Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TFT monitor hibák
 
Témaindító: mrex, idő: Jún 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 9
(#) tosaki159 válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Szétszedtem.

Gondolom ez lehet a ludas.
Küldök róla fényképeket

Van még 1 hosszúkás chipsor a monitorban kérésre arról kis küldök.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) tosaki159 válasza tosaki159 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
A kondik nem púposak jónak tünnek
(#) Lucifer válasza tosaki159 hozzászólására (») Okt 19, 2014 /
 
Igen ezek a kondik jónak tűnnek így első blikkre.
A LED mit csinál rajta?
Jól értelmezem, hogy a szituáció a következő:
Kap tápot, háttérvilágítás bekapcsol, majd kikapcsol?
Ha adsz rá jelet VGA-n és úgy kapcsolod be akkor is kikapcsol?

Találtam egy szervizkönyvet itt, de ez nem hasonlít arra a panelra mit felcsatoltál. Mindenesetre valami hasonlót követnél el mint amit az ír:
1. Belső tápfeszek ellenőrzése: Bejövő biztosíték ellenőrzése, nézd meg milyen scaler van rajta, annak van-e adatlapja, vagy lábkiosztása elérhetően, abból megnézni hol kap és milyen tápot, ott mérni. Ezek tipikusan kis 100nF kondik lesznek az IC körül.
2. Ha van szkópod megnézni, hogy kap-e órajelet.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2014
(#) tosaki159 hozzászólása Okt 20, 2014 /
 
Köszönöm gyors válaszodat elsőnek is!
Igen jól értelmezed bekapcsoláskor a led világit folyamatosan utána 5 másodperc elteltével kifehéredik a kijelző és elfeketedik 1 mp rá és utána a led villog a fekete kijelzővel.Semmilyen Belinea bejelentkező logo nem jelenik meg.Számítógéphez kapcsolva ugyan ez a jelenség fogad semmilyen változás nem észlelhető.
Sajnos ezekhez nem értek amiket leírtál követés kép a villamos részekben nem vagyok jártas.

De szívesen elpostázom hozzád ha értesz hozzá.Nagyon fontos volna ha javítható mert érettségizek és nagyon kellene a gép fent vannak a dokumentumaim amire hamarosan szükségem lesz. :/
(#) Lucifer válasza tosaki159 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /
 
Hiába mondom, hogy tfh. értek hozzá, n+1 baja lehet, amit nem vagy gazdaságosan nem lehet javítani. Egy használt TFT monitort küldözgetni Mo-n keresztül meg kb. nem éri meg.

Van multimétered?
(#) tosaki159 hozzászólása Okt 22, 2014 /
 
Nincs sajnos.

De a családomban van autószerelő ismerősöm megkérdezem tőle tud e segíteni nekem ebben.Neki biztosan van multimétere.
(#) tosaki159 hozzászólása Okt 22, 2014 /
 
Meg van a hiba.
Ezzel a panellal van a gond.. Legalul jobboldalt a kép sarkánál lévő ftf csatlakozó 1 fejénél áram alatt egy kis szikrát véltem felfedezni.

Ez javítható? lehet esetleg venni hozzá másikat ha nem?.

WP_000572.jpg
    
(#) tosaki159 hozzászólása Okt 22, 2014 /
 
A szikra elött fura fuvó hang van utánna pattan a szirkra és siri csend
(#) Lucifer válasza tosaki159 hozzászólására (») Okt 22, 2014 /
 
Ez az inverter panel. Húzd ki a csöveket, mert lehet azok haltak meg. De az is lehet, hogy a trafók húznak át.
(#) tosaki159 hozzászólása Okt 22, 2014 /
 
Csöveket hol találom?
(#) Pacso hozzászólása Nov 5, 2014 /
 
Sziasztok! Van egy ACER 15" monitorom és hosszabb ideje állt, most beüzemeltem és egy idő után a kép kékesre vált majd -5 perc után ismét jó, de időnként ismétlődik a hibajelenség !
Van valami ötlet hogy mi okozza a hibát ?
(#) hanley hozzászólása Ápr 11, 2015 /
 
Üdvözlet az uraknak !

Van egy Samsung TFT monitor nálam ami, ha sokáig egy adott képet mutat, utána váltok egy kékes vagy szürkés képre (tehát sötétebbre), az előző kép ott marad halványan. Teljesen fehér, vagy tök sötét képen nem látszik. Ha kikapcsolom 5 percre, makulátlan ugyan ezeken a kékes vagy szürkés háttereken. Tisztában vagyok vele, hogy kijelző hiba....én sormeghajtóra gyanakszom! De mivel ritkábban foglalkozom LCD/TFT panelek elektronikájának javításával, így nem tudom, hogy hol az édes a....ban keressem, s hogy néz ki. Kerestem guglin, de sok info nincs róla. Kérném tapasztaltabb szakik véleményét/segítségét, mert már a halálba idegesít. Előre is köszönöm...Üdv !
(#) mahinátor hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Tiszteletem!

Van egy Xerox XM3-W19 monitorom, amelyet ledesítettem (a CCFL csövek tönkremenetele miatt) és már csak azt kéne megoldanom, hogy a LED-ek az eredeti tápról üzemeljenek. Ugyanúgy, mint amikor a CCFL csövek voltak benn. Tehát azt kéne megoldani, hogy az elektronika automatikusan ki és be tudja kapcsolni a fényeket. Na most nézegettem, olvasgattam, ennek a problémának a megközelítéséről. A táp és az inverter rész gyári szervizkönyve is meg van hála az Elektro tanyának.

Abban kérném a profik segítségét, útmutatását, hogy hol kell rákötnöm a LED-eket meghajtó 2db KA78R12 stabilizátor IC-ket. A másik része pedig az lenne, hogy az inverter részét hogyan tudom leválasztani a tápról úgy, hogy ne okozzon semmiféle problémát a későbbiekben.

Pár saját kép az említett tápegységről és az említett szervizkönyv.
(#) CJZ-934 hozzászólása Feb 3, 2016 /
 
eddig két lcd monitort javitottam meg egy SAMSUNG SyncMaster 920N és egy neve nincsen tipusut.... elszállt a háttérvilágitás... fénycső helyére led szalag 6500K 60led/m 300ft ami a 19colosba böven elég 12-15 DC meg általában van a monitorokban! és kész! de hamár még bele bonyolodva lehet 120led/m-est is ésigy tovább!
(#) bbalazs_ válasza mahinátor hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
Az inverterhez megy a 12-15V 1db vezeteken, altalaban atkotessel vagy biztositekkal. Ott lehet beleavatkozni. A led szalag altalaban birja az auto feszultseget is (14.4V) szoval a 15V miatt nem aggodnek, mert a led szalagban ledcsoportonkent van egy-egy ellenallas, ezert elvileg allando feszrol is hajthatok, az ellenallas ugy-ahogy ellatja az aramgenerator szerepet.

Az eredeti inverterhez meno engedelyezo vezeteket pedig rakotnem egy npn FET gate-jere, a fet drainre a LED szalag negativja, a FET source-ra pedig a fold. A led szalag pozitivja rakotve a tapra.
(#) miki199055 hozzászólása Feb 13, 2016 /
 
sziasztok! van nekem egy, Yakumo Tft 700p tipusu 17"colos tft monitor, és az a hibája,hogy megy 14-percet, és utána el megy a háttér világitás, kép ugyan ugy van, és ha ki kapcsolom, meg bekapcsolom,vissza jön a háttér világitás,de az is 1-2 percre,ien nyöszörgö hang jön ki hátul a monitorbol,szétszedetem,és iszonyatosan melegszik a tápja, sz elött már javitottam,mert az volt a baja hogy,nem adott képet,és csak, a zöld led világitott,pár,kondit kicseéltem meg, 3-darab tranzisztort is, mostmár csak ez a hiba jelentkezik,amit leirtam és égésnyomot se találtam rajta,valaki tudna nekem tanácsot adni mit tegyek vele? a kicserélt tranzisztorok száma:az7812t, lt5224h,lt5218. és ugyan igy felmelegszik,el megy a háttér világitás,
(#) Tiano hozzászólása Jún 28, 2016 /
 
Sziasztok!

Az alábbi hiba LG 1953S, 2007-ben gyártott monitoron jelentkezik kondenzátorok cseréje után, mert a monitor nem indul el a púpos kondik miatt: (panel). Az összes 1000, 470 és 680 mikróst kicseréltem. A kép ilyen lett, mintha 8-bites lenne. Csak még enyhén mozog is a sáv, ugrál kissé. Ez több monitoron is, nem csak egy darabbal. De van kivétel, amelyik simán indul a cserék után. Mitől lehet?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2016
(#) huggybear hozzászólása Feb 24, 2017 /
 
Sziasztok!

A monitorom a mai napon feladta a harcot. Jelenség, hogy bekapcsolás után nem jelenik meg kép, csak fel-fel villan illetve olyan hangot ad, mintha egy húrt megpendítenénk. Az alábbi linken elérhető egy videó, a hang és a villanás miatt, illetve két kép egy alkatrészről, melyre gyanakodtam, de már úgy gondolom, hogy más baj lesz, mert ha ezt kiszedem, akkor sem megy.

https://wetransfer.com/downloads/57138b9738177430bc32eeec1469092f20...0c666f

Ha van valakinek lehetősége, legyen kedves segíteni, nagyon nem szeretnék most új monitort venni.

Előre is köszönöm. G.
(#) bbalazs_ válasza huggybear hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Az az alkatresz egy kicsi hangszoro. Nem ez lesz a baja.
Probald meg (teljes aramtalanitas utan!) szetszedve pupos kondenzatorokra megvizslatni.
Keress ra a gugliban a kepek kozott: pupos kondenzator
Miutan latszik, hogy nem ertesz hozza: kicsi hengereket keress, amiknek kereszt van a tetejen, itt ha puposat latsz, akkor csereltesd ki valakivel.
(#) huggybear hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a tanácsot, valóban nem értek hozzá, ezért is vettem igénybe a fórum segítségét

Kiszedtem a panelt és a mellékelt kép szerintieket látom. Az nagy kondenzátorok púposak ugyan, de kinyílva nincsenek. Ki tudom valahogy mérni őket multiméterrel vagy ez elvetendő ötlet?

Előre is köszi. G.
(#) david10 válasza huggybear hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Szia,
Kapacitás mérővel vagy komponens teszterrel kell megmérni, de fölösleges kimérni őket, mert biztosan hibásak a púpos kondenzátorok.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
(#) huggybear hozzászólása Feb 25, 2017 /
 
Köszönöm szépen, akkor indulok beszerezni egy párat.

Forrasztás után jövök az eredménnyel, addig is köszönöm a segítséget. G.
(#) Ge Lee válasza huggybear hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
ESR mérővel tudnád kimérni, de ha az nincs (meg ránézésre is) a helyedben az összeset cserélném.
(#) huggybear hozzászólása Feb 26, 2017 /
 
Sziasztok!

A helyzet a következő: a kondenzátorokat kicseréltem, mind az 5 darabot, mely púpos volt. Az egy 10V-os helyett 16-osat tettem be, de azt mondta az eladó az nem gond. Szépen össze is szereltem, ezt követően pedig bizakodva kapcsoltam be. Egészen 2-3 másodpercig nem is volt gond, a működésjelző kis led már narancssárgára is váltott, mivel nem kapott jelet a számítógéptől, ám ekkor egy hangosabb pukkanás, "villámlás" és iszonyat füstszag következett. Na ekkor gyorsan kihúztam, szétszedtem és a csatolmányon látható kép fogadott. Ahogy nézem az az egység füstölt ki, mely egy talán hűtőbordára van felcsavarozva, olyan mint ha ez lőtt volna lángot, mert a mellette lévő huzalszerű egység illetve az annak végénél lévő másik kormos lett.

Mi okozhatta a durranást? Elvileg mindent jól szereltem össze. Érdemes még a kifüstölt egységet kicserélni? Előre is köszi mindenkinek a segítséget. G.
(#) bbalazs_ válasza huggybear hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Na, ez szivas.
Mindegyik kondi a megfelelo polaritassal kerult bele? Ahol a kondin az a kek csik van a minusz jelekkel, annak kell az alaplapon a feketitett resz fele lennie.
A kormos alkatresz meg a primer oldalon van, az kapcsolgatja a 320DC-t a tekercsre.
Ha nem kapcsolGAT, hanem fixre rakapcsolja, na, akkor csinalhat ilyet pl.. Szoval valoszinuleg a vezerlo IC sem hibatlan.
Ha veszel is bele ujat, eloszor is a kormos reszt pucold le, mert atvezethet.
Es igen alaposan ra kell merni, mielott masodszor is bekapcsolod.
Szerintem innentol mar amatorkent te nem tehetsz semmit.

Amig nem durrant, addig volt hattervilagitas?
(#) huggybear hozzászólása Feb 26, 2017 /
 
Hát a mondandód nem kezdődött túl biztatóan

Ahogy nézem minden kondit megfelelően forrasztottam bele, a mínusz jeles oldal a kör (nyákon a kondi alatti jelölés) sraffozottan jelölt oldalára került, elvileg így volt benne a régi is.

Jelenleg úgy próbáltam, hogy képernyővel lefelé van fordítva a monitor, bedugtam a tápkábelt és bekapcsoltam. Pár másodpercig olyan volt, mintha működne, képet sajnos nem láttam, de a visszajelző led zöld majd narancssárga lett - ahogy kell neki - eztán pukkant. Szerintem működne, de nem tudom miért durrant el...

Mi a neve pontosan, amiből újat kellene vennem? Mi baj lehet, ha újra bedugom?

Köszi előre is. G.
(#) bbalazs_ válasza huggybear hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Valoszinuleg egy 600V-os FET. A pontos nevet nm tudom, a tipusszam alapjan keresheted.
Az, hogy megint elszall es ujabb kormos reteggel gazdagit.
Es valami oka van, hogy eldurrant, ez nem windows, hogy kilepek, belepek, aztan megy tovabb.
Biztositek jol van? (az a barnas henger a zold gyuru mellett a 230-as kabel csatija mogott)
(#) huggybear hozzászólása Feb 26, 2017 /
 
Ez igaz, valami okozta, hogy elfüstölt.

A biztosíték ránézésre rendben, esetleg multiméterrel tudok mérni rajta valamit? Az egyetlen dolog, amire gondolni tudok laikusként, hogy az egyik kondi (régi: 470uf10V) 470uf16V-ra lett cserélve. A boltos azt mondta ez nem gond, de más nem "változás" nem történt. G.
(#) uniman válasza huggybear hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
Ilyen /FSCM0565R/ típusú táp IC "füstölt el"...
(#) Epu2 hozzászólása Okt 30, 2017 /
 
Üdv! Segítség, (a rókák tapasztalata), kellene.
Gericom GM2200 -as monitorom van. Pár hete azt produkálja, hogy bekapcsoláskor megjelenik az üzenet, a jel hiánya miatt. Amikor kellene videojelnek lenni, a led zöld fénnyel világit is. Fény nem jön meg. A zöld fényű LED el kezd paslogni. Egyre nagyobb várakozás után, megjön a fény. Nem hunyorog, nem vibrál, csak kicsit kisebb a fényerő, ami egy perc alatt beáll és tökéletesen működik. Mi lehet a hiba. Ha nem kapcsolom ki a monitort, egész np villanásmentesen meg. Egy-két óra kikpcsolás után kezni elölről.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2017
Következő: »»   8 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem