Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Robotika kezdőknek
 
Témaindító: mspike, idő: Júl 18, 2005
Lapozás: OK   77 / 82
(#) 3F2U6U_aramiranyito válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
Én is néztem, de kell a kihívás.
(#) Fizikus válasza 3F2U6U_aramiranyito hozzászólására (») Jan 18, 2016 / 1
 
Ha "csak" tanulasra kell, akkor egyszeru mikroszervokkal is lehet eleg komoly dolgokat alkotni:
Link 1
Link 2
Link 3
Link 4
Link 5
Link 6
(#) sargarigo válasza borvendeg hozzászólására (») Jan 18, 2016 /
 
11k free shipping? Eszem megáll! Ennyiért ingyen van! Húú.. most ki kell szellőztetnem a fejem! Mancs megy, nekem eszembe nem jutott volna komplett kart nézni bayen
(#) IKEnovice hozzászólása Jan 23, 2016 / 1
 
A servo választáshoz amit hozzá fűznék:
Sok fajta servo van, műanyag és fém fogaskerekes. Érdemes a fémet választani, egy-egy túlvezérlésnél a műanyag fogaskerekeket könnyen ledarálják, érdemes a fémet választani, persze nem a titánt, annak van ára rendesen. Illetve ami elég elterjedt, a karokhoz is ajánlanak az az MG995 és az MG996, a 996-os egy kicsit újabb, pontosabb servo, ezeket 5 dollár környékén meg lehet kapni, ami a hátránya, hogy van 1-2 fok kottyanásuk, nem olyan pontosak, mint mondjuk egy hitec servo, de nem is 30-40 dollár Én az MG996R-t használom a hexapodomba, kaptak rendesen, de bírják a strapát.
(#) borvendeg válasza IKEnovice hozzászólására (») Jan 23, 2016 /
 
Fém-nemfém...
Van olyan ami fémnek van írva mégis van benne úgynevezett törőkerék. Műanyag és van ami full metal.
Szét kell szedni megnézni és a típust megjegyezni.

üdv.
(#) Domi44 hozzászólása Márc 28, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy kezdetleges robot építésén gondolkozom. De a kérdésem egy általánosabb kérdés lenne:
Hogyan tudom kiszámolni, hogy milyen erősségű motorra lenne szükségem és elemre ha x tömegű a robotom, hogy egyáltalán elinduljon.

Fizikát tanultam: kinematika és a dinamika alapjai megvannak.

Köszönöm!

( Link is jó )
(#) kadarist válasza Domi44 hozzászólására (») Márc 28, 2016 /
 
A jó téma: Bővebben: Link.
(#) patrik81 hozzászólása Jún 2, 2016 /
 
Valaki tudja melyik az adó,és melyik a vevő?

rf.jpg
    
(#) Ivan93 válasza patrik81 hozzászólására (») Jún 2, 2016 / 1
 
Szia! A négyzet alakú az adó (Tx), a hosszúkás a vevő (Rx).
(#) patrik81 hozzászólása Jún 5, 2016 /
 
Ha a motoromnak csak 2 bemenete van,akkor is lehet pozícióba állítani?És hogy?Nem találtam hozzá megfelelő leírást.Ha jól tudom,PWM-mel csak a sebességet tudom állítani.
(#) Zozi85 válasza patrik81 hozzászólására (») Jún 5, 2016 /
 
Akkor ha van egy enkóder vagy valami visszajelzés arról épp hol áll. Akkor már van pozíció hiba és tudod szabályozni a PWM-et. A kis rc servókban pld erre egy potméter van beépítve.
(#) borvendeg válasza Zozi85 hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Keress rá a Back EMF-re. Ezzel megoldható az encoder nélküli visszamérés.
(#) Massawa válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Az igen, de a pozicionálást nem. Márpedig erre van igény. A motornak mindenképpen mozgatnia kell valamit (poti, encoder) amit ki lehet olvasni és e szerint szabályozni a motor mozgását.
(#) Peter65 válasza patrik81 hozzászólására (») Jún 6, 2016 / 1
 
Szia!
A pozicióba állításhoz DC motor esetén szabályzókört kell kialakítanod. Ha korrekt megoldást akarsz, akkor ennek a harmadik szabályzókörnek kellene lennie, az áram- és a fordulatszám szabályzó kör fölött. A motornak a fordulatszámát kell minimálisan érzékelned, annak az integrálja a pozíció. Szenzor nélkül kettő lehetőséged is van; a belső feszültség (EMF) visszaszámolása, ami arányos a fordulattal, illetve a kefék is keltenek annyi zajt, hogy azokat is lehet érzékelni. Ez utóbbival értelemszerűen pontosabb pozíció szabályozást lehet megvalósítani.
A kefezajból fordulatszám jel generálásáról már másutt volt szó:
Bővebben: Link
(#) Zozi85 válasza borvendeg hozzászólására (») Jún 6, 2016 /
 
Ha fordulatszámot kell mérni akkor talán. Egy vezérelt motoron nem olyan egyszerű és a pozíció felbontás is kérdéses.
(#) kovviktor hozzászólása Okt 4, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy olyan megfogót szeretnék csinálni robothoz, amellyel nagyon finoman tudok megfogni pl. egy puhahéjú gyümölcsöt anélkül, hogy a felületét túlzottan megnyomnám. Én arra gondoltam, hogy a megfogó mentén bárhol is érjen a tárgy a megfogóhoz, mindig egy állandó, beállított erőnél kapcsoljon ki a motor (léptetőmotort gondoltam a megfogók mozgatásához), így a megfogó erő nagyságát kikísérletezve, elvileg a tárgy felületének roncsolása vagy túlzott megnyomása nélkül tudnám azt továbbrakni.
Csak az a bajom, hogy nem tudom milyen szenzorral lehetne ezt megcsinálni, mert a megfogó mentén a tárgy a csuklóponthoz közelebb is meg távolabb is hozzáérhet a megfogóhoz (lásd a skiccelt képet). Nincs valakinek valami ötlete, hogyan lehetne ezt megoldani? A szorítóerő nagyságát csak saccolni tudom, de kb. 0,5 - 3 N közötti lehet.

kép.JPG
    
(#) dokidoki válasza kovviktor hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Használj szervókat. Mint a modellezésben ismert kicsi szervók. Monitorozni kell az áramfelvételüket, mert indulásnál is, és mikor szorulnak, ill. megfog valamit a kar, azt lehet az áramfelvételük emelkedéséből jól követni. Ekképp a szorításukat is tudnád hangolni.
(#) Fizikus válasza kovviktor hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Hasznalhatsz eroerzekelo detektort:
Force sensor
Vagy magat a megfogo kart/ujjakat keszited rugalmas anyagbol, ami adott eronel elhajlik, ugy mint ennel a kis robotkarnal, ahol cable tie-t hasznaltak (mi ennek a magyar neve?):
Robot Arm
(#) Ivan93 válasza Fizikus hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Idézet:
„mi ennek a magyar neve?”

Gyorskötöző, kábelkötegelő.
(#) Gj válasza kovviktor hozzászólására (») Okt 13, 2016 /
 
Ismered a nyúlásmárő bélyegeket?

Ragassz egyet-egyet a megfogó karok belső és külső oldalára, és ahogy a kar meghajlik, a bélyegek hossza változni fog. A két bélyeg hosszának eltéréséből láthatod majd, mennyire hajlik meg a kar és ebből már szerezhetsz információt az erőről.

Ehhez viszont tudnod kell azt is, hogy hol ér a tárgy az egyes karokhoz. Erre a célra szerintem a legegyszerűbben egy érintőképernyőhöz hasonló valamit használhatsz. Nem az okostelefonos kapacitív verzió, hanem a rezisztív megoldás (de nyilván nem kell belőle felület, elég csak egy csík).
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2016
(#) mika hozzászólása Nov 8, 2016 /
 
Sziasztok! (Remélem jó topicban kérdezek, nem igazán találtam megfelelőt a kérdésemnek.) Van egy ötletem, amiről a véleményeteket szeretném kérni. Egy olyan kis önműködő robotot találtam ki (4 vagy 6 keréken guruló), amelyik magától kigazol egy kertet. Neten keresgéltem már, hogy létezik-e ilyen, és ha jól emlékszem a Siemensnek van egy fejlesztése, de az elég nagy gép, egyelőre 220 V-ról megy és lézerrel öli a gyomot. Amúgy ezen kívül mást nem találtam a témában. Ja de, még egy úgynevezett "linux kapa" Bővebben: Link nevű eszközt, de az nem önműködő, hanem traktorral húzzák. Én sajnos nem vagyok egy elektronikai guru, szóval egyrészt esélytelen, hogy egyedül összerakjak egy ilyen gépet. Másrészt pedig igazán rálátásom sincs, hogy mennyire bonyolult lenne egy ilyet megépíteni és leprogramozni (alap szinten tudok programozni C, Java, de a képfeldolgozáshoz lövésem sincs). Ezért is fordulok hozzátok. Ma már igen fejlett mind a hw teljesítmémy, mind a szoftverek (arcfelismerés, robotproszívó, stb..) és hozzáértőknek nem megoldhatatlan feladat egy ilyet lefejleszteni. Akár egy kickstarter gyűjtést is lehetne indítani a robotra, és ott elég szép pénzeket össze lehet kalapozni a fejlesztésre. Meggyőződésem, hogy nem a mérgező és veszélyes gyomirtó vegyszereké a jövő, hanem az automata intelligens mezőgazdasági robotoké. Mit szóltok az ötlethez? Mennyire nehéz lefejleszteni egy ilyet? Hardveresen még nem is túl bonyolult szerintem, sokkal inkább a képelemző és vezérlőprogram megírása a kihívás. Valakinek van tapasztalata robot építés, programozás, illetve képfeldolgozás téren? Nagyon spéci hardver kellene hozzá, vagy elég lenne pl. egy Raspberry Pi az adatfeldolgozáshoz és vezérléshez? Érdekelne valakit a projekt? Előre is köszönöm a válaszokat, véleményeket! Üdv. Árpi
(#) kevin88 hozzászólása Nov 15, 2016 /
 
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy mennyire lenne komplikált építeni egy olyan "kütyüt" ami képes lenne arra, hogy ha mondjuk rávilágítok egy lézer pointerrel valamire az megtalálja és mondjuk odaguruljon. Mire lenne szükség egy ilyen berendezéshez?
(#) kevin88 válasza kevin88 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Valami olyasmire gondoltam, hogy egy guruló jármű hátuljára fel lehetne rakni két szenzort két oldalra, ami érzékeli a hátulról érkező lézer fényét. Ha valamilyen irányban eltérne akkor azt a szenzor érzékelné és egy szervóval visszakormányozná a lézer sugarának az irányába.
(#) sargarigo válasza kevin88 hozzászólására (») Nov 15, 2016 /
 
Mennyire komplikált? Hát eléggé. Attól függ mennyi jártasságod van hasonló dolgokban. Mivel a lézer tükröződik kellőképpen, visszaverődik és "elpattan" mindenfelé, a megbízható detektálás lesz a fő momentum. Ha ezzel megvagy, akkor az irányítás már viszonylag egyszerű. Nehézséget okozhat a két szenzor megfelelő szeparálása, hogy ne lássanak egymás zónájába. És még az sem biztos egyáltalán látni fogják a pontot. A külső zavaró tényezőkről már ne is beszéljünk!
Nyilván meg lehet oldani a dolgot, de az nem egy ilyen dobáljuk össze és menni fog projekt lesz. Ezért mondtam hogy a felkészültségeden múlik minden. Ha ez nem tántorít el, akkor igen, megoldható

Például: Bővebben: Link
Többnyire kamerával szokták ezt megoldani: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2016
(#) kevin88 hozzászólása Nov 17, 2016 /
 
Ez elgondolkodtatott, bár az én elképzelésem kissé más. Ez a kamerás történet kissé komplikáltnak tűnik, tele mikrokontrollerekkel... Nekem valami egyszerűbb kéne Szerintetek mennyire működőképes az az elképzelés, hogy mondjuk egy optikával felnagyítanék egy lézersugarat (ergo vastagabb lenne nem 2 mm hanem mondjuk 20-30 cm átmérőjű) A jármű végében 2 szenzor rendesen kitakarva, hogy ne lássák egymást, de a lézert vagy a kontroll fényt igen. Ha az egyik szenzor kiesik az alagútból (tehát nem látja a fényt) akkor ellenkező irányba ki korrigálja a mozgást.
Jártasságom van az elektronikában, mert tanultam régen, de aztán elég sok idő eltelt azóta. Szóval inkább megkérdezem a jártasabb kollégákat.
(#) sargarigo válasza kevin88 hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
A puding próbája a megevés mint tudjuk. Szerintem fogd meg a két szenzorodat és modellezd velük azt a felépítményt amit kitaláltál! De csak azt, a többi még nem érdekes. A szenzorokra köss egy-egy ledet hogy lásd amit ők látnak! Ha így határozottan elkülönül a két szenzor által észlelt fény, akkor jó lesz. A fénypontot szerintem nem fogod tudni érdemben nagyítani, mert ha az 5mm-es pontot felnagyítod 20 centire, az 100x-os nagyítás, amit a fényerő 100-ad részre csökkenéssel fog jutalmazni. Persze mivel lézer, elképzelhető hogy még így is jó lesz. Mindazonáltal célszerűbb lenne akkor már a szenzorok elé tenni egy-egy gyűjtőlencsét a fókuszra, és az egészet beletenni egy-egy fekete csőbe. Így akár még jó is lehet.
(#) borvendeg válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Szia!

A magyar katica is hasonló dolgot csinált.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Szegedi_katicabog%C3%A1r

Szerintem próbálkozz meg először a vonalkövetéssel. Az elv ott is ugyanaz csak ott mgvilágítod a vonalat és a visszajövő fényt érzékeled vagy nem. A pontkövetésnél a kulcs az hogy megfelelő megbízhatósággal meg tudod e különböztetni a bejövő egyéb fényt a követendő fénytől. Lehet hogy valami olyan szenzoprt keresnék ami bizonyos hullámhosszra érzékeny és olyan hullámhosszú fényforrást követtetnék.


üdv.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
(#) gyoran válasza kevin88 hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
Megindult az agyam:
Egyszerűen veszel egy lézerirányítású rakétát....
Komolyra váltva, az, amit írtál nem is olyan rossz ötlet. de lehet, hogy megfordítanám. A pont marad éles,de mondjuk két szenzoron valahogyan megcsinálom, hogy az egyik szenzor a kép bal felét látja fényesebben, a másik a jobbat folyamatos átmenettel. A két szenzor persze lencse mögött ül, és leképezett képet lát, különben mit sem ér a gradiens.
Persze a két szenzor ettől kezdve a leképezett felületet kell "lássa", de elég csak mint egy eredő fénymennyiség. Ezen nyilván lehet még finomítani, ötletelni.
Ezek után kellene a lézernek valami moduláció, amire a két szenzor mögött mondjuk PLL-lel "ráfókuszálok". (hogy ne induljon el a HIFI torony DVD lejátszó piros LED-je irányába)
Ha pont a pont felé néz a két szenzor, egyforma a jel a két PLL után. Egyébként meg nem. Erre tud korrigálni a szerkezet. Zseniális kihívás.
Ha lekapcsolod a pointert, a PLL nem zár semmire, a szerkezet megáll.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2016
(#) kevin88 hozzászólása Nov 17, 2016 /
 
Szerintetek ez a kapcsolás képes lenne elvezérelni egy ilyen kicsikocsit? http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/fotozzunk_villamokat_-_automa...z.html

Csak azért gondoltam, mert ez csak a vibráló fényre ad jelet, ergo kiszűrve a káros fény. Mert ha ez jó lenne, akkor nem állnék neki nagyon a tervezgetés útvesztőiben való barangolásnak.
(#) gyoran válasza gyoran hozzászólására (») Nov 17, 2016 /
 
P.S. PLL helyett persze lehet valami nagy jóságú rezgőkör, a lényeg, hogy a világosságjelből ki tudd szűrni a pointer jelét.
Következő: »»   77 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem