Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műgyanta
 
Témaindító: csaadaam, idő: Jan 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 27
(#) entity hozzászólása Dec 13, 2007 /
 
Helló Mindenkinek!

Olvasva a fórumot úgy gondolom a következő tippekkel talán tudnék még segíteni:

- a Korrax gyárt (v .gyártott) nagy tisztaságú epoxi öntőgyantát pld. nagyfesz trafókhoz
- szuper szilikon öntőmintát lehet a Szilorka H szilikon gumi öntőgyantából (+ K1 katalizátor) készíteni. Még a mester darabon maradt újlenyomat is átjön vele (anno 1986).
- buborékok: nem csak vacuum, ki is lehet rezegtettni (akár ultrahang is), de oda kell figyelni mert a magasabb freki befolyásolhatja a fazék időt.
- szénszálas tech: csiszolásnál vigyázni, elektromos gépben lerakódhat, áram ütést is okozhat!
- üreges testek: ps hab (hungarocel) jól kiolható aromás tartalmú oldószerrel a kész darabból.
- gyurma epoxy putty: hintőpor + epoxigyanta (meg egy kis bromfenolkék, hogy vakulj és hogy ronda kék kezed legyen ), pont úgy mint ahogy a nagyanyáink a tésztát gyurták, és gumi kesztyű sürűn hintőporozva (lisztezve ) és talán olcsóbb is
- epoxi szinezés: vasoxid porok (sárga, barna, fekete v. crom oxid (zöld) v. aktiv szén + talkum (hintőpor) + epoxi és sűrűre, mint a tojás sárgáját simára.
(#) belatichy hozzászólása Dec 14, 2007 /
 
Ez volt már itt?
Érdekes, hasznos!
(#) norbi. hozzászólása Dec 17, 2007 /
 
helló!
mennyire rugalamas az epoxi gyanta ha kiköt? jó lesz ez üvegszövettel mondjuk lökhárítóhoz?
(#) Brienter válasza norbi. hozzászólására (») Dec 17, 2007 /
 
Igencsak rudalmas de ez nagyrész a gyantától függ. Én modellezésben használok gyantát (Alvin-plast gyanta : L285). Szeintem tökéletes hozzá csak több réteg 3-4 kell.
A rugalmasságról egy képet mellékelek ez két réteg szövettel van kenve. Ez egy általam gyártott etetőhajó tetejéből lett kivágva.

P1080376.JPG
    
(#) hozzászólása Dec 17, 2007 /
 
Sziasztok, ha gondoljátok megosztok veletek 2 linket, ahol kérhettek segítséget szakemberektől ebben a műgyantás témában:

Link1
Link2

Leginkább egy Vegyész névre hallgató fickót keressetek, mind2 helyen ő a moderátor, és bizti tud nektek segíteni
(#) norbi. válasza Brienter hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Személyesen veszed vagy rendeled? mennyibe kerül? a képen tiszta műgyantát használtál vagy üvegszövettel?
(#) Brienter válasza norbi. hozzászólására (») Dec 18, 2007 /
 
Egy ismerősöm vette nekem ha jól emlékszem 5ezer kürölü van a kiló gyanta és még kell edzős az kicsit drágább de edzőből csak feleannyi kell a gyantához.A képen természetesen kettő vagy három réteg üvegszövettel van erősítve.
(#) robihal válasza csaadaam hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni abban,hogy Szeged környékén hol lehetne epoxy - műgyantát venni? És,hogy kb mennyibe kerül! A segítséget előre is megköszönöm!
Üdv.
Robi
(#) otto54 hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Sziasztok!
A NOVIA Kft által gyártott telítetlen poliészter gyantát (H577) kaptam egy ismerősömtől,hogy a számára készített elektronikát öntsem ki vele.
Kérdéseim: A telítetlen poliészter gyanta használható-e elektronika kiöntésére (230V-is tanyázik benne!)?
A "H577" jelölésű gyantával dolgozott-e már valaki és milyen tapasztalatokat szerzett vele kapcsolatban?
Tekintettel,hogy ma kellene a kiöntést elvégeznem,így a gyártótól (vasárnap) nem tudok tanácsot kérni.
Remélem tudtok segíteni!
(#) otto54 válasza otto54 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
A H577-es gyantával kapcsolatban azt az információt kaptam,hogy áramkör kiöntés céljára nem alkalmas,mert 5mm-nél nagyobb rétegvastagságban repedezik.
Közben próbálkoztam a SOMAX elektromos szigetelő- és védőlakkal.
Jelenleg úgy néz ki,hogy vastag rétegben ez sem jó,mert nem tud megszilárdulni(12 óra alatt biztosan nem).
Ötletek?Vélemények?
(#) entity válasza otto54 hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Úgy tudom a Korax Kft gyárt kimondottan trafók kiöntéséhez epoxigyantát. Bővebben: Link

A poliészterek jelentősen zsugorodnak ezért is repedékenyebbek. Én biztosan nem akarnám gyorsan kötő ( pár órás) gyantával kiőnteni - bár a geometriáját és méretét nem ismerem csak sejtéseim vannak rólla.

by entity
(#) otto54 válasza entity hozzászólására (») Feb 15, 2008 /
 
Valóban úgy látszik,hogy el kell felejteni erre a célra a korábban jelzett típusú (H577)gyantát. Közben szereztem róla műszaki adatlapot (AROPOL M105 TA a másik neve).
Adatlapból egyértelműen kiderül,hogy 1-5mm vastag laminát gyártásához javasolják. Továbbá a térhálósodáskor 140-160°C-ra melegszik fel.
Ez bizony a panelen lévő kondenzátoroknak (elkók) nem igen kedvez!
Most már az epoxik között keresgélek.
Reméltem,hogy a fórumból valakit találok aki valamelyik típust már régóta használja és kedvező tapasztalatai vannak annak használatáról. Vagy nem egy általános dolog az áramkörök gyantával történő kiöntése,vagy aki megszenvedett már vele az gondosan őrzi az elért eredményét (!?)
(#) mex válasza otto54 hozzászólására (») Feb 15, 2008 /
 
Mindenképpen nagyszilárdságú kiöntés a kivánatos,vagy szilikonkaucsuk is megfelel? Ez esetben tudom ajánlani a SZILOR termékeket. Én szilorka SG-t használtam,ez kifejezetten elektronikus áramkörök kiöntésére ajánlják. Rugalmas,jó vizzáró,és a kiöntött áramkör utólag javitható mert az anyag eltávolitható. Ha a cél az áramkör reprodukálásának megnehezitése akkor a CIBA-GEIGY- ARALDIT márkanevű termékeire keress rá. Kétkomponensű fehér A komponens és mézszinű B komponensből áll. Ez a gyanta nagy rétegvastagságban sem repedékeny.
(#) otto54 válasza mex hozzászólására (») Feb 15, 2008 /
 
Köszi a segítséget!
Most a nem bontható,nem javítható változat az aktuális.
De a "szilorkát" minden képpen ki fogom próbálni,mert néha előfordul hogy olyan készüléket kell építenem, amely
nedves környezetben kell hogy működjön. Hiába kerül a készülék megfelelő védettségű (IP65)erősáramú dobozba,vagy szekrény be,azt előbb utóbb kinyitja valaki és a visszazárás már nem minden esetben tökéletes.
(#) markfridvalszki hozzászólása Feb 25, 2008 /
 
hello, ezt a levelet azt alvin plastra is felttem Vegyesz urnak, de lehet itt is talalok valaszt...

nekem par kerdesem lenne a gyantakkal kapcsolatban.
képgrafikat tanulok, igy foleg papirra dolgozom.
a kerdesem az lenne hogy milyen gyantat lehetne hasznalni ahhoz, hogy en a rajzaimat kiontsem (egy gátba, egy reteg gyanta, ra a kep es ra meg1 reteg gyanta,... en igy kepzeltem el
lattam mar ehhez hasonlot, ahol kulonbozo papirok, rajzok, kollazsok gyanataba voltak ontve. mivel egy masik hasonlo forumon olvastam ,a gyanta ,mikor kot felmelegszik, ezert kivancsi lennek, hogy ez nem roncsolja-e a papirt.
ill azt is olvastam hogy a gyanta normal esetben teljesen atlatszo , mint a plexi es minel tobb az adalek anyag benne anal sargasabb.
ill. egy kb 1m X 1m-es, kb 5-10 mm-es felulet szinten eleg "stabil" ahhoz, hogy ne torjon azonnal ripityara, ugye?
ezek lennenek a kerdeseim.

a valaszokat elore is kosztonom, udv, mark
(#) hg5cfj válasza dr_uhu hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Szia dr Uhu
Láttam elég régi a kérdésed, lehet, hogy már válaszolt valaki. Nem igen írtad le milyen forgó alkatrészt akarsz csinálni, én a gyanta helyett javaslom a metamidot ebből készülnek a szalagos magnók (video audio stb) mechanikái. nagyszilárdságú fehérszínű általában. Jól esztergálható.
Üdv Samu
(#) whalaky válasza markfridvalszki hozzászólására (») Márc 20, 2008 /
 
Lehet kapni kilós kiszerelésben polisztirol gyantát (kb 1 liter), az kicsit sárgás. Teljesen átlátszót még nem láttam, mert kobalttal keményítik.
Az 1m*1m -es az törni fog. Ha kevesebb térhálósítót teszel bele (perox) lassabban köt, kevésbé melegszik és valamivel rugalmasabb marad, de egy ekkora darab az törik. Annyit tudsz vele csinálni hogy a hátuljára teszel üvegszál erősítést - szintém lehet kapni többféle kivitelben is - az ad neki egy kis rugalmasságot és nem törik azonnal. Olyas valami lesz nimt a müanyag csónaktestek.
(#) kolicsab válasza csaadaam hozzászólására (») Márc 25, 2008 /
 
Hali!
Én műgyantázással foglalkozom autó-hifik meg ilyesmik készítése!Kezdem kitapasztalni a műgyantát!
Mit éertesz az alatt hogy hogyan kell használni?Mire vagy kiváncsi?
(#) Trash hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Hali!
Lehet hogy már volt, de lusta vok átolvasni az egész topicot. Szal a kérdésem hogy mivel lehetne egy nyákot leönteni, mer motorra kéne gyújtásnak, és hogy a rezonancia miatt ne hulljon szét a forrasztás.Vmi olyasmi kéne amivel a trafókat szokták kiönteni.
Kösz előre is a választ.
(#) Fawad hozzászólása Ápr 17, 2008 /
 
Sziasztok Urak!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy raktárhelyiségemet szeretném műgyantűzni, mit javasoltok? Tanácsra lenne szükségem, hogy melyik fajta műgyanta a jó és nem útolsó sorban költséghatékony.
Válaszotokért előre i köszi
(#) entity válasza Trash hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Hali Trash!

A Korax Bp gyárt v. gyártott kimondottan trafók kiöntéséhez nagytisztaságú epoxi műgyantát . A www.mugyanta.lap.hu -n megtalálod a linkjüket.
Ezen a linken
(#) entity válasza Fawad hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /
 
Szia Fawad Úr!

Sok jobbnál jobb fajta műgyantát találsz a Trash úrnak megadott linken. Elsőre a Stopox BB-OS -t ( Dunaharasztiban van és epoxi) tudnám ajánlani minőség/ár miatt. Az Elastocoat C6610 (Solymár és PUR), Amerin vagy Reokkor gyanták is igen jók padlóhoz. A költség hatékonysághoz pedig többet kellene tudnom: Mekkora és hol van? Milyen kinézetűt szeretnél?( csúszás mentes/ sima/ chips szórt/ strukturált) Mit tárolsz(vegyszer állóság miatt) és mivel terheled (gyalog/ fújt kerék/ béka - a vastagság és anyag miatt ) ? Mi az aljzat anyaga? ....új v. szennyezett?... szín (RAL -ban)?....stb

by Entity úr
(#) Fawad válasza entity hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a válaszotokat, nagyon jól jött nekem. Ebben a raktárban szőnyegeket tárolók, kb1200nm-en, terhelhetőségileg meg targonca, béka, autó, tehát terhelhetőnek kell, hogy legyen. talaja 80%beton 20%cement nem új a padló, kicsit szennyezett is. szine nem számit, de csúszás mentesnek kéne lennie. Gongolom én mint nem szakember úgy sem tudnám megcsinálni ügye?kéne egy szakember
(#) tukko hozzászólása Máj 4, 2008 /
 
Lehet valahol az interneten rendelni poliésztergyantát és üvegszálszövetet vagy üvegszál paplant?
(#) kobold válasza tukko hozzászólására (») Máj 4, 2008 /
 
Nézd meg pl. ezt, lehet, hogy van a közeledben is. Mindenük van, az ár is szimpatikus, és nekem nagyon bejött.
(#) Exom hozzászólása Máj 18, 2008 /
 
Sziasztok.
Segitseget szeretnek kerni.
Itthonra szeretnék csinálni egy kisebb mászófalat, és fogásokat akarnék hozzá gyártani műgyantából csak igazából nem sokat tudok róla, hogy mifán terem.
Vmi olyasmi műgyanta kellene nekem ami jól bírja a terhelést, és a felülete nem túl érdes. Van vmi ötletetek, hogy mien gyantát keressek?
Előre is Köszi.
(#) Brienter válasza Exom hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Ehhez szerintem az epoxi túl drága lenne talán polisztirolgyantából de ilyen téren én se tudok sokat mondani mert csak modellezéshez használok gyantót de ott epoxit. Ha még lenne kérdésed amire tudok válaszolok.
(#) edvárd hozzászólása Máj 18, 2008 /
 
Sziasztok .
Tudja e valaki hogy a műgyanta és a carbon szövet eggyüttes használata miként történik? Mi a megfelelő műgyanta ? Egyébként repülö model törzs készítésére használnám.
(#) Brienter válasza edvárd hozzászólására (») Máj 18, 2008 /
 
Én még nem csináltam carbonból repülőtestet és sem nagyobb felületen nem használtam csak üvegszövetet és Epoxit én azt mondom ha már a jó drága carbont használod akkor már ne rossz minőségű gyantát használj hozzá hanem epoxit és abból is a jófajtát. Ha műrepülő lesz sztem oda elég a sima übegszövet is vitorlázóhoz esetleg megértem a carbont. Mind két anyagnál van megállapított gyanta/szövet arány de ezeket nem tudom meg házi körülmények között nem is nagyon mérhető meg ezt vákuumos technológiáknál fontos. Én egy mezei ecsettel kenem bele a gyantát a szövetbe.
(#) Exom válasza Brienter hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Értem. Egyik fórumon anyit találtam, hogy 40% gyanta és 60% kvarchomok. Ha ezzel az aránnyal polisztirol gyantából kiöntök egy tenyernyi formát(nem feltetlen egybefuggo) és egy csavaral rögzítem akkor elfog bírni olyan 70-80 kilot?
Következő: »»   5 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem