Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házimozi javítás
 
Témaindító: bark, idő: Aug 24, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 8
(#) reloop válasza webinas hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Szia! Ezekre a kimenetekre híd kapcsolású erősítő van kötve, tehát nincs klasszikus test kivezetés egyik lábon sem. A csatlakozókba csak egyféle módon illik a dugó, neked annyi a dolgod, hogy következetesen használd a hangszóró polaritás jelölését mindegyiknél.
(#) campes hozzászólása Szept 2, 2019 /
 
Üdv mindenkinek.Nem találtam kimondottan mini-hifi témát. De gondolom ide is írhatok.Szóval, van nekem már vagy 10 éve egy JVC MX-S2 hifim. Tökéletesen működött ..... eddig.
A minap bekapcsoltam...... se kép se hang! Azt tudom, hogy a trafó melletti panelen lehet a hiba mivel nem kap áramot. A 3 biztosíték az jó. Előre is köszönöm a tanácsot/segítséget.
A kapcsolási rajzot pdf-formátumban feltöltöm.
(#) alfa008 válasza campes hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Szia!
Ellenőrizd, hogy a trafó primerkörére eljut a hálózati feszültség!
(#) campes válasza alfa008 hozzászólására (») Szept 2, 2019 /
 
Üdv. az hol van? mit kell mérni? A panelon van 4 nagy kondenzátor, azon mértem 25-30 voltot. tehát ott van áram. de mellette van 3 nagyobb méretü ellenállás, 2db 2.2 ohmos és 1 db 390 ohmos, ha jól emlékszem. de azon nem mértem áramot. üdv
(#) Building01 hozzászólása Dec 22, 2020 /
 
Elromlott a Klipsch Promedia 5.1 PC-s házimozi rendszerem. A bal hátsó hangszóró a bekapcsolástól kb. 10 perc eltelte után elnémul és a csatornára küldött teszthang a mélynyomóból szól. A jobb hangfal meg tökéletesen szól. Cserélgettem a hangkártyából kijövő analóg jack csatikat és mindig a bal oldali hangfal némul el. Tehát nem a hangkártya romlott el. A Klipsch rendszer mélyládájában van minden erősítő és a fekete színű jack aljzat felel a hátsó hangfalak megszólaltatásáért.
Tud valaki segíteni benne, hogy mi baja van a kis nyavalyásnak? Ki tudná esetleg megjavítani?
(#) Gafly válasza Building01 hozzászólására (») Dec 22, 2020 /
 
Melyik topic-ban kellene felelet?
(#) Gabó hozzászólása Szept 28, 2021 /
 
Kaptam javításra egy Pioneer Vsx-323 házimozi erősítőt.
Előzményekről annyit tudok, hogy valami buliban volt, és egyszer csak elhallgatott. Ez a része orvosolva lett, mert a trafóba kiment a hőbiztosíték. Ez ideiglenesen kiiktatva (majd a javítás végén kap új biztit, ha a javítás sikeres lesz).
De hangot alapjába véve nem tudok rajta kicsikarni, csak ha a eltávolítom az átvezető panelről a C602-es csatoló kondikat, és oda csatlakozom külső hangforrással. De itt ezen a panelon az analóg bemenetet ami a hátsó RCA felől jön, átkötöm az analóg kimenetre, akkor a hangerő szabályzás, hangmódok stb mennek. Csak ez az D/A konverteres rész nem. Tehát se a HDMI bemenetek, se az usb-s lejátszás hangja, tehát minden ami digitálisan menne hang nem megy.
Ezt megelőzőleg a PCM1681 D/A konverter analóg kimenetein 2.1V DC mérhető, ami miatt a hang eléggé recsegős és inkább csak a recsegés jön át, mint sem más.
A D/A bemeneti lábán DATA1 bemeneten 1,1V dc mérhető, a többin (DATA2-DATA3-DATA4) közel nulla volt.
Segéd tápfeszek (3,3V, 5V) megvannak, azok jók. Ami még furcsa, hogy a 12V DC táp, csak 10,4V. De ezt az alacsonyabb feszt indokolhatja a beépített korlátozó ellenállás. (Ezt az ellenállást is mérve, rajz szerint jó.) Ezt külső tápról megtáplálva, hogy a tápkör hibát kizárjam, fix 12V-on 220-300mA közt vesz fel.
Most nem tudom eldönteni, hogy a tápkörben terhel e be valami, ami miatt valami kommunikáció megzavarodik, vagy maga a D/A konverter IC halt el, vagy maga a processzor ezen része.
Ill a hdmi rész se akar működni, (bemenetre kötök jelforrást, és a kimeneten nem ad képet) de azzal még nem foglalkoztam jobban, hát ha ez a rész kavar be ott is valaminek. De ha pc-re csatlakoztatom, felismeri a gép, és át lehet váltani a HDMI hangkimenetre.
Aki esetleg javított már ilyen erősítőt és találkozott hasonló hibával, attól szívesen kérnék egy kis iránymutatást, hogy merre lehet a galiba oka. Még a D/A konverter cserét bevállalnám, de a prociét nem.
(#) Bender92 hozzászólása Feb 26, 2022 /
 
Üdv! Van egy Denon AVR-1804 erősítőm aminek a kijelzőjén bekapcsoláskor H/P Only felirat jelenik meg. Érdeklődnék hogy javítható-e vagy inkább bontsam el?
Válaszokat előre is köszönöm!
(#) uniman válasza Bender92 hozzászólására (») Feb 26, 2022 /
 
Fülhallgatóval OK? ...meg kéne "piszkálni".
(#) fakezű hozzászólása Máj 24, 2023 /
 
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni.
Van egy Samsung Bluray aminek valószínű hibás az erősítő része.
Arra gondoltam, hogy valahol le lehetne-e venni az analóg audió jelet útközben, hogy valamilyen (mondjuk TV-ből) bontott erősítő beépítésével még használható legyen rádióként.
Addig eljutottam, hogy a Pulsus PS9830B ic a dac, abból jön ki a pwm jel, ami megy az IRS2053S ic-re, és onnan megy az erősítő részre.
(#) fakezű válasza fakezű hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Illetve az IRS2053 ic az erősítő, és annak a HO és LO kimenetei mennek egy mosfet pár gate lábára.
Azokon a kimeneteken már analóg az audio? Ott esetleg már meg lehet csapolni a jelet?

samsung2.jpg
    
(#) kadarist válasza fakezű hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Szia! Csak a hangszóró kimeneteken analóg jellegű a jel, addig PWM.
(#) robis01 válasza fakezű hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Van némi logikai bukfenc. Ha hibás a erősítő akkor miért adna ki bármit is magából? Vagy csak a végfok FET-ek hibásak? De ebben az esetben meg tiltani fog a védelem és ezért nem fog működni.
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Köszi.
Igen, közben találtam egy kapcsolást, ami mutatja, hogy végig pwm, csak a hangszóró kimeneten lesz analóg. A baj csak az, hogy odáig nem jut el a hang.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023

kapcsolas.jpg
    
(#) fakezű válasza robis01 hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Igazad van, rosszul fogalmaztam. Van egy másik hasonló Samsung, abban a hűtőborda alatt vannak az erősítő ic-k, és az alapján írtam erre is. De itt kívül vannak az erősítő ic-k, és a hűtőborda alatt csak a sok mosfet van.
A lényeg, hogy egyik kimeneten sincs hang. Lehet, hogy a két erősítő ic rendben működik, és egy vagy több mosfet rossz? Nem tudom, hogyan lehetne kimérni őket.
(#) robis01 válasza fakezű hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Semmi gond. A hiba keresés kezdeti lépése zárlat keresése. Pl. a végfok FET-ek szoktak elhalálozni ilyetén módon.

Érdemes ránézni az elektrotanya -ra hátha van hozzá service manual.
(#) kadarist válasza fakezű hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Én úgy látom és az adatlap is azt mondja, hogy analóg bemenete van ennek az IRS2053-nak, úgyhogy ott kereshetsz megfelelő analóg hangfrekis jelet.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
A 39, 44, 46 lábakon?
(#) kadarist válasza fakezű hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Az IN- lábon. Azonosítsd be.
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Máj 24, 2023 /
 
Igen, azok az IN3, IN2, IN1 lábak az adatlap szerint.
Köszi, akkor keresek egy TDA-t, és holnap kipróbálom vele.
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2023
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Máj 25, 2023 /
 
Szia,

Kipróbáltam, sajnos nem jó. A hangszóró zúg, de nem szól a rádió. Olyan hangja van, mint amikor nincs bedugva az antenna, vagy nincs ráhangolva egy rádió az adóra. Ezért kipróbáltam aux-ról is, hátha a tuner nem jó, de külső kimenetről is ugyanazt a zúgást produkálja csak. Szóval nem tudom ez milyen jel, de nem az igazi.
Mindegy, megoldom kókány módon, ahogy a másik Samsungot is megcsináltam. A tunerről ennél is le lehet venni az analóg jelet. Csak ugye ennek az a hátránya, hogy ezt a jelet nem lehet szabályozni a beépített hangerő vezérléssel, bele kell tenni egy potmétert az erősítő bemenetére. Meg így ugrik a hangzások állítása, stb...
Az előzőnél kifúrtam az előlapot, és odakerült a hangerő poti, ennél ezt a faragást akartam elkerülni.

Ennél egy körbe-körbe forgó (enkoder?) a hangerő vezérlő, nem tudom , azt rá lehet- e valahogy kötni az erősítő bemenetére.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2023
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem