Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFID Miértek és hogyanok
 
Témaindító: adamhollos, idő: Jún 18, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 14
(#) adamhollos hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Sziasztok!

A családi házunkra szeretnék egy riasztó rendszert csinálni. Az egész agya egy PIC mikrovezérlő. Ami ki-be kapcsolja a szirénákat és a villogót. A nyílás zárókat reed relé segítségével figyeli, ha valamelyik ablakon állapot változás történik akkor az a mikrovezérlőben megszakítást, okoz minek hatására a sziréna aktívvá válik. Ez a a módszer lehetővé tenné, hogy az ablakokat távozáskor nyitva hagyhassam szellőztetés céljából (beriasztásnál azért jelezne, hogy nyitva maradt valami ). Az ajtókat viszont muszáj lenne bezárni, különben nem engedne beriasztani. Ezzel nincs is problémám.

Viszont a ki-be riasztást RFID segítségével szeretném megoldani. Az olvasó a bejárati ajtó mellett lenne elrejtve. Beriasztásnál 5 másodpercig kéne a tag-et az olvasó elé tartani ugyan úgy mint a kiriasztásnál. Azonban itt kezdődnek a problémáim.

1. Milyen olvasót vásároljak? Az olvasónak csak olvasnia kéne. Nem kéne sem pityegnie sem villognia. Még csak azt se kéne eldöntenie, hogy megfelelő-e a tag amit elé tartanak. A kiolvasott számot a PIC-nek továbbítaná. (a tag csak olvasható lenne). Illetve azt kéne tudni megmondani, hogy van-e előtte tag (az időzítés miatt.

2. Hogy tud kommunikálni a pic és az olvasó?

A segítségeket előre is köszönöm.
(#) sargarigo válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Csak RFID játszik? Szerintem egyszerűbb lenne dallas iButton-nal megoldani a dolgot. A kulcs egy sorozatszámot küld mint az RFID kártya, viszont kicsike, és nem kell a drága olvasót megvenni hozzá. Szerintem.
Ez itten szépen leírja a hogyant
(#) adamhollos válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Nem nem csak RFID játszi.

Ezt az érzékelőt el lehet rejteni egy fa lap+gipsz vakolat mögé (kb. 5+5 mm)?
(#) sargarigo válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Egyébként az RFID se vészes ahogy elnézem.
Például itt lehet venni, a proxi olvasó 6.600, hozzá a kártyák 500-ért.

Az iButton pedig 3.000 a foglalat és hozzá a csipek tartóval 1.600-ért.

Én is agyaltam egy időben saját rendszer kialakításán, de arra jutottam, hogy nem nagyon éri meg. Ma már elég olcsók ezek a rendszerek, és ha kiszámolod az üzembiztosságot (ott mered hagyni a lakásodat?), valamint a fejlesztésre szánt időt, már ki is futottál a gyári rendszer árából. Amire még garancia is van, és a biztosító is szépen néz rád.
Persze ha olyan extra funkciókat akarsz amit a gyáriak nem tudnak (például ezzel vezérled a kerti öntözőrendszert), akkor már okod lehet belevágni. Vicces példa volt tudom, de a röhej az, hogy _van_ olyan riasztó ami még ezt is tudja..
(#) sargarigo válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
A dallas féle megoldás vezetékes érintés alapú, tehát nem tudod fal mögé rejteni. Ha ez is igény, akkor tényleg jobb lehet a rádiós (egyébként ebből is van gomb kivitelű is, nem csak kártyás).
(#) sargarigo hozzászólása Jún 18, 2011 /
 
Az eredeti kérdésre visszatérve ezek ún. EM Marin protokollt használnak, ami soros port kezelést jelent számodra (vagy Weigand-ot egyes eszközöknél).
Nézd meg például ezt!
(#) adamhollos válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 18, 2011 / 1
 
A gyári riasztó rendszerek elég drágák, nekem azt mondták, hogy kb. 100-150 ezer forint egy egyszerű rendszer. A vele töltött idő pedig nekem tanulás és szórakozás. Jó előtanulmány a jövőbeni robotomhoz. Egyébként az üzembiztonsági problémát nem értem. Mire gondolsz pontosan? A házat egyébként eddig is ott hagyták a szüleim csak épp egyáltalán semmilyen riasztó nem volt beépítve (hétvégi házról van szó).
(#) aticska válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Szia!
Én is hasonlón töröm a fejem Én ezt vettem meg. Taget olcsón tudsz hozzá venni. Én kulcstartósat vettem. Egyenlőre még a fiókban pihen a cucc, de amint lesz rá időm nekifogok.
(#) adamhollos válasza aticska hozzászólására (») Jún 18, 2011 /
 
Ez tetszik elég kicsinek látszik. Ezzel, hogyan tud kommunikálni a PIC-em?
(#) puli122 hozzászólása Jún 19, 2011 / 4
 
RFID cuccal tele a HEStore is, így könnyen beszerezhető. Én csak egy valamit nem értek. Veszek olvasót, meg veszek hozzá tag-et. Azt nem kell egy "íróval" elöbb föl programoznom? Tartalmaz egy gyári egyedi kódot is, így elég az olvasó ?
(#) kadarist válasza puli122 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szia!
Igen, a transzponderben már benne van a kód.
(#) puli122 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Értem köszi. Ez eddig egyszerű, már csak az a kérdés, hogy mikrovezérlővel hogyan kommunikál. Az adatlap szerint van egy Ascii állású ttl lába. Akkor olvasás után elküldi a kódot Ascii formátumban amit simán Rx-re kötve beolvasok ?
(#) kadarist válasza puli122 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Igen, a legegyszerűbben végzi a kommunikációt.
(#) mesyboy válasza adamhollos hozzászólására (») Jún 19, 2011 /
 
Szia,
ha még olcsóbb megoldást szeretnél, választd az IC-t ami a legtöbb RFID olvasó modul lelke. Többek közt itt is megtudod vásárolni: EM4095
a gyártóoldalán meg találsz alkalmzási példát alkatrész jegyzékkel és PCB rajzal.
(#) csovaril hozzászólása Aug 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Itt van egy elég egyszerű RFID olvasó, működik is (bár kicsit mórickának tűnik).
Elkezdtem nézegetni a kapcsolási rajzot, és a detektálással kapcsolatban nem értem, hogy ha a mágneses mező leterhelődik, és így leesik a feszültség, hogy a francba esik le a detektált feszültség, mert az a 10Mohm-os ellenállás elég nagynak tűnik.

Köszi előre is!
(#) Mengyán hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
Sziasztok! Van 2 készülék, amit RFID azonosítás után lehet csak működtetni. A két készülék két teljesen eltérő gyártótól van, a kártyák/tag-ok mások. Az egyik kártyának 10 jegyű decimális, a másiknak 10 jegyű hexa azonosítója van. Mégis az egyik beolvassa a másik kártyáját, viszont teljesen más ID-n, mint amit a másik érzékel. Le szokták osztani az érzékelt ID-t egy állandóval? Vagy valami kódolást alkalmazhatnak? Gyanítom, amelyik nem olvassa be a másik kártyáját, az azért nem teszi, mert csak egy bizonyos tartományon belül fogad el ID-t.
(#) kissi válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Szia!
Idézet:
„Az egyik kártyának 10 jegyű decimális, a másiknak 10 jegyű hexa azonosítója van.”

A számítástechnikában és elektronikában nem használunk tízes számrendszert a megvalósítás nehézsége miatt, hanem csak a bináris számrendszert alkalmazzák! Amiről Te beszélsz, az a megjelenítés módja, hogy milyen számrendszerben írja ki vagy dolgozza fel a továbbiakban!
Ha egy korábban tízes számrendszerben vagy 16-os számrendszerben megjelenített azonosítót egy másik számrendszer szerint értelmezünk/jelenítünk meg, akkor persze, hogy nem egyeznek a számok!

Steve
(#) Mengyán hozzászólása Aug 14, 2012 /
 
Ezt én is tudom. Talán túl sok mindent írtam. Az igazi kérdésem arra irányult, hogy szoktak-e valami osztót használni, mert semmiféle kapcsolatot nem találtam ugyanannak a kártyának a két száma között. Próbáltam egyiket a másikba átszámolni, sőt, bináris formába is próbáltam átszámolni, összehasonlítani, de sikertelenül. Ha az egyiknél vagy mindkettőnél használnak valami osztót, akkor természetes, hogy nincs semmiféle kapcsolat a kettő között. Mivel nem értek különösebben az RFID-hez, fogalmam sincs, hogy szokták feldolgozni a beolvasott azonosítót. Azt sem tudom, hogy hány bites eredetileg az azonosító. Korábban 128-ról tudtam, de találkoztam már adatlapokon 64 és 96 bittel is.
(#) bundyland válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Amit eddig használtam kártyákat azoknak az első 2-3 kararaktere megegyezett , viszont több fajta szabvány van különböző kódhosszúsággal. Esetleg ebbe olvass bele:Bővebben: Link
(#) Mengyán válasza bundyland hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
A Multi-Alarm-os kártyákat ismered? Mert az egyik tőlük való. A másik valami ismeretlen forrásból van, én csak Olaszországig tudtam visszakövetni. Hány bitesek voltak a kártyák?
(#) bundyland válasza Mengyán hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Nem, én olvasóval együtt vettem a kártyákat:
3.2. EM H4109
Az EM microMarine alapú azonosítók sokkal egyszerűbb működésűek. Az azonosító TAG az olvasó terébe kerülve kisugározza az egyedi azonosító számát.
A CWL-1, sikeres vétel esetén a <55>M<[sorozatszám]><[CheckSum]>.
karakterláncot bocsátja ki. A sorozatszám az ellenző paritásbitek nélkül, a kártyára nyomtatott formátumhoz hasonlóan értelmezendő, hossza 5 byte.

Hasonló eset akkor fordult csak elő velem amikor rosszul állítottam be a soros port kommunikációját az olvasóhoz képest és akkor tényleg rossz és nem összefüggő kódot kaptam.
(#) Mengyán válasza bundyland hozzászólására (») Aug 14, 2012 /
 
Az 5 byte tulajdonképpen stimmel a hexa azonosítós esetében, hiszen 10 jegyű hexa kódja van.

Hasonló eset akkor fordult csak elő velem amikor rosszul állítottam be a soros port kommunikációját az olvasóhoz képest...
Itt szerintem nem erről van szó.
(#) Geri12345 hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni az alábbi termékhez: ID-20
Nem értem pontosan hogy milyen kártyákat olvas. Ami EM4001 felett van azokat, pl Link1vagy Link2 ?
Valamint az érdekelne még, hogy soros porton tudom valahogy olvasni közvetlenül az adatokat vagy mindenképp kell PIC a dologba? Az olvasással nem lenne gond, labview ban visa-n keresztül könnyen ki tudom olvasni az adatokat csak kérdés hogy megoldható e így?
(#) watt válasza Geri12345 hozzászólására (») Okt 23, 2012 / 1
 
Illeszteni kell elektromosan, de egyébként soros porton keresztül mindent meg lehet oldani, ha a labview-ben le lehet programozni a szügséges szekvenciákat.
Nem pontosan értem én sem, de ha jól sejtem akkor a 125KHz 64bites bélyegek kompatibilisek.
(#) Geri12345 hozzászólása Okt 23, 2012 /
 
Köszi!
Megpróbálok kicsit utána olvasni hátha találok valamit, ha esetleg valakinek van valami infója szívesen fogadom
(#) Szpidi hozzászólása Dec 29, 2012 /
 
Sziasztok! Kérdésem van:
Topi egy rfid olvasó rajzát rakta fel: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/rfid_azonositas_miniatur_mere...l?pg=4
Nem értem. Az eleje egy 125kHz-es oszcillátor, ok.
Azután az antenna ami után azt írja, hogy magas feszültség van. Honnan? Miért? Mekkora lehetséges?
Utána az ellenállásosztó feszültségét mennyire tolja el?


Más:
Ha az ott kapott jelsorozatot nem kódolom vissza, hanem megjegyeztetem a PIC-el, akkor csak azt a kártyát fogadja el?

A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
(#) pucuka válasza Szpidi hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Nagy teljesítmény=nagy feszültség (adott antenna impedancián) Ha egy induktivitásra (antenna tekercs) nagyon gyorsan kapcsoljuk rá, ill. le a meghajtó áramot, akkor azon nagy feszültség keletkezik.
Ha ezzel a tekercsel csatolásba hozzuk a transzponder (kártya) tekercsét, akkor az leterheli a kimeneti rezgőkört, ezáltal csökken a rajta levő feszültség, és ezt detektálja a dióda, és a tőle jobbra eső áramkör. Mivel a terhelést a transzponder a benne elhelyezett adatoknak megfelelően változtatja, a demodulátor kimenetén megkapod a transzponder adatait.
Hogy aztán ezekkel az adatokkal mit kezdesz, az a Te dolgod.
(#) Szpidi válasza pucuka hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Köszi a gyors választ!
Azt sejtettem, hogy a tekercs állítja elő, csak azt nem értettem hogyan... (értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja?)
Este mikor néztem, nekem úgy tűnt, hogy a tekercs 5V-os kimeneten van, most látom csak hogy az LC van az IC kimenetén, így a tekercsen bármennyi lehet.
(#) _vl_ válasza Szpidi hozzászólására (») Dec 30, 2012 /
 
Ha 5V-os kimeneten lenne közvetlenül, akkor is bármekkora feszültséget előállíthatna - igaz, az védelem nélkül tönkre is tenné az IC kimenetét...
(#) GPeti1977 hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Meg tudná valaki mondani hogy a kutyákba melyik rfid "csippet" ültetik be?
HCS410, MCRF200, EM H4109 tudnám olvasni, van cwl-1 olvasóm, vagy ez más fajta.
Következő: »»   1 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem