Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szerviz történetek
 
Témaindító: llaci56, idő: Márc 14, 2010
Lapozás: OK   4 / 7
(#) zszalai hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Réges-régen történt, hogy egy ismerős építészhallgató lány áthívott a kollégiumukba a szoba bedöglött Junoszty televízióját megbütykölni. A TV javítás nem lelkesített annyira, de a meghívó személye már sokkal inkább - lényeg, hogy egy kapcsolási rajzzal meg egy műszerrel felszerelkezve hamarosan meglátogattam. Egyszerű kontakthiba volt, gyorsan meg is találtam, de pár percig hagytam működni leszedett hátlappal a szerkezetet hátha előjön még valami furcsaság. A TV tulajdonosa közben ott ült mellettem és kérdezgetett: - Ez a drót miért ilyen vastag? - Mert nagyfeszültséget vezet erre a pontra, jól kell szigetelni. - Erre a pontra? - nyúlt előre a mutatóujjával.

Meglepően halk csettenés hallatszott, a hölgy leesett a székről a padlóra és pár másodpercnyi csönd után olyan csúnyát káromkodott hogy ki sem néztem volna belőle Azóta mindenesetre nagyon figyelek arra, hogy hasonló javításoknál senkit ne engedjek a közelbe...
(#) newman92 hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Nekem eddig volt dolgom egy Elektronika VL100- as kistévével: összeugrott a kép, saját szkópomban képcsövet cseréltem. Javítottam DVD lejátszót is.
A legdurvább a a szkóp volt amikor kikapcsoltam, hogy fordítsak egy picit a csövön mert ferdén állt. Ekkor gondoltem a csőbe maradt feszt el kéne vezetni, hogy ne rázzon meg. Így aztán egy vastag kábellel a radiátorhoz érintem... Másnap a fölső szomszéd panaszkodik nekem hogy megrázta a radiátor.
(#) greatman válasza zszalai hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /
 
Szerintem nagyon akarta, hogy valaki őt is megszerelje, de arra nem gondolt, hogy az nem te leszel, hanem az áram.
(#) Imi65 hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Drága jó nagyanyám már volt 90 éves, mikor a szomszéd Junosztyot áthozták javításra. Az meg is történt, összeszereltem, de megkértem a nagyanyót, figyelje a TV-t, ha bármi rendelleneset tapasztal a képen, vagy a hangon, egyszerűen húzza ki. 15 perces távollét után hazaérve, már a bejárati ajtónál megéreztem egy markáns, csakis az elektronikával összeegyeztethető füstszagot, de ugyanakkor hallottam a mami egyenletes hortyogását, és a TV hangját is. A szobába belépve az a furcsa látvány fogadott, hogy a Junoszty tökéletes képpel, és hanggal üzemel, de a hátulja egyenletesen füstöl. A helység plafonjától kb 50cm vastagon már telítve is volt, szerencsére ez nem volt része a szűkebb értelembe vett élőtérnek.
Mama felkeltése, számonkérés, majd a részéről szabadkozás, miszerint unalmas volt a műsor, és különben is - semmi baj a képpel, és a hanggal! Szétszedés, diagnózis: A hálózati zavarszűrő kondi átvezetett, és szépen, óvatosan "hegesztette" magát.
(#) Gery78 hozzászólása Ápr 16, 2010 /
 
Kedves Srácok!

Köszönöm Mindenkinek a segítséget a PC hálózat és Router ügyben!

Üdv Geri.
(#) llaci56 hozzászólása Máj 12, 2010 /
 
Ismét szívtam... Leírom, mert tanulságnak jó.Epson BX310FN multifunkciós nyomtató (meg szkenner, meg fax, meg másoló, - KV főző nélküli típus,) nem veszi be a papírt. Ez volt az alap hiba. Pontosabban elkezdi beszívni, de minden alkalommal be is gyűri, mielőtt a nyomtatóba érne.
Sejtettem, hogy valami beesett a függőleges papírtatóba, de képtelenség volt kibányászni. Nekiálltam hát szétbontani. Teljes szétszedés után megtaláltam a behullott műanyag irattartó patentjét, amit nyilván másoláskor beleejtettek.
Összerakás után azt vártam volna, hogy minden tökéletes, - de nem... Kiírja nekem, hogy: "Csukja be a dokutálca tetejét, és távolítsa el a beszorult papírt az automata lapadagolóból." Vagyis szkennerhiba...
Na, itt jött a szenvedés. Újra szét, megint össze. Hiba marad. Elkezdem szétszedni a szkenner lapadagolóját, - eddig ahhoz nem is nyúltam. Elém tárul az oda feljövő vezeték, melynek az alsó végét az eredeti szétszereléskor le kellett húznom az alsó panelról. Nagyítóval vizsgálva a csatit (5 érintkrzős műanyag csati) azt veszem észre, hogy a műa. aljzat el van távolodva a paneltől. Sajnos nehezen észrevehető, mert mélyen bent van, és csak szemből lehet rálátni.
Vagyis a szétszereléskor, amikor ebből kihúztam a csatit, az alsó rész feljebb csúszott, visszarakásnál pedig így nem ment teljesen a helyére.
Ezt a hibát is elhárítva a nyomtató tökéletesen üzemel.
(#) llaci56 hozzászólása Máj 25, 2010 /
 
Gázkazán vezérlő automatika
Satronic TTI790 (…és sok hasonló típus.)
Röviden a működéséről:
Ez az egység a gáz-égőfejes kazánok gázvezérlését végzi. Égés közben figyeli a lángot, és nem megfelelő égés - vagy égés megszűnés - esetén elzárja a gázt. Ez az elektronika gondoskodik a begyújtásról is, hogy az is teljesen biztonságosan menjen végbe.
Begyújtásnál cca. 1 percig a levegő befúvót járatja, ezzel kiszellőztetve a kazánt és a kéményt az esetleges bent maradt gáztól, majd az időzítés letelte után elindítja a nagyfesz. szikrahányót, és utána nyitja a gázt. Ha a begyújtás nem történik meg, vagy a láng nem megfelelő, „hibára fut”, és ebből az állapotból csak manuálisan lehet visszakapcsolni.

Hibajelenség: A begyújtásnál a szellőztetési idő megnő, eleinte csak több percre, később már órák után is csak szellőztet, begyújtás nincs.
Arra gondoltam, hogy korára való tekintettel (cca 10-15 év) egy elkó, ami az időzítésben játszik szerepet, már elhalálozhatott. Kapcs.rajz nem lévén szétszerelés után az ESR mérővel az összes (3 db !) elkót megvizsgáltam, és az egyik (10 µF és 40 V) extrém nagy (> 60 Ohm) ESR értéket mutatott. Ezt kicseréltem, (63 V-osra, mert csak ez volt itthon,) és a hiba megszűnt.
Az új elektronika (igaz, már újabb, - MMI 816) 60-70e Ft –ba kerül.
(#) Tomi94 hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Amikor a hibát még a szervizben sem találták meg...

Volt egy Fisher deck, amit először fejcseréért vittek be a szervizbe. OK, ott kicserélték a fejet, visszaadták, hogy jó, ám otthon a tulaj azt vette észre, hogy a sztereó magnó monóban, az eddiginél jóval tompább hangszínnel vesz fel! Vitte is vissza a szervizbe, ahol - két hónap várakozás után!! - azt mondták, ők nem találnak benne hibát, próba-szerencse elven esetleg kicserélhetik a Dolby IC-t, de az már drágább, mint egy másik decket venni használtan.
Ezért végül elvitte javítás nélkül a magnót, na ekkor került hozzám. Hát mondom ilyet még soha nem láttam, de megnézem, mit tudok csinálni. Átnéztem az egész panelt, hátha valahol rövidzár van, de semmit nem találtam. Rámértem a fejre (kiforrasztva), ott sem volt zárlat a két fejmag közt. Az IC-n a feszültségek rendben voltak. Kitisztítottam a felvétel-lejátszás átkapcsolót, végig is mértem minden érintkezőjét, ott sincs hiba! Sőt, a saját kazettáimat sztereóban is játszotta le, csak a felvételnél csinált belőle monót. Mértem a fej két melegpontja között az ellenállást, lejátszás állásban szakadást jelez a műszer, ha áramtalanítva eltolom a felvétel kapcsolót, akkor viszont rövidzár van! Mondom ilyen nincs. Végül a hibát véletlenül találtam meg, mert amikor ezt az utolsó mérést végeztem, a fejnél az egyik hidegpontról leszakadt közben a vezeték, és akkor azonnal megszűnt a zárlat. Nézem, hogy most mi történt: a problémát az okozta, hogy a szervizben az új fej beszerelésekor összeforrasztották a hidegpontokat, és a felvevő erősítő így nem tudott normálisan működni, ugyanis itt a fej hidegpontja nem közös a jelföldeléssel, ezért nem szabad összezárni a két csatornát. Így végül a tulaj ahelyett, hogy kifizetett volna egy 5000 forintos IC-t, és még ettől nem is javult volna meg a magnója, 1000 Ft munkadíjjal vihette el a decket. A tompa hangszín is megoldódott, mert azt a zárlat miatt megnövekedő előmágnesező áram okozta.
(#) Gigapixel válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 7, 2010 /
 
Megtörtént (kb. 90-ben): Első munkahelyemen a cseh pillanatpáka kétoldali 4-es csavarjai szétkoptak a sok pákahegy cserétől. Erre ügyes szakik átfúrták a szigetelést. És a két csavar helyett beraktak egy átmenő csavart a pákahegy 2 fülének a rögzítésére.(az egyiket ugye az anya rögzítette, a másikat a csavarfej) És csodálkoztak, hogy nem működik...
(#) SALáta válasza didyman hozzászólására (») Aug 8, 2010 /
 
Nekem ugyan ez van a nagy gépemmel, és nem tudom hogy szedjem szét, pedig zsír van alatta. Egyszer járt szervizben, villámkár miatt. Ha azok összeragasztották akkor ott vér fog folyni. Szerintem nem, emlékeim szerint utoljára én tettem alá zsírt. A lényeg foglalatostól jön ki a proci. Évente újrazsírozom általába, de most így nem tudom.
Szervízről elképzelhető ez a nagyfokú.... azért mert egy usb-t se tudnak jól bekötni.
(#) Rober_4 hozzászólása Aug 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Még a nyár elején elromlott a Pioneer erősítőm. A hangját nagyon szerettem, de egyszer csak az egyik oldal, pár dB-el halkabban szólt, eltűnt a mélye, és a magas meg csörgött, torzított. Nekiálltam megkeresni a hibát, hogy biztos a végfokban megadta magát valamelyik tranyó. De nem, a végfok tökéletes. Jó követem a jelet, valahol a hangerő potinál már különbség van az oldalak között. Nézem a műverősítőket, teszik a dolguk, a bemeneti résznél is jó az erősítő, egyre tanácstalanabb vagyok. Elkezdtem követni a jelet, egy vezetékkel, hogy hol változik meg, közben füllhallgatóval hallgattam, hogy mi szól. A végén már csak két alkatrész lehetett az ok. Egy ellenállás, meg egy csatoló kondi volt sorba kötve. Mérem, mindkét ellenállás 1K, hajszál pontosan! Csak nem a csatolókondi? Az torzít? Az nem lehet!

(Tegnap kicseréltem, most tökéletes. Pedig mindig elmondjuk, hogy ezeket kell megnézni előszőr...)
(#) Imi65 hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Sokol-403 (igen, a töltős). Papa behozza, Mester, kiteszem az ablakba, és 5 perc múlva elhallgat. Beviszem, elemet cserélek, 5 perc, és újra elhallgat. 1. gondolat, valami miatt nagy az áramfelvétel, "leszívja" az elemet pillanatok alatt. Mérés: elmélet nem igazolódik, 10mA alatti nyugalmi áramfelvétel, ami kivezérlés hatására is megfelelően emelkedik. 2. gondolat: kontakt (forrasztási) hiba, ez sem lehetett, mert nem tudtam mesterségesen előidézni. 3. gondolat, Tápra köt, és az asztal tetején szól, amíg el nem hallgat. Nos, ez csak a műszak végén következett be, mikor áramtalanítottunk.
Másnap papa jön, viszi azzal az instrukcióval, hogy nézze az elem alján a dátumot, mert a rádióban nem találtunk rendellenességet. Délután papa megjelenik, kezében a rádióval. Megint elhallgatott, de most már márkás - és új - lapos elemeket kötöttek össze, és semmivel sem szólt tovább. Be is hozta, mérjük meg. Megmértem, teljesen jónak bizonyultak. Kikérdezés. Hogy is hallgat el? A papa kifejtette: Rögtön, nem halkul, nem "brekeg", hanem pattan egyet, és úgy. És csak kint az udvaron. (Ezt mondhatta volna tegnapelőtt is!) Volt akkor már november eleje, jó hűvös. Gyerünk be a hűtőbe. Pár perc, és a "hűtő nem beszélt tovább"! Megvagy! A KF egyik hidegítő 33nF-ja lett zárlatos a hideg hatására (átmenetileg), az a szögletes piros. Csere, papa elégedetten tért vissza másnap (Na, fiam, most nem hallgat el!), egy üveg borral (nem kértem semmit, mivel többször is megjártattam vidékről).
(#) elektrorudi hozzászólása Aug 29, 2010 /
 
Anyós jelezte, hogy "nem működik a mosógépe, nem megy bele a víz", pedig a 22 éves (lány) unokája is próbálkozott vele. A feleségem is elment hozzá megnézni, mi a baj? A hírt megerősítette: a mosógép rossz.
Mivel a Hajdú automata mosógépet tőlünk kapta még annak idején, természetesen élettartam garancia, örökös ingyen szervíz garancia, javítás esetén cseregép-garancia is járt hozzá.
Most elkerülhetetlen volt, hogy kihívjuk hozzá a mosógép gyors-szervizt (engem). Felszerelkeztem a legfontosabb dolgokkal ami feltétlenül kellhet:
- elektromos vízszelep
- komplett vezérmű (programkapcsolók)
- új vízszűrő
- fedélzárást érzékelő mikrokapcsoló
- tartalék csatlakozók, kábelek
- csapágyak, szimmeringek
Mivel az anyós lelkére kötöttük, "hogyha jót akar magának, minden mosás után (de különösen, ha elmegy otthonról) a mosógép vízcsapját zárja el", ezt hűségesen meg is tette. Mikor el akartam indítani a "hibafeltáró próbamosást", a vízcsap gombja a kezemben maradt...
A használat során a műanyagból készült olasz gyártmányú csap forgatógombja eltört, de egyikük sem vette észre, hogy hiába forgatja el a gombot, a csap attól még zárva marad. Pedig a gombot szinte ellenállás nélkül lehetett körbeforgatni...
Vettem egy helyette egy magyar gyártmányú szelepet, és azóta is működik a mosógép...
(#) Stewe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 29, 2010 /
 
Nekem egy olasz tervező lopta be magát a szívembe...

Nagyfrekvenciás hegesztő 20-50 másodperccel a bekapcsolás után, a hibakód szerint trióda fűtés hiba miatt leáll. Reteszelő érzékelők mindenhol normál állapotban, hőkioldók a helyükön, minden szép. Trióda fűtés táp ellenőrzés negatív. Ismételt kísérlet szabaddá tett triódával: katód izzik, majd kis idő és leáll a hegesztő. Újraindítás sokszor: Fűtés szépen megy, áram állandó, kis idő eltelik, ismét leáll minden. Omronéktól szerviz kihív, mindössze annyit tudott kideríteni, hogy a PLC tökéletes egészségnek örvend, és nem az kapcsolja le a fűtőáramot, hanem érzékeli hogy megszűnt, ezért lelövi az összes többi egységet. Indulás visszafelé a PLC bemenet felől, huzalozás a sorkapocsban meglazít újrahúz, biztosan érintkezik. KH bevizsgálás: Semmi változás, csak az időtől függ, mikor kapcsol le. Fűtésvisszajelző relét mechanikusan beváltva indítás után végre változás: A gép bekapcsolva marad, katód vörösen izzik, fűtőáram 5,4A... Relé fegyverzet szétválasztás után ismét leállás. 3 nap után tűnt fel a kapcsolási rajzon, hogy a fűtésvisszajelző LED, és a relé meghúzótekercse sorba van kapcsolva az áramot figyelő komparátor kimenetén... Sápadt zöld LEDet kicserélve egy nagy fényerejű vörösre, a hiba nyomtalanul eltűnt. Úgy tűnik nem számoltak azzal a másfé-két volttal... vagy csak bíztak benne, hogy hátha elég.
(#) Gafly hozzászólása Szept 11, 2010 /
 
Urak, mint tudjátok a rest kértszer fárad...
HAJDU Tip 750.2 mosógép, néhányszor már leldotta a FI relét.
Mivel nem volt egyértelmű hogy ki és miért oldotta le (mellesleg utólagosan elemezve SOHA, de SOHA nem oldott le tévedésből!).
Na most is kiderült: A jobb oldali szimering meghalt és elkezdett csöpögni, pont rá szivattyúra (ezért is halt meg az 5A programnál (öblítés, centrifugálás) ).
Eredmény: FI relé leold, "amperszag + lakás szellőztetés"
Ennyi volt a tanulság része. Csapágy, szimering és szivattyú csere
De hogyan kell szimmeringet és csapágyat cserélni szakszerűen egy HAJDU-ban?
(#) Abukodonozo hozzászólása Szept 22, 2010 /
 
Sziasztok!

Saját kalandom: Franke konyhai szagelszívó...

Megvettük, működött szépen, a garancia egyszer csak jejárt. Egyik nap, használat közben halk pukkanás hallatszik, utána se hang se kép. Nem volt mit csinálni, szétkaptam, biztosíték rendben, de akkor mi pukkanhatott?! A gyártó volt annyira rendes, hogy rajzot is mellékelt; egyetlen egy panel van a cuccban amin a fokozatkapcsolók vannak, minimális elektronikával, meg egy glimmlámpa. Megfordítom a nyákot és milyen látvány fogad? Két vezetősáv szépen hosszában el van égve, de annyira, hogy a nyákról is csak úgy lóg lefele... Aztán meglett a baj okozója: a két beépített 40 wattos egő vezetősávjai. Tekintve, hogy azért mégis csak 40 watt, a vezetősávok vékonynak bizonyultak, mi pedig előszeretettel használtuk a szagelszívó fényeit... Végül is két szigetelt átkötéssel azóta is működik a szerkezet.
(#) gg630504 hozzászólása Okt 16, 2010 /
 
Akadozott a vezetékes internetkapcsolat a router és az asztali számítógépem között. Néha volt, néha amper, pedig csak 3 m. Mozgatás, kontakt spray, 230 volttól távolabb vezetés, ráolvasás - semmi. Időnként a router LED sűrűn villogott, ilyenkor 97,7 MHz-en helyi adó vételében zavar: stereo módban sistergés.
Megfordítottam a kábelt, egyelőre jó.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 5, 2010 / 1
 
Sziasztok! Mostanában nem írtam ide, pedig volt néhány érdekes javítási esetem az utóbbi hónapokban is.

Fisher CR-W34 kétkazettás magnódeck, szépen működött, de a kazettaajtó folyton kinyílt magától, bármelyik üzemmód gomb megnyomására, teljesen véletlenszerűen. Eredmény: lejátszás, felvétel esetén többször begyűrte a szalagot, mert a felemelkedő fej, görgő nem engedte teljesen kinyílni, de a felcsévélő orsótól már túl távol került a kazetta. A másik oldalán soha nem történt ilyen. Nézem, a bal oldali kazettaajtó (ez volt a hibás rész) jobb felső sarka kb. 3 mm-rel kilóg az előlap síkjából, míg a másik teljesen normálisan áll. Úgy gondoltam, valami mechanikai hiba, pl. rugóerő gyengülése vagy valami hasonló lesz a hiba oka, de ezen az úton elindulva nem találtam hibát, még a két mechanika közti különbséget sem (a felvétel kapcsolón és a törlőfejen kívül ). Így próbaképpen megcseréltem a két mechanika helyét, így is ugyanaz az ajtó nyílt ki. A hiba oka az volt, hogy az egyik ajtón egy műanyag sarok kerekre kopott, és a mechanika ajtónyitó karja már alig tudta a helyén tartani. A sarok kijavításával (csiszolással) az ajtót sikerült stabillá tenni.

JVC kétkazettás Hi-Fi magnóval egybeépített rádióerősítő, viszonylag modernebb típus a 90-es évek közepéről (ennek a javításában egy másik fórumtémában segítséget is kértem). A hangszóró kimeneteken egyáltalán nem ad hangot, se a beépített magnóról, rádióról, se az aux vagy lemezjátszó csatlakozókra kötött készülékről, még zaj sem hallható a hangszóróban. A fülhallgató szintén nem működik, viszont a magnóval lehet felvételt készíteni bármelyik bemenetről és rádióról is, sőt a külső magnónak kivezetett vonal kimeneten is még tökéletes a hang. Úgy tűnt, hogy ez végfokhiba lesz, tönkrement az STK IC, másikat kell rendelni. Azért a rend kedvéért kimértem az IC-t, és ekkor jött a meglepetés: a feszültségek teljesen rendben, a bemeneten van jel, és! a kimenetre közvetlenül kötött hangszóró is tökéletesen szól. Így maradt a végfok kimenete és a hangszórókimenet közötti rész, mint hibaforrás. A konkrét hibaok a hangszóróvédő relé érintkezési hibája volt, ennek a forrasztásait átmelegítve az erősítő tökéletesen üzemel.

Akai CS-M02 kazettás magnó, bekapcsolást követően, még a kazetta elindítása előtt recseg, pattog néhányat. A kazettát eindítva néha megfelelően szól, néha viszont basszus nincs, a magas pedig erősen kiemelkedik, és torzít, az alapzajában van egy hangos, 9..10 kHz körüli sípolás, amit már a kivezérlésjelző is mutat. Ez néhány perc után elmúlik, és következő indításig így is marad. A problémát a felvétel-lejátszás átkapcsoló kontakthibái okozták, ezeket Kontakt Spray-vel kezelve a hiba maradéktalanul elmúlt. A magnó ezen kívül teljes újrabeállítást igényelt, a felvételi-lejátszási balansz teljesen szétesett, már a saját felvételét visszajátszva is jobbra húzott a hang, más, jól beállított deckben pedig méginkább. Ennek az okát nem tudom, vagy belepiszkált már valaki, vagy a potméterek kontakthibái okozták ezt is. A beállítást követően az tűnt még fel, hogy a korrekciója nem pontosan egyezik a többi magnóval, azok felvételét tompábban játssza le, viszont az ezzel készített felvétel másik magnóban kissé élesebben szólt, mindenesetre ezzel már nem nagyon lehetett semmit csinálni, mert a korrekciót nem lehet állítani a készülékben.

Számítógép előlapi hang csatlakozói közül van, amelyik egyáltalán nem működik, van ami pedig nem megfelelően (mikrofon bemenet csatlakozóján hangszóró kimenet jele monóban, stb.). A hibát a számítógép összeszerelője vétette, amikor az előlapi hangcsatlakozó kábeleit a régi AC'97-es hangkártyáknak megfelelően kötötte be, az 5.1-es HD Audio helyett. A kábelt helyesen bekötve a hiba megszűnt.

Tento Neywa-402 típusú orosz zsebrádió, azzal a leírással került hozzám, hogy évekkel ezelőtt hibátlanul szólt, azóta nem volt használva, most újra bekapcsolva egyáltalán nem szól, még csak nem is kattan a hangszóró bekapcsoláskor. Új elem volt benne, ezzel nem lehet gond. A szokásos módon kezdtem a hibakeresést, rámértem az elem feszültségére, kikapcsolva 10,03V, bekapcsoláskor ez leesik 9,84 körülre. Ez még megfelelő érték. Nyugalmi áramfelvétel: 6,5 mA. Na ezzel nincs gond, pedig már kezdtem aggódni, hogy a 40 éves, germánium tranzisztoros erősítőhöz hogyan szerzek alkatrészt, ha cserélni kell benne valamit. A hibát a külső hangszóró csatlakozóról leszakadt vezeték okozta, mert ebben a rádióban a hangszóró csatlakozó úgy volt bekötve, hogy a külső hangszóró bedugásakor a beépített hangszóró lekapcsolódjon. Emiatt a szakadás miatt viszont a belső hangszóró soha nem kapott jelet. A vezeték visszaforrasztása után a rádió tökéletesen működik, egyéb hibája nem volt.
(#) DecebaL hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Sziasztok!

Nekem is van egy történetem.
Hoztak hozzám egy számítógépet, hogy nézzem át a ház oldala már le volt véve. A srác letette míg dumáltunk, a kutyámnak nagyon megtetszett a gép mert megjelölte.
Gondolhatjátok, hogy égett a pofám.
Szét kellett szedjem és alaposan megmosni. Semmi baja nem volt a gépnek mint kiderült. Miután megmostam és kiszárítottam egyből indult.
(#) elektrorudi válasza DecebaL hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
A kutyapisi csodákra képes !
Bele kellene írni minden szerviz doksiba !
(#) DecebaL válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 5, 2010 /
 
Az tuti
(#) hozzászólása Dec 9, 2010 / 1
 
Sziasztok!

Elmesélek én is egy rövidke történetet..

Tavaly nyáron a nővéreméknél dolgoztam, ugyanis fel kellett újítani (illetve részben át kellett építeni) a frissen vett 'új' lakásukat. Több mindent is csináltam, de többek között a lakás teljes átvezetékezése is az én feladatom volt. Ez eddig nem is volt probléma, az igények alapján megterveztem a rendszert, bevéstem a falba a gégecsöveket, behúztam a vezetékeket, és minden szépen működött is.

Azonban egy szép napon - előzetes egyeztetés alapján - betoppantak az ELMŰ által felbérelt vállalkozó emberei, mondván, hogy jöttek kicserélni a villanyórák előtti kisautomatákat (van vezérelt áram is, ezért a többesszám). A csere meg is történt, még új táblát is raktak a mérőórák alá, szépen fel is fúrták a falra, minden szuper volt.

Aztán egy nappal később kétségbeesve hívott a nővérem, hogy valami nagy gáz van a rendszerrel, a vezérelt áram automatája folyamatosan lecsapódik, amikor épp van éjszakai áram. El is mentem megnézni, mert bár igyekeztem precízen dolgozni, nyilván nem vagyok tévedhetetlen, előfordulhat, hogy valamit rossz helyre kötöttem. Felkapcsoltam a biztosítót, erre hatalmas csattanás, még a szikra is kilátszott a tokból, majd halvány füstcsík szállt fel a kisautomatából. Végigellenőriztem a rendszert, minden hibátlan volt, de azért a biztonság kedvéért (illetve mert gyanúsak voltak a körülmények) lekötöttem mindent a vezérelt mérőről. Biztosító felkapcsol, hibajelenség az előbbi. Ez már nagyon gyanús volt, mert a saját munkámat lekötöttem róla, tehát már csak a szolgáltatói oldalon lehetett a hiba. No de minden le volt plombálva, nem nyúlhattam hozzá.

Másnap nővérem felhívta a vállalkozót, aki a földig lehordta szerencsétlent, hogy mit képzel magáról, az ő emberei tévedhetetlenek, tökéletes munkát végeznek, satöbbi, és mi vagyunk a hülyék, hogy két szál drótot nem tudunk helyesen bekötni. Végül pár nappal később nagy kegyesen mégis csak eljött az egyik embere, és megnézte, hogy mi a helyzet.
Mint kiderült, a villanyórák alatti tábla egyik csavarját sikeresen behajtották a vezérelt fázis, illetve nulla közé - így az rövidre zárta a villanyóráról eljövő vezetékeket. (A csavar vége egyébként fekete volt, illetve meg volt folyva, szóval az illető le sem tagadhatta volna.) A hiba kijavítása után emberünk fülét-farkát behúzva, az üldözött majom sebességével távozott.
Megjegyzem, az azért elgondolkodtató, hogy mi van, ha csak a fázisba hajtják bele az ominózus csavart - mert akkor az óra környékén egy óvatlan portörlési kísérlet is halálos lehet...
(#) Rober_4 válasza hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Jól fenékbe kellett volna billenteni azt a majmot. :csodalk:
(#) Fery hozzászólása Dec 9, 2010 /
 
Itt is van néhány gyöngyszem Bővebben: Link Fery
(#) Gery78 hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Sziasztok!

A hétvégén javítottam egy Samsung monitort, a típusára már nem emlékszem pontosan talán BW223. A hibajelenség a következő volt: A bekapcsolás után a kép sötétebb volt, és villódzott. Sejtettem hogy a tápegységben lesz a hiba, mert bemelegedés után javult az állapot, és általában ismerve a gyártók mentalitását gondoltam hogy ott kell keresni a hibát. A monitort szétszedve azt tapasztaltam, hogy alig van benne valami, összesen két panel van benne, egy vezérlő, és egy tápegység panel. A vezérlő panelhez nem kellett nyúlni, mert a kép jó volt. A tápegység panel egy szép méretes darab. Megszemlélve rajta az alkatrészeket, azonnal látszott a hiba forrása. 4db kondi fel volt púposodva, és a tetejükön egy kis elektrolit is kiszivárgott belőlük. Hétvége lévén egy alkatrész bolt sem volt nyitva, így bontott alkatrészekkel oldottam meg a cserét. Pont olyan értékű kondikat nem találtunk, 820µF-os és 330µF-os értékű kondi kellett volna. Mindegyik 25V-os. Csak nagyobb értékű kondikat találtunk, a 820-as helyére 1000uf-os, a 330-as helyére 470µF-os kondi került. A javítás után a monitort részben összeraktam, csatlakoztattam a kábeleket, és kipróbáltam. A monitor kifogástalanul működik, nagyon szép képe van, olyan mint új korában.
A gyártók részéről nagyon erkölcstelennek tartom azt, hogy egy kapcsolóüzemű tápegységben, vagy bármilyen teljesítményelektronikai készülékben az elkókat hűtőborda, vagy teljesítmény ellenállás mellé teszik. Bőven volt hely a panelon, simán lehetett volna messzebb tenni ezeket a kondikat. Emiatt a monitor gyakorlatilag 3 évi használat után tönkrement, természetesen a garancia is lejárt már. Aki nem ért a javításhoz nyilván vesz egy újat. Természetesen ez a fogyasztói társadalom lényege, de ezt akkor is erkölcstelennek tartom, hogy egy készülék a garanciaidő letelte után egy kevéssel tönkremenjen. Az még a borzasztó, hogy ezek a kapcsolóüzemű tápok, ha elromlanak akkor rákerülhet a hálózati fesz a többi alkatrészre amit meghajt, és azt is viszi magával. Tehát még járulékos károkat is okozhat.
Tehát érdemes időnként egy ellenőrzést végezni ezeken a tápegységeken, és egy TMK karbantartás keretén belül időnként a kondikat újra kellene cserélni, amíg még nem hibásodik meg az áramkör. Ezzel megelőzhető lenne a hiba kialakulása, és a járulékos károk keletkezése.
(#) Doncso válasza Gery78 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Én többször szembesültem már kifejezetten samsung termékeknél ilyen problémákra, nálam a szintén 2-3 éves samsung tv halt meg ugyanigy, csak az vitte a táp IC-t és a kapcsoló fetet is, utánnanéztem, komplett táp panel 18.000Ft, pff, a három alkatrész ára a HQ-ba 990. A samsung projektorosomnak is hasonló problémája volt, illetve még annyi, hogy rengeteg konvergencia hibás samsung várja új gazdiját a vaterán, na ez is miért? Nekem például egy csöpp paszta nem volt alatta mikor hozzámkerült, persze hibásan, a bordák alul vannak méretezve, mellettük meg kondik persze. IC csere után, jól bepasztázva, borda megnövelve már lassan két éve semmi baja a tv-nek .
(#) elektrorudi hozzászólása Jún 1, 2011 /
 
Nem rég jöttem haza egy síkköszörű javításból, ahol "fázishiányra" panaszkodott a két idős géplakatos mester, akik bevallálták a gép javítását. 43 évet dolgoztak köszörűgyárban. Persze 5 perc alatt kiderült, hogy elektromosan semmi gond, fázishiány nincs, hanem a motor csapágya-tengelye-forgórésze-állórésze szorul.
Nem tudom van-e köszörűtök vagy láttatok-e már olyat? Nos, annyira könnyen kell forognia a kőnek, hogy kikapcsolás után még kb. egy percig forog magától...
Az említett köszörű kövét kézzel alig bírtam elfordítani !!! Ez komoly ! Erre a szakik mondták, hogy ez siklócsapágy, ennek így kell lennie. A további egy órát nem részletezem. Próbálkoztak ezzel-azzal, de minden koncepció nélkül. Aztán sikerült annyira fellazítaniuk az állórészt (merthogy azt is központosítani kellett), hogy elindult a gép. De 10 másodperc múlva elkezdett füstölni a túlterhelt motor, mert azért még szorult rendesen. Aztán tovább szerencsétlenkedtek vele. Egyszerűen nem értették a dolog mechanikáját. Már nagyon kellemetlenül éreztem magam az okoskodásommal, hogy rávezessem őket, hogy hol keressék a hibát. Ezért a tulajdonossal közöltem, hogy már nem tudok mit hozzátenni a dologhoz, hazamennék. A két kedves mechanikus szakember ahelyett, hogy megköszönte volna, hogy próbáltam segíteni nekik, mondták, hogy : mehetek. Na ezen a tulaj is kiakadt, hogy talán azt kellett volna kérdezniük, hogy "mivel tartoznak", merthogy ők hívtak villanyászt! Szépen elköszöntem, sok sikert kívánva...
(#) gergelyaki hozzászólása Júl 19, 2011 /
 
Sziasztok! Az előbb történt egy kisebb baleset hőlégfújóval ic-t forrasztottam és hát mellette volt egy elektrolit kondi. Elég nagyot szólt. Mellettem volt egy hungarocell lap és 2 centire ment bele a burkolatja. Gondoltam nyitok egy ilyen témát hogy az ilyen lelkes kezdők elkerülhessék az ilyen baleseteket. Még jó hogy nem a szemembe került.
(#) Collector válasza gergelyaki hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
A katasztrófa egy kicsit erős szó, nem?
(#) gaboca323f válasza Collector hozzászólására (») Júl 19, 2011 /
 
Jaja, lehetne inkább balesetmegelőzés, az elkó amúgy sem játék, emléklszem régebben mi is robbantgattunk fel régi kondikat, de messziről, vezetékkel, túlárammal.
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem