Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Távvezérlés mobiltelefonnal
 
Témaindító: wanstonic, idő: Jan 3, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) wanstonic hozzászólása Jan 3, 2007 /
 
Mobillal hogyan lehetne vezérelni (hívás, SMS) kocsiban különböző dolgokat (állófűtés, stb) vezérelni? Egy állandó telefon lenne a kocsiban, de hogyan tovább?
Köszi!
(#) Kera_Will válasza wanstonic hozzászólására (») Jan 3, 2007 / 4
 
Van erre komplett megoldás.

GTRTA néven több féle mobiltelóra több féle kiépítésben.
Alapból riasztó központ/távvezérlő 1 2 3 kontaktust tudsz kapcsolni vele ... de mindez csak vezérlő központ kérdése amit rákötsz ... pl a : http://www.delton.hu oldalon több ilyet találsz.

SMSel kapcsolgathatod ki/be csatornákat. Ha meg riasztóként megy akkor akár cseverészhetsz is a kihangosítón keresztül a tolvajjal ... ... stb ..stb ..
De több helyen vehetsz ilyen eszközt (mobilteló/"központ"). GTRTA névre keressél rá. ára : háát kb.: 20-50 közt rémlik ...
ha meg ez nem jó akkor kell 1 kis fejlesztés ...
mikrovezérlő és mobil teló adatkapcsolatát meg írni ..stb ..stb .. vezérlő kimenetére relék kontaktusok rakása ..stb ..stb ..
PL .: GTRTA-400+telefon

GSM távjelző, távvezérlő, GSM telefonnal. 3 számot értesít 3 eseményről (hívás vagy SMS)
GSM távjelző, távvezérlő, GSM telefonnal. 3 számot értesít 3 eseményről (hívás vagy SMS)
A készülék külső érzékelők jeleinek hatására a GSM adattelefon (SAGEM Modem TRA 900MHz) segítségével hívást kezdeményez és / vagy SMS-t küld a beállított telefonszámokra (három számhoz külön állítható). A számokat ill. az SMS-ek szövegét egy másik telefon SIM kártyáján kell előre eltárolnunk.
3 indítóbemenet (negatív indítású) válthat ki riasztási eseményt. Mindhárom eseményhez különböző SMS szöveg rendelhető. Így 3 különböző eseményről 3 különböző üzenetet kaphat. A hívás is jelzésértékű, vagyis a felhívott mobiltelefon kijelzőjén megjelenő szám vagy megnevezés alapján pontos tudomást szerezhetünk a riasztási eseményről.
Ha a készülékhez csatlakoztatott mobiltelefont felhívjuk, lehetőségünk nyílik 2 különböző bistabil relékimenet állapotának változtatására, mely kimenetekkel gyakorlatilag bármilyen fogyasztót vezérelhetünk. Lehetőség van az egyes relé monostabil működtetésére is. A relék teljes bekötésűek, tehát akár záró, akár bontó kontaktusra van szükségünk, nem lesz gondunk plusz alkatrészekkel. A készülék 12V DC áramellátást igényel.
Felhasználható különböző riasztások, ill. jelzések átvitelére: pl. autó- vagy lakásriasztás, tűz- ill. vízjelzés, távfelügyeleti rendszerek létesítésére, továbbá bármilyen elektromos berendezések távvezérlésére.
A lehetőségek végtelenek. WiLARM 1 EXT külső antennával

Komplett GSM modul, beépített SMS küldő egységgel, egy relékimenettel.
Általános célú GSM alapú távjelző modul, mely bemeneti indítójel hatására képes SMS küldésére. Az eszköz kis helyigényű, kompakt kivitelű, így egyszerűen, kevés beruházással illeszthető a legkülönbözőbb típusú riasztórendszerekhez, lakás- illetve gépkocsiriasztókhoz, valamint felügyelni kívánt eszközökhöz, berendezésekhez, legyenek azok új telepítésűek vagy akár előzőleg installált, beüzemelt rendszerek. A készülék felépítését tekintve egy kártyafüggetlen ipari GSM adó-vevő egységet tartalmaz, valamint egy intelligens mikrovezérlőt, melyek egymással együttműködve látják el a kívánt feladatot. Működéséhez csak egy SIM kártya szükséges.
A modul képes önálló központként is működni. Ez a funkció akkor lehet hasznos, ha elegendő egy érzékelő bemenet a védelemhez. Pl. mozgásérzékelő, pánikgomb vagy bármilyen érzékelő a riasztás indításához.
Felhasználható különböző riasztások, jelzések átvitelére: pl. autó- vagy lakásriasztás, tűz-, vízjelzés, távfelügyeleti rendszerek létesítésére, szinttúllépések jelzésére... Bármilyen változásról értesülhet SMS üzenettel, mely elektromos jelet ad vagy megoldható, hogy adjon. A lehetőségek végtelenek.

A készüléket telepítés után SMS üzenetekkel lehet beállítani, programozni (pl. telefonszám, üzenet beállítások, tesztelés, stb...).
Az SMS programozást egy 4 jegyű, saját PIN-kód védi, mely nem csak számokból, hanem betűkből is állhat.

- Két NC bemenet, melyek közül az egyik riasztás indító, a másik hibajel bemenet.
- Aktiváláskor a beállított telefonszámokra SMS-t küld.
- Egy relés kimenet, amely SMS-sel vagy hívással vezérelhető.
- 4 telefonszám állítható be.
- 12V-os bemeneti feszültség.
- Tokozatlan, panelszintű kivitel.
- SMA csatlakozóval szerelt külső antenna.
- LED-es állapotkijelzés.
- Opcionális külső sorozatprogramozó.
- SMS átirányítás funkció.
- Teszt funkció, mely SMS-sel lekérdezhető.
- A modul felhívásakor díjmentesen ellenőrizhetjük a berendezés működését.
- Bármely GSM hálózati probléma esetén a modulok képesek önmagukat újraindítani.

PAGER 2 belső antennával:

GSM átjelző, riasztó központokhoz, beépített GSM modul 900/1800 MHz.
- GSM átjelző, riasztó központokhoz
- Beépített GSM modul 900/1800 MHZ
- 4 kontaktus bemenet, rövidzárra vagy bontásra
- 2 db programból vagy telefonról vezérelhető relé
- 4 riasztási hívás, SMS küldés, CONTACT-ID jelzés
- Önállóan élesíthető
- Mini központ funkciók
- Számítógéppel és távletöltéssel is programozható

Egyszerűsített riasztóközpont funkciók, 4 kontaktus bemenet késleltetési lehetőséggel, 2 db programozható és telefonról is kapcsolható relé kimenet, integrált GSM/GPRS modullal szerelt, CONTACT ID átjelzés távfelügyeletre, riasztási hívás és SMS küldés 4 beállított telefonszámra, a szükséges beállítások megtehetők PC-s program segítségével, önállóan és mobilról is élesíthető.
Csomag tartalma: PAGER, GSM antenna csatlakozóval, 4db rögzítő patent, telepítési útmutató.
(#) mspike válasza wanstonic hozzászólására (») Jan 3, 2007 /
 
Hello, hát egész egyszerű a dolog. Kell egy régi siemens vagy nokia teló... aztán meg kell egy mikrovezérlő PIC vagy AVR ... és kész is. A siemens telók soros porton adnak vesznek adatot így elég könnyű leprogramozni, a nokia már egy fokkal bonyásabb, de az se vész. Persze ha tudsz programozni.
(#) NickE hozzászólása Jan 3, 2007 /
 
Ún. AT parancsokkal lehet a telefonokat vezérelni. Nem mindegyiket, de a Siemensek nagy részét igen. Régieket is. C35, M50, ... A Siemens egyik nagy előnye, hogy soros portja van, így a mikrovezérlővel könnyen összeköthető. Nokia is jó, de ott ha jól tudom, FBUS, MBUS, meg hasonló nevű protokol van, kicsit macerásabb, de megoldható.
(#) blokkmetal hozzászólása Jan 18, 2007 /
 
Sziasztok! Új PC gépházat építek, "fullextrásat", és van egy régi, de működő Siemens M35i telefonom. Gondoltam fel lehetne használni bele. Szeretném azt elérni, hogy csak megcsörgetem a telefont és egy relé behúzzon, majd elengedjen. (Vagy be-ki, vagy akkor engedjen el a relé, ha lerakom a telót). Célja, hogy bárhol vagyok be/le tudjam kapcsolni a gépem (természetesen ATX táp). A neten találtam érkező sms-re relés megoldást Ericson telefonokhoz, viszont én nem szeretném arra költeni a pénzem, hogy a gépet kapcsolgatom, ezért kell a csörrentés.

Van erre ötletetek, vagy valami forrásotok?
(#) brejti válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Helló!
Amikor a telefont megcsörgeted, akkor az egy RING karaktersorozatot küld ki a soros portján. Erre kellene egy 555-öst indítani, amivel be lehetne állítani, hogy meddig legyen behúzva a relé.
Ennek a megoldásnak csak az a hátránya, hogyha valaki véletlenül félretárcsáz, és pont azt a számot üti be, akkor is bekapcsol a gép.
Ha viszont hívóazonosítást is akarsz, akkor nem úszhatod meg a mikrokontrollert.
(#) sirály12 hozzászólása Jan 18, 2007 /
 
Erre egy siemens a55-is képes?

Milyen jó lenne, mielőtt hazaérek megcsörgetem a számot, és minden bekapcsol.
(#) Norberto válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Idézet:
„Milyen jó lenne, mielőtt hazaérek megcsörgetem a számot, és minden bekapcsol.”


Igen, ezt már alkalmazzák pl. autók esetében külföldön. Ha pl. tél van, beindítod egy telefon segítségével az autódat, és mire összeszeded magad, és leérsz a háztól az autóig, felmelegedve fogad téged az utastér.
(#) brejti válasza sirály12 hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Nem tudom biztossan, de nagy valószínűséggel az A55-ös is képes rá. Nekem egy C45-ös van, az biztos tudja, mert már szórakoztam vele
(#) kyrk válasza brejti hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Nekem van egy ilyenem. Mikrokontrollerrel csinaltam. Van rajta egy LCD, 4 gomb es egy rele. Plusz egy digitalis bemenet (most meg celtalan). 18F4550-es van benne de izles szerint cserelheto.

Osszeepitve szerintem (aranytalanul) sokba kerult (legalabbis nekem). Motorola g18-as modem van rajta, ezt 5eFt-ert vettem hasznaltam, de ujjonan egy modem legalabb 10eFt. Mivel a soros portra barmi rakotheto, igy akar hasznalt telefonnal is osszekotheto. A soros port 5V vagy 3v3 is lehet (nekem 3.3V-os a modemem), valaszthato jumperrel. Az LCD-nek a hattervilagitasa kapcsolhato.

Szerintem eleg jol sikerult a panel, ugyhogy ha erdekel valakit akkor panelt rendelhet tolem.
(#) blokkmetal válasza brejti hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Köszi szépen, én is 555 körben kezdtem gondolkodni, csak nem tudtam mire jutni. Ez a RING hasznos infó. Mikrokontroller körben meg amatőr vagyok, lehet inkább bízok a szerencsében...

Ha jól értelmezem, akkor valamivel megnézem, hogy RING-et küldött-e a teló, és ha igen, akkor 555-tel relét vezérlek.
(#) brejti válasza kyrk hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Helló kyrk!
Engem érdekel ez a dolog!
Milyen funkiókat valósítottál meg vele? Nem csináltál róla esetleg valamilyen dokumentációt?
Amúgy hol vetted ezt a GSM modult?
Bocsi a sok kérdésért

blokkmetal:
nem én arra gondoltam, hogy egyszerűen a TX vezetékre rákötöd az 555-ös indítójelét. Amikor kiküldi a RING-et, akkor 0-1 áttmenetre elindul az időzítés. Az 555 monostabil beállítással.
Esetleg valami szintillesztés még kellhet.
(#) kyrk válasza brejti hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Van benne egy kis menu. Lehet a telefonszamot allitani amirol elfogadja a rele atkapcsolasat. Illetve lehet resetelni a cuccot. Meg lehet manualisan kapcsolni a relet. A telcsiszamot eepromba menti igy kikapcs utan is tudja a dolgat. Nem allitom, hogy a szoftver tokeletes de aki akar ugyis csinal hozza sajtot. Vagy megvarja a fejlesztest

Dokumentacio majd 1 ev mulva lesz es diplomamunkanak fogjak hivni... Kapcsi rajz van. Nyakrajz is van, de ha akarsz nyakot szolj mert akkor en is rendelek belole magamnak es akkor olcsobban jon ki.

A gsm modult egy listan vettem egy sractol, de mar azt hiszem, hogy nincs tobb ilyenje (kar hogy nem vettem meg anno az osszeset ). Egyebkent szerintem olcsobb hasznalt telefonnal dolgozni, de azt meg tolteni kellene, meg sok baja lehet.

Egy hibat talaltam benne. Ha resetel az aramkor neha az LCD meghulyul. Kenytelen leszek az LCD tapjat a hattervilagitasra kotni, ami PIC-rol vezerelheto.

Akarok bele meg sok funkciot tenni. Az alapkoncepcio az, hogy ha megcsorgetik atkapcsolja a relet. Es onnan lehet tudni, hogy mire kapcsolta, hogy felveszi-e vagy kinyomja. Ha nem tortenik semmi akkor meg lefagyott... Amire meg gondoltam:
- allithato rele funkciok. pl behuzas 5mp-re. Jo pl szamitogep bekapcsolashoz, nyomogom szimulalas
- ora. Ha mar LCD van benne...
- van egy digit bemenete optolevalsztoval. lehetne erre kotni soros portot vagy valami mas jelet. Valamilyen watchdog timer. Pl a gep az LPT-n vagy soros porton billegtet egy labat vagy karaktert kuld es a kutyu ha x idon belul kap jelet akkor nem nyom resetet
- vagy ha digit bemenet aktiv akkor tiltja a rele atkapcsolasat

- esetleg SMS-s vezerles. de ez sok sok penzbe kerulne. Szerintem nem eleg hatekony ez a dolog, de lehet vele kabitani a felhasznalot. Mondjuk 1 relere tok folosleges lenne.
- tala sms-es hibakuldes. vagy jelzes ha a digit bemenet valtozik. betoresjelzo.

Itthon egy kis dobozba preseltem bele a nyakot a modemmel egyutt. Vettem hozza egy mobil antennat ami magnestalpas. Viszonylag hosszu antennaja van, igy barhol elhelyezheto.

Hasznalt telefonnal is lehetne hasznalni, de akkor meg ratervezek egy plusz kimenetet amivel a toltot lehet kapcsolni.
(#) MPi-c válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Hát a "RING"-et a telefon a soros porton karakteresen küldi ki, vagyis ez nem egy különleges jel, hanem ez a szöveg:"RING" na meg a karakterek előtt és után soros protokol szerinti bitek.
Éppen én is ilyen projekten dolgozgatom. Egy egyszerű relé kapcsoláshoz pár száz forintból, mikrovezérlvővel is össze lehet hozni egy kapcsolást. Pl tökéletesen megoldható egy PIC16F627A vagy 628A-val/db nettó 330-370, egy pár ellenállás, relé, transzisztor, dióda, kavrc nem is kell bele, mert simán elmegy a pic belső 4MHz-es órajelével. Ha a telefon táplálását is meg akarod oldani akkor még kell egy pár alkatrész, de így is szerintem max. 2000.
(#) kyrk válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Neked sikerult relative olcson kijonni. De ne felejtsed a dobozt, meg a tapot se! En az ilyen jarulekos koltsegekkel tudok nagyon elszallni. Elejen olcso mulatsagnak tunik de a vegen....

En allithato stabilizalatlan tapot vettem, tudjatok az ami mindenhez jo es olcso. Ez meg legalabb 1000Ft szerintem. Vagy ha a nyakra van integralva a trafo plusz graetz akkor is kb ennyibol jon ki kabelestul mindenestul.

Dobozbol is kell valami. Ez kb 500Ft-nal kezdodik szerintem. Esetleg ha valaki igenyes akkor dragabb dobozt is vehet. Pl atlatszo tetejut, por es vizallot. Erre nem art par tomszelence is. Ez is akar felrughat 1500-2000eFt-ra.

Aztan ott van a hasznalt telefon, amihez rosszabb esetben kell venni egy headsetet vagy adatkabelt a csatlakozo miatt. Ez is 1000-1500-2000Ft os tetel lehet. Ha telefon sincs akkor meg 5eFt.

Vegulis igenyessegtol fuggoen valtozik az ara egy ilyen kutyunek. De ez persze altalanos ervenyu. Egy ledes futofeny is kijohet 600Ft-bol meg 5000eFt-bol is.

U.i.: Megepitve az egesz GSM taviranyitot en is elcsodalkoztam azon, hogy mennyi penzt bele kellet olni. 15eFt biztosan megvolt. Es csak 1 (azaz egy) darab relet tud kapcsolni. Kicsit draga.

(#) brejti válasza kyrk hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Hello kyrk!

Nekem is diplomamunka lesz a címe, csak nekem idén . Nekem inkább egy riasztóközpont megvalósítására van kihegyezve a feladat (LCD, billentyűzet, meg hasonló nyalánkságokkal). A mobil csak arra kell, hogy riasztáskor megcsörgesse a beállított telefonszámot. Egy GSM modullal elegánsabb lenne, de sajnos használtat nem tudok venni, ezért marad a C45-ös. Mondjuk a célnak tökéletessen megfelel.

Ha kész leszek ezekkel a feladatokkal, akkor szeretném továbbfejleszteni. Ezért kérdeztem, hogy te milyen funkciókkat tettél bele. Gondoltam én is SMS-en keresztüli relévezérlésen. Meg van még pár ötletem, de először az alapfeladatot kell megoldani.
Te milyen nyelven fejlesztetted a programot?
(#) MPi-c válasza kyrk hozzászólására (») Jan 18, 2007 /
 
Amit írtál az teljesen igaz!
Én blokkmetal PC vezérléséből indultam ki. Ha a PC-ben van hely, akkor a doboz már nem is fontos.
Aztán egy kicsit lehet ügyeskedni is: én a Siemens M35-ösömhöz a telefonkábelt két töltő csatlakozójából és UTP kábelből keráltam... persze volt itthon "éppen" három darab
(#) kyrk válasza brejti hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Te nem kandos vagy veletlenul? Mert ha igen akkor egy tankorbe jarunk. F4-ben is volt egy srac aki riasztokozpontot akar csinalni.
(#) kyrk válasza brejti hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
C-ben fejlesztem. ASM-ben ilyet megirni kinszenvedes lenne.
(#) kyrk válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
PC-be rakni barmit is duplan kritikus szerintem. Egyreszt bekerul a femdoboz ala, tehat minden zaj amit sugaroz az adott eszkoz a PC-n belul marad. Ami kivulrol nem baj, de lehet, hogy a PC-t esetleg zavarhatja. Tehat gondoskodni kell megfelelo szigetelesrol es arnyekolasrol is.

Pl a Motorola G18-am most neha ha bekapcsol bereseteli a PIC-et. Ha jobban learnyekolnam vagy messzebb raknam nem lenne ez. Rossz belegondolni is, hogy mi lenne ha beraknam egy PC-be ...

Viszont az ures slotok helyere lehet mukartyakat kesziteni. Gondolom tap is van ott, szoval ez is meg van oldva egy PC-ben.
(#) brejti válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
De Kandós vagyok, csak F3-as. Igaz, hogy nem ez a szakterületem, de nagyon érdekel ez a téma.
Most Németországban vagyok erasmussal, jan 31.én megyek haza.
(#) kyrk válasza brejti hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Akkor megsem te vagy az. Persze lehet, hogy ismerlek latasbol.
(#) kyrk válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Keszitettem par kepet a dobozrol:
http://kyrk.villamvadasz.hu/gsmrc/

Hogy mi van benne, jobb nem lattni. Totalis kabelsalata lett az egesz. Legkozelebb picit jobban atgondolom a doboz mereteit.
(#) blokkmetal válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Üdw!
Rendhagyó módon MDF bútorlapból készítem a házat, természetesen minden ezzel járó dolog figyelembevételével együtt.

Az árnyékolást hogy oldhatnám meg kellően úgy, hogy az bekerülhessen a házon belülre "biztonságosan"?

Persze ez majd csak a beszerelésnél lesz érdekes, addig még meg is kell építeni, de mindenek előtt a vizsgaidőszaknak legyen vége...

Üres slotokkal kapcsolatban mire gondoltál?
(#) kyrk válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
PCI-slot meg ISA-slot. Csak ugy kinaljak magukat. Tehat a PC-be rakando elektronika lehet PCI kartya alaku. A vegere lehet szerezni olyan femelemet ami tartja is. Tapot meg akar a sloton keresztul is johet.

Szerintem kiserletezessel probalkozz ha arnyekolasrol van szo. Pontosan mit is epitesz ami a szamitogepbe kerulne?
(#) blokkmetal válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Egy régi Siemens M35i telefont+ahhoz valami elektronikát, ami a telefon csörgésére (feljebb elhangzott RING-re) egy relét x ideig behúzva tartana, és ezzel "bárhonnan" be/ki tudnám kapcsolni a gépem. Csak meg kellene csörgetnem azt a számot. (Az egy új pannonos kártya, tehát nem hívogatnának, max mellétárcsázásból lenne gáz, az meg elég ritka és bevállalható.
(#) kyrk válasza blokkmetal hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Hat nem tudom. Talan ha a telefon a gepen kivul lenne az sokat konnyitene a dolgodon. Vagy kulsoantenna a mobilra es ami a gepen belul van az learnyekolni.
(#) MPi-c válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Nem a telefont raknám a PC-be csak a többi elektornikát! A tápellátásnál meg gondolni kell arra, hogy pont azt akarja blokkmetal kapcsolgatni.
(#) kyrk válasza kyrk hozzászólására (») Jan 19, 2007 /
 
Szerintem a gsm modemek ara hamarosan zuhanni fog. Beszeltem masvalakivel is es o is igy gondolja.

Onnan gondolom ezt mivel a gyartok hamar rajonnek majd arra, hogy a legtobb GSM modul tul okos. Egy altalanos alkalmazasnal a soros vonalon kivul nem nagyon hasznalnak mast a modulon.

Tehat a mikorfon es hang kivezetes, es mittom en milyen vezerlolabak teljessegel feleslegesek. Persze van specialis alkalmazas ahol pont hangal kell vezerelni a tavoli kutyut. Lasd DTMF kodok. De ez igen ritka szerintem.

Nameg ottvan, hogy bizonyos esetekben meg uj telefont venni is olcsobb mint egy gsm modemet. Ez pedig erosen rontja a versenykepesseget. Persze hasznalt telefonnal egyatal nem tud arban versenyezni egy modul.

Ottvan a megbizhatosagi kerdes. Nehany modulrol koztudott, hogy hibasak. Tehat ami megbizhato az altalaban draga is.
(#) blokkmetal válasza MPi-c hozzászólására (») Jan 19, 2007 / 1
 
Így van, de ugye konnektorba dugott ATX táp esetén az egyik "madzagban" van +5V. Úgy gondoltam, azzal lehetne hancúrozni, az még (szabályozva természetesen) mobiltelót is ellátná (3.xxxV, kevés mA), hiszen annak az aksija nem hogy nem jó, de sztem meg sincs már. Másik dolog meg az IC-k általában szintén 5v-ot esznek (nem véletlenül van annyi fesz kikapcsolt állapotban --> pl. Soft-on lehetőség)
Az megoldható, hogy csak az elektronika legyen a gépben, teló meg akár kint, azon ne múljon a dolog...
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem