Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Stroboszkóp gyújtáshoz
 
Témaindító: szunyog2, idő: Márc 26, 2006
Lapozás: OK   17 / 17
(#) janikukac válasza VIM hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
De igen, csak nem én, hanem egy barátom kért belőle két példánnyal. Nekem fogalmam sincs, hogy mire való, annyi tudok, hogy villognia kellene. Semmi mód nincs rá akkor, hogy gyújtógyertya nélkül le tudjam tesztelni?
(#) dB_Thunder válasza janikukac hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Hát gyújtógyertya biztos nem kell hozzá!
Nem hiszem el hogy nincs s közelben egy benzines gép, akár fűnyíró...
(#) janikukac válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Sajnos eltaláltad.
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Hello! De van, a D2-őt rövidrezárod villanni fog. Ugyan is az U1a és U1b egy monostabil multit alkot, amit az 1-es láb lefutó éle indít.
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Rövidre zárva is annyit csinál csak, hogy amikor ráadom a delejt, egyszer felvillanak a ledek, meg amikor kikapcsolom a delejt, akkor is. A poti nem változtat a helyzeten.
(#) dB_Thunder válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Én nem akartam a szájába adni ennyire a tudást, hátha használni kezdi az eszét..
(#) proli007 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Nem rövidre zárod, hanem "rövidre zárogatod" akkor minden zárásra villanni fog. A poti pedig a villanás hosszát határozza meg, amit nem igazán veszel észre egy villanás esetén,. Ha kocsin lesz, akkor a fényerőt látod majd változni, meg a jel hosszát, ami elfut előtte.
De valóban ha, valamit készítesz, nem ártani érteni hogyan is működik. Mert akkor még kérdésed sem lett volna..
(#) janikukac válasza proli007 hozzászólására (») Jún 17, 2017 /
 
Köszi, akkor elméletileg működik. Villog. A potit csavargatva pedig a fényereje változik. Köszi.
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 6, 2017 /
 
Sziasztok!

A 4011-es IC-vel készült watt-féle kapcsolást, hogy kötitek a gyújtókábelre? Pár menetet tekerjek rá tekercs szerűen, úgy, hogy két vége legyen és egyik végét a testre, másikat a bementre?
Sajnos induktív csipeszem nincs, nem is tudom honnan lehetne szerezni.
Köszi szépen!
(#) dB_Thunder válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 6, 2017 / 1
 
Idézet:
„úgy, hogy két vége legyen és egyik végét a testre, másikat a bementre?”

NEM!
Nem kötöd testre az egyik végét! Az szabadon marad! Ez így kapacitív...
(#) bancsi15 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 6, 2017 /
 
Értem. Azért gondoltam így, mert ha jól tudom a gyári csipeszekben is tekercs van és a vasmagot nyitják.
Akkor csak annyi, hogy tekerek pár menet vezetéket (6-8 elrg lehet?) az 1. henger gyertyakábelére és a vezeték végét a bementre kötöm? A gyertyakábelre tekert részt le kell blankolni?
Köszi
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 12, 2017 /
 
Sziasztok!

Kipróbáltam a kapcsolást. Kb. 14 menetet tekertem vékony tömör rézvezetékből az 1. henger gyertyakábelére.
A kapcsolás mesésen működik, de akárhova állítom a potmétert még mindig mosott a jel a szíjtárcsán. A végállások felé szinte teljesen elmosódik, valahol a középállás környékén a legjobb, de még mindig mosott és mint, ha kissé ugrálna is a jel. Ez szerintem már lehet az egyenetlen alapjárattól is.
A kérdés, hogy a potméter értékén kellene változtatni, gondolom, de szeretném ha megerősítenétek ebben. Tippek, hogy kb. mekkora poti lehet a jó?
Köszi szépen
(#) proli007 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 12, 2017 /
 
Hello! "még mindig mosott a jel a szíjtárcsán." Kicsit utána kellene számolni/mérni.
- Mennyi ideig villan fel a Led.
- Alapjáraton mennyi idő alatt tesz meg egy fordulatot a tengely.
- Hány fok az elmozdulás, amíg a Led világít.
És akkor megkapod a választ a kérdésedre. Egyébként ez egy kapacitív csatolás, melynek tulajdonsága, hogy "bárhonnan" vehet impulzust a bemenet. Vagy is villogni lehet vele, de "villogni" aligha.
(#) bancsi15 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Hát, ha jól sejtem, akkor középállásban (22k) a jelenlegi kondival (15nF) 0,33 ms a felvillanás ideje. kb. 750 1/min az alapjárati fordulat, így ez, ha minden igaz 80 ms.
A felvillanás alatti szögelfordulás kb. 1,48 fok. Ezt kellene közel 0-ra kihozni a kondi és a potméter variálásával?

Igen, tudom, hogy a kapacitív bizonytalanabb, majd megpróbálom árnyékolt vezetékkel, úgy, hogy a testre kötöm az árnyékolást. Induktívba gondolkoztam, de itt kérdeztem nem sokkal korábban és ezt javasolták (és egyébként se tudtam szerezni ilyen induktív "csipeszt", az eredeti stroboszkópokon).
(#) proli007 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 13, 2017 /
 
Hogy lehetne a felvillanás idejét nullára kihozni? Úgy hogy a monostabil ideje nulla lenne, vagy is nem villanna a Led. Ráadásul a szem rövidebb felvillanást egyre kisebb fényerővel látja, mert "integrálja" a beeső fénymennyiséget. Tehát ezt megvalósítani ezt nem lehet. Vagy is ebben az 1..2 fok tartományban mindenképpen elmosódott lesz a jel.
Egy jól megtervezett induktív jeladó, kevesebb zavarjelet szed össze, de azt sem egyszerű építeni, mechanikusan sem, és mivel lényegesen kisebb jelet ad, alacsonyabb jelszintről kell erősíteni, amihez képest a gyújtás kV-os impulzusai "egyre nagyobb lesz". Különös gondot kel fordítani az árnyékolásra, vezetékek tertrekötésére.
De egy stroboszkópnál nem különösebben problémás, ha más időpontban is villan. Mert egy négyhengeres motornál kettő impulzus ugyan oda a helyre esik, kettő pedig 180 fokkal eltolva, amit lehet nem is látsz. Mivel a motor járása sem egyenletes, abból is adódik némi bizonytalanság. Akkor lenen gond, ha a gyújtásszöget, vagy a fordulatot mérni szeretnéd, mert akkor egy-egy helytelen impulzusnak hatás a katasztrofális lenne a mérésre. Tehát ilyen esetben valóban induktív jeladót szokás használni.
Tehát túlzott igényeket ezzel a módszerrel szemben nem lehet támasztani, de nem is szükséges. Egyébként érdekes, hogy a poti középállásában találod a legjobb helytett. Mert ha csökken a felvillanás (mononstabil) ideje, akkor határozottabb a jel kontúrja, de kisebb a látott fényerő. Ha növeled, nő a fényerő, de hosszabb villanás miatt elmosódott a látott jel. Akkor mire lehetne cserélni a potit? Az optimális működés beállítás a cél, az pedig teljesül, hiszen középen a legjobb..
(#) pauer98 hozzászólása Okt 10, 2017 /
 
Sziasztok! Megcsináltam a watt féle kapcsolást, de nagyon halovány este is. Az IC 7es és 14 es lába nincs a rajzon, azzal mit tegyek? Ezért nem megy?
Köszönöm!
(#) dB_Thunder válasza pauer98 hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Azért! Adatlap sok mindent elárul!
(#) pauer98 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 10, 2017 /
 
Az zavar, hogy akkor két helyre megy a 12V, nem értem miért nincs a rajzon
(#) pauer98 hozzászólása Okt 10, 2017 /
 
Bekötöttem a 7es lábat a földre, a 14-est pedig a tápra, de így folyamatosan világítanak a ledek, a poti még dob is rajta egyet ha olyan állásban van.
(#) pauer98 hozzászólása Okt 10, 2017 /
 
A 4es lábat elfelejtettem bekötni, de az IC nem kapott tápot, táp nélkül ugyan halványan, de működött. Táppal csak világított. Holnap veszek egy újat, mert sikerült lefüstölni
(#) pauer98 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Okt 11, 2017 /
 
Kicseréltem az IC-t sajnos ugyanúgy világítanak, ha tápot adok rá, ha forgatom a potit, van hogy halványabb.
A nyákon nem látok hibát, ha r4et kiveszem, nem égnek a ledek.
(#) proli007 válasza pauer98 hozzászólására (») Okt 23, 2017 /
 
Hello! Lehet már megoldódott a gond, de..
Ha forgatva a potit változik a Led-ek fényereje, akkor gyakorlatilag működik a kapcsolás. Tekintve hogy az áramkör egy monostabil multivibrátor, ahol a bementi jel indítja a villanást, és a potméter szabályozza a villanás idejének hosszát. Ha a villogás sűrűbb mint a szem tehetetlenségi ideje, akkor nem a villogás hosszát, hanem fényerő változást érzékelünk..
Tehát vagy a bemenet szed össze zavarjelet ami kiváltja a villogást, vagy a tápfeszültség nem eléggé szűrt. Ha hálózati tápról járatod a kapcsolást bármelyik előfordulhat. Akkumulátorról járatva és a bemenetét rövidre zárva nem villoghat a Led.
(#) tothi89 hozzászólása Jan 22, 2018 /
 
Sziasztok, szeretnék csinálni egy ledes stroboszkópot, mikrokontrollerel, mert szükséges lenne, hogy állítható legyen, tudtok segíteni benne? Arra gondoltam, hogy egy arduino mini lenne benne i2c oled kijelzővel, 1w power led 10 fokos optikával. A funkciók amire szükségem lenne az eltolható villanás, valamint a fordulatszám kijelzés.
Következő: »»   17 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu