Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró tekercselés
 
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 33
(#) sound.man válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
Ez engem is érdekel csak még nem csináltam csak egy 25cm-set. A kivezetőszál az mivel van a membránhoz fogatva?
(#) cimopata hozzászólása Júl 21, 2007 /
 
Sziasztok

Nekem is van 2 régi 20cm-es Tesla hangszóróm.
Mindösszesen annyi baja van hogy lejött a tekercs arról a papír hurkáról. Sjanos el is volt már deformálódva az a hurja ugyhogy levágtam a mambránnál tőben.

Az a kérdésem hogy lehet e ilyen csévét tekerni.
Mi kell hozzá?
A régi menetszám megvan, csak az eszközök nincsenek.
Valamit ha sikerül is megtekerni, rá lehet e fogatni a membránra?

A válaszokat kössz
(#) Lázár Péter válasza sound.man hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
Elméletilegy amit veszel membránt kéne benne lennie kis csőszegecsnek amibe bele kell forrasztani a vezetéket ha nincs akkor házilag kell kivitelezni. Először a membránt ragazd a lengőtekercshez utána a gumiszélt a membránhoz végül utóljára ragazd a gumiszélt a kávához de úgy hogy először csak egy két helyen és próbálj rá ha súrol akkor old fel a kis ragasztást(könnyebb mint az egészet) és addig próbáld még nem sikerült. Ha kész csak akkor ragazd körbe teljesen!
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
cimopata
20cm-s hanszórót elég nehéz megtekerni főleg a régebbieket mert még kisseb a csévetest... A csévetest mostanába vékony alulemez szokott lenni papírral bevonva. A régi hangszórókba csak papírt tettek. De legalább nem hazudtak a teljesítményével kapcsolatban A membránra valami pálmatext-el fogas az erősí ragasztó.

Lázár Péter
kössz
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
Oké köszz!

A cséve egyébként tényleg nem valami nagy 1 coll.
Vékony alucső meg nemhiszem hogy beleférne a mégnesek közé.
Hát akkor vagy a kuka vagy néznem kell valami vékony erős papírszerűséget.

Arra ig gondolam hogy fogok egy 2,5 sm es csövet rátékerek valamiféle jobb minősígű papírt több rétegen (nem TESCO gazdaságos) , majd egy vékony szikszalaggal teszek rá egy tzapaszt hogy szét ne nyíljon.
Utána meg feltekerem a 200 menetet és a végén hogy jól megkeményedjen befújom mondjuk lakkal. Attól szerintem jó kemény lesz a papír is, és összefogja a meneteket is.

Ti mitszóltok, jóötlet lenne?
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 21, 2007 /
 
Háááát nem tudom.... A szigszalag nem jó ötlet. Szerintem fog súrólni mert túl vastag lesz a papír meg a drót együtt. Valami vékony papír kellene amit befújsz lakkal úgy hogy egy kicsit felszívja de ne nagyon és ahogy megszárad már elég kemény lesz. Szerintem egy fénymásoló papír jó lenne ehhez. Vastagabb papír nem jó mert fog súrolni így is nehéz lesz belőni hogy ne súróljon. 200 menet szerintem nem fog rámenni. Úgy kell tekercselni hogy fentről kezded aztán letkered jó szorosan az aljáig aztán egy kis lakk utána pedig elkezded felfele tekerni arra amit már egyszer lefele tekerted Remélem érthető
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Igen értem amit írsz.

Énis hasonlóra gondoltam.
Fogok egy colos csövet rtekerek egy fénymásolópapírt , megraasztom egy darab papír ragasztóval (amivel az ajtókeretet védjül festéskor) lefújom lakkal enyhén.
Ha megszárad akkro meg rétegesen rátekerem a vezetéket. Ha jól emlékeszem gyárilag is 3 réteg volt.
Egy réteg tekercs utána lefújom megszárad és meget a tetejére a másik réteg.

A máges közt kb 2mm rés van a tekercsek úgyhogy akkor szorosrakel.
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Akko nem szabad vastagabb dróttal tekerni mert akko tuti fog súrólni. Három ráteg? Én még olyat nem láttam csak négy réteget meg kettőt. De akko valahol felfele elkell húzni keresztbe a drótot. Az jó ötlet viszont a ragasztó amivel az ajtót ragasztják amikor festik. Majd lehet kipróbálom Amúgy én építettem egy tekercselő gépet és működik Nem szép má kezdem szétbontani és újraépítem mert ez csak prototípus volt. De működik ezért érdemes vele foglalkozni. Valahova Gábor488 adott linket arra a videóra és onnan jött az ötlet.
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Üdv

Érdekene milyen tekercselőgépet építesz.
Esetleg a régiről egy képet vagy annak a videónak a linkjét, ha lennél szíves.

Köszi
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Na a video az a Discovery-n volt lehet hogy láttad is de itt van. Nem bonyolult a működési elve csak egy kicsit át kell gondolni. Amúgy má szétszedtem és építem újra majd ha kész akko teszek fel képet meg videót ha érdekel. Nem tudom mikor lesz kész. Csak a formákra arra viszont ötletem sincs. Te nem tudsz somogyi vagy mnc hangszórót kiütve? Olyan 30cm átmérőjűt? Mert lehet hogy érdekelne meg akko lenne legalább a formáról méretem meg akko kitudnám próbálni majd élesbe a gépemet
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Háát lehet majd tudok.

CSináltam egy 120 W os mélyládaesősítőt ami egy MNC 30 cm-es etlipse 1 et hajt. És nemigazán bírja ugyhogy ha így folytatják hamarosan elhalálozik. :yes:
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Igen láttam ezt a videót.

Teccik az egész felszerelés.
Nem jönne rosszul egy ilyen műhely otthonra sem.
Énis valami ilyesmi tekercselőgépre gondoltam+ hozátenni egy digitális fordulat számlálót ami számolná a tátekert meneteket.
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Azt a menetszámlálót hogy lehetne megoldani? De azt nem szabad elfelejteni hogy a csévetest átmérője más. Tehát valami olyan kellene ami a motorra megy rá és a motornak a fordulatát számolja. Ezt hogy lehetne megoldani? Régen volt a magnókba ilyen számláló a kazettának a fordulatát számolta azt nem lehetne bele építeni? Akko lehet hogy érdekel majd a hangszóró ha elhalálozik.
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
A menetszámolóra van egy ötletem:

Nemrég szérszedtem egy fénymásolót és abban volt egy
analóg számláló. Valamiféle kis relé engedte tekerni a fogaskereket. Az pl. úgy múködik hogy van 2 vezeték és ha adok ré mondjuk 10 V ot akkor a számolója ugrik eggyet. Belül ilyen kis tárcsék forognak körbe. Azthiszem 4 számjegyű ugyhogy max 9999 tud.

Szerintem az jó lenne rászerelni a csévére és amikor körbeér akkor összeér 2 érintkező egy pillanatra vagy esetlegeg egy optokapu és akkor számol eggyet.

CSak az a gond vele hogy nemlehet nullázni. Vagy még nem jöttem rá hogyan. Egyébként jókis kütyü.
Lehet felteszek róla egy képet.
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Az jó lenne kíváncsi vagyok rá Há nekem nem nagyon van fénymásolóm szétszedve Úgyhogy apa magnójából kiveszem azt a kazettás fordulat számlálót :yes: Szerintem olyat te is láttál már azon van egy gomb és avval lehet nullázni :yes: Az jó lesz csak a motor fog forogni rendesen és majd győzzem nézni Majd fogok agyba-főbe hangszórót tekercselni csak nem tom honnan szedjek kiütött hangszórókat de az szerintem elég gyakori tehát no problem A formákra is kellene valami ötlet mert azoknak nagyon pontosak kellenek lenni. Esztergával le lehetne gyártani csak nem ngaoyn van esztergám meg miből lehetne azt megcsinálni? Műanyagból vagy valami fémből lenne az igazi csak honann formáljam meg Ezen gonolkozok mostanába elég erősen
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Üdv!

Ittvan egy kép igaz eléggé gyenge minőség de a lényeg látszik. Jah meg elfelejtettem hogy nem is 4 hanem 6 számjegyű.

A kis dobozára meg az van írva hogy 10CPS valószínüleg 10 clock/sec max számlálás. Az azért elég jó lenne.
CSak lehessen nullázni
(#) cimopata hozzászólása Júl 23, 2007 /
 

Kép(5).jpg
    
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Ez jó Majd tekerhetsz vele sok menetet is Jó sokat Én most erősítőt javítok mert elhalt a mostani nagy hallkan ment aztán kigyulladt egy ellenállás aztán füst meg egy sáv is leégett. Ezek után kérdezem de miért? De az igaz hogy az az oldal sokkal jobban melegedett mint a másik de miért? Azt se tudom. Nem tudom mit kezdjek má vele mert a panelja már eléggé rossz állapotba van mindenütt toldás szerinted nekikezdjek? Mert menni biztos menne csak nem tudom miért de szerintem ugyan úgy járnák vele mint most melegedne jobban azt megint füst és elszáll. Elég jó erősítő de lehe át kellne építeni végfoknak más véggel a táp meg a kondik jók lennének. +- 56v-al meg valami 2x140w jön ki rajta. Szerinted még neki álljak?
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Attól fűgg hogy mivel vannak csinálva.

Ha nagyon gyér a panel érdemes ujból megcsinálni.

Jah és ha tarnyós akkor szerinem azért melegszoik jobben mint a másik mert a munkapuntjuk nem ugyanott van
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Na az lehet van rajta 2 trimmer is. A panel az nagyon bonyolult házilag szinte kivitelezhetetlen számomra. Meg nincs is meg a nyák rajza sem. Amúgy evvel kapcsolatban jobb lenne ha átjönnél az erősítő mindig és mindig topicba mert ott is írtam és részletesebben meg fenn van a kapcsolása is.
(#) sound.man hozzászólása Júl 27, 2007 /
 
Amúgy nem rég csináltam meg egy olyan 5-6cm kis hangszórót, gumis pereme volt egy havernak kellet le volt ugorva a tekercselés szétszedtem darabokra aztán láttam csak leugross viszaragasztottam szépen és má jó is volt Annyira jól sikerül hogy hozza hozzá a párját is hogy azt is csináljam meg :yes: De ezek nagyon picik kellene má egy nagy is amin télleg lehet tapastalatokat szerezni. Te már amúgy megtekerted a tesla hangszórókat?
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
ÁÁÁ

Kell valami masszív szerkezet ieiglenesen.
Drótom az van aszthiszem 0,5 ös vgy 0,3 as remélem jó lesz rá.
A hangszóróra az van írva hogy 15W ugyhogy nagy áramok nem szaladgálnak
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Amúgy mire kell az a masszív szerkezet? Amúgy azt szerintem kb-ra lehet azé látni milyen drót volt benne. Nekem volt egy olyan 30cm-s hangszóróm amire 12,5va volt írva
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 27, 2007 /
 
Eléggé vékony drót volt, képzelj el egy colos csévét 200 menet huzallal. És ez megy bele a 2mm résbe.
Azthiszem 2 v 3 rétegben volt a tekercselés.
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
A 2col az mennyi? Nem vagyok az ilyenekbe nagyon otthon az átváltogatásba főleg azokba amiknek nem is tudom a váltószámát Az te tekercselheted Amúgy ahogy belegondolsz elég vékony a drót tehát nagy az ellenállása és még több réteg is van.... Fura de szerintem úgy próbáld meg visszakövetkeztetni hogy milyen vastag drót volt hogy a fajlagos ellenállását kiszámolod. Először az kell megnézni hogy a csévetestre tekert drót egy menet milyen hosszú ezt ki is lehet számolni de le is lehet mérni Aztán már csak a réz fajlagos ellenállása kell na és oda a képletbe először 0,3 utána 0,5 vagy aminek legjobban kinéz a drót Aztán már csak be kell szorozni az egy tekerést a csévetesten 200-zal már mint itt arra gondolok hogy egy tekerés a csévetesten a hosszát és már csak be kell helyetesíteni a képletbe Remélem érthető volt :yes: Ha meg hülyeség akko meg bocs
(#) cimopata válasza sound.man hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
jaja érthető.
1coll=2,54cm
(#) sound.man válasza cimopata hozzászólására (») Júl 28, 2007 /
 
Kössz az infót
(#) sound.man hozzászólása Júl 29, 2007 /
 
Lenne egy kérdésem. Ha én a membránt és a szegély meg a porvédőt szeretném cserélni egy hangszórón akkor ha lehet akkor inkább haggyam fent a pillét és a lengőcsévét. Ugye? Vagy a pillét és a lengőcsévét is le kell szedni? Mert Ha jön a membrán elég nehéz azt megoldani hogy maradjon a pille...... Én ugy szeretném hogy maradjon de az nehéz lesz. Ha viszont sikerül akko a lengőcséve és a mágnes közé majd teszek valami papírt és úgy ragasztom össze mert ne hogy ledarálja majd a tekercset Na jó az elméletem?
(#) Parázs Gábor válasza sound.man hozzászólására (») Júl 30, 2007 /
 
Szia
Lényegtelen hogy fenthagyod e vagy leveszed a pillét az tuti hogy a ragasztását is felfogod oldani ha a membránt leveszed, mikor rakod össze akkor igazisd a helyére a pillét és a membránt, és ragaszd össze.
(#) Lázár Péter válasza sound.man hozzászólására (») Aug 2, 2007 /
 
Hali. Ha a membrán sértetlen addig ahol a tápdrót becsatlakozik akkor elég a felett szabályos körben kivágni és az új membránt ehez a csonkhoz átfedéssel ráragasztani a lényeg az, hogy a porvédő legyen akkora, hogy letakarja a ragasztást ne csúfolkodjon.
Következő: »»   2 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem