Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   589 / 607
(#) gajdossmd válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Helló!

A tápfesz csökkentésére sajnos nincs lehetőség!
A minél kisebb és egyszerűbb megoldás érdekelne amit egy két állású billenőkapcsolóval tudnék váltani 10W/100W között. A te kapcsolásod lenne pont!

E_2.png
    
(#) gajdossmd válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Ja és a tápfesz +- 40V.
(#) reloop válasza gajdossmd hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
A teljesítménykorlátozás az erősítő típusától független dolog, marad akkor a limiter.
Az LDR-től nem kell megijedned, LED-ből és fotoellenállásból is összerakatod (akkor 6 alkatrész )
(#) gajdossmd válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Nem ijedek meg, használok ldr-eket!
Esetleg lenne valami konkrét kapcsolásod?
(#) reloop válasza gajdossmd hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Van limiter téma, itt csak a rajzot mutatnám be.

Limiter.gif
    
(#) gajdossmd válasza reloop hozzászólására (») Jan 18, 2019 /
 
Köszönöm szépen!
(#) Sebi válasza gajdossmd hozzászólására (») Jan 23, 2019 / 1
 
Az LDR helyett simán használhatsz egy fix ellenállást, amit kapcsolsz. Ha azonos körülmények közt üzemel (bemenő jel), akkor jól beállítható és megmaradnak a dinamika csúcsok. A limiter szerepe a védelem: a fellépő csúcsnál lekapja a bemenő jelet. Ha ezt tartósan szeretnéd használni, akkor kell 2..3 másodperc feléledési késleltetés, de ennél hosszabb jelszünetben így is visszaáll az érzékenység (kompresszor).
(#) Alkotó válasza gajdossmd hozzászólására (») Jan 23, 2019 / 2
 
Poénnak szokták venni, pedig egészen komolyan gondolom. A problémádra nagyon egyszerű megoldás lehet a hangerőt szabályozó potméter kisebb szögben való elforgatása. Ez semmilyen átalakítást nem igényel, de kell hozzá egy jelentős fegyelmezettség.
(#) nandika76 hozzászólása Jan 24, 2019 /
 
Egytápos híd
Sziasztok, olyan kérdésem lenne, hogy ebben a védelem és ventilátor kapcsolásban mekkora fogyasztásra lehet kb. számítani. Mekkora trafóra van szükség.
Előre is köszönöm.
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Jan 24, 2019 /
 
Szia! A ventilátor és a relé a két számottevő fogyasztó, azok névleges áramát neked kell leolvasnod az kiválasztott eszközeidről. Általánosságban 400 mA-t ajánlok, hogy legyen egy kis rátartás a rendszerben.
(#) nandika76 válasza reloop hozzászólására (») Jan 25, 2019 /
 
Köszönöm.
(#) frissadam hozzászólása Márc 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Mitől lehet az , hogy egy sztereo egy panelen 2 IC-vel megépített TDA7294 erősítő jól üzemel mérések alapján. Viszont ha jelet adok rá akkor szól mind a 2 IC-re kötött hangszóró. Nyilván másik oldalon halkabban de az áthallásnál sokkal erősebb. Olyan mint ha a test vezetőről venné fel a másik panel a jelet, mert ha a bemenetre adok jelet, akkor az is szól a másikban és mind a két IC-ben 2 csatorna szól mono IC létükre. A bementi földre húzó ellenállások 22k és jól is van beforrasztva. Lehet hogy az IC-n belül van összeégve a testvezető a jel úttal kicsit? Forrasztás vagy elmelegítés hatására? Ki lehetne ezt mérni?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
Szia! Látni kéne a panel rajzolatát és kéne egy olyan kísérlet, hogy a passzív csatorna bemenetét testre zárva változi-e az áthallás.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
A panel... A tesztet holnap elvégzem. Köszi előre is a tippet!
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 1, 2019 /
 
A két GND pontból könnyen lehet földhurok. Vagy dual mono, vagy csillagpontos test kialakítású táplálás lenne a célravezető. A kísérlet eredménye majd segít eligazodnunk.
Nem ezzel függ össze, de gerjedékennyé teszi a kapcsolást, hogy a kimeneti csatlakozót a bemenet közelébe vitted. Így volt eredetileg.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Igen. Joggal vádolsz plágiummal és követelsz milliókat a panel miatt. Viszont köszönöm , mert nekem ez az alappanel időt spórolt.

A teszt eredménye pozitív. Ha egyik csatorna földelt a másik nem hallatszik át. Viszont annál jobban gerjed ha nincs földelve. Tulajdonképpen ha egyik bemenet vezeték nélkül, csak simán a panelen magában üresen hagyva egy jumper tüskével van. A másik bemenete pedig jellel szól akkor abban az esetben egyik csatorna csendben van másik pedig jellel rendben szól. Viszont ha elkezdek vezetéket tenni a bemenetre (az üres tüskére a csendben lévő panelon) jel nélkül, akkor vagy gerjed (oszcillál vagy mikrofon szerűen sípol) vagy rádiós zaj szerűen áthallatszik. Ez a jelenség nem áll fent ha mind kettőn van jel. Akkor jól ballanszírozható mind a két csatorna. Viszont nem garantálható hogy nem marad bemenet jel nélkül. Talán érthető amit próbálok elmagyarázni. Olyan mint ha az erősítő a bemeneten a saját zaját gerjesztené vissza a jelkábel segítségével a jelforrás hiányában. Tapasztaltam már ilyet más vezetéknél is. Viszont itt jó lenne tudni hogy mi lenne a megoldás. Ellenállás és kapacitás szempontjából a bemeneten kondit és vezetéket illetően.

Köszi előre is!
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Fotózd le hogyan futnak ezek a kábelek!
A bemenet és a kimenet túlságos közelségére gyanakszom.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 2, 2019 /
 
Nincs rajt mit fotózni a mellékelt panelról van szó. Annyi a távolság ami a panelen. Rádugok egy jumper kábelt a szabad kimenetre és oszcillál vagy gerjed, miközben a másik fele jelen szépen szól. Holnap teszek fel képet.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Ennyi az egész. Tény hogy zobel nincs a kimeneten. Olyan mint ha bemeneti oldalról gerjedne. Vagy akár még kondi hibás is lehetne. Van hogy magában is gerjed üresen bekapcsolásnál. Van hogy elsőre jól indul. Lehet hogy hogy kellene egy soros ellenállás a bemenetre?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Bemeneti kondenzátort hogy érdemes tervezni TDA esetén?
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
A második kérdéseddel kezdem. A bemeneti csatoló kondival 7 Hz felüláteresztő szűrőt szoktunk képezni. A 22k bemeneti ellenállás mellett ez 1 µF kondenzátorral valósul meg. Ettől még fele, vagy duplája is lehet a felmerülő igények szerint.
A gerjedési hajlam csökkentésére a legegyszerűbb megoldásnak a kimenet forrasztási oldali bekötése tűnik a képek alapján. Próbáld ki!
Sajnos alapvető szabályokat hágtál át a NYÁK kialakítása során. Ezeket orvosoljuk, vagy szimpatikusabb lenne helyesen megépíteni a panelt?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Úgy néz ki, hogy működik egy 15k földrehúzóval egyből a bemenetnél. Viszont a gyári rajzban ez az ellenállás nincs bent. Kérdés hogy a panel kialakítás vagy az alkatrészek értékei okozzák ezt a gerjedést? Olyan mint ha mikrofonként gerjedne. Simán a saját zaját erősíti fel az IC ha nem kap bemenetet. Ha beletoldok egy vezetéket akkor pedig ez az egész kap egy rádiófrekis antennát. 10k körül fütyül vagy kiül egyik tápra a kimenet.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Egy jó panelhez szívesen fogadnék instrukciókat.
(#) frissadam válasza frissadam hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Hogy ne legyen félreérthető. A földrehúzó 15k a bemeneti kondi "szabad" oldalára és a föld közé került. Az IC felöl van rajt egy 22k. De ezek szerint ez itt kevés.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Ez a sztereó panel. Most rá kéne jönnöm hová tettem a NYÁK-tervet.
A ledes panelnek az előlapon a helye, csak tápot és a két kimenetet kéne odavinni a nyolc vezeték helyett.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Tehetsz még kisebb értéket is, az tovább csökkenti a gerjedékenységet. A bemeneten antiparalell diódák vannak?
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
Ennek a panelnek így kell lennie. Ahova szánva lett ott nincs előlap és csak így fér el. Ettől függetlenül érdekelne egy normális sztereo panel.
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
A bemeneten a bemeneti GND és a táp föld között van egy 10 ohm és 2 darab szembefordított 1n4148.

Az érdekesebb a másik 2 panel. A másik kettő panel kimenete és táp gnd-je között 4-5 ohm mérhető ha villanyt adok rá. Teljesen kibontott állapotban nem mér ellenállást a szakadás vizsgáló a két pont között. Üzem közben ez áthallást okoz. Ha csak egyik csatornára adok bementet a másik is szól 2 hangszóró esetén. Nem ballanszírozható. Viszont ha testelem az egyik panel bemenetét megszűnik az áthallás. Viszont így sztereo rendszerben nem használható. Véleményem szerint rosszak az IC-k! Ezek általad itt közzétett panelek tervei alapján készültek.
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
A táp és a jelföld szétválasztása hasznos dolog. Sajnos a visszacsatolás hideg pontját nem kötötted a jelföldre, így semmi hasznát nem veszed a 10 ohm-os ellenállásnak.
Már találtam valamit a sztereó panelről, azon látod a helyes kialakítást.
Ha lezárt bemenettel nem tapasztalsz áthallást, akkor az IC helyesen működik.

E_2S.JPG
    
(#) frissadam válasza reloop hozzászólására (») Márc 3, 2019 /
 
A visszacstolásnak melyik a hidegpontja? A te paneleden a bemeneti GND-re van kötve a visszacsatolás. Erre gondolsz? Hogy a bemeneti GND-re kellene földelni a visszacsatolást? Az én panelemen táp GND-re van. Ez okozhat problémát?

Ha jó az ic akkor hogy kerül áthallás a rendszerbe? A másik panelen nincs áthallás pedig a kapcsolás ugyan az.

Köszönöm a rajzot. Hasznos.
Következő: »»   589 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem