Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szerviz történetek
 
Témaindító: llaci56, idő: Márc 14, 2010
Lapozás: OK   1 / 7
(#) llaci56 hozzászólása Márc 14, 2010 / 5
 
Lehetett volna a cím: "Ki, mit javított..."
Valaha nagy olvasója voltam az RT lapoknak és évkönyveknek. A havonta megjelenő újságok utolsó oldalain volt a „Szerviz tapasztalatok” sorozat, ahol a javítással foglalkozó szervizekben előfordult TV típusok hibajelenségei és azok megoldásai, - esetleg tervezésből vagy gyártásból adódó hibák kijavítása volt leírva.
Én magam rengeteget tanultam az ott olvasható írásokból, és nem egyszer javítottam meg TV –t ez alapján, - minden előzetes tapasztalat nélkül, - szinte percek alatt. Még számítógép nem lévén sok keresgéléssel járt az újságok közt, de megérte, ha mindjárt elolvashattam a megoldást.
Szinte mindnyájan nekiugrunk otthon vagy ismerőseinknél az elromlott elektromos szerkentyűknek, hogy megjavítsuk. Mivel ezek a berendezések nem nélkülözik az elektronikát, sokszor a hibajelenséget is ők okozzák. (Persze, hogy nem éri meg, de „csakazértis” megcsinálod…)
Ezt a topikot az összes elektronikai berendezésben található hibák megkeresésére és javítására, indítom. Ha valaki megjavít valamit, - legyen az a mosogatógép, videó elektronikája vagy bármi más, - és ezt az élményt megosztaná másokkal is, ide leírja a pontos típust, a hibajelenséget és azt, hogy milyen alkatrészt talált hibásnak, - illetve cserélt ki. Felteszi ide a kapcsolási rajzot vagy annak linkjét, (ha van!) megkönnyítve így annak a dolgát, aki legközelebb belefut ugyanebbe a hibába. Ha a pontos hibát nem is találja itt meg a kereső, de a típust más hibával igen, akkor is sokat segíthet még a rajz, vagy épp az a személy, aki már szedett szét olyat.
(#) llaci56 hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
És mindjárt az első bejegyzés…
SAECO Royal Digital (típusszám ismeretlen) kávéfőző
Hibajelenség: Bekapcsolás után (már az inicializálás során és aztán egészen a kikapcsolásig,) a k.v.daráló ötletszerűen meg-meg indul 1-2 mp-re.
Kondira gyanakodtam, és rossz is volt az összes. (30 – 40 ohm feletti ESR!)
4 db elko van benne: 2 x 22uF; 4,7uF; 470µF /mind 25V
Kicseréltem mindet, de a hiba megmaradt, így mentem tovább.
A k.v.darálót BTB06-700SW (Jól megtalálható alkatrész, a daráló steckere mellett.)
BTB06-700SW -> 6A – 700V / 50mA
Diódavizsgálóval 24 mV –ot mértem a G és A1 láb között. (Kiforrasztva is!)
Egy MAC15N volt kéznél hirtelen, így erre cseréltem. A hiba megszűnt, működik mint újkorában.
(#) tungsram válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ezt pártolom hiszen xxx éve mi is a hibaesetekből tanultunk nagyon sokat. Remélem nem lesz le zárva a topic...
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Én egy Fisher CR-W34 típusú kazettás magnót javítottam így saját ötlettel, mivel alkatrész már nincs hozzá. A probléma az volt, hogy előre-hátra tekercselésnél jól működött a mechanika, lejátszáskor viszont elkezdett kattogni és megállt a jobb oldali orsó, begyűrte a szalagot. Arra gyorsan rájöttem, hogy az egyik kikopott, lötyögő fogaskerék okozza, de neten nem találtam újat, így volt a szervizben is a mechanika, hátha ott van alkatrész. (Nem volt. Egyébként a címke is innen van, nem tudtam a műszerésznek közvetlenül átadni, csak az eladónak, aki viszont nem tudta volna megjegyezni a hibaleírást.)
Így végül kitaláltam azt a megoldást, hogy az előlapra belülről ragasztottam papírcsíkokat, amik megtartják a fogaskereket. Elég sokáig tartott, mert először filccel próbálkoztam, ami túl vastag volt, és ettől teljesen leállt a mechanika, ez után pedig óvatosan, egyenként ragasztottam fel a papírdarabokat. De bevált az ötlet, nem került egy fillérbe sem, és azóta is hibátlanul működik a magnó (mondjuk néha csinált olyat, hogy a szalagvégen nem csak megállt, hanem ki is nyitotta a kazettaajtót, amihez lehet köze ennek a papír alátétnek).
(#) YoCeE2107 hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Nagyon jó, és értelmes topic!
Jómagam kezdő vagyok elektronikában, (nem is szakmabeli, de szinte mindig bütykölök valamit)
tőlem egy szavazat hogy ne zárják be a topicot!!
Ez csak jó lehet!!
(#) llaci56 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem lehetne azt a fogaskereket megperselyezni? Gondolom - és úgy látom a képen, - hogy a közepe kopottsága miatt ugorhat.
(#) Abukodonozo válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nekem is nagyon tetszik az ötlet, támogatlak teljes mértékben! Állandó követője maradok a témának, alig várom, hogy már én is felrakhassak valamit!
(#) Doncso válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Még egy + pont tőlem is, nekem is tetszik a felvetés.
(#) llaci56 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ha ennyire tetszik, már lehet is leírkálni a javítási történeteket. Minél több hiba és javítása lesz itt leírva, annál hasznosabb lehet.
(#) Doncso válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Írni fogok, nem leszek szégyenlős, csak majd ha már a család elcsendesül, lesz miről beszélgetni. Egyébként itt a sikeres javításoknak lenne helye? Konkrétan az érdekel, hogy itt az a lényeg hogy "srácok, ha orion xyz TV-nek ilyen tünetei vannak akkor ezt meg ezt nézzétek meg, vagy esetleg folyamatban lévő javítások is jöhetnek, hátha valaki épp olvassa és ráböki , hogy te , akkor ezt meg azt nézd meg, bár az én véleményem az, hogy az utóbbinak rengeted topic áll a rendelkezésére, inkább maradjuk az elsőnél. Jobb lefektetni az irányelveket már az elején, így a mihez tartás végett.
Üdv.
(#) tungsram válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Meglesz csak menjek haza a kollégámtol... Itt is service eset van.
(#) llaci56 válasza Doncso hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
A "nyitóbeszédemben" a lezajlott eseményekre gondoltam. Szerintem a folyamtban lévő ügyeknek vagy találsz élő topikot, vagy nyitsz egyet, ha még nincs olyan.
(#) Tomi94 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Nem a felső, fehér volt az oka, hanem az alsó, amit az a fekete műanyag kart tart (mondjuk a másik is kopott kissé). Az a kar emeli fel felvétel/lejátszás állásban, annak kopott ki a tengelye. A másik fogaskerék tekerésnél is forog, azzal eddig nem volt probléma.
(#) llaci56 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Ezért mondtam! Tengelyt is lehet csinálni, és fogaskereket is lehet perselyezni. A végén jobb lesz, mint újkorában.
(#) Tomi94 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Megnéztem még egyszer a mechanikát, de azt hiszem, nem nagyon fog menni. A felső fogaskeréknek nagyon meg vannak kopva a műanyag fogai is, talán ez lehet a fő oka, nem is a tengely kopás. Abból gondolom, hogy kétkazettás a magnó, és az a tengely a másik mechanikában is lötyög kissé, de ott nem okoz ilyen hibát.
(#) Imi65 hozzászólása Márc 14, 2010 /
 
Ha szabad ilyet is mesélni, akkor elmondom, hogy a '80-as évek elején voltam tanuló. A Junoszty TV-k hibajelenségei, azok igen magas menyisége, és az egyszerre több hiba fellépése néha egész változatos működési anomáliákat okozott. Mestereim is csak nézegették, és viszonylag lassan javították meg a készülékeket.
Heti rendszerességgel kijártunk különböző műszaki üzletekbe un. eladatlant javítani. Manapság ezt a terméket a Multi visszaküldi a gyártónak (talán). Akkoriban még ezeket a helyszínen, vagy bonyolultabb hiba esetén a szervizben - beszállítással - eladásra alkalmassá tettük. Ezt mintegy 0. javításként kell megérteni.
Kimentünk egy Nagykörúti üzletbe, és ott találkoztunk Valeríj Antyipin rádiómérnökkel, akit a garancia adók küldték ki a szakmunka megkönnyítése érdekében.
Idősebb szerelőnk - mesterünk - talán a hiúságától is hajtva, meg akarta mutatni az orosznak, mit tud. Minket - a két ipari tanulót - megbíztak a TV-k szét, ill. összeszerelésével. Így hárman sem tudtuk olyan gyorsan megjavítani azonban a TV-t, mint az orosz. Ezért a mester néha-néha oldalra pillantva, megpróbálta ellesni az orosz titkait. Rövidesen a röhögése "átment csodálkozásba", mert a rádiómérnök szinte miden hibát mondhatni puszta kézzel hárított el. Meg is szólaltunk:
- A Mester, kézrátétellel gyógyítja a TV-t. Aztán még jobban megfigyeltük, mit csinál. Nagyon meglepődtünk, mert nyálazta a kezét, és különféle pontokat összezárt! A TV-kerregett, zúgott, de nem tudtuk, mit csinál. Aztán elmagyarázta: A függőleges fokozat hibáját úgy kereste meg, hogy a fokozat jeleit a hangfrekis erősítőre kergette. Ahol a jel elakadt, ott volt hiba. Még számtalan fogást mutatott, nem volt irigy.
(#) kissi válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Igen, erre mondták, hogy a szerelők legfőbb műszerei a "nyaloszkóp" ( ez volt a történet ) és a "szikroszkóp" ( ezt meg a nagyfesz ellenőrzésénél használták!) !

Steve
(#) sityu válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 14, 2010 /
 
Amennyiben szándékodban áll a mechanika javitása, talán tudok segiteni a fogaskerék cserében. Ahhoz az kellene, hogy megmérd a fogaskerék átmérőjét és megszámolod a fogakat, esetleg a tengely átmérőjét is, üdv. sityu Majdelfelejtettem, jó gondolatnak tartom IIaci65 ötletét.
(#) llaci56 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Idézet:
„Ha szabad ilyet is mesélni”


Mi az hogy! Sőt! Köszönjük!
Én a nyaloszkópot még csak tranzisztor vizsgálatra használtam, a szkroszkópot pedig néha akaratom ellenére is...
(#) dobo válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
Feazültség kémlelésre pedig ott van a tapintoszkóp.

Volkswagen passat 3b Típusú műszeregység produkált olyan hibát, hogy az üzemanyag és vizhőfok óra nem mér semmit.
Szétszedés után a nyákot átvizsgálva jobb oldalt van egy stab IC annak el volt válva a forrasztása.
Megforrasztottam és működik minden.
Azótta kb 5-6 darabnál ugyanez a hiba lett javítva erre mondják ,hogy típushiba .
Gondoltam leírom hátha valakinek jól jön.
(#) Doncso hozzászólása Márc 15, 2010 /
 
Nem olyan rég volt egy balek sztorim egy ORION 72-es sztereó TV javításával, 11AK19 a sassziszáma ha ez mond valamit. Nos történt, hogy a televízió kis előjel után bedobta a kulcsot, táp ciripel, próbál indulni de valami fogja, szokásos primer oldal kondizás, ha már szétszedtem, majd sorki környéke kondizás illetve méricskélés, meg is lett a bűnös, egy sortranyó személyében, jólvan, csere, összerak, működik a TV, na igen ám, de homályos mint a csuda, hát jó, gondoltam megnézem, kiderült, hogy a fókusz vezeték nem volt visszakötve, ezt pótolva, bekapcsolom, nagy csatt, megint ciripel a táp. Na jó, akkor hagytam, pár hét múlva, újra nekiálltam, na, már tudtam hová nyúljak, tettem be még bikább sortanyót, mondom ezt lődd el, h*lyegyerek, , kiderült, hogy a fókusz vezetéket előzőleg rossz lukba dugtam vissza, na de most már helyes csatiba benyomva elindult a TV. Szuper, minden jó, működik, egy darabig teszteltem, mondom kész. Mehet eladó sorba, nekem nincs rá szükségem. Pár nap múlva jött is érte egy haver, behozom az akkor már jégverem műhelyből, jó párás, taknyos idő volt, gondoltam hagyom egy fél órát benn melegedni. Majd bekapcsoltam, de már úton volt érte a barátom. Elsőre semmi baja, majd kicsit bezöldült a kép, ennek nagy jelentőséget nem tulajdonítva járattam tovább, mire megérkezett a srác már kitisztult a TV, nem tudtam mire vélni, mindegy mondom. Belép a srác, mutatom neki, hát ő lenne az, ilyen meg olyan, kapcsolnám a kettest neki, azzal a lendülettel irdattlan csattogás, villámlás a TV ből, hajjaj mondom, kirángatom a konnektorból, és csak lesünk egymásra mint a sült hal. Na mondom viszed? A vicc az, hogy elvitte, de odaadtam neki ingyen, mondom ne is lássam, a tanulság az, hogy szerintem a párás, taknyos időbe kinn szikkadó TV-vel várni kellett volna még pár órát mielőtt bekapcsolom.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Márc 15, 2010 /
 
A másik sztori, egy pár éves Samsung LCD tv, aminek táp problémája volt, ez is mondhatni tipushiba, a kis japók olyan szuperül lespórolták a hűtőbordát a kapcsoló fetről, hogy szerencsétlen egy óra használat után tűz forró, persze az elkót oda kell szuperragacsozni mindjárt a FET mellé, had száradjon szerencsétlen, egy idő után standby ból nem, vagy nem mindig akart felkelni, aztán már egyáltalán, a vége az lett hogy se kép se hang, se semmi, a kondi bezárlatolt, vitte a kapcsoló fetet és a vezérlő IC-t is, a biztiknek semmi bajuk persze. A komplett panel ára 18.000Ft, a benne lévő pár alkatrészek cseréje után, ami nem más mint a vezérlő IC, egy fet, néhány elkó , összesen 980Ft, a TV jobb mint újkorába.
(#) Gery78 hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Sziasztok!

Nagyon jó ötlet ez a topic!
Írok én is egy történetet, ami tényleg sikertörténet. Még technikus koromban történt, hogy itthon nagytakarítás volt. Akkoriban jött be a Cif oxy gel nevű tisztítószer. Tesóm nagy bőszen le is mosta a Samsung mikrosütőnket vele, különösképpen az érintőgombos részt, mondván, hogy ragacsos. Na a mikrónak több se kellett, letette a kanalat, és nem lehetett állítani semmit az érintőgombjaival. Szétszedtem, és akkor láttam, hogy ez a fantasztikum tisztítószer belefolyt és szétmarta az érintkező felületeket. Próbáltam kipucolni, semmi eredménye nem volt, ugyanúgy nem működött. Így hát nem volt más hátra, megterveztem neki egy nyákot ugyanazzal a rajzolattal, ami az érintőgombok fólianyákján volt. Az volt a különbség, hogy az érintőgombok helyett olyan pici nyomógombokat építettem be az elkészült nyákba, és szalagkábellel kötöttem össze a mikró nyákjával. A mikró műanyag előlapját kifurkáltam ott, ahol a nyomógombok voltak, és az egész gombsor panelt kilógattam annyira, hogy a gombok teteje egy szintben legyen a műanyaggal. Az előlapi fóliát (amin a feliratok vannak) visszaragasztottam, és azóta csodálatosan működik a mikró, már lassan 10 éve. A poén az egészben az, hogy ezt a javítást a suliban végeztem a gyakorlat órákon, és arra a hónapra kaptam egy ötöst a sikeres mikrójavításért.
(#) SALáta hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Anno 99 ben ifjú titánként (15 évesen) egy mikrót kaptam javításra, lemondott már róla az öregem. Egy whirpool mikró volt, típusszámra nem emlékszem. Szanaszét szedtem és megállapítottam kontakthiba lehet, a csatlakozókat szépen csiszolópapírral letisztítva összeraktam és láss csodát működik! Semmi extra hiba nem volt de akkor 15 éves koromban nagyon büszke voltam magamra, ez indíthatott el hogy otthon bütykörésszek. Mostmár azért más hajt de akkor nagyon jól esett hogy új életet vertem abba a mikróba. Poén hogy mivel nem forgótányéros volt lecseréltük 2000 ben, de mindig vissza lett hozva, 3 évente mikrócsere volt kb... Mai napig jól üzemel a régen javított mikró, igaz tavaly új gazdája lett. Én évente nagytakarítottam a szétszedést igénylő részeket.
(#) llaci56 hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
Mindenkinek kösz az eddigi beírásokat, de nem szaporítanám a szót felesleges köszöngetésekkel. Minden beírás érdekes és értékes, mindneki képzelje oda a köszönömöt!
(#) llaci56 hozzászólása Márc 16, 2010 /
 
HP ScanJet 4570C
Hibajelenség: Nem indul el.
Megbontás után szemmel látható hiba: A3967SLB (SOIC24 tokozat) 5. lába meg van pörkölve, a 6. láb felé a ház átlyukadva. Tipikus zárlat. A környéken (tápban) nem találtam hibás alkatrészt, - a fenti IC-t kéne cserélni. (Ha valakinek van valami bontott léptetőmotoros cuccban, az szóljon!)
Ha lesz, folytatom a javítást, és beszámolok róla.
Az 5. láb elé ellenlábast teszek ideiglenesen, és úgy mérek majd. Egyelőre csak a Farnell a lehetőség.
(#) bmajor hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Van egy jópár éves Technics asztali cd lejátszóm. Pár éve lent van a pincében mert nem működik. Nemrég felhoztam hogy szétszedjem, de azért még beleraktam egy cd-t, és nagy meglepetésemre gond nélkül lejátszotta! Na gyerünk másik cd, de aqzzal már nem csinált semmit. Az ok: Az első cd-nek történetesen a közepe nem átlátszó volt, hanem fekete, és az összes többi fekete közepű cd-met is lejátszotta. Most beraktam egy fekete kartonkorongot a cd-t tartó korong és a cd közé, így működik csak cd cseréhez szét kell szedni az egész lejátszót. Lehetséges hogy nem a vezérlő IC ment tönkre benne?
(#) llaci56 válasza bmajor hozzászólására (») Márc 18, 2010 /
 
CD -k átlátszóságával kapcsolatban hajdan voltak problémáim, és a CD-re ragasztással orvoslatam. Az utóbbi években nem találkoztam ilyen problémával.
(Nem csak azért mert LP -t hallgatok...)
(#) Doncso hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Sziasztok, nálam is van egy Technics SL-PG470 cd játékos, érdekes volt, mert azonnal megetettem vele bármilyen lemezt, azaz pillanatok alatt beolvassa és lejátsza, igen ám, de ugrált elég kellemetlenül, élvezhetlen műsort játszva. Kis fejáram ráállítás, és még egy darabig kibirja, de jó eséllyel lézerfej csere lesz a sorsa. A sini-nél mondjuk pár ezer forint, annyit még megér, egyébként nem rossz kis lejátszó, tetszik a hangja.
(#) andrasaranyos hozzászólása Márc 20, 2010 /
 
Sziasztok!

A tegnapi napom egész jó volt mindaddig amíg este be nem kapcsoltam a számítógépem.
Általában gyomorgörcsöm van amig tölt az XP, párszor lepett már meg, de ezúttal úgy igazából. Szóval bekapcsoltam a gépet és betöltés közbe jött az üzenet(kékhalál) "unmountable boot device" na mondom tök jó, csak azt nem értettem, hogy jutott el egyáltalán a betöltőképernyőig ha egyszer azt mondja, hogy "unmountable". Na jó csökkentett mód, betölti a rendszerfájlokat, de megint hiba.Ekkor lepergett előttem a HDD tartalma mappáról mappára egyre fontosabb adatokat eszembe juttatva. És ekkor jöttem rá mi okozhatta a Hdd baját.

Tegnap délelőtt ugyanis elvittem ithonról a gépet, meg a régi(9-10 éves)P3-as Ibm laptopomat anyukámhoz. Persze a laptopot rátette a Dcr2520 as Vidi hangfal tetejére amit 10 perc mulva vettem észre, mondtam is neki hogy oda ne tegye, mert baja lehet a mágnes miatt a vinyónak. Na mindegy nem lett semmi baj. Pár órával később el kellett mennem valahova, és ki kellett vennem a csomagtartóból a mélyládát hely miatt .Betettem a bal első ülés mögé, viszont az asztali gépemet a jobb első ülés mögé tettem mielőtt itthonról elindultam azért hogy ne legyen a hangszóró közelében, és amikor egymás mellé kerültek történhetett egy "gyorsformázás"(szerintem).

Sajnos az "új" fájlrendszer típusát nem tudtam megnézni, de szerintem a mélyhangszóró miatt biztos MNC lett , mivel a szabad lemezterületem is megsokszorozódott ugyan úgy mint ahogy a wattokat írják rá ezekre a hangszórókra.
Annyi szerencsém volt,hogy csak a C meghajtóba tett kárt amin az XP volt meg egyéb kevésbé fontos adat. Xp-t ujratelepítettem azóta jó.

Tehát igaz a mondás, hogy elég egy kis figyelmetlenség és kész a baj.
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem