Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   43 / 274
(#) sz_ferko válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Köszönöm a kiegészítést
Reméljük Sándor elolvassa majd a hozzászólásainkat és hasznát veszi. Eredetileg a cél neki segíteni. Nem gondoltam, hogy megterveztem a hi-fi erősítőt és hát az nem is kell az audionhoz. Bizonyos dolgokat pedig feltételesen írtam. A téma terjedelmes és nem találtam szükségesnek belemélyedni. Arra sem gondoltam, hogy kijavítsam a hozzászólásod hibáit. Mindettől függetlenül őszintén köszönöm az odafigyelést és a segítőkészségedet.
Üdvözlettel, sz_f
(#) madzagos válasza sz_ferko hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Holnap kipróbálom az 1nf-os kondit mennyire csökkentsem? 500pf elég lesz?
(#) _BiG_ válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Elnézést, tényleg a rácsot teszi negatívabbá, elírtam.

A rácslevezető elhagyását 2,5k-s katódellenállás mellett javasolja a katalógus, így is negatív lesz a rács.
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Célszerű az áthidalás, de nem magát az elkót, hanem a csőláb és a föld közé kéne kötni, ott a leghatásosabb.
(#) madzagos válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Kipróbálom holnap. Nagyon köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat.
A változtatások eredményéről holnap beszámolok.
Tisztelettel Madzagos
(#) _BiG_ válasza sz_ferko hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Igyekszem segíteni, persze én is vétek hibákat.

Na, de csak összejön az az erősítő, és az építője örvendeni fog
(#) sz_ferko válasza _BiG_ hozzászólására (») Máj 20, 2013 /
 
Ez a cél!
(#) tranyoval hozzászólása Máj 21, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy digitális diktafonom. Olympus VN711.
Ha csatlakoztatom rádiókhoz, akkor van olyan készülék, amivel jó felvételt tudok vele csinálni, de van olyan is, amelyhez csatlakoztatva és bekapcsolva a rádió artikulátlan zúgó üvöltést produkál. Lehet ez ellen a zavarás ellen tenni valamit?
Ferenc
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Kipróbáltam az általatok javasolt átalakításokat.
A 10m ohm-os ellenállást kicseréltem 6,8 m ohm-osra elkezdett utána torzítani illetve könnyen gerjedt. A 10m ohm-ossal nem csinálta ezt, úgyhogy visszaraktam bele.Próbáltam csökkenteni az 1nf-os kondenzátor értékét,de nem javult a helyzet.A tápegységbe beépítettem egy 470mikroH fojtót.Ha a hangerő potmétert feltekerem akkor a hangszóróból sustorgás és búgás szerű hang hallatszik,abban az esetben ha a forgókondit üres helyre állítom. Ha állomásra tekerem a forgókondit akkor ez a mellékzörej nem vehető észre. A triódánál lévő 100ohm os katód ellenállást 150 ohm-ra cseréltem így a leglágyabb az erősítés szerintem, mert így a legtisztább a hangja.
(#) zolika60 válasza madzagos hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Ne haragudj, hogy belekotyogok, de gondolom nem m ohm (miliohm) hanem M ohm (megaohm) nagyságú ellenállásokról van szó, ha nem tévedek. Csak a pontosság kedvéért.
(#) madzagos válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Nem tévedtél csak nem nyomtam a shift gombot.
(#) gkari válasza madzagos hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Kell annak mennie 10Mohm-al is, de az az 1nF csak arra jó, hogy magashangot vágjon, így persze lehet a hangja lágyabb. Vajon az előző fokozathoz jól illeszkedik-e a 100kOhmos poti? Ezek a zajok (+brumm) lehet, hogy "keresztmoduláció"-s eredetűek, amik az előző fokozat nem megfelelő illesztéséből (is) eredhetnek. A megfelelő illesztéseket le lehet "koppintani" azonos végfokú rádiók kapcsolásaiból.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
(#) madzagos válasza gkari hozzászólására (») Máj 21, 2013 /
 
Üdv
A 100K ohm-os Poti az eredeti kapcsolás szerint van bekötve, csak a végerősítő fokozat lett kicserélve PCL86-os kapcsolásra.
(#) Vales válasza madzagos hozzászólására (») Máj 22, 2013 /
 
Szép Munka, Gratulálok!
Kapcsolási rajz és cikk nem lesz belőle?
(#) madzagos válasza Vales hozzászólására (») Máj 22, 2013 / 1
 
Szia
Még a dobozolás hátra van. Utána lehet hogy megírom a cikket.
Tisztelettel Madzagos
(#) Gőzgépész hozzászólása Máj 30, 2013 / 4
 
Tisztelt rádió építők...
Elkészítettem (sok segítséggel) édesapám általam ismert legrégebbi rádiójának reprodukcióját.Ez a Telefongyár Akció Budapest elnevezésű készüléke.A doboz teljesen méret pontos kivitel. A belső felépítés nem korhű, mert a Videoton Tihany készülékének kapcsolási rajza alapján készített reflex vevő.
A teljesítmény az elvárhatónak megfelelő.Szépen szól a Kossuth rádió, ami Nyíregyházán jó teljesítménynek felel meg.Ennek az eredménynek eléréséhez sok segítséget kaptam Kúti József tagtársunktól,amit ezúton is köszönök.
Eredményes rádió építést kíván:M.Tibor.
(#) pucuka válasza Gőzgépész hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Gratulálok, gyönyörű.
(#) Gafly válasza Gőzgépész hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Ürül a lelkem Tibi bácsi!
Remélem az idén is ellátogatsz a találkozóra...

Hangszóróselyem miből van, ha meg szabad kérdezni a titkokat?
Tudom: Hangszóróselyemből, de azért mégis
(#) sz_ferko válasza Gőzgépész hozzászólására (») Máj 30, 2013 /
 
Kedves Tibi!
Mindig e-mail értesítést kapok új hozzászólásokról. Most nem csalódtam amikor a topik linkjére klikkeltem. Szép lett ez a rádió. Külsejében idézi a régi időket, de a Tihany készülék sem napjaink terméke. Gratulálok az alkotásodhoz és ahhoz is, hogy ismét a fórumon láthatunk.
Üdv. sz_f
(#) Gőzgépész válasza Gafly hozzászólására (») Máj 31, 2013 / 1
 
Kedves Gafli....
Őszintén megmondom,hogy halvány fogalmam sincs milyen eredetű a hangszóró selyem, mert a rádió dobozát, selyemmel együtt készen kaptam jótevőmtől:Nagy Emiltől.A doboz rajzát és méreteit kértem és Ő egy kész dobozt küldött, amiért nem tudok elég hálás lenni Neki, pláne, hogy az árát se engedte kifizetni.Szerencsére vannak még készséges segítők,én többet is találtam.
Ennek a csökkentő tényezőnek (hogy a dobozt,a legnehezebben elkészíthető részt nem én készítettem) a figyelembe vételével is köszönök minden elismerést, a magam és segítő társaim nevében.
Minden jót kíván:Tibi.
(#) madzagos válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 1, 2013 /
 
Nagyon szép lett a rádiód. Gratulálok.Remélem hogy még sok ilyen szép rádiót látunk még!
Tisztelettel Madzagos
(#) Vales válasza Gőzgépész hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Üdv!
Ez valami Csodaszép, Mestermunka, Gratulálok!
(#) Atosbacsi hozzászólása Jún 11, 2013 /
 
Üdvözletem!

A képeken látható tranzisztoros reflexvevőt építem a "Tranzisztoros rádiót építünk" című könyv alapján. Minden alkatrésze bontásból van. Találtam korabeli orosz tranzisztorokat, bár a könyv nem ezekkel említi. Balról jobbra sorrendben: MP402 (reflex kapcs.), MP40 (Hfelőerősítő), MP41 (Hf meghajtó), MP41, MP41 (ellenütemű végfok). Első kérdés: Megfelelnek a kapcsoláshoz az említett tranzisztorok? Multiméterrel mérve jól működnek. Jól gondoltam, hogy amelyik tranzisztoron nem festékpötty jelöli az emittert, ott egy szám hivatott erre? Kettőn sincs festékpötty, csak "2" és "3" számok.
Kérdések azért merültek fel, mert nem működik a rádió. Bekapcsolva kattanás hallható, és utánna semmi. 150 mA áramfelvételt mérek.
(#) Medve válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Hello, Inkább méréssel azonosítsd a tranzisztorok kivezetéseit. Nem lehet hogy Ge-Si inkompatibilitás is van??
(#) szendi001 válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Szervusz! A kérdés nagyon jó de komoly munkára kell számítanod. Az alábbi sorrendben kell éleszteni a vevőt. Csak a hangszóróhoz közeli két tranzisztorra adsz feszültséget. ( A nyákot szakítsd meg óvatosan egy pengével. Mérj nyugalmi áramot. A bal trafó 2. es pontjára adva jelet (egy kondenzátoron keresztül pl PC hangkártya kimenet) Jó hangerővel szólnia kell. Ha ez nem sikerül ne menj tovább...Aztán a végfokot megelőző két tranzisztort kellene beüzemelni. Ekkor sokkal nagyobb erősítést kapsz. Na ha ez a négy fokozat demonstrálhatóan működik akkor írj vissza és megyünk tovább.
Ami fontos: A tranzisztorok adatlapjai valahol tuti fellelhetőek!
(#) szendi001 válasza Medve hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Amugy még sokat segíthet a projekten egy rendes nyák. Valahogy nekem furcsa hogy a két trafó nem egymáshoz közel van!Bővebben: Link Ugyanaz a bekötése, mint a BC182 nek!
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) hatvanasjocó válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
A 150 mA sok valószínű, hogy a végfok bázis ellenállás osztó nem megfelelő a tranzisztorokhoz. Egyébként megfelelőek a tranzisztorok feltéve, hogy nincs köztük hibás. A szovjet tranzisztorok lábai majdnem egy sorban vannak és a legtávolabbi az emmiter. Medve társunk felvetése nem áll mert itt nincs az említett inkompatibilitás. Ezek mind a kapcsolásnak megfelelő PNP germánium tranzisztorok.Ennek a kapcsolásnak még hibás végfokbeállításnál sem lehet több a nyugalmi árama 10 mA-nél! T1 trafó primerjén(ellenütemű meghajtó) is csak max 2 mA-t kell beállítani az R5 ellenállással.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2013
(#) Atosbacsi hozzászólása Jún 12, 2013 /
 
Jónapot!

Köszönöm a sok hozzászólást. Máris segítettetek ugyanis én azt gondoltam, hogy mindegyik tranzisztor lábkiosztása ugyanolyan. Főként, hogy egy rádióból való mind az öt. A p402-es tranzisztor lábkiosztása különbözik a többiétől. Ez javítva. Kiszedtem, megmértem, úgytűnik nem ment tönkre. Most majd végig megyek minden fokozaton ellenőrizve őket.

Szendi001!
Igen rendes nyákon jobban mutatna. Az az igazság, hogy még nagyon az elején járok, az elektronikának és a rádióépítésnek is, még nyákfúróm sincs és még nyákot se készítettem soha. De már bennem is érlelődik a gondolat, hogy pótoljam a hiányosságokat.
A két trafó a helyhiány miatt került egymástól messze.
(#) _BiG_ válasza Atosbacsi hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
Akkor egy jótanács: az összetartozó alkatrészeket célszerű közel elhelyezni egymáshoz, hogy a felesleges és gondot okozó hosszú vezetékeket el lehessen kerülni (az egymásrahatást inkább árnyékolással szüntetik meg, ennek hatását beleszámítják a tervezésbe).
A gond a nagyobb ohmos ellenállás (káros visszacsatolás!), és a káros indukciók és szerelési kapacitások kialakulása. Egy hosszabb vezeték pláne rosszul elvezetve nagyon könnyen okoz gerjedést, de legalábbis nagyobb zajt.
Ha a nyákra odafért a trafó, akkor máshogy elhelyezve is elfér! Kicsit több tervezés sok bajt tud megelőzni.

Az orosz tranzisztorok többnyire nem túl jó elektromos paraméterekkel rendelkeznek (főleg a kommersz darabok) viszont elég masszívak. Volt eset, amikor az emitter és kollektor felcserélése sem okozott tönkremenetelt, csak halkabban szólt a készülék
(#) Atosbacsi hozzászólása Jún 12, 2013 /
 
Köszönöm a tanácsot! Van még hova fejlődnöm ez biztos. Összetartozó alkatrészek egymás mellett dolog ment, csak aztán széltébe elfogyott a panel. Na mindegy, tanultam.
Teszteltem a rádiót. Végfok jól működik maximum 5 mA az áramfelvétele. Az előző két fokozatot is belevéve viszont megzavarodtam. A tr2 bázisára tettem a jelet, de nem működik. Rossz helyen próbálkoztam, vagy nem ok valami? Bocs a lúzer kérdésért.
Következő: »»   43 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem