Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   74 / 1390
(#) Vatti válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Szia Tom025!

Szerintem az is fontos, hogy a lakkot hogyan és mennyi ideig száritod rá az "iszonyatosan" megtisztított zsírmentes felületű nyákra. Mert ha nem jól van rászárítva pontosan ez a jelenség leoldódik az előhívóban minden.
(#) Frankye válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Bocs, csak most tudok válaszolni.

Szóval a lámpába ne nézz bele, ez alapszabály, de úgy lehet megoldani ezt, hogy messzebbről pl. egy sima billenőkapcsolóval lekapcsolod a lámpát, mielőtt odébbhúznád a takarást.

A kiválasztás: Az a jó, amelyiknél levilágítás után a takart felület sárgás színt kap, és az előhívás során max. 2-3 perc alatt előhívódik a rajzolat. (A sárgás szín inkább csak árnyalat, leginkább ún. "súrolófényben" látszik. Nehéz ezt leírni, leginkább tapasztalati úton érzékelhető.)

És igen, a lemez előkészítése (tisztaság) ugyancsak nagyon fontos! (Erről elfelejtettem az előzőekben szólni, de hát ez nekem "természetes"...) Szóval addig kell a felületet "gyaszatolni", amíg a felületen a víz gyakorlatilag egybefüggő rétegként megmarad. A tsiztításra legjobb a sűrű tisztitó krémek és az ún. "acélgyapot" alkalmazása (tisztító krém pl. a CIF).

Remélem, sikerrel jársz! Kitartás!
(#) bancsi15 hozzászólása Júl 11, 2007 /

Sziasztok!

Olvastam , hogy Vas-Kloriddal kell maratni. Egy bajom van, hogy végigjártam a patikákat, de nem tudnak adni, mert nincs! Max.(, de ez sem biztos) folyékony állapotút tudnak egy helyen szerzni és az csak 50%-os lenne. Mit tegyek? Az jó, vagy válasszak másik maratási módszert pl.: sósav+hyperol de ezt nem tudom , hogy mennyi ideig kell maratni és milyen arányokban kell összekeverni és hogy hol lehet szerezni hyperolt ? Vagy esetleg tudtok más megoldást?
Másik kérdésem az lenne, hogy kaptam papírírószerből lakkfilcet( neve az hogy DecoColor). Ez jó Nyák rajzoláshoz( és maratáshoz)?

Köszi!! :eek2:
(#) Peti_85 válasza bancsi15 hozzászólására (») Júl 11, 2007 /

Hali!
Pedig pofon egyszerű!
Hiperolt a gyógyszertárban kapsz, kis tabletta, vízben lehet feloldani, de azzal ne foglalkozz, az nem ér semmit! Vegyél fodrászkellékesbe, vagy esetleg fodrásztól Hidrogén-Peroxidot, ez általában literes kiszerelésben, 30 %-os tömyénségben kapható, kb. 200 Ft. Sósavat szinte bárhol kapsz, az 20 %-os.
Az elején én sem tudtam az arányokat, de csak úgy fele-fele összelöttyintettem a kettőt és bele tettem a nyákot! Hát itt a maratás, a savak töménységétől függ! Sósavból több kell és jó ha fel is öntöd kicsi vízzel, mert marás közben fel is tud forrni a lötty. DE ez egyszerű és hamar ki lehet tapasztalni hogy mennyit kell önteni.
Én pl sosem nézem, csak úgy szemre öntöm a cuccot; ha lassan mar, akkor öntök még rá, ha gyorsan, akkor meg vizezem!
Ennyi!
Egyébként jó aránynál kb. 1 perc és kész!
JAaah és a Hidrogén-peroxidra vigyázz, mert fehér lesz tőle a kezed, de nem kell parázni semmitől, nem fog leesni a kezed!!! Persze azért SZEMBE SEMMI NE KERÜLJÖN!

Peti.
(#) Moderátor hozzászólása bancsi15 hozzászólására (») Júl 11, 2007

Idézet:
„sósav+hyperol de ezt nem tudom , hogy mennyi ideig kell maratni és milyen arányokban kell összekeverni és hogy hol lehet szerezni hyperolt ?”

Mindegyik kérdésedre választ kaphatsz a fórumon!!!

Csak szépen el kéne kezdeni visszaolvasgatni a topikot!!!

Vagy KERESNI A KERESŐVEL A MEGFELELŐ SZAVAKAT AZ ADOTT TOPIKBAN! Felül jobb oldalt bekeretezett K betű

Kérem, senki se válaszoljon a kérdésre, bancsi15 nem lehet ennyire lusta!!!

Ha minimum 10-szer nem volt erről az arányos dologról szó ebben a témában, akkor egyszer sem...
(#) Peti_85 válasza (») Júl 11, 2007 /

bocsesz... túl gyors voltam... :vigyor5:
(#) Tom025 hozzászólása Júl 12, 2007 /

Na idáig sajnos nem volt netem, most folytatom a kérdezősködést.
Előszöris: Ciffel jó alapostan megtisztítottam a nyákot, a víz megállt rajta. P20 felfújás után 70 fokon 20 percig a sütőben volt, száradásképp. Szerintem ezzel nem volt baj.
Messziről kapcsolom a lámpát, de a HgLI-t ugyebár nem lehet melegen újragyújtani. Kell várni pár percet, mire újból be lehet kapcsolni. És akkor megint ki kell várni a bemelegedési időt, aminek fogalmam sincs mennyi az UV tartalma. Egy biztos: lényegesen kevesebb, de nem elhanyagolható, így a tényleges (kapcsolgatás nélküli) levilágítási időt ismételten nem tudom meg.
Helyes idő kiválasztása: Úgy gondolom, a takart felület mindíg zöldes marad, mivel ott marad érintetlen a nyák. Takart felületnek mindíg azt kell tekinteni, amiről egyáltalán nem húztam el a takarást, ez érthető. Javítsatok ki, ha tévedek. Csak akkor mi lesz sárgás? A különbözőképpen megvilágított részek közül a kérdés, melyik a jó? Meg: Az előhívóban könnyű megállapítani, lejött-e már az összes fotólakk, vagy vagy nagyon kell figyelni?

Üdv!

Szerk: Frankye, felvettelek MSN-re, ott egy-két dolgot gyorsabban megtárgyalhatnánk erről, úgy érzem, te tudnál nekem sokat segíteni. De nem voltál fent azóta, él még az adatlapodon lévő @tar.hu-s cím, vagy csak nem szoktál bejelentkezni?
(#) szabi83 válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 12, 2007 /

Idézet:
„Frankye, felvettelek MSN-re”

Nagyon ritkán van msn-en.
(#) m.joco hozzászólása Júl 12, 2007 /

Vettem olyan nyáklapot, amelyik már előre gyárilag be van vonva fényérzékeny borítással, kék színű. Ezt is uv-c vel kell megvilágítani?
(#) fureszk válasza m.joco hozzászólására (») Júl 12, 2007 /

persze
(#) bodnar00 hozzászólása Júl 12, 2007 /

Szevasztok! (Most végülis nem tudom hova írjam) szóval seretnék csinálni 1 kivezérlés jelzőt , ez lesz az 1. nyákom! Meg úgy az egész egy ilyen 1. Próbálkozás lenne. Szeretném ha valaki segítene az elejétől a végéig (MSN-en) ha lehet , a folyamatos hülye kérdéseim miatt köszi ha valaki segít. Még nem tudom melyiket fogom csinálni majd a másik topicba megkérdezem melyik a jó , és egyszerű.
(#) idavid hozzászólása Júl 13, 2007 /

vasalásos módszernél is lehet használni a hidrogénperoxid-sósav-víz maratót? ha igen, akkor milyen arányban kell őket összekeverni, és mikre kell figyelni a maratás során?

(azért gondoltam erre a módszerre, mert vasklordiso marató legközelebb bent Budán van, it meg a városban -Budaörs- van egy nagy fodrászkellékes, ott vennék hidrogénperoxidot, sósav és víz meg van itthon)
(#) Moderátor hozzászólása idavid hozzászólására (») Júl 13, 2007

Használd a keresőt!

Meg is mondom neked, mit írj be, mert olyan marha rendes vagyok...meg ha még nem tudnád, hogy célszerű keresni...

Írd be így, ahogyan most itt látod, a keresőbe:

peroxid arány

Persze azt mellé még be kell állítanod, hogy ne! a Témacímek között keressen, illetve a keresőszavak közti kapcsolat ne! VAGY legyen, hanem ÉS!

...végül egy csöppnyi kutakodás, és rálelhetsz a válaszra!
(#) Frankye válasza Tom025 hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Idézet:
„Frankye, felvettelek MSN-re, ott egy-két dolgot gyorsabban megtárgyalhatnánk erről, úgy érzem, te tudnál nekem sokat segíteni. De nem voltál fent azóta, él még az adatlapodon lévő @tar.hu-s cím, vagy csak nem szoktál bejelentkezni?”

Jelentem, elég ritkán van időm felmenni messre, de ha szól valaki előre, hogy ott szeretne velem megbeszélni valamit, akkor semmi akadálya. Egybként - természetesen - él még a ta.hu-s címem, csak ritkán van időm látogatni.
Ha szeretnéd, hogy megbeszéljünk egy-két dolgot, írj egy mélt, vagy privit, és akkor megyek.
Ez Szabinak, és a többieknek is szól!
(#) idavid válasza (») Júl 13, 2007 /

na már kezdek ráérezni a kereső használatára =) kösz szépen. tehát az arány az kb. 1:10hez. (hyperol:sósav) a vizet meg érzés szerint...

(#) fureszk válasza idavid hozzászólására (») Júl 13, 2007 /

Azt hallottam úgy kell, hogy a víz legyen a 2. összetevő amit belekeversz. Ne utólag higítsd fel, mert túl heves lesz a reakció.
Én hülye vagyok a kémiához, ezt csak hallottam.
(#) m.joco hozzászólása Júl 14, 2007 /

Miért szokják a nyákon valamely vezetősávokat beónozni???
(#) pixels válasza m.joco hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Ahol kis helyen kell nagy áramot vinni, ott beónozzák, hogy a vezetősáv ellenállása kisebb legyen, így jobban vezesse az áramot.
(#) Müszi válasza m.joco hozzászólására (») Júl 14, 2007 /

Azért is hogy ne oxidálódjon a nyák rézlemeze.
(#) fureszk válasza m.joco hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Így jobban forrasztható.
(#) Norberto válasza m.joco hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

És amit még senki nem mondott eddig és új!

Azért is szokták beónozni, hogy az apróbb, szinte láthatatlan "sérüléseket"/hajszálvékony, maratásból eredő szakadásokat a házilagosan készített NYÁK-okon eltüntessék, negatív hatásukat kiküszöböljék.
(#) fureszk válasza Norberto hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Csak összehoztuk 4en!
(#) m.joco hozzászólása Júl 15, 2007 /

A VA egyenlő a P-vel?
(#) Balázs válasza m.joco hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

He? A teljesítményre gondolsz? A P (mint Power) a teljesítmény jele. A mértékegysége pedig VA (voltamper) vagy W (Watt). A VA-t látszólagos, a W-ot a hatásos teljesítményre használják.
(#) pb válasza vicsys hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

hi
még nagyon kezdő vagyok és meg csak kézzel rajzolgattam de nem tudná valami egyszerű dolgot mondani hogy mivel kéne csinálni mert már kézzel nem az igazi
ja és a pausz papír minekk kell vagy a kockás

köszi
(#) Frankye válasza pb hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Olvass vissza ebben a topicban, az elejétől kezdve.
Alapvetően két módszer ismeretes:
A vasalásos és a fotózásos.
Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai, mindkettőről bőséges és részletes leírásokat, a buktatókat, a hozzávalókat, a technológiai leírásokat, stb. megtalálod a topicban.
Ha nagyon kezdő vagy, akkor javaslom, kezdd a vasalással: Egyszerűbb, kevesebb dolog kell hozzá, nem olyan időigényes, és hamar sikert érhetsz el vele!

Sok sikert!
(#) pb válasza Frankye hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

hi
köszi és a pausz vagy a másikifajta papír mi cél szolgál ezen a területen??

köszi
(#) Frankye válasza pb hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

A pausz a fotózásos eljárás során és a vasalásos során is használatos, mint hordozóanyag.
A "kockás" (pontosabban: "négyzethálós") papír pedig a tervezést segíti, ha nem számítógéppel tervezed a kapcsolást.
(#) m.joco hozzászólása Júl 15, 2007 /

És akkor érvényes, hogy VA > W ?
(#) Balázs válasza m.joco hozzászólására (») Júl 15, 2007 /

Plátsz=U*I [VA]
Phat=U*I*cos fi [W]

Tehát általában a hatásos teljesítmény kisebb, mint a látszólagos.
Következő: »»   74 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem