanként. A két 12V 12Ah akku is jól bírja. Kapott még a szoftverébe egy akkufeszültség figyelést is. Ha 22V alá esik a feszültség több mint 10mp-en keresztül, akkor max. 30%-al lehet menni vele a következő bekapcsolásig. Mutatok pár képet. LANDXCAPE robotfűnyíró töltési hibaSziasztok !Adott egy OBI -s LANDXCAPE LX790 robotfűnyíró, ami nem ad ki töltő feszültséget. A külső tápegysége jó, a dokkoló megkapja az egyenfeszültséget, sőt a dokkolón világít is a zöld/piros LED, de a mellékelt képen látható panel érintkezőin pár tized Volt van csak. Az - egyébként számomra meglepően bonyolultnak tűnő - panel ki van öntve valami anyaggal ami szerencsére átlátszó, viszont nem látható szétégett alkatrész. Van esetleg ötletetek mit érdemes célirányosan megnézni, hogy ne kelljen az egészet kukázni ? A boundary wire lehet esetleg szakadt és azért nem adja ki a feszültséget ( elfelejtettem megnézni amikor vizsgáltam ) ? A hozzászólás módosítva: Szo, 19:22
Nem ismerem az áramkört de nem lehet hogy csak akkor ad ki áramot a kimenetre ha érzékeli az akkut ?
Valóban van egy ilyen biztonsági megoldás benne, amikor bedokkol a fűnyíró félretolja az érintkezőket ( nem ami a képen látszik, hanem a túloldalon egy rugós megoldás ), és annak hatására a kép tetején látható fehér rúd is elmozdul, aminek az egyik végén van egy mágnes, az ellendarabja ( gondolom reed ) pedig a panel túloldalán lehet, annyira nem szedtem szét. A lényeg, hogy a rudat mozgatva sem látszik semmi.
Még az merült fel bennem, hogy talán a panel alatt lehet valami nagyobb áramú alkatrész, hiszen töltéskor azért csorognak az amperek, viszont ezen a panelen semmi ilyesmit nem látok. Talán a panel alatt lehet a nyitja a dolognak valami tranzisztor vagy FET formájában (?) A hozzászólás módosítva: Vas, 10:45
Legtöbbször a töltő megméri a csatlakozón az akkut és csak azután kezd tölteni...
Elhoztam a dokkolót az ismerősömtől és megnéztem a dokkoló töltő áramkörét szkóppal, alapesetben 0 Volt van az érintkezőkön, néha felugrik egy pillanatra 20 Voltra ( annyi a betáp ). Asszem nem tudom elkerülni hogy elcipeljem magát a fűnyírót is és azzal együtt megnézzem, mert így eléggé a levegőben van az egész.
Amíg nincs akku a csatlakozón nincs értelme kiküldeni a delejt .... És ezt valószínűleg elmondták a töltőelektronikának is ...
Mostmár nálam van a fűnyíró is. Még be lehet kapcsolni ( tehát nincs mélykisülésben vagy ilyesmi ), bár vészjóslóan villog a töltöttség jelzője. Az oldalán levő (töltés) csatlakozókon lehet egyenfeszt mérni, 15 V körül. Egyenfeszültséggel megtáplálva érzékeli is hogy jön a delej, a kijelzőjén is jelzi hogy töltés folyamatban. A dokkoló töltőjét viszont hiába csatlakoztatom hozzá, nem indul el a töltés ( mint említettem a töltőáramkörön van egy mágneses megoldás ami által elvileg érzékeli a hogy bent van a fűnyíró, de ezt hiába állítgatom bárhogy, nem indul meg a töltés ).
Mindebből arra következtetek, hogy a töltő áramkör a hibás. Mint említettem ki van öntve hogy vízálló legyen, ráadásul az alkatrészekről eltüntették a feliratot, így elég reménytelennek érzem a javítását. A QR kód szerint a dokkoló paneljének az adatai: P/N:A407024602 PartDesc:LX850 Vendor:10779 QTY:10010 LOTNO:220608 01362 Azért ha valakinek lenne ötlete a javítására vagy bevállalná nagyon megköszönném, és természetesen kifizetném.
Külső tápról van áramfelvétel? akkor próbáld még valameddig így tölteni, hátha mélykisütöttnek érzi a töltő az akksit és azért nem indul. 15/5=kb 3V cellafesz elég karcsú. Ha az akksi pakkot meg tudod bontani, cellánként mérj feszültséget, lehet hogy jelentősen szétcsúsztak a cellák, és van köztük akár 2V-os is
Töltöttem és szépen veszi a töltést, a kijelzőn is megjelent egy vagy két pöcök, tehát biztos nem lehet mélykisülésben. Továbbá mivel van egy mechanikus kapcsoló ( mágneses, mint fentebb írtam ), ezért nem hiszem hogy a töltőáramkör ezen felül még foglalkozna a kapocsfeszültséggel is.
Még azon gondolkodom hogy a töltő áramkörön nem nagyon látok nagyobb áramú alkatrészt, talán a panel alatt lehet. Csakhát azt kibontani ... Idézet: pedig ez a fő feladata, meg az áramfigyelés, meg a melegedés „nem hiszem hogy a töltőáramkör ezen felül még foglalkozna a kapocsfeszültséggel is” ![]() A "normális" li-ion töltők nem ész nélkül töltenek, ha a cella mélykisülésben van, nem vágja orrba, hanem pici árammal feltölti 3V környékére, utána nyomja a kakaót. Vagyis ilyenkor úgy tűnhet hogy nem tölt, pedig csak okos |
Bejelentkezés
Hirdetés |