Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Zselés akkumulátor töltése
 
Témaindító: febuke, idő: Nov 4, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   35 / 35
(#) Edimax válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
Sajna 12v-os töltőm jelenleg nincs. Majd valamit összehozok.
Hogy tudnám lepróbálni hogy jó e.
Kössz.
(#) pucuka válasza Edimax hozzászólására (») Jún 15, 2016 /
 
24 V -ossal is lehetne tölteni, kissé necces, de ha odafigyelsz nem lehetetlen. 2 db 12 V / 20 W -os izzót sorbakötsz, és ezen keresztül töltöd, de a feszültséget folyamatosan figyelned kell. Ha a töltésről levéve a feszültség 14 V körüli, akkor jó. Így könnyű túltölteni, ezért a feszmérő mindíg legyen az akkun.
(#) usane válasza Edimax hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Vagy megpróbálhatod a nagyobb feszültségűt külön meríteni pl egy izzóval vagy motorral kb a másik szintjéig, és újra felrakod őket töltőre, hogy akkor mi történik.
(#) dinokal válasza Edimax hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Mindkét aksi jó. 13,6 + 14,9=28,5 /2=14,25V. Kicsit túltölt a gyári töltő, 14,1V lenne az ideális akkunként, de néhány típusnál ez a 14,25V még megengedhető.
Mivel nem lehet tökéletesen egyforma a belső ellenállásuk, ezért nem egyformán merülnek és töltődnek. A gyári töltő használatával ez a különbség tovább fog nőni. Sokkal hamarabb tönkre megy az az aksi, amit rendszeresen túltöltesz. Több megoldás létezik, vagy veszel egy 12V aksitöltőt vagy csinálsz egy LM317-el pár forintból egy töltőt hozzá és megküldöd vele a gyengébbiket. Mindkét megoldásnál az erősebb aksit le kell meríteni a gyengébb szintjére.
Harmadik megoldás a legegyszerűbb, az aksikról leveszed a gyári madzagokat, a két mínuszt összedrótozod, a két pluszt pedig összekötöd egy 5W-os izzón keresztül, aztán hagyod kiegyenlítődni őket. Ezután már megint töltheted a gyári töltővel, de sajna ezt időnként el kell játszani. Sokkal hosszabb életűek lesznek az aksik.
(#) Edimax válasza dinokal hozzászólására (») Jún 28, 2016 /
 
Köszönöm ez eddig i segitséget.
Kevés a időm, de muszaj lessz akkor,Össze dobok egy ilyen töltőt LM317.
Majd irok a fejleményről.
(#) dinokal válasza Edimax hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Ez a 317-es a 100 mA-rel gyenge lesz. Válaszd a nagyobb 1A-est, és ne feledkezz meg a hűtéséről sem.
Ha kevés az időd, leggyorsabb az 5W-os izzóval kiegyenlíteni az akkukat, utána töltheted a gyári töltővel. Mivel az egyik túl van töltve, ezt úgy sem kerülheted el.
(#) Edimax válasza dinokal hozzászólására (») Jún 30, 2016 /
 
Helo . AZ a LM317 1,5A tud. Ezt fogom megcsinálni. Bár nekem mindegyvolna,hogy melikkel csinálom meg. Alkatrészekkel nem gond. Csak a sok melo.
De valahogy bepréselem a meloba.
(#) etm hozzászólása Júl 20, 2016 /
 
Hello! Vettem ujj akksikat az elektromos kerékpáromba. Tesztelés céljából lemerítettem 11.2 Voltig. A terhelés 2.8 Amper volt. Jó a kapacitása. Nem gyenge az akksi. Azon lepődtem meg, hogy lemerítés után mikor feltöltöttem meleg volt az akksi elég szépen. Ez mitől van? előtte mikor feltöltöttem nem melegedett,csak a lemerítés utáni töltéskor. Nem szabadna 11.2 Voltig meríteni?Én ugy tudom hogy 10.5 Voltig is bírni kellene a merítést.Üdv!
(#) weend válasza etm hozzászólására (») Júl 20, 2016 /
 
Az akkuk nem 100%-os hatékonyságúak - az energia egy része elvész, mivel hő- és kémiai reakciók lépnek fel a töltés és a lemerülés során
(#) ptesza hozzászólása Aug 7, 2016 /
 
Hali.

Van egy GP1272 F2 akksim, szünetmentes tápegységbe való ,illetve oda akarom beépíteni.
Jelenleg 6.1 voltot mérek rajta.
Felejtős? Vagy megéri próbálkozni? Elméletileg még új ,csak keveset volt használva..
(#) elhungaro válasza ptesza hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Próbáld ki...
(#) zolika60 válasza ptesza hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Veszteni nincs mit. Próba, ahogy elhungaro barátunk is javasolta. Néha vannak csodák.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2016
(#) ptesza válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 7, 2016 /
 
Köszi. Csak arra voltam kíváncsi van-e esélye , értelme.
(#) Suncorgo hozzászólása Nov 7, 2016 /
 
Sziasztok!

Egy elektromos kapu vezérlő elektronikát építek, amely akkumulátorról üzemel. Egy áramgenerátoron töltöm felfelé szép lassan 13.5V-ig, amelyet egy mikrovezérlő ADCvel mérek és felügyelem a küszöb értékeket. A cél az hogy akkor is menjen az elektronika ha elmegy az áram véletlenül. Mivel a folyamatosan rajta lévő elektronika állandóan merít és ugye nyitják a kaput (20-25A áramfelvétele van a motornak), az akkumulátor egy használt 12V-os akksi, elektromos bicajból, ide még tökéletesen megfelel. Van egy pár dolog amely még nem tiszta nálam. Úgy tudom mivel ez ciklikus, zselés akkumulátor, mennyire szereti ha nem sűrűn merül le? Mivel folyamatosan a hálózatra lesz dugva egy 15V/1A adapterrel, közöttük pedig egy relé és egy áramgenerátor található. a relé kapcsolja ki/be a töltést. Az áramgenerátor mezei tranzisztoros, 300-400mA-el tölt és szép lassan fel is tölti. Hova állítsam a feszültség küszöb értékeket hogy minél tovább járjon be az akku? Mi a max feszültség és mennyire meríthetem le? Persze figyelembe kell venni azt is, hogy még a kaput nyissa ki mikor engedem lemerülni + a hálózati feszültség is elmegy. Vagy nem muszáj hagynom lemerülni? Lehet folyamatosan feltöltve? Mert akkor 12.5V-nál kapcsolom be a töltőt, 13,5V-nál meg ki. Mit gondolotok?
(#) NooooP válasza proli007 hozzászólására (») Jan 11, 2017 /
 
Üdv. Proli mester!
Elkészítettem ezt a töltőt, R4 1ohm lett, R9 és a mérő-kijelző elmaradt. Szépen be tudtam állítani akku nélkül, a végfeszt 14.4 V-ra, ill. a pufferfeszt 13,6 V-ra. Rátettem akksira, megindult a töltés ( zöld és piros led is világított), de 13,6 V-nál kialudt a piros led, (és tartotta is ezt a feszültséget), nem ment tovább a töltés a beállított végfeszültségig. Ha a nyomógombot benyomva tartom, akkor eléri a végfeszültséget, itt kialszik a piros led. Ha elengedem a gombot, szépen beáll a csepptöltési feszültség. Olyan, mintha Q3 nem nyitna (ezt már cseréltem is de nem oldódott meg a hiba). Mi lehet az oka?
Válaszodat előre is köszönöm! Üdv.!
(#) proli007 válasza NooooP hozzászólására (») Jan 11, 2017 / 1
 
Hello! A leírásodból számomra úgy tűnik, nincs gond. Hiszen minden funkcionál.
A töltést nem a feszültség váltja át, hanem a töltőáram csökkenése. Mert a TL431 csak korlátozza a feszültséget.
Mikor a töltés folyik, akkor az R4 söntellenálláson az LM317 1,25V-ot állít be. Ha 1ohm az R4, akkor ez 1,25V-ot és 1,25A töltőáramot jelent. Az 1,25V a Q2-őt nyitva tartja, így világít a piros Led, a Q3 kinyit és söntöli a P2 potit. Így a TL431 14,2V-nál korlátozza a feszültséget. Vagy is ha az aksi eléri ezt a feszültséget, az nem nő tovább és így a töltőáram csökkenni kezd.
Ha az R4-en a feszültségesés eléri a 600mV-ot, akkor Q2 lezár, piros elalszik, és a Q3 átváltja a TL431 korlátozását 13,6V-ra. A töltőáram ebben a pillanatban nullára esik le, majd az aksi feszültségének csökkenése után felveszi csepptöltés módot, vagy is amit az aski 13,6V-mellett önkisütési áramával felvesz.

Ha az aksi gyenge, akkor az 1,25A hatására ez a folyamat, elég gyorsan végbemehet és esetleg úgy tűnik, hogy fel sem emelkedett a feszültség a 14,2V-ra. Ekkor már csak a 13,6V lesz látható. Probléma lehet, ha nem megfelelő értékű a nyers tápfeszültség (esetleg a trafó), vagy nem elégséges a szűrés. Mert ha a feszültség ingadozik, vagy is a brumm feszültség miatt a kimeneti feszültség hullámzik, akkor a töltőáram is ezt teszi, és a Q2 ki-be kapcsolgatására, csepptöltésre válthat az áramkör..
Esetleg meg kell nézni, hogy amikor a piros Led ég, az R3 ellenálláson kialakul-e a kb. 650mV feszültség.
Talán ezeket kellene/lehetne ellenőrizni.
(#) furko válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Szia proli007!

Megépítettem a fentebb kitárgyalt töltőt, szépen teszi a dolgát, nagyon ötletes és jó kapcsolás.
Az volna a kérdésem hogy miként lehetne a töltőáramot 4-5 A-re felvinni?
Az LM 317 max 1,5A-t tud. Lehetne-e 3db-ot párhuzamosan kapcsolni, vagy 2db LM350-et, vagy esetleg megfejelni tranzisztorral? Van erre megoldás?
üdv.:furko
(#) NooooP válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Hello!
A trafó volt az... egy kiszuperált fólia hegesztőgépből importáltam, terhelés nélkül 19,77 V pufferelt egyenfeszültség volt rajta, terhelésre leesett. Megnöveltem a söntöt 2 ohmra, így már tökéletesen üzemel. Köszönöm a segítséget! Üdv!
(#) proli007 válasza furko hozzászólására (») Jan 12, 2017 /
 
Hello! Természetesen meg lehet növelni a stabi kimeneti áramát, de egyéb "következmények" is vannak. Én nem vagyok híve a teljesítmény növeléseknek, így partner sem ebben mindig. Persze Te tégy belátásod szerint.
Következő: »»   35 / 35
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Feb, 27. Hé
5:45:52
Jelenleg 94 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu