Fórum témák
» Több friss téma |
A TDA bemenetet kosd ki es eressz ra jelet valamijen eloerositobol vagy cd lejatszobol,a lenyeg,hogy legyen rajta potenciometer a hangra.A tda kimenetere meg tegyel hangszorot,igy megtudod,hogy megy e a tda.A tapfesz nemlehet magas mert en a TDA7294 et hajtottam mar +-45 voltrol 4 ohmon es nemvolt semmi probleha csak jol kell huteni.A tapfesszel biztos nincs baj
arra gondoltam, hogy akkor is ezt csinálta, amikor az ús stk volt benne, pont így kezdett búgni, meg minden. Ezek szerint csak az a rohadt előerősítő lesz a hibás. Még nem próbáltam ki, egy kicsit féltem a hangfalat meg a lejátszót, de ma este kipróbálom
![]() ![]() ![]()
na kipróbáltam az egyik tda-t külső bemenettel és szól. A baj csak az, hogy folyamatosan hangosodik egy búgás ahogy melegszik. Ez kb 30 mp, szóval nem is húztam tovább, nehogy leégjen. Szerintem valamilyen szűrőkondival lehet a baj, mondjuk azzal ott a tda lapján, ahol bemegy a jel, van egy 470nf-os. Azt egy másik alaplapból szedtem ki. Vagy van még néhány kondi ami ottmaradt a hangszórók kimenetén, vagy az a két tekercs amit rátettem az alaplapról. Szerinted?
A tekercs a kivezetesen nemszamit,a bemeneti jel milyen kondin keresztul megy be a tda ba???Mert en oda egy sima elektrolites 1 mikrofarrados kondenzatort tettem,ugy hogy a jel megy a kondenzator minuszaba es a plusszbol meg a tda ba.Az sokat segitene,ha llatnam hogy hogy van osszerakva az tsa nyaklap,mert szerintem valami ott rosszul van bekotve.Nekem meg a tda val sosem voltak problemaim,mindig mentek 1. inditasra.Ha valahogy tudol kepet nekem juttatni az tda lapjaro,az nagy segitseg volna.
én egy 470nf-os fóliakondit tettem oda, a tda adatlapja szerint. Most képet nem tudok küldeni mert az ünnepek alatt szünetel a javítás
![]()
Hat ha rosszabbul szol mint az STK akkor valami bekotesi problema lehet,mert a TDA siman veri az stk t hangzasban.Legalabbis a 2028 ast biztosan.Nagyobb teljesitmenye es kissebb torzitasi szintje van a 2028 as stk val szemben.Ami azt illeti nem valami sokat segitettem,annak orultem volna ha sikerult volna gond nelkul beuzemelni ezt az erositot.Mert hisz tudom mijen jo erzes ha valamit epitunk,es jol is mukodik az.De meg semmi sincs veszve,lenyeg a kitartas.Majd akkor ha fojtatod akkor irj.Ja es kellemes unnepeket neked is.
na itt vannak a képek. Az összeállítást a tda adatlapja szerint csináltam, a mute és a standby kapcsolókat pedig a 3as kép szerint kötöttem, azt is a tda adatlapjáról szedtem, csak a standby 22k-n a mute meg 10K+33k-n kötöttem be, mert nem volt itthon más. Lehet hogy ezért nem megy? egyébként kipróbáltam mind a kettőt és csak az egyik szólt, de elég rosszul, a másik be sem indult és nem is melegedett. Lehet hogy a mute miatt van?
Nezegettem a kepeket,nincs veletlenul a ket nagy elko kondenzator forditva bekotve????A legegyszerubb a 10 labat egy 10 kilos ellenalason keresztul a plusszba kotni,a 9 labat pedig 22 kilossal ugyan ugy a pluszba.Ha nincs 10 kilos jo a 22 is hejette.De a 2 10 mikros kondenzatornak nemnagyon jo nagyobbnak vagy kissebbnek lennie mert eltolodik a ki be kapcsolas ideje.A 22kiloohmos visszacsatolas ellenalasa a 2 es es14 es labak koze be van kotve????? A bemenetre pedig inkabb tegyel 1 mikrofarrados elkot ugy hogy a jelet kapja a minusz resz,a plusz pedig a tda bemeneten.Csak valami hiba miatt szol rosszul ez biztos,amugy a tda hi-fi zenere alkalmazhato mert nagyon jo hangja van,a D mos vegtranyoknak koszonhetoen.
az elkók jól vannak kötve csak az alaplapon kanyarognak egy kicsit a vezetékek. A neten rendeltem az alaplapokat, denagyon nem érte meg. Alig tudok rá forrasztani, nem akarja megfogni a cint. látszik is a képeken hogy elég furcsa
![]() ![]()
Hat meg kell kapargatni egy kicsit a lapot,ott ahol cinezni kell.A bemeneti kondenzator miatt szolhat rosszul,de mennie akkor is kellene.De viszont a standby az okozhat problemat.Sajnos meg a net nemteszi lehetove hogy at ugorjak hozzad es megnezzem a sajat szememmel a dolgokat,igy eleg nehez.De szerintem idovel menni fog az,legalabb belejossz az erositok hiba lehetosegeinek megszuntetesebe.
![]()
na áttettem a mute meg a standby-t 10kra meg 22kra aztán megint durrant egyet. nem tudom, hogy most mi a fene baja van, de leszigeteltem rendesen, szóval most nagyon felhúzott. Lehet hogy kivágom a francba az egészet. Van egy 2x130Wos erősítő kitem összerakva, csak egy hűtőborda kellene rá és az tranzisztoros is. majd abból kihozok valamit. Ez meg jó lesz alkatrésznek. Na meglátjuk, lehet hogy lenyugszok aztán folytatom pár nap mulva... addig is boldog újévet!
Hat akkor az erositod is megunnepelte az ujevet egy kis durrogtatassal
![]()
asszem a durranást valami zárlat okozhatta a ház meg az alaplap között. egyébként olvastam 1 kicsit a tranzisztoros erősítőépítésről és ott írta hogy a jelföld és a tápföld csak a végén egyesül hogy ne legyen búgás, és én nem húztam külön jelföldet, hanem mindent a táp földjére kötöttem. lehet hogy ezért búgott?
Ja hat ezt ezelott nemirtad,bizony mindent kulon kell huzni,a bemeneti jelet foleg es arnyekolt kabellal egyenesen a nyakig.Csinalni kell egy csillagpontot es minden test kabelt oda kell foldelni,hogy elkeruld a foldhurkot.A TDA erre nagyon erzekeny,ez csinalhat gondot.A kabelozast ugy csinald,hogy bemeneti jel arnyekolt kabellal es az arnyekolast ne a taphoz kosd,hanem az arosito bemenete mellett levo legkozelebbi foldelesre{GND} re!A tobbi gndt mind egy pontba,ami legyen a doboz vazaval is osszekotve!Nagyabol ennyi. Nekem valamikor,mikor kezdtem TDA ic kell foglalkozni,az elegvolt,hogy az erositot szetszedve a foldon probaltam es nem az asztalon,mar akkor nagyon zugott.Tehat,mikor probalod akkor semmi kepp ne a padlon,mert ott sok zavaro jel van,es minden bugast osszeszed.A tap kabeleket pedig ha lehet osszekel tekerni egymassal,ezt ertem a plusz,minusz es a gnd kabeleket egyben,ez is csokkenti a zavaro tenyezoket.
hát akkor világos, hogy miért búgott
![]() ![]() ![]()
Hat sok szerencset hozza.Nekem meg mar munka van,de meg van egy par nap pihenom,addig csinalom az uj projektomat.
hali!
még mindig nem fogtam hozzá a javításhoz, csak a tervrajzot nézegettem 1 kicsit. Azt nézem, hogy aphono bemenetnél van ott az a műveleti erősítő és a többi bemenetnél nem látok erősítőt. Ha jól értem akkor a phono-ra jönne a gyengébb jel, az összes többire meg erősebb jel?? vagy a phono a be,enet és a többin meg kifele jönne a jel?? mert ezen az input selector-on nem tudok eligazodni. én eddig a phono-t használtam és azért gondolom hogy a műveleti erősítő nyúlt ki, amikor a tda a földhöz ért és akkor lehet hogy azért nem megy rendes jel a tda-ra.
Mindig a tunert vagy az auxot kell bemenetként használni,a phono az lemezre van,ott gyenge jel bemenetre van kialakitva minden,ezért is mehetett ki az a rész is.Ha oda teszel bemeneti jelet akkor nagy zúgást fogol tabasztalni a kimeneten.
hát akkor lehet hogy ez nyírta ki az új stk-kat is... meg akkor a tda is emiatt búgott. az aux és a tuner bemenetek működnek tápfesz nélkül is? csak azért kérdezem, hogy ha jelet adok a bemenetre és az an7062-es lábánál, ahol mondtad, ott egy fülhallgatóval megnézem akkor úgy menne, mert már nem nagyon merek rákötni semmit, nehogy leégjen valami
![]()
A kivezérlés jelzö a kimenetröl megy de a tuner meg aux megy táp nélkül,a baj az hogy az a bizonyos AN ic a korekció elöerösitöje és az stk vezérlö ic je egyben.Ha az auxra jelet adsz és leveszed az AN ic elöttröl,beviszed a tda ba akkor menni fog,csak gyenge lessz a korrekció,vagyis hiába tekered maximumra peldául a basszust,nem sok változáas lessz.Nekem mikor kiégett az stk beletettem egy ujat,áthidaltam azt a másik 7 lábu AN 3 as es 4 es lábat ha jolemlekszem,es ment is csak az auxon meg a tuneron nagyon zugott,mert károsodott az elöerösitö,az AN.De én azt csináltam hogy a jelet ezután nem a tuneron meg az auxon vittem be,hanem a phonon,de kikell iktatni a müveleti erösitöt,egyszerüen ki kell cinezni azt a kis lapocskát amin van a JRC ic.Megy erre a lapra 7 bevezetés.Középen 3 és a két oldalán 2 és megint 2.A lényeg a phone bemenetet átkell hidalni a jrc müveleti erösitö kimenetével,azért,hogy ne erösitse a bejövö jelet.Nekem ezutan ment,de a te esetedben ennek nemigen lenne értelme.Neked fog kelleni egy elöerösitö,mert anélkül felesleges az equalizer.Ha nem kell bele,akkor elég a bemenetre kötni a hang és balance potimétereket,oszt mehet a tda ba.Amugy ez a technics model az egyik legbutább erösitö,nagyon romlandó és a bekötése sem valami elönyös.Viszont jól szól,meg jól is füt.Én már azóta szét szedtem.
Hello!
Végülis feladtam a cucc javítását, majd jó lesz alkatrésznek. Vettem egy 2x130W-os kit-et és most rakom össze. Ebben kellene egy kis segítség, mert a beültetési rajz hibás, és a végtranyókat nem akarom rosszul bekötni, mert már okoztam magamnak így is elég anyagi kárt ![]() Úgy gondoltam, hogy a pnp emittere menne a hangszóróra, a kollektora a - tápra, az npn kollektora a + tápra és az emittere a hangszóróra. Jól lesz így bekötve, vagy készítsem a poroltót? Köszi a segítséget előre is!!
üdv,a mutet kösd a minuszba,a bekötésed pedig nem hibás,épitsd meg ugyanigy ahogy ott van.Jol van berajzolva minden tranzistor-pnp a kollektorra - az emitter a hangszóró,az npn kollektora + és az emitter hangszóróra ahogy irtad,de a képen is igy van.
össze van dobva, már csak ki kellene próbálni, csak kicsit félek tőle. utánaolvastam a mute-nak közben és bár konkrétan nem találtam választ, de úgy vettem ki, hogy ha a mute nincs sehova se kapcsolva, akkor működik a tda. akkor ha a -ba kötöm, akkor áll le? Ja és még valami: kell majd ehhez egy előerősítő is vagy egy line in szintű jel is meghajtja?
Köszi!
A mutera ha semmi nincs kötve.akkor nemszól az erösitö.A mute funkció 1 töl 3 voltig van,mikor 3 voltnál nagyobb feszültség lessz az ic 5 ös lábán vagyis a muten,akkor bekapcsol az erösitö és szólni fog.Erre az ideális feszültség 5 vagy 6,5 volt,de lehet menni egészen 12 voltig.Persze minusz 12v ig.Hidd el ezek az informácciók biztosak,én már ilyen icvel is sok végfokot épitettem,szép hangja van.Hi-fi osztályú és jobban fog szólni mint az stk2028.Remélem jól összesikerül raknod és szépen fog szólni,de ajánlott a tda7250 re valami aluminium darabkát ragasztani hövezetö ragszatal mert fog melegedni,de ha nemis teszel rá hütést akkor jó nagy cinezéseket tegyél a lábaira amikor becinezed,mert a lábain keresztül is höt veszit.Nagyábol ennyi és sok sikert hozzá.Majd számolj be az eredményekröl.
találtam közben más kapcsolási rajzokat, ott is a mute a - ra van kötve. Ne érts félre, tudom, hogy sok erősítőt építettél és 100%ig elhiszem amit írsz, csak ezen a tervrajzon van még zener dióda meg kondenzátor is meg minden, a neten meg a mute-t egyből a -ra kötötték és tényleg biztosra akarok menni. Felteszem a tervrajzot...(r3 1,5k r4 1,8k, a zener 4,7V-os) Egyébként bedugtam nagy nehezen, persze fedezékbe vonultam, de nem lett semmi. A kimeneten, a bemeneten nincs áram, de még nem kapcsoltam rá jelet meg hangszórót sem, bár csináltam hozzá hangszóróvédőt, de azért annyira nem bízok meg benne. a mute és a föld között kb -38Vot mértem. egyébként kell majd ehhez előerősítő vagy a számítógép jele elég lesz meghajtani?
csak nem bírtam magammal :p kipróbáltam
![]() ![]() ![]()
Persze ami a képen is llátható a mutera a minusz egyenesan rá van kötve,de az ellenáláson keresztül stabilizálódik zenerdióda segitségével 4,7v vagy nagyobb feszültségre,de stabilizátor nélkül semmi képp nemszabad rá magas feszültséget kötni,Max 12 voltot.Ezt az adatlapja irja,nem magamtol gondoltam igy.örülök hogy müködik.Nekem nincs rajta elöerösitö de mixpultról használom,abban pedig van korrekciós.Szerintem nemnagy dolog épiteni egy elöerösitöt,itt a fórumon van egy rakás,én egy ilyen tda7250 re a barátomnak processzoros elöerösitöt épitettem,mindent gombokkal lehet irányitani.mély és magas,hang,balance meg loudnes is van benne,és nagyon olcsó.A hátrány,hogy neten kell rendelni mert nemsürün árulják az elektrotanyákon.De ez már csak rajtad múlik milyet szeretnél,fö hogy a lényeg,a végfok már üzemel.Amikor kezdtem az erösitö gyártást énis nagyon tudtam örülni az ilyen sikereknek.De még most is igy van,magamnak próbálok bizonyitani minden új projekt megvalósitásakor,persze párszor sikerült már nekem is elégetni néhány tranzisztort vagy ic t
![]()
hát tényleg nagyon örülök, bár anyámék annyira nem
![]()
Hát minden erösitönél a legjobb csillagpontba földelni mindent egyhelyre,igy minimális a földhurok eséje,a jel bemenet földjét pedig egyenesen a nyák lapra vigyed.Ha igy megcsinálod biztos nem fog zúgni,nekem kristálytisztán szól.A tápforrásba nefelejtsel rakni 100nanofarrados kondikat legalább 60 voltra minden puffer elko kondenzátor mellé,ja és biztositékot T6,3 ampereset a minusz és a plussz tápágba is.Mert a technicsben nincs,spóroltak vele.Gondolom annak a dobozába akarod beszerelni.No meg nagyobb hütés fog kelleni,mert a technicsben található hütés csak grillezni jó
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |