Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tárcsázós telefon
 
Témaindító: GTI, idő: Szept 21, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 13
(#) Remci válasza Mc Elek hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Mennyi ilyen készüléked van?
(#) moltam válasza Mc Elek hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
(#) Mc Elek válasza Remci hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Hát, ha mind összeszámolom akkor 1.
Ez az 1, de ha találok még, akkor kéne piros meg ződ is.
A másik topicot is megnézem, köszi neked is.
(#) Remci válasza Mc Elek hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
Csak azért kérdeztem mert nem tudtam mért kell neked 54v. 110v váltót elő állíthatsz 230-ból is csak kell hozzá egy trafó
(#) Mc Elek válasza Remci hozzászólására (») Jan 4, 2010 /
 
OK.OK.
Lesz is itthon ilyen trafóm nem kínozok senkit tovább, még egyszer köszi!
(#) kovacsatis hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Sziasztok! Én is hozzájutottam egy ilyen tárcsás telefonhoz és nekem is ugyanaz a baj,ami az előttem szólóknál viszont felhívtam a hálózat üzemeltetőt és ott azt mondták,hogy nem is fog müködni mivel számítógépes rendszerü a hálózat és nem fogja felismerni a hívásomat erről a készülékről. Ti okosabbak vagytok..tudtok tanácsot adni? Várom válaszotokat)) Üdvözlettel: Atis
(#) Gafly válasza kovacsatis hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Sajnos nem tudtam rájönni mi hogy lenne a kérdésed lényege. Tudnál esetleg kicsit segíteni?
(#) Macsek71 válasza kovacsatis hozzászólására (») Jún 30, 2010 /
 
Ugye itt a probléma a régi készülék ( PULSE tárcsázás) és a modern központ (TONE tárcsázás) közti illesztési probléma. Egy házi alközpont, vagy egy ilyen gsm adapter használható megoldás a régi készülékhez.
De szerintem párhuzamosan kötve egy mai telefonnal, csörögni, hívást fogadni tud, sajna a fő feeling a tárcsázás nem menne ...
(#) kovacsatis válasza Gafly hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Szia! Az a problémám,hogy a telóval nem tudok hívást kezdeményezni A bejövő hívással semmi gond az müködik remekül)) de a kifelé az nem.. probáltam először tárcsázni egy számot,de pár másodperc múlva foglalt hangot adott a készülék :/
(#) kovacsatis válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Szia Macsek! És egy ilyen gsm adapter megoldaná a gondomat? ezt mennyiért vesztegetik?? nekem az lenne a jó,hogy a tárcsás telefonnal is tudjak hívni ,hiszen az benne a lényeg
(#) Kera_Will válasza Macsek71 hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Miért nem tudtok olvasni ?

Ebben topicban viszább a kezdő oldalon már leírtam !

Kell 1 dtmf adó áramkör kb 1000 ft ic , 50 Ft kvarc és 4*4 vagy 3*4 es mátrix a billentyű . meg 1 kis hangszoró / csipogó .

Ezt rá tapasztod a régi telód mikrofonjára ha tárcsázni szeretnél .

RET ben lehet kapni ezt az IC-t :

RET dtmf koder hang adó


HQ videoban is kapható még :

HQ ban dtmf dialer nek hívott ic

Jaa hogy az a baj , hogy nincs kapcsolási rajz és nyákterv.
Akkor meg kerresél ra az adatlapjára és meg is lesz.

ennyire ne hagyjátok hogy kiszolgálják a kényes izleseteket it... pdfje



jaaa és a hambazárba is kapható :

itt keressétek a MC145413P tipust !

tudom adatlap bekötés
ez is ottvan az ic mögötti linken


Ha meg nem elérhető , lusta vagy áramkört építeni ...stb ..stb. .stb akkor másik tone-s ujabb nyomógombos telefont kell körbe nézni abból is kijön a hang freki a dtmf hangoknak megfelelően. A billentyűkről menő vezetékek pont ebbe a áramkörbe tartanak. azt kell felderíteni és megfelelő pontokat bekötni a másik tárcsás telefonba vagy külső telepes táplálással (9 V ) 1 csipogóval ellátni és a mikrofonra tapasztani mikor felvetted és vonalhangot hallasz ,vonyítani kezdhetsz a központnak a billentyűzetről.


:google: -on meg DTMF ENCODER néven keressgélhettek rájuk .


SOK siker!
(#) proba válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
A tárcsás telefon nem azonos a nyomógombos telefonnal.A tárcsaimpulzusok DTMF-é alakításához legalább egy léptető regiszter kell,egy DTMF kóderral és egyébb vezérlő jelekkel (vagy egy mikrokontroller) meg ezt még a telefonvonallal összekötni , ami egy átlag kezdő tervezési szintjét azért meghaladja.
Esetleg valami régi telefon alközpont segíthet.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
Dehát a kovacsatis mindenképpen tárcsázni szeretne, gondolom a feeling miatt. Úgy hogy a Te megoldásod, ami technikilag megfelelő ugyan, neki nem jó. Marad az alközpont, ami többnyire tud konvertálni, jó a GSM interfész is, de építhet magának interfészt is, ami konvertál. Ennek azonban a tárcsaimpulzusok konvertálásán túl a jezéseket és a táplálást is konvertálnia kell, ami azért már nem egyszerű dolog, mikrovezérlő nélkül az időzítések, és a jelzések értelmezése miatt nem megy.
Marad az első két javaslat.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2010 /
 
ezt is írtam :

itten írtam ezt is

egyedi uC cucc ami a tárcsa pulzáit átrakja tone vonyításra.

(#) kovacsatis hozzászólása Júl 2, 2010 /
 
Sziasztok! Kedves Kera Will!)) köszi szépen,hogy mindezeket leírtad nekem,de én egy kukkot sem értek nem vagyok jártas a műszerész világban sajnos. Viszont,ha tudsz nekem segíteni ez ügyben? persze nem maradok adósod!! A lényeg,hogy működjön a telefon)
(#) kovacsatis hozzászólása Júl 2, 2010 /
 
Pucuka! Így van!!!)) ahogy mondod! A lényeg,hogy lehessen tárcsázni vele a feeling
(#) Freya0529 hozzászólása Jún 23, 2011 /
 
Tisztelt Uraim!
Csatlakozom a kérdezőkhöz és tudattalanokhoz. Nemrég kaptam egy gyönyörű, réz, kb. 40 éves,tárcsás telefont, természetesen a régi csatlakozóval, valami három ágú akármivel. 29-es körzetben lakom. Kérdésem, hol találok egy olyan professzort, aki életre tudja kelteni a drágaságomat. Az álmom az lenne, ha hívást is tudnék kezdeményezni vele.
Ne kérjék, hogy szedjem szét és ilyen-olyan ic-t meg mást ide-oda dugdossak, 52 éves hamvasarcú nő vagyok! Nem vagyok műszaki analfabéta, de sajnálnám, ha teljesen tönkretenném. Ja, meg alaphiba, hogy a régi dugó van hozzá, és nem az akármi 11-es!
Köszi előre is mindenkinek, aki esetleg tud segíteni, hogy hova cipeljem el a szerkentyűt.
(#) Gafly válasza Freya0529 hozzászólására (») Jún 23, 2011 /
 
Ne szedd szét!
Az alaphibát tekintve ha jól értem neked egy adapter kell elsősorban ami a modern, nálatok szerelt RJ11 jack fali csatlakozó és a készüléken lévő "hagyományos dugó" között alakít át.
Ilyet boltban kapsz készen (nekem is van, de azt nem adom oda!) 289Ft+Áfa például a itt:
Bővebben: Link lánykori nevén erre hallgat: "Hibrid, 3 pólusú+6P4C TMJ 445 RJ11 fekete"
Elvileg a modern központok is tudják kezelni a "tárcsázós" telefont, tehát ha minen jól megy akkor ha bekötöd akkor működni is fog.
Ha nem, akkor majd írd le a problémát és segítünk.
Ha mégsem akkor tulajdonképpen a 29-es körzet nincs messze...
Mellesleg arra viszont nem tudtam görcsöt kötni hogy 40 éves és réz.... Fénykép esetleg (már csak azért is mert lehet hogy mégis van benne IC ).
(#) Freya0529 válasza Gafly hozzászólására (») Jún 24, 2011 /
 
Uraim, azt hiszem, sikerül beraknom a "kicsikéről" a képet. Már van jelentkező úriember, aki segít a megszerelésben, de azért rakom fel, hogy gyönyörködjenek benne.
(#) kameleon2 válasza Mc Elek hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Sziasztok!
Látom nagy dolog a tudás! És annak hiánya is... Ezúton szeretném megosztani veletek évezredes tudásom minimális csíráit: A hagyományos tárcsázós telefonok alap esetben 48V egyenfeszültségről működnek, amire rászuperponálják a hangot. Ehhez némi művonalat is használnak, amivel a készülék halkítható, hangosítható - no nem potméterrel A csengetőfeszültség új digitális központoknál 70V AC, régi központoknál 110V AC. Ebből fakad, hogy néhány régi készülék meg sem szólal egy új hálózaton. A tárcsázás gyakorlatilag a 600 Ohmos kör (felvett telefon impedanciája) megszaggatása. Ha túl hosszú az impulzus, az vonalbontásnak minősül. Ha az impulzus 100 esetleg 600ms ez flash vezérlés (például hívásvárakoztatáshoz). A három pólus bekötése: L1, L2 - ez maga a telefonvonal és a szimmetrikus elhelyezésű alsó 2 pont. A harmadik pont (S) a földelőgombnak volt fenntartva, mivel a rendszer egyébként sodrott érpáras (földfüggetlen) szimmetrikus kivitelű. A földelőgomb segítségével és egy iker relé beiktatásával oldották meg régen, hogy egy érpáron 2 előfizető is tudjon beszélni - a telefonínséges időkben. Amennyiben valakinek kérdése van szívesen állok rendelkezésre - amúgy távközlő műszerész az alapszakmám és több ezer tárcsás telefon javításán, korszerűsítésén vagyok túl. A spirálzsinór befűzése a gumi tehermentesítőbe a kedvenc elfoglaltságom volt
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
A tönkremenés előtti állapotban a telefonok alapesetben 10-40mA árammal működnek.40V -dc re füstölnek.A dugaljban azért található ekkora feszültség ,hogy ezt az áramot a lehető leghosszabb vonalon is fent tudja tartani.A készülék beemelésekor ez leesik7-20V körüli értékre.A telefon stabil feszültségre kötését nem javaslom senkinek ,szerencsétlen esetben füst lesz a vége.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
A telefonok alapesetben 0dB-es kivitelűek, azaz 1mW a beszélgetéshez felhasznált energia. Ezt nyilván szem előtt kell tartani. Azért nem írtam erről az oldaláról, mert leginkább a bekötés volt a probléma. Természetesen lehet helyi táplálással is használni készülékeket, ez esetben azonban nem CB, hanem LB azaz Local Battery a működtetés, vagy alközponti táplálású, ami szintén CB-nek minősül ebből a szempontból. Írhatnék még a sokkvédelemről, impulzushosszakról, normal "A" hang frekvenciáról ami a tárcsahang - de nincs érteme a "Távközléstechnika I." tankönyvet leírnom a fórum keretein belül. Igyekszem válaszolni és segíteni - ha valaki erre igényt tart.
(#) Gafly válasza kameleon2 hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Azon gondolkozom, hogy pontosan melyik kérésre is válaszolsz. Csak nem 2010 Január 02 a helyes válasz? :eek2:
(#) kameleon2 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Igen is meg nem is... A lényeg, hogy átnéztem a fórum ezen részét és sok dezinformációval is találkoztam - nem csak 1 kérdésben amire te is gondoltál. Egyszerűen felajánlottam, hogy segítek. Persze csak annak akinek szüksége van rá. A tapasztalataim alapján ugyanis a régi fórumtémák ilyenkor megtelnek élettel, mint ahogyan a példa is bizonyítja
(#) proba válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
No még egyszer utoljára :
Idézet:
„A hagyományos tárcsázós telefonok alap esetben 48V egyenfeszültségről működnek”

A CB telefonok 48V stabil feszültségről tönkre mennek,tehát csak ellenálláson keresztül szabad rákötni ami kb 20-30 mA ra korlátozza az átfolyó áramot.
A telefonközpontban, igaz más formában ez az ellenállás megvan,ezért oda ráköthető.
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Már megint beleszaladtunk. A telefon központ mint áramgenerátor táplálja az előfizetői készüléket, mert a kéthuzalos vonalon a jelzések egy része áram jel vezérelt. Folyik áram, nem folyik áram, és mennyi ideig.
Beemelsz, folyik áram, tárcsázol az áram megszakad rövid időre a tárcsázott számnak megfelelően. A hurok ellenállás max 2 kohm lehet. A vonali feszültség 48 V névleges, ami az akkumlátorok miatt felmehet 60 V ra, és lecsökkenhet 40 V ra. Így adódik az a bizonyos 20 - 30 mA -es vonali áram, ami a normális működést biztosítja.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Egy kéziműszer talán a legegyszerűbb.Bedugott beemelt telefonon max 20V mérhető.(de nem 20V ról működik ,hanem 20-30mA -ról)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Nálad. Ha a világ végén laksz a telefonközponthoz képest, akkor kevesebb, ha a szomszédban, akkor több.
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
(20-30)mA *600 ohm = (12-18) V
Tudtommal a régi telefonok névleges impedanciája 600 ohm. Az újak már nem ragaszkodnak a 600 ohmhoz,sokszor a kihangosító teljesítmény igénye miatt kisebb.(tehát a vonal feszültség is)
A kimeneti tranzisztorukat már néhányszor figyelmetlenségből hazaküldtem (ellenállás kimaradt nesze stabil táp.) Ezért tiltakozom a stabil feszültségről járatás ellen.Én olcsón megúszom mert csak kicserélem a tranzisztort ,de a többségnek egyel több szemét van otthon.
(Egyébként a falon van a telefonközpont (DECT) illetve az asztalomon mikor alközpontot javítok.)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Aug 25, 2011 /
 
Semmi 600 ohm. A 600 ohm impedancia csak a hangfrekvenciás sávban érvényes, és csak a hangátvitelre. Erre van méretezve a hibrid, (félhibrid) áramkör, aminek a negyedik kimenetén a lezárás egy 600 ohm impedanciájú művonal. (többnyire egy ellenállás, és egy kondenzátor. A jelzés (és táplálás) egyenárammal történik, itt nincs szerepe a 600 ohmnak, ami a lényeg, hogy a központnak max 2,5 kohm -ot kell látni egyenáramú szempontból, vezeték ellenállása, és a készülék áramfelvételéből adódó ellenállásnak. (mikrofonáram) a hibrid amúgy is egyenáramúlag leválasztja a hangutat. Persze, ha egy 600 ohmos ellenállást rákötsz a vonalra, az elvégzi a beemelést is, mint jelzést.
Következő: »»   2 / 13
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem