Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sisakbeszélő - Rallis átbeszélő
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Gido hozzászólása Ápr 7, 2013 /
 
Elnézést, azt hittem ez elég egyértelmű:
Idézet:
„... ezért szeretnénk megoldani, hogy egy mikrofon legyen ami bemegy a két headsetbe, illetve a kijövő fülhallgató jelek is egy közösítettre menjenek.”

Két mikrofonbemenetet szeretnék közösíteni, illetve két sztereó kimenetet szintén.
A bluetooth intercomhoz ragaszkodnék, mert eddig semmi ehhez hasonló kényelemmel rendelkező más megoldást nem láttam/használtam. Persze ha van javaslat nyitott vagyok, lehet csak az én ismereteim hiányosak. Amit szeretnék, hogy legalább három ember között folyamatos, kódolt full-duplex kommunikáció legyen, mindenféle gombnyomogatások nélkül, valamilyen kulturált méretű lithium aksis készülékkel, ami legalább 5 óra folyamatos használatot kibír egy töltéssel. A bluetooth egyetlen hátránya az volt, hogy csak két eszköz tud egyszerre kapcsolodni egymáshoz, ezt megoldottuk, azzal, hogy mindenkinél 2 headset van.
(A-B, A-C, B-A, B-C, C-A, C-B - 3 motoros mindenkinél 2 headset).
Rádiós megoldások rettenetesek voltak (3 különböző típussal próbálkoztunk), interferenciák, sípolások, mások behallatszanak (taxisok, más motorosok, rádióadók, idegen nyelvű beszélgetések), half-duplex nehézségei, beszédnél gombnyomás, jelentősen rosszabb hangminőség, hatótáv. Szóval ez nagyon rossz volt, ennél a dupla headset is jobb

Úgy néz ki talán van olyan BT intercom amivel megoldható a több emberes megoldás is, de nagyon hiányosak a leírások és csak ha megjön kinából derül ki, hogy pénzkidobás volt vagy tényleg tudja (sajnos kinai eladok nem mindig vannak a helyzet magaslatán ha műszaki kérdéseket teszek fel). Pl. ez:
http://www.aliexpress.com/item/BT-Interphone-Bluetooth-Motorcycle-H...9.html
Ha esetleg valakinek van ezzel a típussal tapasztalata, vagy tud bármilyen elfogadható árú megoldást, akkor örömmel fogadnám, mert inkább lecserélnénk a mostaniakat ha lenne ami működne rendesen.

Elnézést a hosszú bejegyzésért, előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) puzzafutár hozzászólása Okt 20, 2013 /
 
Sziasztok! Nekünk van egy vezetékes sisakbeszélőnk headset-el, ami tökéletesen működik, viszont azért nem használjuk, mert vezetékes összeköttetés van kettőnk között, és sok vele nyűg. Ezért szeretnék csinálni belőle vezeték nélkülit. Van némi elektronikai tapasztalatom, de inkább a mikróvezérlők terén. Nos, vettem 1-2 hónapja egy adó-vevő párost az egyik projektemhez, ami nem lett felhasználva.
Adó-vevő
Ha jól tudom akkor 433MHz-en kommunikálnak. A kérdésem az, hogy ezekkel az áramkörökkel hogyan tudok hangot átvinni? ha egyáltalán lehetséges.
(#) pucuka válasza puzzafutár hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ezzel az áramkörrel nem tudsz hangot átvinni. Ezek, csak adatátvitelre valók, azt is csak viszonylag lassan teszik.
(#) puzzafutár válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Köszi, akkor maradok a PMR rádió beszerzésénél. Ezzel kapcsolatban 1 kérdés: Ha használok egy ilyen rádióhoz headset-et, akkor nem kell az oldalán benyomni a gombot, hogy tudja beszélni?
(#) pucuka válasza puzzafutár hozzászólására (») Okt 21, 2013 /
 
Ha olyat veszel, amiben van VOX funkció, akkor nem kell semilyen gombot nyomkodni. Általában szokott lenni.
(#) suszitibi hozzászólása Ápr 5, 2014 /
 
Sziasztok
Vettem egy motort, hosszabb időre. Feleségemmel, vagy lányommal elég sokat megyünk együtt. Jó lenne valamilyen kommunikáció, mert elég problémás állandóan hátra fordulni, sisak plexit hajtogatni. Tervezem régóta, hogy egy vezetékes kütyüt összehozok. Készítettem egy vázlatot, ha lesz időm, megépítem próbapanelen és tesztelem. Az alkatrész értékeken biztosan kell módosítani, ezt csak úgy tapasztalatból, megközelítőleg lőttem be. Gondoltam, ha már vezetékes, lehessen rákötni mást is, telefont, rádiót, stb... A rajz bővíthető több eszközzel. A mostani felállásban, a vezető hallja az utast és a telefont, valamint a rádiót is, ha a kapcsoló engedi. Az utas hallja a vezetőt és a rádiót. Ez saját ízléshez van kialakítva, mivel feleségem rádiózni szeret (én utálom, mármint a rádiót), inkább a telefon GPS utasításait részesítem előnyben. Ha valakinek javaslata van, netán kipróbálta a kapcsolást, ne titkolja a tapasztalatokat. Hangszórónak, két kismérető 8 Ohmost gondoltam, párhuzamba kötve, a két fül mellé. Így az eredő 4 Ohm impedancia, 2db 0,5W-os hangszórón, a TDA2003-as végfokkal, bőven elegendő hangerőt biztosítana, 1%-os torzításon belül. Az összeköttetés megvalósítható kéteres árnyékolt vezetékkel, de azt nem tudom, hogy a mikrofont direktbe kössem és a dobozban válasszam le a kondival, vagy közvetlen a mikrofonnál legyen a leválasztás és a hangfrekvenciás jel menjen a dobozba, mert akkor kevés a két ér + árnyék. Tápot az aksiról kapná, csatlakozók a motorban elvezetve, elöl és hátul lennének.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014

IMG.jpg
    
(#) suszitibi hozzászólása Ápr 16, 2014 /
 
Látom nem nagyon aktív a téma, azért leírom a tapasztalatokat.
Próbapanelen készítettem egy LM386-os mini erősítőt. Rájöttem, hogy ennek is van bőven akkora kimeneti szintje, hogy elég legyen, így nincs szükség a TDA2003-ra. Kipróbáltam telefonnal, a fülhallgató kimeneten, itt vissza is kell venni a jelet kb. a felére. Kondenzátor mikrofonnal is jól működik, nem kell hozzá semmilyen előerősítő, sőt itt is vissza kell venni a bemeneti jelből. Összefoglalva, két kis hangszóróval, két mikrofonnal és két LM386-os erősítővel, megoldható a kommunikáció. Ráadásul már 5V-ról szépen működik, de szerintem egy 9V-os elemmel a legegyszerűbb. Igaz, 3000 Ft-ért lehet ilyet kapni az ebayen, de ahhoz fülbedugós szet jár, ami a sisak alatt, elég kényelmetlen, na meg hol marad az építés-működés öröme.
(#) suszitibi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 16, 2014 /
 
Igen, ez így van, mindenképp óvatosan kell kivitelezni. Nem is normál hangszóróra gondoltam, hanem a kis méretű (kb. 25 mm-es), szivacsos fejhallgatók betétjére. Ezt egy szivacsos szövetbe bevarrni, majd a fül melletti mélyedésbe helyezni. Tesztelésnél elegendőnek bizonyult a hangereje. A mikrofont szintén szivacsba helyezve, ami a szélzajra is jótékony hatással lenne. Az elektronikán a magas és mély hangokat nagyon egyszerűen lehet vágni, soros és párhuzamos kondik értékének változtatásával, a kívánt hangzáshoz.
Jelenleg egy barátomnak kell készíteni búvárkodáshoz hasonlót. Nem tudom, a 25m után, mennyit fog változni a hangszóró hangereje, de majd kiderül.
(#) villanyipi hozzászólása Júl 7, 2014 /
 
Üdv a gégemikrofonokban milyen betétet használnak és lehet-e venni hasonlót? Van pár elromlott hedsettem amikben ez ment tönkre, de sehol nem találok bele betétet.Minden segítséget szívesen fogadnék, szezon idő miatt mihamarabb .
Köszönöm előre is.
(#) jjahoda hozzászólása Feb 8, 2021 /
 
Üdv, kaputelefonnak szeretnék megépíteni egy ilyen átbeszélő áramkört, mint a minimegaphone. Zajos környezetben, jó hangosan szóljon. Van valakinek ötlete mit tegyek az LM386 helyett?
(#) Medve válasza jjahoda hozzászólására (») Feb 8, 2021 /
 
Szia, például TDA2003-at. 10W
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem