Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
  1. Az esetek többségében nagyon helytelenül, egyesek hangfalnak hívnak minden hangsugárzót, ha nem olyan kialakítású akkor is.
  2. A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
  3. Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hangsugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
  4. A hangsugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test.
  5. Építési alapok.
    Építési alapok 2.
Lapozás: OK   609 / 609
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Ettől jobbat simán lehet építeni. Főleg 50 000 körüli összegből. Ez a hangsugárzó nem annyira jó, mint amilyennek írják a cikkben, a mérések sem úgy készültek, hogy megmutassák a hibáit, viszont a szolgáltatásai biztosan kellemesek egy analóg rendszerhez képest.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
De mi köze ehhez Klingernek?
(#) P_Laszlo válasza Primary hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Mondjuk én nem tudom ebből még, hogy mi merre sugároz, nem látszik, de ha a képen látható két hangszórót nézed, tényleg nem tűnik azonos nyomású rendszernek.
(#) P_Laszlo válasza latyakosa hozzászólására (») Ápr 30, 2017 /
 
Ez milyen hangszóró konkrétan? Ha sima 599, akkor 10 liter körüli dobozban már nem szól 100Hz alatt. Passzív, vagy aktív szűréssel lesz megoldva?
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Bizonyára a Klinger könyvet használja az akusztikus tervezéshez.
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Ár értékét tekintve remek vétel volt!
Hogy vannak jobbak is? Naná! Mintn írtam is, ez csak a kategória alja, de már kilép a kommersz körből.
Nekem eddig még ehhez hasonló minőségű audió berendezésem sem volt! Tekintve, hogy ennyi pénzért egy jó erősítőt is kaptam, és hangdobozokat is, ennyi pénzből nem építem meg!
Hogy ennyi pénzből lehetett volna jobbat is építeni? HA hangszórókból?

Vártam, hátha valaki ad egy kézzelfogható konkrét ötletet, páne olyan aki elvileg hivatásszerűen műveli,
de nem kaptam.
Ami hangszórót választottam, az nem volt mehfelelő, mindamellett az általad javasolt sem volt jobb grafikonú. A gyakorlat lehetne a döntő a két hangyszóró között. De csak az árukat nézve, kb. 15 000 Ft/db és ezt a dupla mélyközép elrendezést tartva, már csak a mélyközép 60 000 Ft körül van és még sem magas sugárzók, sem ketesztváltó, sem doboz megmunkálás!
Igaz nagyon ráfeszűltem a 15cm átérőre, és a legalább 30Hz-es nyílttéri rezonanciára, illetve a 40Hz körüli doboz alsó határ fekvenciára, de ez a doboz bebizonyította, hogy mennyire egy sikú vagyok e téren, mert ez a doboz a maga 50Hz-es alsó határfrekijével és a 2x13cm hangszóróival, remekül szól!
De ne haragudj, ha ezen véleményeddel most nem értek egyett!

Az viszont érdekelne, hogy egy cikkből hogyan szűröd le, hogy nem jól mérték és hogyqn lett volna jó?

Egyrészt ennyi pénzért eszemben sem volt tökéletes mimőséget elvárni tőle, alaposan szétnéztem, láttam az árakat! Másrészről nagyon nem érdekel a hibái, mert számomra álom szépen szól, minden eddig hallgatotthoz képest!

Most lett egy referenciám, ha építek, tudok mihez hasonlítani. De továbbra is cáfolom, hogy 50 000 Ft-ból (főleg ha doboz sincs) jobb rakható össze. Mindamellett, akkor ne hitjünk egy diagramnak sem, és mérjük újra, de akkor meg mitblehetne cáfolni? A mérő eszközt, a körülményeket?

Szóval, feadat és az összeg adott, tessék nekem összeállítani egy konstukció tervet, mérésekkel igazolva (elég csaköa hangszóróké), ami jobb az eddig felvonúltatottaknál!
Mert ha még a héten kapok egy konkrét korrekt tervet, akkor rögtön visszaküldöm ezeket a dobozokat és jobbat építek!
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
A képen látható inverz bekötés és a második felharmónikus torzítás.
Először azt hittem, hogy az a hiba, hogy az egyik nem volt bejáratva. Most már csak annyi zavar maradt, hogy az egyik kicsit "koppanósabban" fejezi be a tranziens átvitelt. A kifordított ládája kicsit kissebb is, mert mögötte van a benzintank csöve, így nyertem hozzá pár litert is. A másik pedig az atmoszférikus nyomáskiegyenlítődést megoldó kis 8mm-es furat az "elzárt" hátsó oldalon. Itt a hegyes-völgyes, párás-száraz vidéken csúcs szuper dolog.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Mind a kettő zárt doboz és a kifordított fordított polaritással van bekötve. Azaz mind a kettő kifele. Csak zajcsillapítás és térfogat kiegyenlítés céljából.
(#) newDesigner válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Így igaz, habár utólag csaptam fel, mivel nem akartam kinlódni a .djvu fájlformátummal, amiben sikerült letöltenem.
(#) Moderátor hozzászólása newDesigner hozzászólására (») Máj 1, 2017
 
Szabályzat!
II. Gondolatainkat szedjük össze és egy jól megfogalmazott és nyelvtanilag is helyes hozzászólásban írjuk meg azokat.
(#) newDesigner hozzászólása Máj 1, 2017 /
 
Azt esetleg tudja valaki, hogy a kifordított hangszórónak hol van az akusztikai síkja?
Illetve a normál membránnál a legmélyebb pontot, vagy a tekercset, vagy egyebet veszünk akusztikai síknak. Mivel szeretnék egy pár hangsugárzót építeni komplett, gyári váltós + magasáteresztős + egy sub verzióban háromutas komponens szettből és egy subból úgy, hogy a mélyközép duplán és inverz módban, de mind a négy sugárzó megegyező akusztikai síkkal lenne beszerelve.
(#) newDesigner hozzászólása Máj 1, 2017 /
 
Válasz a Moderátornak:

Mivel én anglo-germán nyelvterületen élek, így elszoktam bizonyos ékezetek használatától, illetve egy nagyon másmilyen nyelvtani rendszert vagyok kénytelen alkalmazni itt. Ráadásul pc-n magyar, illetve norvég, mobilon háromnyelvű; norvég, magyar, angol billenyűzetet használok.

Vagyis, én próbálom a leghelyesebbet és legtárgyilagosabbat, de sokszor sajnos nincs jobb Így kell gondolkodnom, hogy meg is értsenek.

A j és ly verzióimért nem tudom válalni a felelősséget. Ösztönből, gyerekkorom óta tartom értelmetlennek eme diferenciát.
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Máj 1, 2017 / 1
 
Idézet:
„A j és ly verzióimért nem tudom válalni a felelősséget. Ösztönből, gyerekkorom óta tartom értelmetlennek eme diferenciát.”

Némely nyelvészek is, és ez a kis kuriózum csak a mi nyelvünket "szépíti"!
Egyébként abszolut osztozok a dilemmádon és még szerintem sok ezren...
Diszesként ez még szörnyűbb...

De szerintem a moderátori intés a hozzászólások eltagoltságának szól...
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Az ly kiejtésen alapul, nem díszként van jelen a nyelvben. Az lj kettőshangzót jelöli (ma már nagyon kevéssé jelentős L hanggal). Régen az írástudatlanok is hallották, érezték a különbséget.
(#) P_Laszlo válasza ptesza hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Ez elég nagy probléma.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
A jó hangszóróknál közel megegyeznek a + és - irányú kitérések tulajdonságai.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Örülök a jó vásárlásodnak, és hogy tetszik az eredmény.
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Bizonyára tudsz jobbat ajánlani. Vagy netán te írtál jobbat?
(#) latyakosa válasza P_Laszlo hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
A "konkrétan" alatt nem teljesen értem mire gondolsz, H2000-s termék, de a Te neved is szerepel a dobozán 2008-s gyártási évvel, illetve a mágnesre van kompenzáló mágnes ragasztva.
Passzív szűrést gondoltam első körben.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2017
(#) P_Laszlo válasza latyakosa hozzászólására (») Máj 1, 2017 /
 
Nem tudom. Így nem emlékszem. Elméletileg HA22R559, amit írtál nem létezik. Nincs mentve T-S adatom 22R599-ről sem, talán csak fr/SPL diagram. Mekkora a porvédő/habszél rajta? A kompenzálómágnessel csak érzékenyebb lesz, és gyengébb mélytartományban. De nagyjából így is érvényes a minimum 10-12 literes térfogat.

Passzív szűréssel nagyobb doboz kell a 22-esnek, hogy alacsonyabbra kerüljön a rezonancia pont. Ilyen alacsony váltáshoz 8 ohmos lezárással nagyon nagy értékű induktivitások kellenek, jól meggondoltad?
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2017
(#) Moderátor hozzászólása Máj 2, 2017
 
Mivel egyes fórumozók ismét nem bírnak megférni a bőrükben, a témát egy ideig - ismét - jegeljük. Majd ha lecsillapodtak a kedélyek, újból lehet írni bele.
(#) Moderátor hozzászólása Sze, 13:38
 
Mivel a közösséget nem büntethetjük azzal, hogy folyamatosan zárjuk, nyitjuk a témát, ezért a következő párharc kialakulásánál, a feleket zárjuk ki! Ennek fényében a témát megnyitom.
Következő: »»   609 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 25. Csü
16:23:18
Jelenleg 430 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu