Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   680 / 680
(#) Hp41C válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Igazad lett...
(#) Ge Lee válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Ki kell hogy ábrándítsalak, ha ki vannak fúrva a furatok az optók alatt, akkor 8mm a kúszóút. Az egyetlen hely ahol kevés az a vezérlő melletti vonal, amit arrébb tolva már ott is megfelelő. Átnézve a félkész dolgaimat az is azért lett olyan mert komplett részt mozgattam egyszerre, és nem figyeltem hogy azt a vonalat is húzza amelyiket nem akartam. A végső ellenőrzésnél pedig már elkerülte a figyelmemet.
Egyébként tudok neked mutatni nem egy olyan PC tápot meg DVD tápot ahol egyáltalán nincs kivágva az optó alatt a nyák, és 5,5mm a kúszóút, pedig ezek nem ebay-es dolgok hanem boltban kapható, a feliratok alapján bevizsgált termékek, garanciával, szervizháttérrel.
A leírásod meg eléggé sarkosra sikerült, mert ennyiből az áramszolgáltatót is el kell marasztalni, hiszen életveszélyes feszültséget kötött a lakásomba, amibe bármikor belenyúlhatok.
És a problémám sem azzal volt hogy észrevettél egy nem kellő távolságban lévő vonalat, hanem azzal, hogy ott vetted észre és bizonygattad ahol olyan nem is volt.
(#) Hp41C válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Utolsó hozzászólásom ebben a témában.
Idézet:
„És a problémám sem azzal volt hogy észrevettél egy nem kellő távolságban lévő vonalat, hanem azzal, hogy ott vetted észre és bizonygattad ahol olyan nem is volt.”

Mivel az optó és az Y kondenzátor alatt fémes rétegen forrszem volt és nem volt odaírva, hogy az kivágást jelet, az egész ventilátor és LD1 vezérlő részt a hálózattal összefüggőnek kell tekinteni. Tény, hogy elsőre ezt ettem észre, nem a vezérlőpanelnél levőt. Bocsánat. Ezért is írtam, hogy a tervezőnek kell ellenőrizni (ellenőriztetni), hiszen Ő tudja legjobban, hol is vannak a kritikus pontok.
Egyébként csak a furatot megkerülve az optocsatolónál 6.12, az Y kondenzátornál 6.1 mm, a forpont fémes részét is kifúrtnak tekintve 6.35 illetve 6.13 mm kúszóút mérhető. Nem rendelezik a terv olyan információval mekkora fúróvall is kellene kifúrni.
Idézet:
„Egyébként tudok neked mutatni nem egy olyan PC tápot meg DVD tápot ahol egyáltalán nincs kivágva az optó alatt a nyák, és 5,5mm a kúszóút...”

Ezeknél a berendezéseknél a panel felületét gyárilag bevonják szigetelővel. Ha az sem teljesíti az előírásokat Őket veszik elő.
Részemről vége.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2017
(#) TAttila77 hozzászólása Márc 14, 2017 /
 
Üdvözletem.Elsősorban Ge Lee től kérdezném, hogy a teljes hídhoz hogyan számoljam a trafót, mert eddig szerintem nem jól méreteztem. Legalábbis azthiszem. A cikkben lévő képlet jó, ha olyan 98% kitöltéssel számolok? Vagy a Skory honlapján lévő számolótáblázat is jó hozzá? Már hetvenszer átbogarásztam ezt a fórumtémát meg a hegesztőst is de ahány számítást találtam annyi féle eredményt ad, de hiába számolok normálisnak gondolt értékekkel (áramsűrűség ill. gerjesztés stb.) sokszor nagy különbségeket adnak a számítások. Majdnem 10-20 menetekkel több, vagy kevesebb a primer érték. Ahány hozzáértő ísmerőst szakmabelit megkérdeztem eddig mindenki mást mondott, ezért határoztam el hogy itt teszem fel kérdésemet. Előre is köszönöm.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Ugyanúgy számolhatod, csak abban a képletben nem B van hanem delta B, ami ebben az esetben kétszer akkora lesz, mert nem csak egy irányban van mágnesezve a vas. De számolhatod a másikkal is, az U / 4*B*A*f -el. Ebben a képletben ha a B=0,18, a freki 40kHz, a vas egy E65 aminek a keresztmetszete 5,4cm2, akkor 20-21 menet lesz a híd primerje. A hidas hegesztőmben E65 van, annak 20 menet a primerje és 40kHz-en megy. Ehhez tudsz viszonyítani. Pontosabb értékeket a gerjesztés tekintetében nem tudok mondani, mert anyaga is válogatja, plusz elkallódott az a cetlim amire a mért, részletes adatokat felvezettem a Talis anyagokról. Az igazi az ha össze van rakva egy deszkamodell híd erre a célra, amibe bele tudod biggyeszteni az adott magot a próbatekercsekkel, és meg tudod nézni hogy különféle gerjesztési értékekhez milyen melegedés társul.
De ha mondasz egy adott magtípust meg egy frekit, akkor mondok rá egy kb. menetszámot.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Üdv. A mag(ok) 2db talán a váci talis származású, kollégámtól kaptam. Van vagy 15 éves, valamikor autó végfokot csináltak és a tápjához vették, egy egész tálcával kaptak. Na ebből van 4db nekem. Méret: 41x25x12,5mm. Van E55, E65 is majd beledobom. Kitaláltam hogy összeragasztok kettőt akkor kicibálok belőle olyan 1000W-ot. P=Ae2x4xf adta meg, kb. 2cm2 keresztmetszettel.B.0,2 vel és 290V-al a Skory féle számoló 28menetet adott 16szál 0,22-es huzallal. A maradékot is rátekertem nem akartam pocsékolni a kaptonnal bebandázsolt vezetéket, így 33 menet lett. A szekunder pedig egyszerre tekert 2x9 menet. A hidat 80-100V-on járatva még semmi nem volt. Majd a leválasztómra kötve elment, mert az alusín alatt athúzott a matricás szigetelés. IRFP460-akat tettem bele így most a trafó üresben langyos 5-10 perc alatt. A híddal sorbatettem mikróból kibontott grill fűtőszála(ka)t mert nem merem nagyon terhelni. Azért mert az áramváltós szabályzás, vagy (tiltás) még nem tudom jó lesz e. Azt már láttam a szkópon, hogy a kis 60 menetnyi kb. 2cm-is kis gyűrűt (lezáró 22 ohm, utána graetz majd 470 ohm és 500 ohm helitrimer ugyancsak lezárónak ezután 494 4-es láb) bárhogyan rakom a primer bármelyik szálára fordítva vagy sem, ugyan az a furcsa repkedő háromszög, vagy nem is tudom talán fűrész szerű jel van ha pillanatra rövidrezárom a szekundert. A gate jel beállításával mérve szkóppal a tekercs lezárón olyan ez, mintha a gate jelnek megfelelően minden harmadik negyedik periódus lenne egy háromszög jelből. HA ekkor rövidzárnál a gate jelet nézem ami a bd-k után van, kisebb kitöltéssel kivehető ugyanilyen repkedő jel lesz amiből csak minden harmadik negyedik periódus van meg. Nehezen vehető ki, olyan mintha a szkóp hibás lenne és nem tudnám megállítani a jelet. Ahogy olvastam régebben valami ilyennek kéne lenni. Amúgy a gate jel gyönyörű szép trapézjel (bár a gate trafó túlontúl nagy is).
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Itt a híd a kis trafóval:
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 20, 2017 /
 
Szia Ge Lee. Remélem nem zavarok. Szereztem nagy ferritgyűrűt (zöld színű 63mm átmérőjű) az Ae: 3,2cm2, én olyan 30menet primert kalkuláltam 12 szál 0,4-esdróttal. Betekertem kaptonnal s feltekertem remélem nem lesz kevés.
(#) Ge Lee válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Majd kiderül.
(#) TAttila77 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Szia. Már kiderűlt közben. Hideg. Jó lett. Frekvencia: 64kHz.Bár nagyon picit terheltem csak mert az áramváltós védelem nem fasza. Rövidzárt nem bírja. Eddig az optóra kötöttem az áramváltót, majd rákötöm a 4-es lábra és meglesem mit művel. Az este vegignyálaztam a fórumot, megkerestem azt a képet amit az áramváltóról tettél be még hajdanában.(szkópkép). Hát az enyém nem ilyen. Egy 800W-os leválasztóról megy, nem tudom lehet hogy leesik a fesz. és azért nem jó. Mikor elkezd szabályozni az ic a trafóból halk sistergés hallatszik minél jobban terhelem rövidzár előtt annál jobban hallatszik. Az 555-ös védelem jobb ha azzal állítom le az áramváltó jelével de mikor terhelés megszűnik és visszakapcsol abban a pillanatban volt hogy kicsapott két fetet. Nem tudom mit kezdjek vele, most félre tettem kicsit. Lehet magas a frekvencia?
(#) Pafi válasza TAttila77 hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Honnan tudod hogy egyáltalán ferrit? Legalább AL-t mértél már? Egyéb paraméterekről nem beszélve..
(#) TAttila77 válasza Pafi hozzászólására (») Márc 21, 2017 /
 
Biztos hogy ferrit három van belőle, mivel egy héten keresztűl vácot nem értem el telefonon így kénytelen voltam a kicsi szilvaszeműektől rendelni. Igaz egy hónapba kerűlt míg megjött de megérte azt az ötezret.a Ge Lee féle U.K.T. -ban gyönyörűen dolgozik, igaz csak keveset hegesztett vele öcsém. Picit langyosodott csak.
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Pé, 11:24 /
 
Helló!

TL494-es katalógusból van ez a részlet:

"The pulse width modulator comparator provides a means
for the error amplifiers to adjust the output pulse width from
the maximum percent on−time, established by the deadtime
control input, down to zero, as the voltage at the feedback
pin varies from 0.5 V to 3.5 V."

Ez pontosan mit jelent? Nem nagyon tudok angolul, fordítgatom, de nem jön át a pontos jelentés.

Nagyon köszönöm a választ! További szép napot!
(#) 3F2U6U_aramiranyito hozzászólása Pé, 20:05 /
 
Idő közben sikerült lefordítani. Így már nem aktuális.
(#) tompower hozzászólása Hé, 14:43 /
 
Érdeklődnék, hogy a cimopata féle 1.1-es rajz honnan származik? Mert csak ebben a fórumban találtam meg. A cikkben is más van. De a legjobban az érdekel, hogy ott csak 1 rezonáns kondit látok az alsó diódával párhuzamosan. (Bár az IC adatlapja is így rajzolja). Működik-e ebben a formában vagy mindenképp kell a felső diódához is kondi? Ha igen, akkor a két kondi kapacitásával kell számolni a rezsó frekijét? Előre is köszi a válaszokat!
(#) vteo válasza tompower hozzászólására (») Hé, 16:16 /
 
Működik így.
Két kondi esetén a terhelés/teljesítmény osztódik.
Két kondi esetén C/2, C/2 a két kondi értéke a rezonancia frekvencia számításhoz.
(#) tompower válasza vteo hozzászólására (») Hé, 19:47 /
 
Köszönöm!
Még annyit segíts már kérlek, hogy az itt írt mondatát a frekire vonatkozóan hogy kell érteni a cikknek? A 3-as lábon 2x akkora frekinek kell lennie mint a fetek gate-jein amit lehet mérni?
Mert nekem ugyanakkora frekim volt a két fetem gate-jén mint a 3. lábon.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:47
(#) kadarist válasza tompower hozzászólására (») Hé, 19:57 /
 
Szia! A táp, tehát a kimeneti feszültség lesz dupla frelvenciájú, nem az egyes gate-ek frekije.
A hozzászólás módosítva: Hé, 19:59
(#) tompower válasza kadarist hozzászólására (») Hé, 21:43 /
 
Szia! Köszönöm! Igy már világos!
(#) Pafi válasza tompower hozzászólására (») Kedd, 22:59 / 1
 
Idézet:
„az itt írt mondatát a frekire vonatkozóan hogy kell érteni a cikknek?”


Sehogy, mert nem igaz. Sem az, hogy fűrészjel (sokkal közelebb áll a háromszög jelhez), sem az hogy szép (jó görbe), és a frekvencia sem dupla (hanem pont megegyezik a kapcsolási frekvenciával). Ha mondjuk TL494 lenne az oszcillátor, na akkor igaz lenne.
Következő: »»   680 / 680
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Márc, 30. Csü
14:41:20
Jelenleg 411 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu