Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DSC riasztó
 
Témaindító: pittyu, idő: Márc 2, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   250 / 250
(#) aroxol válasza djsms hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Szia!
Tudok adni csak panelt.
(#) nagyfesz153 hozzászólása Jún 7, 2017 /
 
Sziasztok!
Régebb óta látogatója vagyok a fórumnak, azonban csak most regisztráltam. Minden tiszteletem a fórumon tudásukat, szakértelmüket megosztóknak. Jómagam is szakmai segítségre szorulok.
Nemrég vásároltam a dsc1832-es központhoz egy Securecom SC-GSM modult, amely képes arra, hogy kezelje a riasztó Contact ID kommunikációját és a beállított eseménykódoknak megfelelően hanghívást generáljon illetve a riasztott zónáról informáljon és a hozzá rendelt szöveget sms-ben elküldje. Az eseménykódokat, a felhívandó telefonszámot, sms üzeneteket már beállítottam a gsm modul szoftverében. A modul a kettő kontaktusra működik.

Problémám a központ kommunikátor programozásával van. Sajnos, itt elakadtam, kérem akinek már van tapasztalata kifejezetten ezzel a kommunikátorral és megosztaná, az írjon. (Melyik szekciókat és hogyan szükséges programozni, egyáltalán lehet-e összehozni a kapcsolatot). Minden adat, információ számomra segítség.
Válaszokat előre köszönöm.
(#) Johnycorp válasza nagyfesz153 hozzászólására (») Jún 7, 2017 / 1
 
Szia!

Kis ellentmondást érzek: Ha GSM hívót a kettő kontaktus bemenetre (Z1 és Z2) akarod vezérelni, akkor csak ott kell beállítani azt, amit már le is írtál. Ekkor a riasztóközpont által csak a két bemenet vezérlése szükséges a PGM segítségével például.

Amennyiben a GSM szimulált telefonvonalát használnád (TIP és RING), akkor a riasztóközpontban be kell állítani a CONTACT-ID kommunikációt 8autómatikusan kitölti a küldendő eseményeket, ha jól adod meg a küldési formátumot), azonosítót és hívandó telefonszámot.
A GSM Standalone-módban legyen, ha a Contact-ID események alapján téged hívjon. Transparent módban ugyanis vonalpótló csak és a riasztó felől kapott Contact-ID kódokat továbbküldi a távfelügyelet felé. Természetesen a GSM "Alarm Event Handling" táblázatát megfelelően ki kell tölteni. A Contact-ID táblázat közös formátum, annak eseményeihez kell igazodni. A riasztó programozási füzetében szokott lenni egy összefoglaló, hogy mikor mit fog küldeni. Neked ott nem kell már beírni, csak a GSM-ben kell ezeket a telefonhívásokhoz rendelni.
(#) nagyfesz153 válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Szia!
Köszönöm a gyors választ. Elnézést, hogy félreérthetően fogalmaztam. Megpróbálom összefoglalni hogy ezidáig mire jutottam.
GSM: Standalone mód, "Alarm Event Handling" táblázat kitöltve (pl. "E"-"001"zóna-"130"CID-sms: nappali riasztás, hivandó telefonszámok beállítva, térerő megfelelő)
GSM Tip-Ring összekötve a központ Tip-Ring pontjaival.
Szekció (350) 03,03 (DTMF CONTACT ID)
Szekció (380) 1-es bekapcsolva (kommunikáció engedélyezve)
Szekció (381) 7-es kikapcsolva (CID automatikus üzenetkódok)
Szekció 301-303 itt vagyok gondban, mit és hova (próbálkoztam a sim kártyán levő szám beütésével mind a három helyre)
Probléma még a 310-es szekció (rendszer azonosító kód, jelenleg 008700 van beírva, próbálkoztam az utolsó két szám FF-re átírásával is))
Szekció (311,312) (0087 van beütve)
Nem tudom az üzenetkódokkal kell-e foglalkozni, továbbá a kommunikátor opcióknál (szekció 380,381 milyen további beállítások szükségesek)
A riasztó korábban távfelügyeletre volt kötve (gprs modul volt rákötve)

A központ alap működését átlátom, azonban a riasztó kommunikátor programozása és minden hozzá kapcsolódó művelet zavaros.
A GSM kommunikátor szoftvere nem tűnik komplikáltnak, az események döntő többségéhez a 130-as CID kódot rendeltem.
(#) Johnycorp válasza nagyfesz153 hozzászólására (») Jún 7, 2017 /
 
Szia.

Semmi gond, azért kérdeztem rá, hogy tisztán lássak.

Tehát a GSM hívó látszólag rendben van, a 130CID is megfelelő.
A Part és a Zone/User mezők kitöltése nem kötelező, így biztosabban fogja az adatokat, mert ezekre a mezőkre nem szűr a GSM!
Az Incomming SMS Notice résznél legyen megadva egy szám, ahova a bejövő SMS-ek továbbítódnak (például feltöltős esetén a lefogyott összegről). 160 karakternél hosszabb üzeneteket jó eséllyel darabolva küldi, ezért ezek értelmetlen karaktereknek fognak látszódni 8pl. MMS esetében), de ez igen ritka alapesetben.

Riasztóközpont:
301: elég ez, nem kell a 303. A GSM leírása nem írja, elvileg bármilyen szám jó. Némely hasonló GSM hívó esetében az 123456789 vagy hasonló kellett. Elvileg a GSM elfogja az adást és nyugtázó jelet ad a központnak.
310: 4 jegyű legyen, (pl:1111, a 0 szám nem jó, helyette csak A-t lehetne írni!), az utolsó két számjegy pedig FF. (ugyanez legyen a 311-318-on is!)
350: 03,03 az jó
380: 1 BE, 3 KI, 5 KI,
381. 7 KI

A nem működést az alábbiak okozhatják:
- 310. címen a 0-át is tartalmazó azonosító CID-hez
- 301: nem megfelelő telefonszám
-350: a kérés ellenére mégsem tölti ki a riasztóközpont automatikusan a CID táblát. Próbálj meg egy-két eseményt kézzel beírni vagy egyszerűen resetelni a központot (ez lehet hogy gyorsabb)

- Valami nincs beállítva a GSM hívóban. Próbáld meg valamely bemenethez egy esemény hozzárendelést.
Ha azt a bemenetet COM-ra kötöd, akkor jelzést kell, hogy küldjön.

Tesztelés során nézd meg, hogy a DSC központ akar-e egyáltalán kommunikálni. Alaphelyzetben (mikor nincs tárcsázás), a TIP és RING pontokra (GSM felől jövő) érkező kb 48V feszültség megjelenik a T1 és R1 pontokon is. Tárcsázáskor kattan a relé és ezekről leveszi a feszültséget, a TIP és RING pontokon pedig kisebb feszültség lesz. Vagy esetleg LED is jelzi a tárcsázást a panelen.

Ui: Nem ismerem teljesen ezt a panelt, főleg Paradox központot szereltem mostanában többet.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2017
(#) nagyfesz153 válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Szia!

Köszönöm a tippeket.
Több mindent kipróbáltam, sajnos eredménnyel nem jártam. Lehet hogy a programozásban (központ) hiányzik valami apró momentum, vagy a gsm modullal van valami gond.
Riasztáskor a központ relé mehúz a gsm ledek egy pillanatra (mind a három zöld led, gsm stat, ms comm és az as comm) felvillannak, aztán semmi sem történik, majd időnként a gsm stat villog. A villogás alatt a kapcsolat a monitorozást végző notebook és kommunikátor között megszakad (a pc-n figyelt program szétkapcsolódik, mint amikor az usb-t kihúzom a pc-ből).
Az esemény listában semmi sem történik, nem regisztrál semmilyen eseményt.
301 szekcióba 123456789 beírva tel. számnak.
310 szekció 1111
311-318 szekció 1111

A másik eseteben amikor Z1,Z2 működtetem, a modul a beállításoknak megfelelően működik, minden esemény az esemény listában jól követhető.
Valószínű szakembert keresek a probléma megoldására, bár az sem lesz egyszerű. Egyes szakemberek szerint ezeket az elvárásokat a dsc központ nem fogja tudni teljesíteni, amit én nehezen tudok elfogadni.

Ui. kérdésem: programozott riasztási üzenetkódok esetén (számomra nem teljesen világos), pl. a 320-as szekcióban beütöm a 3A kódot (minden kétszámjegyű helyre), ahhoz hogy az adott zóna riasztása esetén a központ a 130-as kódot küldje el vagy rosszul értelmezem, esetleg mindegy milyen két számjegyet állítok be.
(#) ibigi hozzászólása Jún 11, 2017 /
 
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem. Van egy DSC PC1565H-2P típusú riasztóm, hozzá 2 db DSC PC-1555RKZ LED-es kezelőm. Éjszakára is szoktuk élesíteni a rendszert, de ilyenkor nem minden zónára szólal meg a riasztó. Ehhez szeretnék még egy zónát hozzáadni. Már pár napja böngészem az Üzembe helyezői kézikönyvet, de úgy tűnik nem fogom tudni megoldani a problémát.
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna nekem ebben segíteni.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Johnycorp válasza nagyfesz153 hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Szia!

Amennyiben a központon lévő relé meghúz tárcsázáskor, az azt jelenti, hogy megpróbál küldeni valamit. Ettől függetlenül persze lehet a küldött adat helytelen.

Az viszont fura, hogy a kommunikátor LED-ek nem mutatnak semmit szinte. A monitorozásnak nem szabadna megszakadnia, hiszen akkor nincs értelme az egésznek.
A kommunikátort honnan táplálod? Kap elegendő feszültséget és áramot?
Híváskor azért megnő az áramfelvétele a készenléthez képest!
Bár, ha a Z1 és Z2 pedig helyesen működteti, akkor rendben kellene lennie.
Ekkor mit mutatnak a LED-ek?

Általában nem szokott gond lenni ezzel a módszerrel. Én hibába inkább akkor futottam, mikor a GSM hálózaton át küldtem volna át CID üzenetet. Volt, hogy nem tudta a vevő értelmezni vagy a központ próbálkozott sokszor tárcsázni.

Ha CID üzenetet akarsz küldeni, akkor a kívánt helyre a központ telepítői leírása szerint a 130 eseményhez tartozó hexa adatot kell beírni. Az általad leírt cím és kód jó.

Központ reset volt már?

Gondolom nem Csongrád megyében laksz, akkor tudnék segíteni személyesen.
(#) Johnycorp válasza ibigi hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Szia.

Nem tudom, hogy programoztál-e már ilyen központot, mert egyébként ismeretlen terület lesz.
Nem megoldhatatlan dolog, csak kicsit ki kell ismerni.

Éjszakára mi módon van bekapcsolva a riasztó?
STAY, ekkor a 05 vagy 06 zónatípust kell az adott zónához választani.
Viszont zóna programozáskor [001] cím, minden zóna típusát ismerni kell és folyamatosan, egymás után be kell ezeket írni erre a címre, mert csak így lesz jó.
(#) Syn7h37ic válasza nagyfesz153 hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
310 szekciót mindig ki kell tölteni mind a 6 digittel, tehát 1111FF Ahol a hexa F is kötelező. Ellenkező esetben nem fog kommunikálni. A kitöltés a következő: *8 5555 310 1111*66 #
A 311 szekció már négy jegyű, oda elég a 1111
312-318 csak akkor kell, ha több partíciós a rendszer.
Egy egyszerű teszt kommunikáció ellenőrzésre: Hosszan nyomod az orvos hívás gombot. Ha a kommunikáció befejeződött, akkor a kezelő is csipog ötször gyorsan. Ez kb max fél perc. Ha hosszabb, akkor nem vette a gsm a CID kódot. De egy másik mósdszer is jó. Kell egy vezetékes telefon, és azt rárakod párhuzamosan a ring-tip bemenetre a GSM-mel párhuzamosan. Vagy egy hangszóró, vele sorban egy 10 µF körüli kondi, és az egésszel párhuzamosan egy 2-3 k Ogm körüli ellenállás. (ugye ezen van a GSM vonali bemenete, és nem az R1-T1 kapcsokon?)
Még valami, nem ismerem ezt a GSM-et, de lehet, hogy nem ad tárcsahangot. ez esetben a 015 szekcióban ki kell kapcsolni a tárcsahang figyelést a riasztóban, mert ekkor nem figyeli, és azonnal kezdi a telefonálást. 015 szekció 7. kapcsoló opció.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2017
(#) ibigi válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Szia!

Köszi a gyors választ. Még soha, de azt hittem, viszonylag egyszerű dolog.
Éjszakára az 1-es gomb hosszan nyomásával riasztunk (nem tudom, ez mond-e neked valamit), és a * 1 paranccsal szoktuk azt a zónát kiiktatni még, amelyik nem kell, hogy aktív legyen.
Ha van olyan megoldás, amit szerinted én is meg tudok oldani, köszönettel veszem a segítséget, ha azt javaslod, hogy inkább ne nyúljak hozzá, azt is megfogadom, nem akarom működésképtelenné tenni a rendszert.
(#) kalman76 hozzászólása Jún 16, 2017 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, DSC pc 1832-re (v4.5) szeretnék távirányítós ki-be kapcsolást tenni.
Az egyik zónára betettem a vevő kimenetét, mintha érzékelő lenne, a zóna jellemzőknél (001) kiválasztottam az impulzusos kulcsos kapcsolót, de nem működik. Kell még valahol valamit beállítani?
Ha használom a távirányítót a kezelőn megjelenik a zóna sértés.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) bence88 válasza kalman76 hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Szia!
Használtál ellenállást a zónánál? Mert ha a zónák EOL-ra vagy DEOL-ra vannak konfigurálva, akkor a kulcsos kapcsolós zónánál is kell használni ellenállást.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2017
(#) nagyfesz153 válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 17, 2017 / 1
 
Sziasztok!

Megoldódott a központ-gsm adatkommunikáció (CID kódok átküldése) probléma. A siker nagymértékben köszönhető az építő jellegű ötleteidnek és tanácsaidnak. Valójában nem tudom hol volt a hiba, az általad javasolt reset, ha az elején azzal kezdtem volna (a végére szerettem volna hagyni mert ilyet még nem csináltam), valószínű megoldja a problémát. Azt elfelejtettem leírni, és lehet hogy közelebb jártunk volna a megoldáshoz, hogy a *2-ben "kommunikáció" hiba volt kijelezve. Viszont Syn7h27ic válasza is közelebb vitt a megoldáshoz mert vezetékes telefonnal valóban végig lehet hallgatni a kommunikációt, ami a relé meghúzása ellenére nem volt, majd a többszöri próbálkozás során, egyszer csak áttörés történt és hirtelen vagy 50 sms-t kaptam, innentől kezdve minden előírásszerűen ment tovább és a központba törlődött a "kommunikáció" hiba is. Jelenleg minden működik.

Ezúton köszönet a szerelésre vonatkozó felajánlásra is (Baranya megyei vagyok) és Syn7h37ic javaslatára is.
Tehát a dsc központot a Securecom gsm-el össze lehet hozni és sz működőképes, jelentések sms-ben küldésére (konvertálással) alkalmas.

Hasznos ez a fórum, sok segítőkész szakemberrel, továbbra is fogom kísérni, fentieket is többek között azért írom mert lehet hogy valakinek ez is hasznos lehet.
(#) samus hozzászólása Hé, 13:57 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem! Itt hever előttem az asztalon egy 585-ös központ, próbálom felprogramozni mielőtt öcsémnek felszerelem egy garázsba. Minden szép, minden jó, egy valami még sem stimmel..

[001] cím alatt, a 4-es zónát 23-as, azaz kulcsos kapcsolóra programoztam. Ebben az esetben ugye élesednie kellene a rendszernek mikor megszakítom a hurkot. Ő még sem csinál semmit.
(Erre a zónára szeretnék illeszteni egy távirányítós modult aminek a reléje nyitja illetve zárja a hurkot)
A billentyűzetet használva tökéletesen élesedik a rendszer, de nem ezzel szeretném használni.
Mi lehet a probléma?
Köszönöm.
(#) samus válasza samus hozzászólására (») Hé, 14:08 /
 
...Még annyival kiegészíteném, hogy mikor bontom a hurkot, akkor a "System" LED világít, plusz körülbelül 10 másodpercenként dupla csipogást produkál. Ahogy zárom a kontaktust, minden ismét tökéletes. Persze továbbra sem élesedik a rendszer..
(#) Kovabe válasza samus hozzászólására (») Hé, 16:04 /
 
Ellenálás van benne? Ha a system világít akkor szabotázst jelez.
(#) samus válasza Kovabe hozzászólására (») Hé, 16:16 /
 
Természetesen van ellenálás is iktatva a hurokban, de sajnos hiába. Lassan nyolc órája nem tudom megfejteni, hogy mi lehet a probléma. Pedig tuti csak valami apró lépés hiányzik..
(#) samus hozzászólása Hé, 16:56 /
 
Köszönöm, egy reset után tökéletes.
(#) samus hozzászólása Kedd, 12:24 /
 
Tisztelt riasztós szakik!

Körülbelül még két éve vásároltam az angliai e-bay-en 5db RK800Q0G300B iWISE mozgásérzékelőt.
A tegnapi napon elkezdtem felszerelni őket, de levert a víz, mert pont fordítottan működik, érzékeléskor zárja a hurkot.
Nyugtassatok meg kérlek, hogy ez az érzékelő, nyugalmi állapotban, nem csak N.C. azaz csak nyitott módot tud. Csak kell, hogy legyen valami állítási lehetőség rajta. Annyira kis profi cuccnak tűnik, ezerféle állítási lehetőséggel, nem lehet igaz, hogy nem tudom kompatibilissé tenni egy egyszerű DSC központtal.

Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:33
(#) Syn7h37ic válasza samus hozzászólására (») Kedd, 13:58 /
 
N.C.az normaly closed. Valamit elkötöttél. N.C. = alapban zárt. Vagy nincs nyugalomban, vagy 1 méternél közelebb van valami hozzá. Mivel AM, tehát antimaszkos az eszköz, ezeknél kell minimum egy méter tiszta távolság az érzékelő körül. Az AM vagy a zónát szakítja, vagy a fault kimenetet, jumpertől függően. Utálom ezt az infrát, sokszor szopatott már a hülye AM mód miatt, nagyon kényes még a pókra is. Abszolút tiszta környezetbe való csak. A sima AM nélküli változata fényévekkel jobb. infra doksi
Következő: »»   250 / 250
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Jún, 24. Szo
12:21:20
Jelenleg 265 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu