Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   258 / 258
(#) tnl válasza tki hozzászólására (») Márc 5, 2026 /

Ez ötletes találmány.

Elsőre nem értettem miért nem elég két ellenállás,
de ahogy beírtam egy 60 db csillapítást, világos lett.
Az impedanciát 50 ohmra vettem, 60 db -nél az r1, r1 50
ohm lett r2 pedig 0,1 ohm. Így amit fogad jel az 50 ohmal
van lezárva, amit kienged az is 50 ohmos impedanciájú.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2026
(#) HA5AWS hozzászólása Pé, 23:00 /

Hangfrekvenciás szűrő

Sziasztok!
Valamikor régen egy rádiótechnikában volt egy cikk ami egy olyan rendszerű hangfrekvenciás szűrőt készített ami felkeverte talán 9 MHz-re ott kristály szűrőre vezetve. Két szűrővel lehetett shiftelni és a sávszélességet beállítani. Ha valakinek ismerős a kapcsolás segítsen.
Köszönöm: Gábor
(#) sdrlab válasza HA5AWS hozzászólására (») Szo, 13:28 /

Lehet hogy jobban jársz, ha inkább azt írod le, mire kell, semmint a hogyant....
(#) tki válasza tnl hozzászólására (») Szo, 14:40 / 1

Ha nincs más megoldás, akkor jöhetnek az osztók. Valamennyi osztás mindenképpen hasznos, javítja a generátor paramétereit. A megadott kalkulátor a be- és a kimenetet is ugyanazzal az impedanciával számolja, de nem biztos, hogy ez lesz a legjobb - példának hoztam. Ebben az esetben szerintem nem kell túl precíznek lenni, de általában azért nem árt illeszteni.

A kapcsolások közül inkább a Pi osztóra gondoltam, a T-nél nagy csillapításnál nagyon kicsi ellenállás kell a test felé, gyakorlatilag megoldhatatlan. Pi-ből is érdemes inkább több kisebb csillapításút egymás után rakni (pl. 3x20 dB), ha tényleg ekkora kell. Ha nagy a soros ellenállás a nagy csillapításhoz, akkor nehezebb jól elválasztani a be- és kimenetet, hogy a jel ne kerülje meg az osztót és annak elemeit, kisebb ellenállásokon kevésbé érvényesülnek a parazita kapacitások, és nagyobb teljesítményt is fog elbírni, nem egy ellenálláson keletkezik a legtöbb hő. Amúgy sem árt a változtathatóság csatlakozókkal, esetleg relékkel vagy kapcsolókkal megoldva, más mérésekhez is kellhet.
A hozzászólás módosítva: Szo, 14:41
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Szo, 15:04 /

Állítható hangfrekvenciás szűrőt vételhez...

Ez két "KF" fokozat lenne, mindkettőben kvarcszűrő, előttük, utánuk és köztük keverőfokozat (és még moduláció és demoduláció). A keverés hangolható, hogy a szűrők belevágjanak az átviteli sávba, pl. a kb. 9 MHz +/- 1,2 kHz-be, így csökkentve tovább a sávszélességet az alsó, ill. a felső oldalon, méghozzá a szűrők meredekségével.

A gond csak az, hogy ez egy fél rádió megépítése lenne, én nem emlékszem ilyenre külön hangfrekis szűrőként megvalósítva, csak adóvevők részeként, de semmi sem lehetetlen. Ami biztosan létezik (vagy létezett) és talán össze lehet keverni vele, az például az "RF-vágó" adáshoz. Az egy (kommunikációs célra) jó paraméterekkel rendelkező dinamikakompresszor, amit nemcsak az amatőrök használnak - az tényleg tartalmazott egy RF fokozatot.
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Szo, 15:20 /

Sejtettem én is, hogy valami ilyesmi lehet az elképzelés, de a konkrétumoktól függően ez az erősen perverz és idejétmúlt megoldás valószínűleg lényegesen egyszerűbben is megoldható 2026-ban!
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Szo, 16:30 / 1

Analóg szuperheterodin rádióknál a kvarcszűrők komoly összegekbe kerülnek, így nem szoktak minden célra külön szűrőt venni. Ha a rádiójához valaki 2,4 kHz-es USB és LSB szűrőt vásárolt, többnyire nem vett mellé 1,8--2,2 kHz-es szűrőket is, bár sokszor megadta a gyártó a lehetőséget. Így jöhetett a gondolat a gyártóknál, hogy ha már különféle okokból többször transzponált vevő készítenek, amihez van egy amúgy is elég bonyolult rendszerük, ami a szükséges lokáljeleket előállítja, akkor miért ne lehetne ilyen funkciót is beléjük építeni. A lokáljelek tisztaságával nem álltak jól a gyártók (ez jócskán igaz volt a PLL-es időszak kezdetétől, csak mostanában jobb a helyzet, mert muszáj volt...), így minden "apróság" számított egy vevőben, meg talán jobban el is lehet adni egy viszonylag látványos, új funkciót, mint mást. Eléggé el is terjedt, bár a fene tudja, összességében mennyit használják.

Az nem volt a fentiekkel egyenértékű megoldás a hibrid rádiókban, hogy utólag szűrűnk a KF vagy HF digitális, DSP fokozatokban, mert addigra már eldőlt a vevő dinamikája, végigment a rádión a venni nem kívánt jel is. Így a határesetekben, mikor nehezen lehet egy erős állomás hangja mellett egy elmosódó másikat megérteni, vagy éppen elveszik egy jel a zajban, annyira gyenge, nem segített. Valószínűleg ezért sem érdemes a kérdésben szereplő szűrő elkészítéséért törni magunkat, aminek a bemenete már hangfrekvencia - ezt elfelejtettem leírni.

Ebből a szempontból csak a direkt konverziós SDR más, aminek tényleg "a végén" történik minden keskenysávú szűrés. Már amelyik elég nem pakoltak (a sávszűrők után) még egy szuperheterodin KF fokozatot is egy roofing szűrővel az utolsó néhány dB kisajtolása, ill. a távoli szelektivitás (BDR) érdekében, mert ez az irány nagyon bevált. : -) A képen látható. Itt amúgy megtartják a szélessávú működést is, de azt más célokra. Nem zavartatjuk magunkat attól, hogy nem szűrünk ki minden nemkívánt jelet a lehető legkorábban, megelégszünk egy olyan szűrő-sávszélességgel, amibe belefér minden moduláció, amit venni (vagy adni) szeretnénk.

Egyrészt a modern alkatrészek és kapcsolástechnika miatt már nem akkora gond olyan IP3-mal rendelkező keverőket és KF fokozatot készíteni (és elég tiszta lokáljelet), ami nem jelent szűk keresztmetszetet a digitális részekhez képest. Másrészt, nyilván tisztában vagy vele, a teljesen más IM-karakterisztikák miatt lehet megtenni, mert egy A/D dinamikája a végsőkig kihasználható és az IM torzítások előtte nincsenek összefüggésben a jelszinttel (teljesítménnyel), csak a végén, amikor hirtelen jön a túlterhelődés. Vagyis általában nem lehet az erősítés visszavételével és a többi tipikus analóg trükkel lényeges javulást elérni, más kell hozzá. Ennek a gondolatnak szoktak nagyon ellenállni az elmúlt kb. húsz évben, hogy semmi sem segít annyit, mint egy keskeny szűrő, és egy kicsit nekik is igazuk lett (egyelőre?), különben nem az lenne a leggazdaságosabban legjobb vevőkben, ami a csatolt képen van.

(Egyébként az előző hozzászólásban hibásan összevontam a kettőt: a kérdésben szereplő felépítésnél vivő előállítása kell és moduláció a szűrőegység elején. A vivő változtatható frekvenciájú lenne, hogy a fix kvarcszűrő-frekvenciához képest eltoljuk a "KF" sávot, hogy belevághasson a jelbe, a legvégén meg demoduláció, de ti jobban értetek a részletekhez, mit hogyan érdemes az analóg korlátok ismeretében - a rádióvevőben kell előtte és utána keverő, az lebegett előttem.)
A hozzászólás módosítva: Szo, 16:34
(#) HA5AWS válasza sdrlab hozzászólására (») Vas, 13:34 /

Szia!
Köszönöm a reagálást de konkrétan ezt a kapcsolást keresem! Még keresek tovább...
Üdv: Gábor
(#) tki válasza HA5AWS hozzászólására (») Vas, 15:24 /

Egy tetszőlegesen kiválasztott, átlagos kvarcszűrő, pl. a Kenwood YK-88SN-1 jól dokumentált meredeksége -6 / -60 dB-nél 1800 / 3600 Hz. Ez kb. 2-es "Shape Factor"-t jelent. Végső csillapítása 80 dB körül van. Az INRAD szűrők szoktak jobbak lenni ennél, azoknál az SF kb. max. 1,5.

Egy tetszőlegesen kiválasztott, átlagos SDR programban levő lineárfázisú FIR szűrő meredeksége attól függ, hogy szoftveresen "hány fokozatú" az a szűrő, ami a késleltetésre és a szükséges számítási teljesítményre van hatással. A gyorsan növekvő késleltetés hátrányt jelenthet, ezzel szemben egy 1000 együtthatós FIR szűrő Shape Factora 1,02-1,05 lehet, ami kb. olyan, mint egy téglafal, vagyis hatalmas a meredeksége, tán 50-szer nagyobb is lehet a kvarcszűrőénél, és még a végső csillapítása is jobb.

Egy ilyen szoftveres szűrő egy kis Arduinon ugyan nem tud futni, de pl. egy Raspberry-n már tudna. És persze nem muszáj ilyen óriási meredekségeket használni, egy vevőkészülékben nem is célszerű, a kvarcszűrőéhez hasonló meredekség eléréséhez viszont kevesebb "fokozat" és egészen kevés processzoridő is elég. A FIR szűrőnek elvileg van még egy hátránya, a "pre-ringing"; nem utólag csörög, mint egy kvarcszűrő, hanem egy adott jel előtt, de az itt jelentéktelen nagyságú. Már annak idején mindenki odavolt tőle, amikor a hagyományos rádióvevők után a Flex 1000/1500 hangját meghallotta, így a gyakorlat is alátámasztja, ill. mostanában már hemzsegnek a rádiókban a hasonló megoldások.

Szóval ha már kész helyzetről, egy demodulált hangfrekvenciás jelről (vagy egy utolsó KF-ről, zero KF-ről) van szó, ha azt egyszerűen bevezeted egy hangkártyába, akkor a kvarcos kivitelnél sokkal jobb szűrőd lesz, ami ráadásul sávszélességben és meredekségben is kényelmesen beállítható... Mobil felhasználáshoz a mobiltelefonokon is léteznek SDR programok.

Sőt elég sok DSP egységet, chipet is lehet kapni, amiben benne van egy A/D, egy DSP-programozás nélkül életre kelthető mikrokontroller, ill. a D/A átalakító a túloldalán, mert sok mindenhez használnak ilyeneket. Úgy emlékszem, HA7SG egyik nem túl régen tervezett rádiója is úgy működik, bár nagyon mennek az évek. Hirtelen ezt találtam róla: https://ha5mrc.bme.hu/events/mrcday18/silver_blue.pdf, ADAU1701, de kell lennie konkrét végső rajznak is, ill. volt beszélgetés róla (máshol).
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:28
(#) sdrlab válasza tki hozzászólására (») Vas, 15:36 /

Elmondta kerek perec, világosan: neki az a kapcsolás kell...!
(#) tki válasza sdrlab hozzászólására (») Hé, 18:06 / 2

Úgy általában mondom, hogy ha valaki analóg kapcsolásokat készít, ami a gyári vevőmegoldásokra emlékeztet, akkor rájön, ha addig nem tudta meg a környezete rádióvásárlásai során, hogy a komplett, 6-10 fokozatú monolitikus kvarcszűrőknek komoly ára van. Régebbi rádiók szűrőit lehet olcsóbban kifogni, akár 80 euró körül is - az újabbaké, és ez is évtizedeket ölel át, nem csökken túlságosan...

A legolcsóbb szűrők a valamikori német XF-9-esek voltak, persze minőségre is gyengébbek. SSB-re az XF-9B, esetleg a kicsit szerényebb XF-9A - mind a kettő 2,4 kHz-es, ha jól mondom. (Persze csak ha a 450-500 kHz környéki orosz szűrőket nem számoljuk bele.) Távíróra az XF-9NB volt való, ha jól rémlik, de létezett AM-re és FM-re való is. Oldalsáv-kvarcokkal árulták őket, már amikor be lehetett szerezni át, a határokon keresztül. Szerencsére nekem ez már nem volt gond. Az eBay-en, megnéztem, egyetlen XF-9B-t láttam, amit pont nemrég adtak el 25 euróért, de kvarcok nélkül.

Persze nem kötelező használni ezeket, de míg egy 400-500 Hz-es, elfogadható távírószűrőt viszonylag könnyű egyedi, de válogatott, kétlábú kvarcokból, olcsón összerakni, addig egy szélesebb, SSB szűrőt már nehéz egyenletes átvitellel (passband-del) és jó oldalmeredekséggel elkészíteni. Mindenképpen műszerrel kell ellenőrizni. Mondjuk, ilyet sosem próbáltam, de régen, régebben láttam róla leírásokat, nyilván próbálkoztak vele, ill. volt, hogy méricskéltem kész (monolitikus) szűrőket. Néhány alkatrésszel még változtatható szélességűre is el lehet készíteni egy ilyen létraszűrőt, de ezzel sem próbálkoztam, kompromisszumos és persze csak növelni lehet a sávszélességet.

Nem akarok túl sokat sztorizni, de annak idején meglepődtem, hogy az egyik valaha gyártott legdrágább, és a nagyon jók közé tartozó műszaki paraméterekkel rendelkező analóg rádióamatőr adóvevőben (Hilberling PT-8000A, kb. 13 ezer angol font...) is létraszűrők vannak, láttam a fotóin. Úgy 16 darab kvarccal, ha jól emlékszem, ami elég meredek... : -) Ráadásul kicsikkel. Közben megtaláltam a képet, csatoltam. Csak ehhez lehet, hogy még csak nem is válogatott, hanem speciálisan erre a célra gyártatott, egyedi kvarcok vannak-voltak, mert különben nehéz a (viszonylag) kis csillapítást és jó vágást elérni. Érdekes döntés, de a kép szerint így is összehozták az SF=1,3-at és ezt a nagy végső csillapítást, ami számomra azért elég rendkívülinek tűnik...
A hozzászólás módosítva: Hé, 18:14
(#) tki válasza tki hozzászólására (») Hé, 22:54 /

Csak pontosítás: kár volt összeget leírnom, bár kb. a közepén van a mezőnynek. A régi rádiókhoz való SSB és CW szűrőkből némelyik egészen olcsó, a többi viszont még mindig drága, ahogy szokott.
(#) szendi001 válasza tki hozzászólására (») Kedd, 9:00 / 1

Megnyugtat, mert éppen létraszűrőt építgetek. A pontosabb válogatási eljárás fejlesztődik éppen. (digitáis szkóp, generátor, hosszú mintavétel)
Következő: »»   258 / 258
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem