Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor
 
Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   82 / 82
(#) szikorapéter válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Mérd meg kívülről a toroid méreteit így tekercsestől és a teljesítményre vonatkozó infók már majdnem meg is vannak.
(#) Robi85 válasza szikorapéter hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Hogy érted, hogy kivülröl?
(#) Ge Lee válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Feltérképezed a trafó tekercseit, tehát hogy melyek az összetartozó kivezetések. Ha akad otthon olyan trafód aminek van alacsonyabb feszültségű (pl. 6-12V) szekundere, akkor azt rákötöd a toroid tetszőleges tekercsére, majd a többin feszültséget mérsz. Értelem szerűen amelyiken a legnagyobb feszültséget méred, az lesz a primer, már ha nincsen rajta nagyobb feszültségű tekercs is. Ha van, akkor sem sokat bonyolódik a dolog. Ha megtaláltad a primer tekercset, mérd meg az ellenállását.
Ahogy a külső réteg kinéz, nagy rá az esély hogy a primer is így lett tekerve. Amennyiben így van, és nincs pluszban impregnálva vagy alaposan lakkozva, akkor én személy szerint sehova sem építeném be, mert csak idő kérdése hogy mikor alakul ki a primerben menetzárlat.
(#) Robi85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Jelen pillanatban így néz ki. Kibontottam a vezetékeket. A barna vezeték a legvastagabb, két szálas, de össze van kötve. A barna 1mm, Kék-0.85mm, Piros-0.9mm, Fehér-0.9mm, a feketén meg van egy hőbizti. Legalábbis szerintem az lehet.
(#) Ge Lee válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 8, 2017 / 1
 
Nem kellett volna szétbontani, hanem először ellenállásméréssel meg kellett volna határozni az összetartozó érpárokat (tekercsek kivezetéseit), majd feszültséget kapcsolni valamelyik tekercsre, a többin pedig mérni.
Ugyanúgy nem tudod hogy mely színű kivezetések tartoznak össze, mint eddig. Ahogy azt sem hogy melyik lehet a primer, de a hőbiztit az arra szokták tenni. Az átmérők alapján nekem ezek mind szekunder tekercsnek tűnnek, hacsak nem a kék-fekete a primer, de a primert nem így szokták kivezetni, csak ha kontár (hozzá nem értő) készíti.
Mérd már meg azt az 5 szálat ohmmérővel, és készíts róla egy skiccet. A túloldalon vannak még szétvágott lógó szálak is, azokról sem tudni semmit, még azt sem hogy így nézett-e ki, vagy azt már úgy bütykölted rá.
(#) Robi85 válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Nem bütyköltem rajta semmit. Igy kaptam. Annyit csináltam csak hogy letekertem a szigetelést róla, mert benn voltak a szálak alatta. A túl oldali vezetékek a szekunder kivezetések.
Tehát akkor a feketéhez képest elkezdem mérni az ellenállását.
Fekete-kék 0.7 Ohm
Fekete-barna 1.5 Ohm
Fekete-Fehér 2.7 Ohm
Fekete-piros 3 Ohm
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2017
(#) Robi85 válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 8, 2017 /
 
Szerintem a fekete-piros lesz a primer 230V. 12VAC-t kötöttem az egyik szekunderre és e között a két szál közt volt a legnagyobb a fesz. 83Voltot mértem.
(#) Ge Lee válasza Robi85 hozzászólására (») Okt 8, 2017 / 1
 
Nagy valószínűséggel igen. Mind az 5 szál primer, a többi megcsapolás, lehet rajta 110V, stb.
Következő: »»   82 / 82
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 17. Kedd
20:25:07
Jelenleg 466 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu