Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   116 / 125
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Szia!
Idézet:
„meg hogy szigeteljem le a házból kéményig kivezető 2,5m alu csövet.”
... mert eddig nem volt leszigetelve? Legalább öt centis kőzetgyapottal körbe kellene tekerni és ha kasírozott akkor elég alulemez szalagokkal ráerősíteni, vagy ezt még golyónyomott alulemezzel betekered és popszecseget adsz neki, hogy ne essen le ha fúj a szél.
(#) küzmös Gergely válasza VIM hozzászólására (») Nov 17, 2022 /
 
Hát ez ilyen.. olyan 2,5m két könyökkel, kivezetővel, és pikk-pakk elemere szétszedhető, mint akármelyik "kályhacső", így van 30 éve. Az aluragasztót a kéményseprő tette rá, de eléggé tiltúl módon.

P1170173.JPG
    
(#) uniman válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 17, 2022 / 1
 
Bár ennek már semmi köze a topik címéhez!:
Ez a "vonalvezetés" ma már teljesen szabálytalan... Leszigetelni nem sok értelme lenne, hiszen a huzatmegszakítón keresztül a cső belsejébe is beáramlik a hideg levegő és azt belül is lehűti !
Át kéne alakítani a csöveket: A huzatmegszakítótól a fali csatlakozásig egyetlen ferde füstcsövet kéne berakni két darab könyökkel. Ez már közelítene a szabályos bekötéshez.
(#) Moderátor hozzászólása Nov 18, 2022
 
Kérjük, a témához nem tartozó hozzászólásokat szíveskedjetek mellőzni!
(#) adam30 hozzászólása Nov 25, 2022 /
 
Sziasztok.

Fűtőszálat és az áramot hogyan/ hova kell betkötni ennél a termosztát típusnál?

Köszönöm a segítséget.

248956(1).jpg
    
(#) proli007 válasza adam30 hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Hello! Azt lehet tudni milyen termosztát ez és mihez akarod hozzákötni?
(#) adam30 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Klimához lenne.
Fűtőszál belehelyez a kifolyó viz csővébe, hogy télen ne faggyon el a rendszer.
De hosszabb gondolkodás után szerintem:
P1 = fázis
1-2 nyit zár ( ki vagy be kapcsoljon a futes)
Ennyi lenne szerintem
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2022
(#) proli007 válasza adam30 hozzászólására (») Nov 25, 2022 /
 
Szerintem is. De egy Ohm-méréssel egyből ki lehet deríteni. Egyébként tudtommal vannak fűtőkábelek, amik pont ilyen célt szolgálnak.
(#) adam30 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 26, 2022 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) tothgyula hozzászólása Nov 29, 2022 /
 
Segítséget kérek egy Siemens(RHD10)termosztát bekötéséhez.
Hátlapján ez áll: 24-250V, és egy séma LX(COM), L1(NO), L2(NC).
Azúj kazán tipusa,melyet beüzemeltetett a gázkészülék-szerelő Westen kondenzációs fali 24kW-os.
A felhasználói kézikönyv szerint a panelen lévő sorkapocsból kivettem az áthidalást,bekötöttem a 2eres vezetéket, a termosztátnál pedig a COM és NC kapcsokra kötöttem a másik végeket. Működik jól.Az a kérdésem,hogy mindegy-e melyik pontra kötöm a bejövő fázist és melyik a kapcsolt szál a termosztátnál? Köszönöm.
(#) proli007 válasza tothgyula hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Hello! Mindegy mert ezek a COM-NC-NO jelzések egy galvanikusan független kontaktust jelentenek, amit oda kötsz ahova akarsz.
(#) Kovidivi hozzászólása Nov 30, 2022 /
 
Sziasztok.
Van olyan termosztát, ami halk, amikor kapcsol (tőlem lehet elektronikus kapcsolású is, keringető szivattyú van a termosztátra kötve), 0.1fokonként lehessen állítani a kívánt hőmérsékletet, és maximum +-0.1fokC legyen a hiszterézise? Jelenleg egy Computherm van, 0.5fokonként lehet állítani, és nagyon hangosan kattan, amikor be- vagy kikapcsol.
Esetleg váltsam ki a bistabil relét egy elektronikus kapcsolással, vagy valamivel, hogy legalább hangos ne legyen? Van valami tippetek számomra?
Nem kell se okos, se rádiós, se semmi extra funkciós termosztát. Köszi.
(#) Inhouse válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Nem tudom melyik Computhermed van, de mintha belül lenne egy jumper, amivel kisebbre lehet állítani a beállítási lépcsőt.
Ha halkat akarsz akkor mégis kellene egy vezeték nélküli, mivel abban nincs relé, csak a vevőben, az meg mehet a kazán mellé.
(#) uniman válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
A vezetéknélküliek nem kattoknak, csak a vevőegységük a kazánházban... Az enyém -0,2/0,0 ℃ hiszterézisre van állítva. A 0,1 ℃-ként állíthatóság az már nehezebb ügy...
Én kivezetttem az NTC érzékelőjét és nagyon picire cseréltem. Így a kis tömeg hamarabb átveszi a szoba hőmérsékletét.
(#) tudakozó hozzászólása Nov 30, 2022 /
 
Sziasztok! Van nekem egy Vaillant VU HU 202/2-5 R3 tipusú gáz cirkóm,ehhez egy Vaillant vrt 40 szobatermosztát van csatlakoztatva ami hol jó,hol nem.Ezt szeretném lecserélni egy Siemens RDH100-as szobatermosztátra.(már megvettem) A gondom az,hogy a cirkón ahova kell kötni(törpefeszültség 24v) 7-8-9 számok vannak,a termosztáton pedig LX-L1-L2 jelzéssel van ellátva.Melyik szám melyik jelöléshez kell/kellene kötni? Remélem ti tudtok segíteni.Válaszokat előre is köszönöm.
(#) tothgyula válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Köszönöm a választ!
(#) VIM válasza tudakozó hozzászólására (») Nov 30, 2022 / 1
 
Szia! Mielőtt még lecserélnéd a régi vrt40-t, nézzél már bele a termosztátba és azt nézd meg, hogy a kis kapcsoló az a gyári "Z" (kétpont vezérlés) helyzetben van e. Hát ha eddig így működött az felvet néhány kérdést ezzel kapcsolatban. Ha átkapcsolod "A" állásba akkor folyamatosan szabályozza a kazánt, talán modulálni is tudni fog. A csili-vili rdh100 az sehol sem lesz emehhez képest.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) tudakozó válasza VIM hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Gyorsan megnéztem és "Z" állásban van a kis kapcsoló.Azt mondod az az írod,hogy kapcsoljam át "A" állásba?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) VIM válasza tudakozó hozzászólására (») Nov 30, 2022 / 1
 
Igen! Akkor fogja folyamatosan vezérelni a kazánt, ott olvashatod az első hasábban amit beollóztam róla. Már nem az első eset ezzel a termosztáttal, hogy a tulajdonosa nem tudta, hogy a gyári beállításon van vagy éppen az nyugtatta meg, hogy abban van.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) tudakozó válasza VIM hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
2006-óta így van akkor tette fel a szerelő. Most átkapcsoltam "A" pozícíóba. A "Z" állás akkor indokolt ha van meleg víz előállítás,ép most találtam róla leírást. Nagyon kíváncsi leszek ezek után a "gázfogyasztásra" és szoba hőmérsékletre. Még egyszer köszi.
De az még mindig nem világos számomra,hogy mért produkálta eme "hol jó ,hol nem jó" dolgot a termosztát"Z" állásban.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) VIM válasza tudakozó hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
A szöveg a következő:
Idézet:
„Kétpontos vagy folyamatos szabályozás (57. oldal)A kétpontos szabályozás (gyári beállítás) akkor hasznos, ha a fűtőberendezés teljesítménye lényegesen a megadott hőigény felettvan (pl. a nagyobb melegvíz-mennyiség érdekében).”
Szerintem nem a HMV vételezésre gondoltak hanem a nagy térfogatú, gravitációs rendszerbeli nagyságra és annak hőmérsékletére. A HMV az kis térfogaton keringetett fűtési víz egy része ami a hőcserélőn keresztül adódik át és ott nem olyan modulációra van szükség mint a fűtésnél. Ezeket a használati utasításokat fordításkor értelmezési vagy fogalmazási nehézségek miatt lehet félre értelmezni olvasáskor.
(#) tudakozó válasza VIM hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Elképzelhető igen.Nem értek hozzá,csak egy felhasználó vagyok.Ami biztos jelen pillanatban a cirkó azt mutatja,hogy az előre menő (felmelegített)víz hőfoka 39 fokos,eddig 56 fokos volt. Termosztáton a "gombot" teljesen más "pózícióba" feljebb kellett állítanom,25 foknál van és hidegek a radiátorok.A szobában 19-20 fok között van."higanyos hőmérő" mellette van. Valami nem oké szerintem.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) VIM válasza tudakozó hozzászólására (») Nov 30, 2022 / 1
 
Ha most áttértél folyamatos szabályzásra akkor először minden ilyen szabályzással rendelkező kazán először lekeringeti a rendszert és a visszatérő hőmérsékletét figyeli, hogy az hogyan állandósul. Ha az idő elteltével nem változik, nem reagál a kazán akkor a termosztát potmétere lehet hibás, talán koszos, kontakthibás hisz most is problémád volt vele. Próbáld meg kicserélni a potmétert vagy fújd be kontaktsprével és járasd meg a pályáján. A kapcsolónál szintén segítene. Az érzékelő és környéke legyen tiszta (ott van a potméter mellett alul). Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza uniman hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Vezeték nélkülit nem tartom jónak, mivel a kazán messze van (alsó szint, sok fal), és nem tartom biztonságosnak, ha elveszti a jelet nem kapcsol be a kazán (esetleg ki...). Vagy rakjam a vevőt egyből az adó mellé, a vevőre meg a kábelt? Ez mondjuk lehetséges, de minek kellene ennyire nyakatekert megoldás választanom?
-0.2/0.0 hiszterézis az is jó, ezt tudja a computerm is (q7), mármint +-0.1C. A hőmérsékletet szívesen állítanám kisebb lépésben, 0.5C elég nagy ugrás :S
Vajon hogyan lehetne egy bistabil relét kiváltani?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) uniman válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Ha mellé rakod, ugyanúgy hallani fogod a relé kattogását!
Az "elveszti a jelet"-re be van építve a megoldás, mert az RF jeleket folyamatosan ismételgeti az adó típustól függően (kb. 2-4 prcenként). Továbbá van "teszt " üzem is a rádiófrekis hatótávolság ellenőrzésére... Na persze ehhez meg kell vásárolni a cuccot (Nálam Q8-as szett működik).
A drótnélküli termosztátnak van még egy nagy előnye, hogy "jobb" helyre is elhelyezhető, mint a fix, azaz a jobb légáramlás útjába...
A 0,5℃-os lépesekre az az ötletem, hogy a 10 kohmos NTC-vel sorosan kötünk egy potit, amely tekergetésével "finomítható" a beállítás... (de még jobb lehetne pl. 9,7 kohmos NTC 300 ohmos potival, de kisérletezni kéne az értékekkel).
A bistabil relés kérdést passzolom...de bizonyára van megoldás.
(#) tudakozó válasza VIM hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Délután nekiállok és meg takaritom, hátha segít. Reggelre sajnos vissza hűlt a lakás,kb.18 fokra. A cirkóban a víz hőmérséklete 22 fok. Ha a tisztítás után se lesz javulás meleg a lakásban akkor csak fel kell valahogy tennem az ujjat. De ott van a kérdés melyik számú vezeték,melyik jelöléshez kell kötnöm.
(#) uniman válasza tudakozó hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
Minden vezetéknek két vége van! Cserénél először is a termosztát vezetékeinek másik végét nézd meg...
Ha belenézel kazán leírásába, ott minden le van írva!
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
..azután jöhet a termosztát bekötése:

Lx_L1.jpg
    
(#) Inhouse válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Rakhatod a vevőt a termosztát és a kazán között bárhova, ahol még stabil a kapcsolat, de már nem zavar a kattogás.
(#) tudakozó válasza uniman hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Köszi szépen. Eddig végig törpefeszültségre 24v-ra akartam kötni mindenáron,230v-ra nem is gondoltam.
Következő: »»   116 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem