Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED meghajtás párhuzamosan?
 
Témaindító: Lozsa, idő: Szept 7, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 5
(#) mythbuster válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Kimértem a dióda-híd kimenetén 12,80V van, így a számolt ellenállás 12,80-6,40= 6,40V. 6,40V/0,02=320Ohm. Egy 470 ohmosat pakoltam rá és majdnem leégtek a ledek. Ekkor dobtam a matekot és a villamosságtant és kezdtem el kisérletezgetni és méregetni. Kezdésként 10K -ról indultam, és 7k1 volt az az ellenállás érték ahol a ledeken átfolyó áram 19.80mA volt.

OFF:
Ezért utáltam világ életemben a villamosságtant, mert a szép dolgokat teleszórják matematikával, és az egyenlettel kiszámolt érték sokszor közel nincs a valósághoz. A vizsgán is kötekedett velem a tnő, hogy "az ott jó de hogy jött ki", hát huroktörvény meg pár képlet amit két hét múlva kukázni fogok, mert garantálom hogy megépítem ezt az áramkört és a mért érték messze távol áll majd a számolt értéktől.

Ahogyan az sem igaz hogy az áram marha intelligens és lusta dög állat ami a legrövidebb úton távozik a földbe... Lehet majd beviszem neki a kis erősítőmet ahol a venti GNDje 1 centire van beforrasztva a tápszűrő elkók földjébe, viszont ahelyett hogy ott szépen kisülne még elmegy a 8 cm -re található IC -hez is, trollkodik pár kört, majd elszágult luxemburgba ahonnan másnap betépve a mexikói techilát forralja, ezt követően csernobylba megy utántöltésért ahol komoly dns mutációt szenved és megöl két szellemet. Szerintem az áramnak az ember az isten és a föld a pokol, és mivel full intelligens így amennyire lehet elkerüli a poklot és az ember közelébe marad. Ebből adódóan is sokszor szívok földelt és nemföldelt szerkezetekkel(most is először 6k4 bizonyult jónak), mert mérek egy értéket pont jó, összeforrasztom és jön a surprise hogy a mért értéknél hozzáért az újjam a mérendő felülethez, így az áram egy része a testemen távozott melynek következtében szedhetem szét az egészet, mert az áram folyton kóborol...
(#) Massawa válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Ellentétben veled, nekem az offja nagyon nem tetszik. Az OFF-nak nagyon hamis és ez itt egy nyilvános forum. Nem tudom, de nem emlékszem arra, hogy a HE célja a marhaságok terjesztése lenne.
(#) mythbuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Nem jelez merülési hibát, de valószínű igazad van így ma kicserélem és utánamérek.

@Massawa,
Csak a tapasztalatom osztottam meg kevésbé unalmas módon, de ha ezzel megsértettelek, elnzésedet kell kérjem.
(#) Massawa válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Engem nem olyan könnyü megsérteni (mint másokat, akik kimoderáltatták a még viccesebb megjegyzésemet.... ).

Amugy a kontextusban nekem inkább annak tünik, hogy magyarázod a bizonyitványodat, vagy uj Einstein veszett el benned...

(#) proli007 válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Hello! Ha ez így lenne, akkor még az egytranzisztoros erősítőn sem jutottunk volna túl.. Mert ha valamit, akkor az OHM törvényét elég nehéz megkerülni. Te valamit teljesen félremérsz.
Azt írtad, hogy 12V váltófeszültséged van. Az egyenirányítás után, - és ha van szűrés - nem lehet 12,8V feszültség, mert a váltófeszültség csúcsértéke gyök-kettőször több. (erre van kalibrálva a műszered) De ha nincs is benne kondi, akkor is jó lesz közelítéssel jó a számítás. De talán elsőként a multiméteredet kellene szemügyre venni, mikor mit mér. Vagy összevetni egy másikkal, vagy mondjuk legalább hozzávetőlegesen egy kocsi aksi feszültségét megmérni, majd ezzel egy ismert értékű (pld. 1kohm-os) ellenállással az azon folyó áramot. Ha az nem 12mA körüli értékre jön ki, akkor hibás a dolog.

De a túl határozott gyakorlat/elmélet véleményt, mindig a tudatlanság motiválja. Ezt tartsd szem előtt! Ha meg a fizika nem megbízható számodra, akkor foglalkozz asztrológiával. Ott lehet ideologizálni egy kavicsot is, Itt sajnos rossz hírem van, NEM LEHET! üdv!
(#) mythbuster válasza Massawa hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Régen nagy elektrós voltam, de az infó és a programozás más ágon vitt tovább, viszont igyekeztem fönntartani ezt a vonalat is, ahol folyton ellentmondásokba ütközöm. Ez így most lehet a multiméterem miatt van, de ha elemet cserélek benne és úgy is fölé mutat, akkor nyugiban berakhatom az 500Ohmos ellenállást?
(#) mythbuster válasza proli007 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szerintem rosz a műszerem, így az OFF #1 -s tévedésemet beismerem! Egyenfeszültséget viszont tutira jól mér még, a váltakozót már leszigeteltem zsugorcsővel, így csak az egyent tudom pontosra ami 12,8V. A műszerem 12,0V 1K -s ellenálláson kimutat a 20mA és a 200mA -s tartományból is. Tehát ezek szerint rosz. Így viszont jó pár rosz mérést kell majd koorigálnom, különböző műszaki cikkekben...

Régen elektrós voltam, csak az infó és prog elhúzott más irányba, így az elektromos tudásomat mindíg is inkább a mérésekre alapoztam. Persze sokszor matekoztam, de ha a műszer mást mutatott akkor az szerint mentem mindíg, és ez történt most is. Én ezt egy jó tanulságnak könyvelem el, hogy a műszer is elromolhat.

Ezúton is köszönöm a segítségeteket! Sokat lehet tanulni az ilyen és ehez hasonló problémákból.

Üdv!
(#) Massawa válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Tudod, ha kömüvesnek elromlik a szemmértéke, akkor összedöl a ház.
Ugyanez van az elektronkával is, ha te 7k1-n 19,7mA-t nyomsz át, akkor nagyon meg fog rugni a villany, és ehhez a jövöbelátáshoz nem kell még asztrologia sem.....
(#) otvenkilenc válasza mythbuster hozzászólására (») Aug 20, 2017 /
 
A LED adatlapját megnézted? A 7,1K és a 19mA -el a tápfeszültség közel 130V valamit nagyon elmértél.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2017
(#) nedudgi válasza otvenkilenc hozzászólására (») Aug 21, 2017 /
 
Ha meg is nézte, mára elfelejtette.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem