Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   693 / 693
(#) _BiG_ válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Vedd komolyan a kollega mondását az optóról: " de alatta semmi ne fusson inkább." Nálad még mindig ott egy vezeték. Vedd ki onnan.

Részemről a feleslegesen kacskaringózó-megtörő vezetékezést tartom zavarónak. Minél egyenesebben, rövidebben huzalozz.
(#) Pafi válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
De legalább következetes vagy: a zenerekről is.
(#) Pafi válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Ez egy fly-back táp. Egyszerű a szabályzása és kapcsolástechnikája, viszont a trafót jól megcsinálni, na az finoman szólva nem triviális! Ellentmondásos követelményeket kell(ene) kielégíteni, és ismerni kell a mágneses törvényeket. Furcsa, hogy már a NYÁK-ot tervezed, de a trafóról még nem kérdeztél...

A légrés térfogata elég kell legyen a ciklusonként átáramló energialöket tárolására, plusz némi tartalék. A menetszámokkal lehet kicsit játszani, a fly-back "rugalmas".

Viszont most jön a feketeleves: szoros csatolás kell a jó hatásfokhoz, a szoros csatolás viszont nagy primer-szekunder kapacitással jár, ami a mocskosul gyors primer tranzienseket a kimenetre csatolja közös módusban. Ezt szeretné söntölni a két soros kondi, meg az árnyékoló menetek (na nem mágneses, hanem elektromos árnyékolás ez). Ráadásul szoros csatolás mellett a szigetelést csak speciális technikákkal lehet kellően nagy feszültségig biztosítani. Nem csak a PCB-n, a trafón belül is 5 kV primer-szekunder átütési szilárdságot kell tartani.

A kapacitív zavaráram spektrumban fölmegy 50-100 MHz-ig is, így nagyon fontos, hogy a kondikkal sorban a lehető legkisebb induktivitás legyen, vagyis a legrövidebb úton vezesd vissza a primerre a zavaráramot. És itt még nem ért véget az áramút, hiszen az IC bocsátja ki az áramot, tehát oda is jut vissza, de ezt úgy kell megoldani, hogy röviden tegye. Nálad a primer DC-t áthidaló kondi meglehetősen messze van, ezt jobb lenne sokkal közelebb hozni, kis hurokkal.

Kétoldalas nyákon egyszerűen kialakítható lenne egy referencia sík a primer oldalon, ezen lehetne rövid úton hidegíteni... A szekunder oldalon pedig a huzalozást könnyítené a párja.

Amúgy ha jól lenne megcsinálva az árnyékolás (teljesen körbevenné: árnyékolná a primert), akkor a szekunder GND-t nem is kellene bekötni az Y kondikba, illetve ha valahova mégis, akkor azok szeparált Y kondik kellene legyenek, amiket nem terhel a brutális primer zavaráram.

Közös módusú fojtónak + és - ágban csak akkor van értelme, ha a GND is rajta megy keresztül, máskülönben a differencia áramok telítésbe viszik. Az eredeti rajzon két külön fojtó volt.

Csak a pozitív tápot stabilizálva erősen aszimmetrikus terhelésnél meglepetések érhetnek.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) Ge Lee válasza dbalazs hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Nem írtad hogy mire szeretnéd használni, de az olvasottakból én arra következtetek hogy valami erősítő tápja lenne. Részben azok miatt amiket Pafi írt, részben a felhasználási cél miatt, no meg egyébként is, 200W-ra én inkább félhidas tápot építenék és nem flyback-et.
Tény hogy nem 1 kapcsolóelem kell bele hanem kettő, de nem sokkal bonyolultabb, viszont valami áramkorlát vagy rövidzár védelem az szerintem alap egy ilyen tápba. Ami a kevesebb zavar miatt akár rezonáns is lehetne, és akkor el is értünk egy Skori féle önrezgő rezonáns félhídhoz, amibe még akár áramkorlát is van.
A lényeget majd el felejtettem. Ha valóban végfokhoz kell, akkor ahhoz szabályozott feszültség sem szükséges, még egy pont egy egyszerű félhídnak.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) ciw válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 31, 2017 /
 
Ez Jó Y kondinak, mert találtan Y1 és Y2 típust is?

Ja meg a szekunder egyenirányító diódáról sincs infóm, valami gyors dióda? Mondjuk Ez?
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2017
(#) Ge Lee válasza ciw hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Bár nem tudom konkrétan miről van szó, ha a segédtápról oda jó. A szekunderre nem kell 1000V-os dióda, kisebb is megteszi.
(#) ciw válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Köszi, csak egy WiFi-s redőnyvezérlőt csinálok, Esp8266 4db relé meg áramfigyelés.
A hozzászólás módosítva: Szept 1, 2017
(#) 444Tibi hozzászólása Szept 6, 2017 /
 
Lehet nem jó helyen kérdezek, de már összezavartak máshol,
van egy 12V/260V inverter, 40kHz körüli kimenő frekvenciával.
Ezt kéne egyenirányítanom, a terhelés 0,5Amax. lenne az egyenáramú részen.
Ehhez kéne nekem 4 darab dióda, de már ajánlottak schottkyt, fast recoveryt, ultra fast diódákat, de mind horror árban van ahol találtam, vagy bénán keresek.
Tudnátok mondani konkrét típust?
(#) Ge Lee válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Egy kicsit megint átmentem gondolatolvasóba, így azt sikerült kikövetkeztetnem, hogy 12V DC-ből lett 260V AC, 40kHz-en. Ha így van, és valóban nincs több áram csúcsban sem a kimeneten, akkor az 1A-es diódák is megfelelnek. Némi túlméretezéssel pedig ez, azért linkeltem ezt, mert szinte bárhol kapható. Hogy a nettó 40Ft mennyire horror vagy sem azt döntse el mindenki maga. A kereséshez egyéb kezdőbetűk az UF-en kívül SF, HER, stb.
(#) granpa válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 6, 2017 /
 
Bármelyik min. 400(600) V, 1 A, 1-10 us dióda jó oda, pár forintos darabok.
(#) Pafi válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2017 / 1
 
Naaa! Mikroszekundumok??? 500 ns max, de már az is okozhat gondot!

Persze ezen kívül a belengések, hosszabb vezetékek induktivitása, indulási csúcsáram, és egyebek is okozhatnak gondot. A részletek ismerete nélkül ez így vagy jó lesz vagy nem.
(#) granpa válasza Pafi hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
1-2 nagyságrenddel gyorsabb elég szokott lenni.
(#) Pafi válasza granpa hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Valóban.

Egy 1 us felfutású négyszögjelnél mi gyorsabb 1-2 nagyságrenddel?
(#) 444Tibi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Köszönöm a gondolatolvasást, pontosan ahogy kikövetkeztetted.
Adott egy inverter, erről kellene működtetni 2 darab fogyasztót, aminek a bemenete a szokásos graetz/pufferkondis kapcsolóüzemű táppal kezdődik, de az ezekben lévő diódákra én nem engedném rá a kijövő 40kHz frekit, gondoltam egyenirányítom, és az már mehet a fogyasztókra.
Indulásnál egy 22 és egy 10 mikrós kondit kell feltölteni, a linkelt 3A dióda biztos jó lesz.

Köszönöm, a többiek segítségét is.
(#) Ge Lee válasza 444Tibi hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Nálam is adódott már olyan, hogy kényszerből 3db lion celláról kellett működtetni az asztali DSO-t. Csináltam belőle 200V DC-t, és arról ment, csak ilyenkor nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy annak a hálózati kapcsolója az AC fesz kapcsolására készült.
(#) 444Tibi válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Nem ilyen, a fogyasztók (és az egész szerkezet) fixen drótozva, a ki-be kapcsolás a 12 voltos ágban lesz. Ez gyakorlatilag egy fűtésvezérlés, és egy kazán keringetőszivattyú, automata ups üzemben.
Következő: »»   693 / 693
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Szept, 20. Sze
7:31:37
Jelenleg 189 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu