Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   153 / 960
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudtommal, ha akna, annak az aljára szivárgót - draint illik tenni. Párás lehet - de arra meg kell felelnie az IP 65-nek, illetve az 55-nek is. A motor kötődobozába ha bejut víz az már semmiképpen nem üzemszerű, mivel általában a doboz egyből a motortekercsekre nyílik belülről. Ha a drain megfelelő, akkor a bejutó víznek el kell szivárognia. Ha nincs ilyen, akkor az akna nem felel meg szivattyú működtetésére - fel kell emelni a talajszint fölé - fagytalanításról pedig gondoskodni kell. Alternatíva - olyan szivattyú használata, ami vízbe meríthető - üzemszerűen. Ez esetben csak a szivattyú és a speciális kábel, valamint a többperemű tömszelence zárja ki a vizet. Tehát mindig az üzemszerű állapot az alapállapot. Ha már valaki azért épít be FI relét, hogy az egyébként is rossz megoldást orvosolja, az nem jól oldja meg a problémát. Mert az alapprobléma nem lesz megoldva, ráadásul folyton emberi beavatkozásra lesz szükség, megnő az életveszély esélye. Nekem is van szivattyúm a földfelszín fölött. Szellőztethető, de hőszigetelt dobozban. A legnagyobb fagyokban sem volt gond vele és nem életveszélyes.
(#) Atis57 válasza karaszbandi hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Szia!
Pedig régebben micsoda "csoda sprayket" árultak -EME célra !
csak befújod vele a motor tekercseit --S MÁRIS vizálló/merithető stb.....
még kommutátoros motort is láttam vizalati üzemben ! persze meddig mehetett?.....
De egy laikust erről is meglehet győzni-- mint a lakásba való 22 AVG- s vezetékről , elviszi a sütőt is! MEDDIG IS ?
(#) fulcsii válasza Atis57 hozzászólására (») Júl 27, 2011 /
 
Én láttam 300kW-os csuszogyurus motorokat víz alatt menni! Akkor lett zárlat, mikor a kapocs dekli alá ment a víz!
(#) Atis57 válasza fulcsii hozzászólására (») Júl 28, 2011 /
 
Szia!
A hidrofor házakban /vizmű / gyakran láttam 1m viz alatt üzemelni a szivattyúkat (0,38kV) Általában addig ment mig 2-3 nap alatt be nem ázott a tekercse. De ha kikapcsoltad , rögtön bedöglött.
(#) Balaa16 hozzászólása Aug 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Csillárkapcsolót szereltünk a fürdőbe, egyik ág egy izzó, a másik pedig egy 18W-os fénycső. Bekötöttük a kapcsolót. 1. Ha csak a fénycső van bekapcsolva akkor az !izzó is! halványan világít.
2. Ha csak az izzó, akkor minden rendben.
3. Ha mindkettőt egyszerre kapcsolom fel, akkor a fénycső egy pillanatra megvillan és csak az izzó megy. A kapcsoló élvilágítós. A vezetékhálózat elég régi. Mi lehet a probléma? Vezetékhiba van a falban? Vagy mi kötöttük be rosszul?
Üdv: Balázs
(#) elhungaro válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
csereld le a kapcsolot nem élvilágitosra
(#) fulcsii válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
szerintem csak a kapcsolót kötötted rosszul!
sorba kerül az izzó és a fénycső!
(#) Gafly válasza Balaa16 hozzászólására (») Aug 1, 2011 / 1
 
Egyértelműen felcseréltél két vezetéket.
Aminek a fázisnak kellene lennie (közös), az van az izzóra kötve, aminek pedig az izzóra kellene menni, az megy a fázisra. Cseréld meg és jó lesz. A fázist "L" jelöli, de ha eltéveszted akkor sincs belőle tragédia, csak nem úgy működik ahogy kellene (mint például most).
(#) Balaa16 válasza fulcsii hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Bizony ám!
Mi is rájöttünk... Fordítva kötöttük be a kapcsolót. Így, ha a neon van bekapcsolva, akkor az izzón keresztül kapta a fázist.
Üdv!
(#) stomo hozzászólása Aug 1, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy öreg társasházban vettünk lakást. Ebben az épületben nincs központi földelés, mindenki úgy oldotta meg, ahogy tudta (gázcsőre, vízcsőre kötött földvezetékek, vagy egyszerűen semmi. Szomszéd nénit rendszeresen megrázza a mosógép ). Én hívtam egy ELMŰ szerződött villanyszerelőt, aki szerint a házban "PE-N" típusú hálózat van, ezért nem kell trükközni. Elég, ha a földvezetéket a kismegszakítón keresztül a villanyórából kijövő Null vezetékre kötöm, mint ahogy azt a csatolt ábrán is próbáltam bemutatni (ezt az ábrát eredetileg a villanyász rajzolta fel a villanyóránk szekrényére). A lényeg, hogy a föld elöbb legyen a hálózati nullra kötve, mint a lakás nullája. Ezt mondjuk nem igazán értem, mert ha nincs terhelés két pont között, akkor azok ekvipotenciális pontok, tehát tök mindegy ki van "előrébb/közelebb".
Kérdésem az lenne, hogy szerintetek is elég ez a védelem? Egyáltalán működik?
Előre is köszönöm a válaszokat!

villany.png
    
(#) fulcsii válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
hello! az a helyzet, mobilrol írok, és valamiért nem tudom ezen az oldalon használni a shift gombot. nézd el nekem. köszönöm!
(#) zoli_varga válasza stomo hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Ez így TN-C-S rendszer. Megfelelő ha az órától "feljövő" nullavezető (PEN) keresztmetszete megfelelő.
Valamint javasold érintésvédelmi felülvizsgálat elvégzését a társasházra. Ez a képviselő kötelessége, hivatkozz a KLÉSZre.
(#) fulcsii válasza stomo hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
hát ha az a nulla 10 mm2-es vezető, akkor igen! különben nem szabalyos!
(#) ötfelezős válasza stomo hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Trükközni valóban nem kell, az előző válaszok értelmében. Én két dolgot tennék hozzá:
1. Alighanem elosztótábla cserével is járna, de áramvédő kapcsolót beépítenék. Gondolom, a belső felújításra csak sort kerítesz.
2. Annak, hogy előbb a védővezető sínre csatlakozik a bejövő nulla, annak ideológiailag oka van. Mégpedig az, hogy fordítva lehetne a védővezető sínhez menő vezetéken szakadás (kontár kiköti, mert azt hiszi, felesleges, stb), ami csak felülvizsgálatkor (lásd egyik válaszban javaslat) derül ki, vagy rosszabbik esetben családtag balesetekor. Így pedig, ha a közös szakaszon folytonossági hiány támad, a készülékek is megállnak, és az ember hív egy szakit, hogy keresse meg a hibát.
(#) stomo válasza ötfelezős hozzászólására (») Aug 1, 2011 /
 
Köszönöm a gyors válaszokat. Felújításkor minden vezetéket lecseréltem 1,5-es, 3 eres kábelekre, újra csöveztem. Feltettem egy elosztó szekrényt is, 8 kismegszakítóval, ami minden szobát, a konyhát és a fürdőt is külön "kapcsolja", plusz a villanysütő, mosógép + mosogatógép is kapott sajátot. Sütő kapott 5KW-os kábelt, mint utólag kiderült teljesen feleslegesen, mert a gyárilag beépített kábele egyfázisú, legfeljebb 2,5-es lehet.
(#) ferike123 hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Sziasztok! Szeretnék kérni egy kis segítséget egy FI relé bekötésével kapcsolatban.Szóval,adott 1 pince,ebben a pincében van 1 konnektor amibe belefut a fázis,0,föld,ezt a konnektort akarom lecserélni 1 FI relére,ami elé bekötnék egy 10A-es kismegszakítót,amiről menne három db konnektor,erről menne a hegesztő,sarokcsiszoló,állványos fúró és lenne még egy kismegszakító,ami 6A-es,erről egy 3-as elosztó menne,abból a célból,hogy erről menne a forrasztó állomás és azok az erősítők amelyeket építek,vagy javítok.Mindez egy kapcsoló táblán lenne.Szóval,az lenne a kérdés,hogy hogyan tudom a két ágat egy FI relén átvezetni.A FI relé régebbi típusú német 4 pólusú.Kivezetések 1,2,3,N
A villanyóra kismegszakítója 16A-es.Előrre is köszönöm.
(#) karaszbandi válasza ferike123 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Ha felcseréled a sorrendet, akkor az neked miért nem jó?
A másik, használj inkább egy megbíztatóbb FI-t!
Nem írtad, hogy mekkora áramú a FI.
30mA kell.
(#) ferike123 válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Mármint,hogy relé és utánna a kis megszakítók?
Egyébként 30 mA-es,de van egy 100mA-es is!
(#) nagy_david1 hozzászólása Aug 4, 2011 /
 
Üdv!

A problémám az, hogy van egy laptopom és a töltője rakoncátlankodik. Márkás és eredeti de a gond vele az, hogy ahogy a töltő teste és egy jack teste közös potenciálra kerül a hangszórók elkezdenek néha pattogni, kattogni. A szobámba persze nincs földelés amit úgy látszik a töltő igényelne. Fázisceruzát a töltő földelésére érintve egyből fény fogadott. Fogtam 20 méter kábelt és a legközelebbi földelt konnektort meglátogattam a lakásban. A zajok megszűntek egyből. Még nagyobb meglepetés ért amikor a vezeték egyik felét a földelt konnektorról leválasztottam és maradt az az állapot mint amikor illesztve volt. Fázisceruzával újból nekifutottam ami most semmit nem jelzett. A 20 méter kábel önmagában sehova se kötve csak a töltő földelésére megoldott a problémát. Na ez így nem megfelelő nekem és nem is teljesen értem. Hogyan lehetne ezt kiküszöbölni? Nem szívesen hoznék földelést a szobámba ha lehet. Valahogy kialakítható? Persze most nem a biztonság miatt kéne hanem e kellemetlenség elkerülése miatt. Elektronikában sokszor ki lehet alakítani egy "lebegő", kialakított testet de erősáram terén nem tudom a teendőket. Valahogy meg lehet oldani ezt a problémát szűrővel, fázis, null segítségével? Nem hiszem, hogy jó megoldás a fűtéscsőre is csatlakoztatni ilyen dolgokat. Egyszóval nem is igazán értem mi lenne a megoldás és, hogy a töltő kapcsolóüzemű tápjának is mi szüksége a földelésre. Előre is köszönöm.
(#) karaszbandi válasza ferike123 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Úgy ahogy mondod. A 30-ast tedd be. A 100mA nem jó dugalj elé, mert érzéketlen.
(#) ferike123 válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Ok,de hogyan tudom bekötni 230 ra ami 1 fázis?
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Nem egészem értem mit irsz.
Hogyan kerül a töltö teste és a jack teste közös potenciálra. (E töltö negativ polusának elvileg mindig ott kell lennie!)
Egy akusztikus rendszert nem lehet lebegtetni, egy pontban mindenképpen földelni kell!
Milyen szoba az, ahol nincs földelés?
Manapság ilyen hálozati csatlakozot nem is szabadna csinálni, azaz a stekkerben mindig kell lennie földnek.
Ha a tápodba 3 eres kábel vezet (villásdugo testtel) akkor azt földelni kell. Ha 2 eres borotvakábel megy, akkor meg nem szabad (ilyenkor az erösitöt kell földelni.)
Persze van a világpiacon (minél márkásabb annál gyanusabb) sok kapcsoloüzemü áramforrás, ami eleve csapnivaló.
Ha ilyenhez van szerencséd, akkor sürgösen cseréld ki.
Már olyannal is találkoztam, amiben a primér földelése (zöld sárga) a szekundér (! ! ) negativ pontjához volt belül forrasztva - messze megkerülve a valoban veszélyesebb nagyfeszültségü hálozati elemeket.
Nem egy berendezés siratta eme mérnöki csucsteljesitmény következményeit...
(#) wpetya hozzászólása Aug 5, 2011 /
 
Sziasztok! Tudna nekem valaki küldeni egy szállodai kapcsolást?
(#) nagy_david1 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szia!

Hát igen, a töltő teste mindig a jack testén van valóban. Egy idő után kezdett a jelenség intenzívebb lenni. Elektronika, erősítő terén tudom miről beszélek maximum nem jól fejeztem ki magam. Mellesleg nálunk Romániába a szobákban soha nem is volt földelés csak a konyhában és fürdőben. Szobákba sehol nincs. Magánházak biztos kivételt képeznek. Minden tápba amúgy szerintem 3 eres kábel megy. De mi a magyarázat arra, hogy akkor is megszűntek a problémák ha csak szimplán egy 20 méteres vezetéket kötök a töltő földelésére? Mintha feltöltődne a laptoptáp földelése.

Még egy kérdést egyúttal felteszek. Mire jók a a "schaffner emv, emc" kapcsolások, készülékek?
(#) karaszbandi válasza ferike123 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Úgy, hogy a másik 2 fázist kihagyod.
(#) bandij válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szia,

elnézést, hogy beleszólok a beszélgetésbe.
A képen szereplő egységek zavarszűrők a hálózat
felől érkező zavarokat szűrik, esetleg visszafelé is.
A működésükhöz elengedhetetlen a megfelelő földelés.
Szerintem akkor járnál a legjobban ha a laptop töltődet
"földelt" konnektorról járatnád.
Ehhez esetleg ki kell alakítani egy megfelelő védőföldelést.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Köszönöm, valamiért éreztem, hogy megint te kellesz ide :yes:

Akkor nekem milyen megoldás lenne a célszerű szerinted? Mint mondtam esetemben még a "virágcserepes földelés" is megoldaná a problémát de ez nem valami praktikus Hova és hogyan vezessem el ezeket a zavarokat. Amit írtál az pont az amire én is gondoltam. Valami ilyesminek tudtam elkönyvelni miután a vezeték is elégnek bizonyult de a praktikus megoldást már nem látom.

Ami képeket meg linkeltem az azért nem stimmel mert amint az ábra is mutatja csak fázis és null csatlakozik rája és ő valahogy két kondival alkot egy másik testet?
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Az pedig 90W-nál pedig nem célszerű a súlya és merete miatt. Egyedüli dolog a soron végigfutó fűtéscső van. Erre se köthetném rá? Ezt azért kérdezem mert nagyon sok történetet hallottam a földelés vízvezetékre kötéséről. Fele 100%-ban ellenezte érintésvédelmi okokból a szomszédokra nézve, másik fele pedig alkalmazta is.

Apropó. A fent linkelt képek esetében tényleg a föld is be van kötve de nekem van 2 ilyen bontott dobozkám egy régebbi nagy svéd gépből aminél csak a fázis és null volt a bemenet és a kimeneten már egy 3. kijövet is ki volt alakítva ami 1-1 kondival csatlakozott a fázis és nullhoz. Nekem nem lehet valahogy ezeket a zavarokat elküldeni a hálózatba ilyen megoldással? Érintésvédelem jelen esetben nem fontos mivel a töltő kábele egy olyan elosztóba megy amibe más földeléses készülék már nem és a laptop illetve töltő is egyértelműen 100% műanyag a felszínén.
Nem igazán foglalkoztam eddig ilyen jellegű villanyszereléssel ezért csak tapogatózok a sötétben.

Köszönöm.
(#) nagy_david1 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Egy képet az enyémről is készítettem. Én értelmezném rosszul de az előzőekhez képest nekem a LINE oldalra a föld nincs kihozva a képen csak a LOAD oldalon?

P8060316.JPG
    
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Nem is úgy gondoltam, hogy van egy fém dobozkányi virágföldem

A csőhálózatról meg talán épp Magyarországon hallottam, hogy volt egy olyan időszak, hogy a védőföldet közösítették a csőhálózattal. Persze már nem így van de én hallottam ilyenről. Nem magyarországi vagyok ezért lehet az információ terjedése során kicsit modulálódik szokás szerint ahogy szájról-szájra terjed.

Annyira zavar, hogy nem egy tűzhelyet, mosógépet vagy hasonló eszközt kell földeljek érintésvédelemből hanem csak zavarokat kéne elnyelessek, nem igaz.

Mellesleg miért nem lehet közösíteni? Tegyük fel, hogy mindenhol megvan a fém összeköttetés mind a víz mind pedig az elektromos hálózatban. A kanalizálás is a földbe megy és a kazánok is mind földelve vannak amihez megint csak fém vezetékek futnak. Minden a földbe megy és mégsem lehet közösíteni? Ennyi erővel ha a mosógépem hibásodik meg akkor a szomszéd mosógépe is ugyanúgy veszélyes lesz mivel ugyan arra a védőföldre van kötve mindkettő.
Következő: »»   153 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem