Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról
 
Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   687 / 687
(#) fsub válasza fastaction hozzászólására (») Szo, 14:15 /
 
Sajnos nem megoldható, mert 200 km-t kellene utazom hozzá. De azért kösz! Telefonon vagy mailben eleve nem is próbálkoztam, mert többen is írták már itt, hogy nehézkes ilyen módon rendelni tőlük.
(#) pcmaster90 hozzászólása Vas, 15:02 /
 
Sziasztok!Egy elég nagy teljesítményű D-osztályú erősitő projekten dolgozom s ebben kérném segítségeteket pontosabban a táp részéhez .Egy 5KW -os vagy akár nagyobb teljesítményű inverterre lenne szükségem mint már irtam audio célra ami +-127V vagy akár nagyobb feszültséget tudna szolgáltatni.Ha lehetséges valami olyan kapcsolásra lenne szükségem ami nincs agyon trafózva meg tekercsezve de viszont van benne védelem.
(#) Pafi válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 16:28 /
 
Tehát könnyen, gyorsan, és tanulás nélkül akarsz egy értékes eszközt építeni. Nem hiszem hogy ez így menni fog. Nem tudom hogy neked mi az "agyontekercsezett", de mágneses méretezés nélkül nem nagyon úszod meg semmiképp. Egyáltalán hogyan gondolod az 5 kW-ot 230 V-ról? Számoltál már áramfelvételt? A teljesítménytényező fogalmával tisztában vagy?
(#) pcmaster90 válasza Pafi hozzászólására (») Vas, 19:10 /
 
Hát nem éppen könnyen és tanulás nélkül de sokszor találkozok külömböző kapcsolásokkal amik nagyon sok esetben egyszerűbben is kivitelezhetőek lennének az alkatrész temető helyett és nagyon sok esetben még stabilabb is az áramkör és biztonságosabb a hibalehetőség csökkentésével.Na de nem is ez a lényeg hanem hogy a hálózati szűrőn valamint az inverter teljesítmény ferritmagján kívül nem szeretnék beépiteni több kis ferritmagot főleg nem a visszacsatolásba! És igen ,tudom hogy mennyi az a 5KW (22Amperes áramfelvétel)terhelés ettől lényegesen nagyobb invertereket is épitenek csak az a probléma a legtöbbel mint már irtam is hogy túlkomplikáltak Ha ebben esetleg tudsz segiteni azt megköszönöm.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:10
(#) Ge Lee válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 20:08 /
 
Ha egy ilyen kérdést felteszel azzal az a baj, hogy mivel a kérdés alapján nem túl sok ismereted van a témában, egy kész kapcsolási rajz birtokában sem biztos hogy meg tudod építeni működőképesre az áramkört.
Mert mondanám én, hogy tettem fel régebben ide egy egyszerű híd rajzot, 494 benne a vezérlő, ami két komplementer emitterkövetőn és egy gate trafón keresztül hajtja a 4 fetet vagy IGBT-t, meg van benne egy nagyon primitív áramkorlát és egy időzített lekapcsolás a hosszú idejű kimeneti zárlat esetére, soros kondi a ZCS üzemre, és nekem 1,8kW-ig vígan működik évek óta olcsó fetekkel is, valamint apró módosításokkal sokkal jobbra is megcsinálható, és akár 5kW is kivehető belőle.
Ki vagy vele segítve?
(#) GPeti1977 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 20:21 /
 
Amit feltettél a cikkek közé UKT vagy mi, néztem az áramváltóját, nem lenne elég egy kisebb, például kompakt fénycsőből bontott 10mm körüli gyűrű mag, csak mert nekem ilyen van a teljes hidas CO inverterben és működik vele.
(#) pcmaster90 válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 20:35 /
 
Érdekelne a dolog ha linkelnéd meg is nézném nemhiszem hogy problémát okozna megépiteni.Kapcsolóüzemű tápegységeket javitottam jóideig technikusként egy neves gyártó készülékeibe.Igaz nem voltak ekkora teljesítményűek de az elv valamint a működés azonos csak az alkatrészek nagyobb teherbírásúk.
(#) Pafi válasza pcmaster90 hozzászólására (») Vas, 21:25 /
 
Jól gondoltam, ezek szerint nem tudod hogy mi az a teljesítménytényező. Nem csak 22 A folyna a bemeneten, hanem PFC fokozat hiányában 40-60 A is lehet (amíg a megszakító le nem old). És minden bizonnyal a kapcsoló üzemű topológiák alapvető működésével sem vagy tisztában, különben nem száműznéd a fojtót a kimenetről.

Idézet:
„elv valamint a működés azonos”


Van kb. 20 különböző működési elvű teljesítmény-konverter topológia. Melyik topológia működési elvét ismered?

Alkatrészek cseréje és az építés két külön dolog. Persze lehet hogy találsz valahol egy rajzot, és talán még részletes leírást is, hogy mit hogyan kell elkészíteni, de azonnal bele fogsz futni abba, hogy valamit nem tudsz megvenni, ki szeretnéd váltani, de nincsenek az áttervezéshez szükséges elvi ismereteid, így azt sem tudod hogy milyen paraméterekre kell figyelni.

Már ott kezdődnek a hiányoságok, hogy elfelejtetted specifikálni hogy stabil vagy stabilizálatlan tápfeszt szeretnél, milyen jellegű védelmet, mekkora üzemszerű csúcsáram terhelés fordulhat elő, mekkora átlag terhelést kell bírnia, szimmetrikus-e a terhelő áram a két ágon (hidalt vagy SingleEnded a végfok, illetve ha SE akkor van-e fázisfordítás a csatornák felén), van-e betervezve nagy kapacitású puffer kondi a végfokban, mennyire zavarérzékeny a rendszer...

Ha pár tekercstől visszariadsz, az nem sok jót jósol...
(#) pcmaster90 válasza Pafi hozzászólására (») Hé, 0:41 /
 
Köszi,értem,megoldom!
(#) Ge Lee válasza GPeti1977 hozzászólására (») Hé, 7:38 /
 
Úgy voltam az apró gyűrűvel, hogy ha rátekerem a szükséges menetszámot, nem biztos hogy marad annyi hely a közepén hogy átfér rajta a szigetelt huzal. Ráadásul a kompaktcsőből bontott az natúr gyűrű, nem is szigetelt. Nekem van szigeteltben 1cm átmérőjű szintén Tali-s, de azt is kicsinek tartottam, ezért maradtam a nagyobbnál.
Néhány gyári gépbe E20-as magot raknak áramváltónak.
(#) Ge Lee válasza pcmaster90 hozzászólására (») Hé, 7:55 /
 
A problémát az fogja okozni, hogy ebbe még bele kell túrni egy kicsit... Mert működik ugyan, de a meghajtásban legalább a kikapcsolást meg kellene gyorsítani PNP tranyókkal, aztán a söntös-optós védelem helyett is valami más kell mert ez ebben a formában nem jó, vagy megvédi a feteket vagy nem. Az optó miatt a működése (bekapcsolása) lassú, a kikapcsolt állapota egyéb kiegészítés nélkül viszont túl rövid, zárlatban az áramcsúcsok kinyírják a feteket. Volt hogy elment 20-30 másodpercet is teljes szekunder zárlatban, meg olyan is hogy kettőt sem. A pluszban a szekunder körbe betett optós időzítő pedig a szekunder fesz meglétét "figyeli", és tartós zárlat esetén néhány s után végleg lekapcsolja a tápot, ami aztán nem is indul újra csak egy újbóli ki és bekapcsolás után, mivel a már kinyitott tranyó a referenciából feszültséget tart a DTC lábon.
A rezonáns (ZCS) működés pedig szkóppal beállítható a trafóval soros kondik értékével, vagy a 494 frekijének állításával, az elkészült trafó szórásának függvényében.

rezohíd.jpg
    
Következő: »»   687 / 687
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 25. Csü
16:22:43
Jelenleg 430 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu