Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   734 / 734
(#) Laci66 válasza segítő hozzászólására (») Okt 7, 2025 /

Szia!
Levehető hátlapot tervezek különböző nyílásokkal, aztán majd hallgatózok melyikkel tetszik...
(#) tothbela válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 7, 2025 /

Meg van számítógéped, benne hangkártya.
(#) Laci66 válasza tothbela hozzászólására (») Okt 8, 2025 /

Szia Béla!
A végén még rábeszélsz hogy vegyek egy mérő mikrofont, szüntessem meg a pincében a lomtárt,
alakítsak ki helyette egy kis műhelyt, telepítsek a gépre valami mérő progit...
Igazad van. Megfontolom.
(#) tothbela válasza Laci66 hozzászólására (») Okt 8, 2025 / 2

Nem. Az az akusztika méréshez kell. A hangszóróhoz való dobozhoz kiszámításához a membrán tömege, rugózása, csillapítása a fontos. Nyilván nem tépjük ki a membránt, hogy a tömegét megmérjük, kis trükk el ez megoldható. Ráadásul számolgatni se kell, erre való az online kalkulátor.
A T/S paraméterek meghatározásához meg kell mérni a hangszóró rezonanciáját szabad térben, azaz simán az asztalra kell tenni mágnessel lefelé. Ebből csak azt tudjuk meg, hogy valamekkora rugózás valamekkora tömeggel hány Hz-en rezonál. Persze sem a tömeg, sem a rugó állandó nem derül ki. Olyan ez, mi t egy ismeretlen rezgőkör. Ott sem tudjuk hogy mekkora a kapacitás vagy az induktivitás, csak hogy együtt milyen frekvencián rezonál.
Most jön a trükk. Tegyünk a rezgőkörrel párhuzamosan egy ismert értékű kondenzátort, vagy induktivitást. Mérjük meg újra a rezonanciát. Persze máshol lesz. A frekvencia eltolódásából és az ismert hozzáadott tagból ki lehet számítani a rezgőkör eredeti alkatrészeinek értékét.
Hangszórónál is így van. Hozzá kell adni egy külső ismert valamit, aztán számolás.
Két úton lehet haladni. Egyikhez kell egy ismert doboz, aminek tudnunk kell a pontos térfogatát. Ez lesz a próba doboz. Mivel csak mW-okkal mérünk, elég a hangszórót ráfektetni a nyílásra a méréshez. Utána matek.
Én egy másik módszert szoktam használni, ez pedig a hozzáadott tömeg. Mivel a munkahelyemen van analitika mérleg. Nem gond 4 tizedes pontossággal megmérnem valamit. 1-2 gramm gyurma, valamint pénzérme.10-30gramm közti tömegével gyakorlatilag a 4 és 18 inch átmérő közötti hangszóróhoz tökéletes.

A hardver: Én egy TDA2030 alapú erősítőt használok, aminek az átvitele 0,1Hz-től indul.ez csak a kondenzátorokon múlik. Nem kell neki erős táp, mert a hangszórót egy 1kOhmos ellenálláson keresztül hajtja, tehát 2X15V100mA. Ja, meg kell egy 1% pontosságú ellenállás. Ha nem 1 kOhm az nem gond, csak még tudjuk mérni 1% pontossággal.
Kell még egy AC voltmérő, ami mér 30-300 Hz között. Kell még egy jelgenerátor, ami nekem egy egyszerű program PC-re.
Jöhet még 2 darab kroki csipesz.
A szoftver az lehet rengeteg, nekem egy online felület vált be.
(#) segítő válasza tothbela hozzászólására (») Okt 8, 2025 /

Nagyon jó az írásod. Az 1K az áramgenerátort helyettesíti, hangsugárzónál megengedhető pontossággal. Pusztán egy kérdésem lenne. Ha a mérést mondjuk 10-szer nagyobb jelszinttel csináljuk, hasonló TS eredményeket kapunk?
(#) tothbela válasza segítő hozzászólására (») Okt 9, 2025 /

Biztos nem, mert a hangszóró felfüggesztése koránt sem lineáris. Szerencsére a számomra lényeges frekvencián a hangszóró kitérése éppen a legkisebb. Reflex doboz.
Arra én is kíváncsi lennék, hogy PA rendszereket hogy hangolnak, mert ott csutkára van hajtva a hangszóró. De nekem már az is magas, hogy a nagy rendszerek én lévő Dsp adatbázisból dolgozik, és ha kiválasztjuk a hangszórót, akkor azt az Xmax határig terheli. Ha növeljük a hangerőt, okosan úgy módosítja a filtereket, hogy ne ütközzön fel a hangszóró. Miközben a hangnyomás csak nő, és nő.
(#) segítő válasza tothbela hozzászólására (») Okt 9, 2025 /

Köszönöm. Csak átlagos szobai hangosításban gondolkodok.
Idézet:
„Miközben a hangnyomás csak nő, és nő.”

Szerencsére végtelenségig nem növelhető.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2025
(#) tothbela válasza segítő hozzászólására (») Okt 10, 2025 /

Persze hogy nem nő a végtelenségig, de viccet félretéve az ugye nem újdonság, hogy nem csak elektromosan tehető tönkre egy hangszóró. Ha felütközik a lengő, régen rossz. De ez most hosszú lenne.
Járt itt régebben egy hozzáértő. A neve: Shalafi. Sokan fikázták, mert gyakran nem adott konkrét választ. Azóta lassan rájövök, nem is lehet.
(#) Ge Lee válasza segítő hozzászólására (») Okt 25, 2025 / 1

Idézet:
„Az 1K az áramgenerátort helyettesíti, hangsugárzónál megengedhető pontossággal. Pusztán egy kérdésem lenne. Ha a mérést mondjuk 10-szer nagyobb jelszinttel csináljuk, hasonló TS eredményeket kapunk?”
Kicsit sem...
Tegnap méregettem kicsit, kíváncsiságból. Eddig is sejtettem, hogy ezek a neten fellelhető, PC-n pár kattintással elintézhető mérések túl szépek ahhoz, hogy igazak legyenek. Nos ez be is igazolódott. Van egy ősöreg Tesla ARN 4Ω-os hangszóróm amolyan mindenesnek. Valamikor nagyon régen letöltöttem egy online kalkulátort, azaz egy komplett oldal ami leírja a mérés menetét, generátor, AC mV mérő, 1k ellenállás, Fs mérés stb. Megmértem a hangszórót, kiszámolta hozzá a többit. De gyanús volt nekem a végeredmény. A mérőjel értéke a hangszóró kapcsain az Rmax ponton (rezonancián) 24mV volt.
Aztán rátaláltam erre a pdf-re. Szépen végigolvastam, és sorban jöttem rá, hogy a leírás szerint szinte mindent rosszul csináltam.
Aztán, hogy kiderüljön merre is van előre, elővettem egy olyan hangszórót aminek megvan a gyári adatlapja. Az adatlapon az Fs 33,81Hz. Akkor mérjünk. A régi (biztosan hibás) mérés szerint az Fs 46Hz. Mivan? Na megcsináltam a pdf szerint is a mérést, egyből 34Hz körül lett az eredmény! Pontosabban nem akartam méregetni, pedig a generátorom tud talán még 0,01Hz-cel is léptetni, nem emlékszem.

Megmértem újra a Tesla-t, többféle feszültséggel. Az eredmények, zárójelben a hangszórón lévő feszültség:

Fs=58Hz (24mV), Fs=56Hz (45mV), Fs=53Hz (216mV), Fs=51Hz (413mV), Fs=48Hz (810mV).

Nem kevés eltérés. A pdf azt írja, hogy az Fs nél 1V körüli jelnek kéne lenni a hangszórón.

Konklúzió. Nagy eséllyel igaz lehet ami a pdf-ben van írva, már csak az ismert hangszóróm mérése kapcsán is. Szóval. A 10-20mV-os mérések vicc, teljesen fals értékeket adnak (általában így mér minden hobbista). A hangszórót leteszem simán az asztalra méréskor dolog sem működik, minden esetben 1-1,5Hz-es eltérés lesz az Fs értékében. A hangszórót vagy fel kell kötni valahova, vagy egy keskeny magasabb valamire kell tenni (el kell emelni az asztaltól), a hangszóró alá meg szivacsot kell tenni, ne legyenek a közelében nagy visszaverő felületek. Szóval, kell az az 1V körüli mérőjel (Fs frekin a hangszóró kapcsain).
Aztán. Valahol olvastam, hogy érmét kell a membránra tenni súlyként. Ez sem jó, csak akkor, ha az érme nem mágnesezhető, különben az is meghamisítja a mérést. De, lehet, hogy a nem mágnesezhető is ha örvényáramok lesznek benne. Sajnos, a gyurmát sem lehet megkerülni, mert ha nincs gyurma, a csak simán rátett súly önálló rezgésbe is kezd a membránon ami szintén meghamisítja a mérést. Hirtelen ennyi.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2025
(#) teddysnow hozzászólása Szo, 20:56 / 1

Átépítés

Sziasztok,
ez egy sok összetevős elhatározás lett, hogy építek egy új hangfalat. Kitaláltam, hogy a kis PC hangfalamon térfogat növelést hajtok végre. Ez annyiból állt, hogy az előlapot körbevágon szemből és egy új előlapot ragasztok rá, így egy előlap vastagsággal nő a mélysége, vele a térfogata is. Előbb már csináltam egy grillezős-bográcsolós-bluetooth-os zeneládát, amit polcokból raktam össze. Innen jött az ötlet, hogy egy polcot teszek az elejére, még hozzá fenyő polcot. Nem kell festeni, laminálni, akármi, szimplán szép és kész. Jobban sikerült, mint vártam.
Aztán jött az Audio Expó. Megdöbbentett a Harbeth XD 30.2, hogy hogy tele van nyomkodva csavarokkal. Olyan, mint amikor az álltalános iskolások technika órán a csavarbehajtóval ismerkednek. Mellékesen 2 millióból nem jut a "drága", fekete előlapi csavarokból a hátuljára, oda jó a réz színű.
Ez a Harbeth full fenyő "színű" volt. Ez volt a lökés. A nagy hangfalban (ami egy HS500-as doboza) zavart, hogy nem egymás tükörképei és kicsi. No akkor ezt is térfogat növelem és szebben, mint amit a Harbeth művelt. Megcsinálom az elejét és a hátulját, meg is vettem a polcokat és egy asztalossal leszabattam méretre. Az elejét úgy vágom ki, hogy csinálok szigeteket, amikhez belül tudom csavarozni az előlapot, a hátulját, meg Harbeth módra. Körbe is vágtam körfűrésszel, még büszke is voltam magamra, hogy milyen ügyesen használtam a TÁVTARTÓT és milyen szép EGYENES lett vágás. Még aznap éjjel 2-kor kipattanat a szemem és vele együtt jött a felismerés: ELSZÚRTAM! Pont nem egyenest akartam vágni, hanem szigeteket akartam hagyni. Hát menthető, ha stafnikat csavarozok a belső peremére, körbe és ahhoz már hozzátudom csavarozni az előlapot belülről. Nem, a szétfűrészelt HS500 doboz pocsék minőségű anyagból van és a hat oldalból már megvettem kettőt, akkor már legyen a többi is fenyő. Mértem, számoltam, aztán irány a Bauhaus fenyő polcokért. Asztalossal leszabattam méretre, gérbe vágva. Összeragasztottam, kivágtam és 1 hónap 2 hét alatt elkészült. Külső méretei: 68x43x34, 19.5 kiló lett. Régi, HS500-as dobozzal mértekhez képest mélyebbre megy, hangváltót csak átkábeleztem. Kapott 5 cm kőzetgyapotot belül, de ma délelőtt a merevítő, 28x28-as stafnifák közét kitöltöttem még 2.5 cm gyapottal. Ez kellett még. Ment egész nap és most az van bennem, hogy de bekapcsolnám és hallgatnám még.

A "méréseket" csak a játék kedvéért "készítettem".
Következő: »»   734 / 734
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem