Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   208 / 208
(#) Chipmunk1960 válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 30, 2017 /
 
Jó nagy "szélvihart" kavartam. Normál targonca munka-akkumulátorokról van szó, 360Ah-tól felfelé. Egy kis 12V-os nak is a súlya kb duplája a normál autó indítónak, ezért gondolom az ólomlemez vastagság is annyi kb. Nem hiszem, hogy görbült, vagy sérült lenne, 130 üzemóra van a gépben. Csak éppen állt, lehet éveket. Az ólomoxid igen jó szigetelő, s csak pár mikron vastag.
(#) mr.Cara hozzászólása Feb 11, 2017 /
 
Üdv! Segítséget kérnék... Megépítettem egy aksitöltőt, Ha bekapcsolom (a töltőrészre egy 12/21W-os izzó+párhuzamos 10000µF/100V-os kondi) a piros LED virít, az izzó nem világít. Nyomógombbal indítom a töltést. A led villog, izzó villog , de nem tudja lezárni a 2N2222 a tirisztort (nyomógomb benyomásával az izzó teljes fénnyel világít). Terhelés csere. 4700uF+24V/5W izzó. A jelenség ugyan az.
Próbáltam a bázisköri lehúzóval párhuzamosan még egy 10k-sat, illetve a 820 ohmossal párhuzamban még egy 560 ohmosat a jelenség maradt. Lehet a LED-en nem tud annyi áram átfolyni, hogy nyissa a tranyót? Aksim nincs . Jó lesz ez így? Még annyi: ha menet közben a 10000uF+izzót rásütöm, a LED átvált hiba jelzésre, lekapcsolja a töltést. Ha így indítom újra, a jelenség visszatér.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
(#) erdgab válasza mr.Cara hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Helló!
Ezt így nem lehet elindítani.Az áramkörbe kellene egy akku aminek kapcsain legalább 9-10V van,de mivel ez nincs,más utat kell keresni.Válaszd le a tirisztorról az 560 ohm ellenállást,Az akku helyére tegyél egy izzót.Az 560 ohm ellenállásra kapcsolj egy külső,lehetőleg szabályozható feszültségű tápról + 10V DC feszültséget,nyomd meg a nyomógombot,az izzónak folyamatosan világítani kell.Ha eddig ok akkor növeld a külső táp feszültségét 14,4V-ig,állítsd be a P trimmerrel,hogy világítson a "feltöltve" led,az izzónak ki kell aludnia,illetve nagyon minimális mA. áram folyhat,ha van csepptöltés.Ha ezt így sikerült beállítani akkor kösd vissza az 560 ohm ellenállást a tirisztorra,elvileg a töltőnek most már működnie kell AKKUVAL!!Jelenséged oka:Akku nélkül az elektronika hibát észlel és nem indítható el a töltési folyamat,röviden ennyi.
(#) mr.Cara válasza erdgab hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Ciki ! De mint írtam _elindul_, csak a folyamat vége (akku feltöltve ) nem akar úgy szuperálni ahogy a nagykönyvben le vagyon fektetve! 14V-ra állítva led ugyan úgy vibrál, kikapcsolás helyett. Nincs szókom, de a 12V/21W-os izzó olyan 2/2...3/4 fénnyel világít kb. .
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Hello! Nem figyelsz..
A 21W-os izzó 1,75A-t fogyaszt. a 10000µF-on majd 2V lesz a hullámzás. Tehát mihelyt kikapcsol a tirisztor, összeesik a feszültség. Ez a kapcsolás pedig nem "kikapcsol", hanem tulajdonképpen "leszabályoz" azzal, hogy ki-be kapcsolgatja a tirisztort ha az aski elérte a töltési végfeszültségét.
(#) mr.Cara válasza proli007 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
Mértem is... Az osztóláncon a feszültségek a gnd felöl: a 3k3-ason 4,82V; a 680 ohmon 5,82V; a poti másik felén 7,2V; 7,95V a 78L08as kimenetén. Akkor a 21W-osat levegyem, és a 24V/5W-os maradjon, esetleg adjak neki még egy 10000µF-osat? Na majd holnap reggel...
Támadnak az unokák...
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Feb 11, 2017 /
 
- A méréseid (számításom alapján) jók. Mindössze az R9-at találom nagyobb ellenállásúnak, mint 470ohm.
- Általában az aksit úgy érdemes modellezni, hogy kondi-terhelés-tápegység párhuzamosan. De ez eszközigényesebb. Mert kondiból egy 10000µF már jó, terhelésből nagyobb mint amit a töltő tud (itt ezt nem igazán lehet/érdemes betartani mert nincs igazi áramkorlátozás) és tápból akkora áramú, ami nagyobb feszültséget képes leadni a terhelésre, mint a maximális töltőfeszültség.
Ekkor már a feszültséget tekergetve tesztelhető a töltő.
"Támadnak az unokák." Ez a legszebb dolog az egész öregségben..
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
(#) mr.Cara válasza proli007 hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Üdvözletem ! Átállítottam a töltőkört a 24V/5W-os izzó maradt és kapott még 2x10000µF-ot.
a vibrálás maradt, bár mint ha fényesebben világolna.... . Mértem a kondikon a feszt : 13,6V . följebb vittem 14,2V-ra . Ajánlod a 680 ohmosat 470 ohmosra cserélni ? Ha hétfőn veszek egy kis
zseléset (akut) azzal előrébb leszek? Valami ilyenre gondoltam:Bővebben:Akku1 Link, vagy Bővebben: Akku2Link. Addig nem akarom alakítgatni a panelt áramszabályzósra , amíg alapból nem megy normálisan.
Ilyenre :
A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2017
(#) proli007 válasza mr.Cara hozzászólására (») Feb 12, 2017 /
 
Hello! Mert ha méred a kondin a feszültséget, akkor a feszültségváltozások átlagértékét látod, nem azt a pontot ahol leszabályozna a töltés. Mert ha vibrál, akkor nyilván változik is. Jobb lesz az aksival mérni.
(#) game4812 hozzászólása Feb 20, 2017 /
 
Sziasztok! Egy olyan problémám lenne, hogy 2db 12V 12Ah-s SLA akkumulátort kellene töltenem, akár használat közben is, sorosan vannak kötve. egy hordozható hangdobozban lennének, tehát a tömeg az elsődleges szempont, én 2 kapcsolóüzemű 12V LED tápra gondoltam, 13,8V beállítható a potméterrel. Ha jól gondolom, ezek a tápok túlterhelés hatására leállnak, vagy elfüstölnek, tehát a kérdésem az lenne, hogy az áramkorlátot hogy tudom a legegyszerűbben létrehozni viszonylag kis melegedéssel? Jó lenne, ha könnyen állítható lenne, mert sima töltésnél 2-3A-t (Initial Current 3,6A) szeretnék, de használat közben mehetne rá 5A körül is. Létezik erre bevált kapcsolás? PWM kellene ide talán?
(#) fecameca válasza game4812 hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Valami ilyesmivel. : A rajz meg innen:kapcsolas.blogspot.hu származik. Az R2 ohm törvénye alapján számolandó, (0,1-1 ohm közötti érték) hogy zárlatkor legyen meg a T3 0,5 Volt körüli nyitófeszültsége. Az R2-vel párhuzamosan köthetsz egy potenciométert, és annak csúszkáját kötöd a T3 bázisra,akkor az áramkorlát finoman állítható. A potm. értéke nem kritikus. Ha esetleg germánium tranzisztort használsz, az jóval kisebb feszültségre reagál, kisebb lehet az R2 ellenállás, kevesebb a hőveszteség. Ha a kapcsolásból elhagyod a T1,T2-t, és T3 kollektora és a táp - negatív közé LED-et, esetleg vele sorba optocsatolót és ellenállást teszel, azon keresztül vezérelheted a kapcsoló üzemű tápjaid optocsatolóját is akár. Részletesebben nem magyarázom, mert ha ez alapján nem tudod magadnak megtervezni, nem fog menni akkor sem, ha én számolom ki helyetted.

15.jpg
    
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Utóirat: Azért nem ragoztam tovább, mert a lényeg, az áram figyelő ellenállás (A rajzon R2-ként jelölt). Profibb helyeken (Pl. labortápokban) az azon eső feszültséget műveleti erősítővel figyelik, mivel kivitelezése körülményesebb, és azok nem hevernek a fiókomban olyan számban, mint a tranzisztorok, inkább csak így tranzisztorral szoktam megvalósítani. Aztán, hogy a tranzisztorral mit vezérelsz, áteresztő tranzisztoros stabilizátort, optocsatolót, vagy 555 IC-kkel megvalósított PWM-et, az már a te dolgod.
(#) game4812 válasza fecameca hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Köszönöm, innen menni fog, az oldalt is elolvasom. Igazából az a baj, hogy a tranzisztorok elég alap dolgok, de kimaradtak az életemből eddig, ha bárhova oda voltak rajzolva, bekötöttem őket, de ennyi. Ezért az ilyen kapcsolások "nem jutnak eszembe". Viszont ott jártam, hogy vagy felteszem itt a kérdést, vagy egy Arduino Nano-t egy áramfigyelővel felprogramozok, mert az a része az elektronikának meg elég jól megy, de ezzel egyszerűbb lesz megoldani.
(#) Moderátor hozzászólása oregss49s hozzászólására (») Kedd, 6:45
 
Ennek az apróhirdetési rovatban van a helye!
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Kedd, 13:31 /
 
Kis helyesbítés: T3 kolektora és a - közé... Csak úgy helyes a tegnapi kijelentésem, ha a +ágba tett áramfigyelő ellenállás esetén PNP tranzisztort teszel, és az E-B lábakat is úgy kötöd be, hogy a bázis az ellenállás terhelés felőli végére kerüljön. Mellékelek egy kis rajzot is arról, hogy pl. én a tápegységemben így kiviteleztem. (Sajnos amióta linuxra váltottam a ms paintbrush nagyon hiányzik, a sok okos helyettesítő programot még tanulnom kell.) Tegnap lusta voltam rajzolni, és amit találtam, azon próbáltam elmagyarázni, amit nem egészen úgy csináltam. Persze ugyanezt meg lehet csinálni NPN tranzisztorral a negatív ágba. Az áram figyelő ellenállás néhány tized ohm, a ledekkel sorba 2,2 kiloohm körüli érték, természetesen az aktuális tápfesz, és áram értékéhez utána kell számolni (A közölt érték 12V és 2-3 Amper körüli értékekhez jó). Az opto azért jó, mert kész gyári tápegység szabályzójába is be lehet kötni a beavatkozást, függetlenül attól, hogy az érzékelőt melyik polaritású telepágba teszed.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 13:39
Következő: »»   208 / 208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Feb, 27. Hé
5:46:55
Jelenleg 94 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu