Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szobatermosztát bekötése
Lapozás: OK   115 / 125
(#) uniman válasza Hutty hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
A nulla a glimmlámpás termosztátokhoz kellett (mindig is)...hogy az világíthasson, ha üzemelt a kazán.
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Lehet azért nem figyeltek a színekre, mert tök mindegy a termosztátnál hogy melyik a fázis, és melyik a nulla. (COM-NO) Így elvileg elcsöszni se lehet a bekötést.
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
Azért az nem szép dolog, hogy a konnektornál is a színek szerint a nulla van kapcsolva. Vagy már a bejövő vezetékek sem színhelyesek. Azért az ronda, ha már színes drótok vannak..
De a szerelőt is csókoltatjuk, hogy körültekintés nélkül beköt valamit.
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Próbálok silabizálni hogy hogyan próbáljam meg bekötni. Igazad van a bejövő vezetékeknél van elcseszve. Ha a fázisceruzát ráérintem a feketére semmi, ráérintem a kékre világít, (természetesen védőföldön sem világít) tehát a termosztátnál már "színhelyes". Barna fázis, kék nulla. Slussz poén ha ráérintem a fáziscerkát a kapcsolt nullára akkor ott is dereng a fáziscerka.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
A kazán is lehet fordítva bekötve, hiszen villásdugó van rajta. De ha ki van kapcsolva a kazán, akkor simán világíthat a fázisceruza a lógó vezetéken..
Ja, hogy nincs rádugva a kazán? Így persze hogy parázslik..
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) küzmös Gergely válasza proli007 hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
A kazán most külön dugóban van, lehet mindjárt kikapcsolom az egészet, vagy leveszem a vízhőfokot, mert úgy melegít, mint az istennyila, már 23 fok van a szobákban. A bekötés.. hát nem tudom mit csináljak. Vagy próbáljak-e meg valamit egyáltalán. Az egyik szerelő állítja hogy ezzel az új fajtával sosem lesz jó, mert nem ehhez van. A régivel nyilvánvalóan van valami, mert azzal nem ment. A vezetékeket ki tudja hogyan vannak, szivárvány minden színében pompázik.. szóval.. érdekes. Igencsak egy független harmadik gázost, és vagy villanyszerelőt kell keresni.. alakul a szívás.. szépen.
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Ha nem lehetne "elcsöszni", nem repülne a biztosíték.
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Hát persze hogy repkedett a bizti, mert a kék-barnát pakolgatta ide oda.. össze, meg vissza, és keresztbe.. 1-2.. 2-1.. még a 3-ra is rápróbált. Holott ha jól látom a termosztátnál a barna a "nulla", ezt kell leszigetelnem, és a fázist-kapcsolt fázist kötik be, azaz megy a 2 (COM)-1(NO)-ba.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 30, 2022 /
 
A francokat, hát a barna vezeték világít a termosztátnál a fáziscerkára, tehát ott már színhelyesen van, tehát a kék a nulla, azt kell kiszigetelnem, és a fázis a barna, kapcsolt fázis a sárga-zöld megy a 2-1-be.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Szerintem aludjál rá egyet, vízhőfokot (gondolom kazántermosztátra gondolsz) vedd vissza ma éjszakára.
Holnap meg rajzold vissza az egészet.
Nem akkora agysebészet, bár nem értek hozzá.
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Persze, ma már semmiképp nem kendácsolok vele, de itt van, proli007 is írta, még az elején : "Ha a termosztát elemes, akkor a Nulla vezetőre nincs szükség, a Fázis-Gázszelep vezetéket kell a COM-NO pontra kötni és kész vagy." Nálam a termosztátnál lévő vezetékek kék "nulla", barna "fázis", sárga-zöld pedig a mágnesszelep, azaz vezérelt fázis "gázszelep". A vezérelt fázison dereng a fáziscerka, mint proli említette , mert nincs rádugva a kazán most. Tehát a nullát kell leszigetelni, ez kellett a régi fajta glimm lámpájához. A maradék kettő megy a COM-NO pontokra, jellemzően a COM-ra a fázis. A gázos ember kiszigetelte a vezérelt fázist és gondosan bedugta hogy nem is láttam, így a fázist, és a nullát tette az 1-2-be, és ennek összes lehetséges permutációjába, még a 3-ast is bevonta, így mindenhol a kattanást villanyoltás követte.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2022
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 / 1
 
Jó, ha a relé nem ment tönkre a termosztátba. kösd össze a feketét a zöldsárgával, dugd be a kazánt a helyére. és ha megy folyamatosan, akkor jó lesz. Holnap meg a termosztát..
(#) Inhouse válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 30, 2022 /
 
Már elsőre durva sokkot kapott a relé érintkezője, ha meg többször lett próbálva, akkor jajj...
Ezek a fűtésszerelők mindenhol ilyenek? Nekem is van ismerősöm, aki ilyeneket "játszik", aztán teljesen összekócolódik, majd hív, hogy segítsek már. Kérdezem, hogy nincs mobilod? Van... Miért nem fotóztad le előtte, hogy volt? Elfelejtettem... És minden alkalommal ugyanez.
Persze nekem a kóc után kicsit nehezebb kitalálni ki kivel van, így elszórakozunk. Mindezt egy fotó el nem készítése miatt.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Okt 31, 2022 /
 
Sziasztok! Kipróbáltam a proli007 által javasoltakat, úgy ment a kazán (ha letekertem a vízhőfokot, akkor nem) , bekötöttem a termosztátot, felvettem rajta a hőfokot, és... semmi.. Nem kapcsol. 2 lehetőség van, vagy tönkrement a próbálkozások alkalmával, vagy igazat mondott a második szerelő, hogy ehhez a régebbi rendszerhez nem való ez az új termosztát. Gondolom azt sem azért mondta hogy lerázzon, egy ősz halántékú szaki volt már az is.
(#) proli007 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Szerintem a zárlat elintézte a relét. De ezt így kijelenteni, hogy a termosztát a régi kazánhoz nem való, badarság lenne. De ugye azt is tudni kellene, hogy eleve mire értette. Mert egy olyan szabályzó, aminek mezei relés kimenete van, tulajdonképpen ugyan olyan mint az elődje.
(#) Gafly válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 1
 
Magát a termosztátot egy multiméterrel ki tudod próbálni.
Első körben úgy, hogy benne van a két elem, állítgatod a kapcsolási hőmérsékletet. Füllel hallhatóan kattannia kell.
Ha hidegebbre állítod, akkor C és NC között kell rövidzárat látnod.
Ha melegebbre állítod akkor C és NO között kell rövidzárat látnod. A sok fázis nulla közötti kapcsolás miatt (ahogyan már mások is írták), valószínűleg ez már nem fog menni, mert megsínylette a relé...
(#) Inhouse válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
"vagy igazat mondott a második szerelő, hogy ehhez a régebbi rendszerhez nem való ez az új termosztát"
Ne tedd! Egy sima zárókontakt a régi is meg az új is. De a zárlat ugyanúgy elintézheti a régit, meg az újat is.
Az a relé esetleg kapható és így javítható a termosztát, de lehet jó lenne leverni rajta, mert ő kötötte rosszul és csinált zárlatot.
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 1
 
Lehet réginek is némi érintkező tisztítást követően kutya baja.
Tisztítani meg könnyű, mert nincsen betokozva és minden különösebb macera nélkül hozzáférhető emlékeim szerint.
(#) küzmös Gergely válasza Gafly hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 1
 
Hibátlan, kimértem, és kattog is, úgyhogy megint feltettem, és a kezem melegétől, meg az alap meleg miatt is 25,5 fok felett kattant is egy nagyot. Megörültem. Úgyhogy visszatettem mindent a helyére, gondoltam próba cseresznye, legalább nem vagdosta a biztosítékot, így nyugodtabban próbálkozhatom vele.. Alapból 24,5 fokot mutatott , megindítottam felfelé, egyszer csak katt.. a kazán kapcsolt, belobbant, fűt!! Visszavettem, katt, s elhallgat a kazán mohogása. Örvendés van szerintem.. Ez megúszta, s a működés jeleit mutatja. Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsot, a rajzokat, s az elektromos rendszerben történt csúnya szivárványkötések visszafejtegetésében nyújtott segítséget is. ui: Inhouse, tényleg semmi köze az új digitális termosztátnak az adott hibához. Hozzáteszem hogy amikor meglátta az ÉTI 25 kazánt, akkor említette hogy ezzel egy alkalommal rettenetesen sokat szívott, és akkor megfogadta hogy soha többet. Elköszönt, és pénzt se kért. Ennyi becsületére legyen mondva. De a két szerelő összeszólalkozott ezen hogy való, vagy nem való ide az új termosztát. Első állította hogy ugyanúgy működnie kell, míg ez állította hogy nem.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2022
(#) Inhouse válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Okt 31, 2022 / 1
 
Örülök, hogy működik. Sajnos egyre több ilyen szerelő van. Az is igaz, hogy lassan az autószerelőknek, fűtésszerelőknek, stb is szükségük lenne elektronikai és programozói alapokra legalább...mint ahogy a kerékpárosoknak, gyalogosaknak alap KRESZ ismeretekre, a fiúknak barkács, a lányoknak háztartási ismeretekre, ez utóbbi kettőt már csak nagyon félve...
(#) Ronin válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Már bocs, az ilyet nem szerelőnek szokás nevezni, hanem kontárnak.
(#) Inhouse válasza Ronin hozzászólására (») Okt 31, 2022 /
 
Lemaradt az idézőjel..."szerelő".
(#) Gafly válasza Ronin hozzászólására (») Nov 1, 2022 / 2
 
Jó ötletet adtál. Van egy kollégám, Kondár a vezetékneve. Szerintem elsütöm párszor, hogy typo van a nevében, mert helyesen úgy kell íni, hogy Kontár.
(#) küzmös Gergely hozzászólása Nov 1, 2022 /
 
Az első szerelő egy 75 év körüli ember, aki saját bevallása szerint sem ért annyira az elektromossághoz, és a "mai" kazánokhoz. Ő ezekhez a régiekhez szokott, igazi mechanikus öreg szaki. Gázégőt is cserélt, meg mágnesszelepet már nekünk, apám nagy cimborája volt. A második szerelő egy fiatalabb, olyan 50.-esnek néztem, az alapból megijedt az ÉTI-től amikor meglátta, láthatóan az arcára fagyott a mosoly, nem is maradt sokáig, pedig ennek viszont villanyszerelő végzettsége is volt, mind hiába, mert sarkon fordult, adott két számot, és hello-szia. Még azt hozzátette hogy ez ezzel soha nem lesz jó, húzzak ki mindent, ne babráljam a "220.-at".. mindezek után jöttem fel "ide, hozzátok"
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2022
(#) VIM válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Szia! A csőtermosztátos topikban voltak a rajzok de bármelyiket is nézem a 3 és 4 pontokra kell bekötni a szobatermosztátot.
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) uniman válasza VIM hozzászólására (») Nov 1, 2022 /
 
Kihagytad!: A GÁZKAZÁN 3 és 4 pontjaira...amit szerintem az első üzembehelyezéskor láhatta bárki is utoljára. Meg persze eléggé macerás ahhoz a sorkapocshoz hozzáférni...
(#) zeusmaior hozzászólása Nov 9, 2022 /
 
Sziasztok! Újra egy kérdés: immergas V.Tera kond. kazánt a már egyszer említett EMOS P5606OT VEZETÉKES PROGRAMOZHATÓ TERMOSZTÁTTAL kezdtem el működtetni. Ennek a termosztátnak van egy ,,on-off,, 3 pontos csatlakozása ill. van egy OT 2 pontos csatlakozása. A kérdésem: Ha on-off -ra kötöm be s a beállítás szerinti 0,2-re van a hiszterézise állítva akkor pl. a kért 20C foknál 19,8C bekapcsol , 20,2C a kijelző adatai alapján kikapcsol a kazán. Azonban ugyanezen elvárások, beállított paraméterek mellett ha Opentherm-re kötöm a termosztát-kazán közti kapcsolatot - bár egyesek szerint az immergas nem tudja az OT-t, de felismeri, kezeli a kazán egyes beállítható adatait...- akkor 19, 8C foknál bekapcsol a kazán s csak akkor bont a termosztát ha a kijelző 20,4C fokra vált... 0,2 a kijelzett beosztás. De miért nem 20,2C foknál? Ez nem is zavarna, de míg 19,8C-ról ,,elvégzi a dolgát,, jelen kinti hőnél 20,2C ig az 10 -15 perc s akkor jön a gond, azaz a maradék 0,2 C fokot, hogy bontson 20,4C foknál a termosztát olyan 2-3 óra!!! keringetés, fűtögetés, keringetés, mellett végzi el... Ilyenkor olyan mintha temperálna a kazán 30-32 fokos vízzel dolgozik, ami egy radiátoros körnél egyenlő a nullával. Dobjam ki a termosztátot?
(#) küzmös Gergely hozzászólása Nov 16, 2022 /
 
Sziasztok! Újra én, immáron nem termosztát problémával, de egy elég ijesztő jelenséggel. Anno a termosztát bekötési bakinál, cseréltek gázégőt is az ÉTI.-ben. Energiatakarékossági szempontokból. Gáztakarékosabbra (gondolom kisebb teljesítményű). Most a héten hogy hűl az idő, éjjelente is újfent csak pár fokok vannak, random bejelez a szén-monoxid érzékelő. Egy ködös napon 20-órakkor kezdett visítani, mint az ökör, gondoltuk visszanyomta a köd.. oké. De a héten hajnal 2-3-4.. általában ezeket az időpontokat preferálja. A héten a harmadik volt, s kristálytiszta, holdvilágos, csillagos, szélmentes éjszakák voltak! Így kihívtam egy kéményseprőt, aki átnézte mindenhol, s a hibát, illetve annak okot nem találta a kéményrendszerekben. Azt mondta a kéményrendszerben minden oké. Vizsgálta az áramlást, belegyújtott egy újságpapírt, láttam hogy húzza is a huzat. Annyit mondott még hogy a spirócső alja ki van rohadva, fals levegőt szív, de ettől még nem lenne szabad.. nem oka a jelenségnek, meg hogy szigeteljem le a házból kéményig kivezető 2,5m alu csövet. Mikor bejelez a riasztó, olyan mintha valóban visszatolná a füstöt valahol, mert ilyenkor lehet érezni ilyen vizes párás meleget a kazánházba, ami feltehetőleg nagyon nem oké. Ajtó, ablak kitár, átszellőztet. A kéményseprő amúgy teljesen megszokott értékeket mért. (19 ppm-en állt.) Itt volt vagy egy órát. Azt is mondta lehet az új gázégő miatt nem elég meleg a füst, mire kiérne és túlhűl.. (?) (Szidta a gázosokat is, azt mondta aranyba foglalná őket, olyan 850 fokosba, mert nem mérik fel hogy amit beépítenek, az megfelelő.-e az adott füstgázelvezetőkhöz) Azt is mondta hogy még vagy 2db érzékelőt vegyünk, földszintre, emeletre, s ha nem javul, akkor rakassam vissza a régi gázégőt, mert a koporsós temetés igen drága manapság. Katasztrófavédőket is ki lehet hívni éjjel ha esetlegesen bejelez, de nem tanácsolja, mert még az órát is el fogják vinni, és az tuti hogy egy hónapig gáz nélkül leszünk, tehát hogy értsük, se főzés, se fűtés, se mosakodás addig.
(#) Inhouse válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 16, 2022 / 1
 
Fogadd meg a tanácsát!
(#) küzmös Gergely válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 16, 2022 /
 
Csinálgatom, még azt is tanácsolta hogy a spirocső aljára vágjak egy kört kartonból, és öntsem ki csemperagasztóval, vagy valami kültéri ragasztóanyaggal, olyan 2cm vastagon már elég, jó pár évig tartani fog, és nem szív falsot ott se, vagy szóljak egy bádogosnak az 30.-ért megcsinálja. Felírattatott velem még pár dolgot, mint hőtükrös aluragasztó a csövek toldásához, meg ilyesmik, úgyhogy haladok lassan.
Következő: »»   115 / 125
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem