Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Antenna-forgató vezérlő
 
Témaindító: elektro, idő: Máj 19, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 4
(#) Temela válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Szia!

Kételkedtem, hogy a 360 fokos forgatás és az 1k poti összhangban van, mert a poti úgy tudom 270 fokot tud, tehát véges szemben a 360 fokos fordulattal ("...még nem hallottál...". Nos a led vissza jelzés ugyebár, hogy kb oda fordult, ahova a tekerő/forgató gomb jelzi. Goso konkrét forgatója és a konkrét sat controlljáról és az elvi működésekről ill. ezek céljairól cseréltünk véleményt, diskuráltunk, meg arról, hogy mit kezdhetne velük - ,mert ezt kérdezte. Amúgy a tied sem mechanikus vezérlésű, csak nem elektronikus, hanem elektromos annak ellenére, hogy van benne "elektronika". Egyébként az volt a véleményem, amit te is írtál.
Amikor ezek a készülékek úgy mond a fénykorukat élték még az elektronikus dolgok hobbi célra gyerekcipőben jártak. Ma a klf. mikro izé vezérlő és stb. barkács áron van. Képzeld, hogy stepper motorral hajtott forgató 4-6 yagi (iránított) atenna milyen pontos bemérést tehet egy távoli adó tekintetében, pontos pozíció memorizálás, bármikor keresgélés nélkül ugyanoda áll vissza... Na jó ez nem az igazi amatőrködés, már profi. Nem rádióztam sosem, de érdekesnek tartom.
(#) HA5AWS válasza Temela hozzászólására (») Dec 2, 2015 /
 
Szia!
Ne kételkedj a 360 fokos forgatásban. A potméter tényleg 270 fokban fordul, sőt még annak nem teljes részét használja ki a forgató. A trükk abban van, hogy az antenna árboc és a potméter között van egy 1/2-es mechanikus áttétel. Az antenna 360 fokot fordul a potméter csak 180-at.
Egyébként igazad van elektromos a forgató vezérlése ezt elírtam de elektronika nincs benne, hacsak a két kapcsolót meg motorokat nem nevezed annak. Az amatőrök ma is használnak forgatókat akár parabolához is de azok mint mechanikusan mint elektronikusan fejlettebbek. Memóriás meg minden szösz. Lényeg, hogy azok ma is 360-400 fokban forognak. Van amelyik tartalmaz elevációs forgatót is így akár műhold követésre is alkalmas. (nem stacionarius)
Üdv: Gábor
(#) Temela válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 3, 2015 /
 
Szia!

No, nem is a 360 fokos forgatásban kételkedtem, de a fölött mindenképpen értelmét veszti ("... 360-400..."). Szóval a hívójeled alapján is rádióamatőr vagy, ezért beszéltünk arról, hogy a yaginak nem gond akár az fok eltérés is hangolásban. A pontos hangolás miatt nem mindegy, hogy mivel/ milyen érzékenységűvel forgatunk. Számos parabola antennát szereltem anno, pl A K19,2 fok ASTRA és a K16 HOTBIRD holdak közti nyilásszög a yagi antennák viszonylag nagy nyílásszögéhez képest elenyésző- én ennek tükrében fejtettem ki a véleményem a müködési elvekről és céljairól. A parabolánál az sem volt mindegy, hogy melyik rögzítő csavart húztam éppen, mert simán "lefordult a vételről" nemcsak a legnagyobb jelről. Az akkor forgalomban lévő forgatók kb, 5 műholdat tudtak befogni, de a két szélsővel már sokat szenvedtem, mert egyszerűen nem fértek rá az ívre. Tuljadonképpen, ha végig nézed egyet értettünk mindenben. Az 1/2 átalakításnál az érzékenység/pontosság ugyanilyen arányban szenved csorbát. / Abban biztos vagyok, hogy ilyen poti tekerős led visszajelzős kütyűvel azért nem méred be, hogy az égtáj nelyik fokról jön a signal. Jól lehet a forgatás pontos (ott áll meg, ahol kell), de a vissza jelzésről elég széles tartományba lehet becsülni. Persze Goso kolléga nem közölte, hogy mit szeretne forgatni, grillcsirkét vagy valami mást, legalább jól kibeszélgettük magunkat. A középiskolában, mint műszergyártó és karbantartó mechanikai műszerésznek mindig a gondolkodást, a működési elv megértését próbálták belénk varázsolni nyilván némi szakmai alapokkal. Azóta más szakmában az is fontos volt, hogy mi a felhasználási cél.

Üdv: Temi
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) goso hozzászólása Dec 3, 2015 /
 
Lehet,hogy nem írtam,de Fm,ill tv antennát szeretnék forgatni,természetesen,ha valahogy sikerülne potit utólag beépíteni az nagy előny lenne,(RO 280s)de szerintem macerás. Ezért gondoltam a satos forgatót,mivel egy mágnes,és egy reed patron beépítése egyszerübb.A végállás kapcsoló kivitelezésen még "agyalok".Szerintem a belinkelt vezérlő lehetett ennek is a vezérlője.AC motor van a forgatóban. A sat controllal kimeneti fesszével, két relét vezérelnék,melynek éríntői kapcsolnák a váltó feszt a motorra.
(#) goso hozzászólása Dec 3, 2015 /
 
Még a 80s években,volt egy forgatós antenna rendszerem ahol a mechanikai konstrukció a padlásterben volt kialakítva,és készítettem egy a 280-s hoz hasónló elektronikát,és jól is működött.Sajnos meghibásodott,és már évek óta fix helyzetben van. Mivel a Jófogáson találtam,ezt a forgatót (vezérlő nélkül),úgy gondoltam,hogy újra élesztem a "hobbymat.
A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2015
(#) HA5AWS válasza Temela hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
Szia!
Csak egy rövid reagálás. Valószínű, hogy rádióamatőr versenyen még nem voltál. Amikor az állomás ott hív de már a végállás körül van az antenna, bizony számít, hogy 10-15 fok túlforgása legyen. Mire átforgatod 360 fokot lehet, hogy már nincs ott a másik.
Üdv: Gábor
(#) Temela válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 4, 2015 /
 
Szia!

Ok, ott a pont. Azonban a 360 fokban fordulónál hol van a végállás? Akár foroghat körbe-körbe, mint a radar, de poti (beiktatása) nem jó a visszajelzésre... , még a 10-15 fokos túlforgáson is kellhet e logika mentén még egy kicsi. (Ez nem kötekedés) Értem, amiről beszélsz.
Következő: »»   4 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Nov, 22. Sze
0:00:23
Jelenleg 169 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu