Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   155 / 959
(#) tibibalogh520 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Szia Dávid!
Idézet:
„tibibalogh520: Épp azért vagyok itt mert szakemberek véleményére vagyok kíváncsi mivel én nem tudom a "megfelelő eljárásokat". Nem lenne értelme a fórumnak ha minden válasz az lenne, hogy "keress fel egy szakembert !".”


A szakszerű választ már meg kaptad.: Az elosztótól, egy megfelelő keresztmetszetű védővezető kiépítése az érintett aljzatig!

Ja, hogy e mellé kaptál egy csomó szakszerűtlen életveszélyes ajánlást,... nos, erről nem mi "szakemberek" tehetünk, és ezen szakszerűtlen ajánlások kiszűrése valóban nem a te feladatod lenne, hiszen te vagy a kérdező...

Üdv Tibi.
(#) nagy_david1 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Félreértések elkerülése végett pár sorban leírom mi a helyzet megint. A laptop tápjának védőföldje teljesen a levegőben lóg. Még csak másik készülék se csatlakozik ide. A laptop töltőjéig is csak két szál megy. A fázis és null úgy, hogy más készülék sincs a töltő földelésén. A védőföld és a kimeneti test között meg nekem is teljes leválasztás van. Nincs közösítve. Nem tudom meddig olvastál vissza de leírtam pár dolgot a tapasztaltakról.

Te az én esetemben hogyan járnál el? Ugyan csak hoznál biztos helyről védőföldelést a tápnak? Leírtam volt, hogy egy szimplán 20 méteres vezeték is a töltő földelésére csatlakoztatva megoldotta a problémát. Köszönöm.
(#) pucuka válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Nem tudom, milyen az a táp. De ha van benne védőföld, akkor annak valahová bekötve kellene lennie, nem lóghat a levegőben. Annak ellenére, hogy a laptop tápok (legalábbis amikkel én találkoztam, kettös szigetelésűnek tűnnek, bár erre nézve (az enyémet megnézve utalást nem találtam, de azt igen, hogy megfelel jó sok előírásnak, köztük a CE megfelelőségnek is) mivel nincs kívülről érinthető vezető része. De a számítógépek kapcsolóüzemű tápjainak földrendszerét alapul véve, csak a hálózati zavarszűrésnél, illetve a primer kör védelménél lehet szerepe. Szerintem, a telepcsatlakozó negatív pontja ezzel nincs összeköttetésben, földfüggetlen, és hogy ez így is maradjon, abban van szerepe a primerkörben az érintés védelmi földnek, és mivel ilyen van, a biztonságos működéshez szükséges a védőföldes csatlakozó.
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A plusz vezeték a legközelebbi festés /átalakítás kötelező kelléke legyen.(és a lehető leghamarabb) más korrekt megoldás nincs (esetleg szomszéd szoba földelt hosszabbító) .Egyébként ha az általad kihúzott vezetékhez nedves kézzel mezítláb hozzáérsz erősen gyanítom hogy bizsergést ,rosszabb esetben egy jó kis áramütést szenvedsz el ,ha a dugaljba szerencsétlen állásba dugod be.Ezért ezzel ne igazán kísérletezz.Az életed valószínű csak egy kínai kondenzátor tartósságán múlik.(Valószínű mint a legtöbb csodában a hálózati bemenő pontok egy egy kondenzátoron keresztül a védőföldre vannak kötve.illetve az egész panel egy fém fóliában van belül ,amit csak némi cellux választ el a 230V tól )
(#) proba válasza pucuka hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Tudod mit jelent a CE ? Szerintem csak annyit hogy egy távoli kínai garantálja hogy nem üt agyon az áram.(legalábbis úgy rémlik, hogy semmi többet)
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A forgalombahozatal előtt akreditált vizsgáló laboratóriumban minősíttetni kell. Az európai forgalmazónak. elvileg. Ennek ellenére Mo.n ellenőrizni is szokták, igaz szórópróba szerűen
(#) karaszbandi válasza (») Aug 5, 2011 /
 
Köszönjük, hogy ismét kiálltál a szakemberek mellett!
Ez már nem beszélgetés, hanem lebeszélés a hülyeségekről. De ha ez nem felel meg, akkor tényleg mindenki úgy szereljen, ahogy akar.

Sokan vagyunk...
(#) wpetya válasza proba hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Az alternatív, ha két pontból lehet kapcsolni egy adott izzót. A szállodai, (keresztváltó) ha három, vagy annál több pontból. A szállodainak is a két végén levő kapcsoló alternatív kapcsoló, a többi keresztváltó, csak nem tudom, hogy kell bekötni őket.
(#) kadarist válasza wpetya hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Szia!
Nem tudom, hogy mennyire érthető ez a rajz: Bővebben: Link
(#) proba válasza wpetya hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Bővebben: Link
Egyébként ha veszel egy keresztváltó kapcsolót ,a jobbakon rajta van a komplett kapcsolási rajz,sorkapocsra lebontva.
(#) fulcsii válasza wpetya hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
Szia! Itt egy oldal, ahol megtalálod az alapvető kapcsolásokat. Köztük azt is amit keresel!

Üdv

Bővebben: Link
(#) fulcsii válasza (») Aug 6, 2011 /
 
Szia látod!
Múltkor lehurrogtál engem is, mert nem akartam, hogy a marhaságot megcsinálja a srác! A villany nem játék! Se színe, se szaga és mégis van! Bánt, halálosan meg tud bántani! Aztán ha baj van akkor ki lesz a felelős?

Üdv.
(#) plepi hozzászólása Aug 6, 2011 /
 
Szerintem azért van ez a fórum hogy ne csak a szakik tárgyalják ki egymás között a szakma fortélyait hanem ha idetéved egy olyan kérdező aki tanácsot kér akkor arra válaszoljunk tisztességgel. Hisz inkább mondjuk el a helyes kivitelezést és magyarázzuk el mit hogyan minthogy megcsinálja rosszul. Mindig azzal jönnek itt egyes emberek hogy milyen veszélyes stb,ez igaz is hogy veszélyes de még veszélyesebb ha magára hagyjuk a kérdezőt és megpróbálja megcsinálni ő maga na hát ez a veszélyes!!
(#) plepi válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
A szerelő szakember is lehet kontár,hidd el lerakta az iskolát de sajna esze nincs hozzá csak papírja. Vannak ilyenek is és ez nagyon nagy baj.
(#) plepi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 6, 2011 /
 
(#) Massawa válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 6, 2011 1 /
 
*

A te esetedben ugyanazon a szabványok szerint semmit sem használhatsz, hiszen TILOS egy védöföldel ellátott hálozati dugot (3 polusu) egy védöföld nélküli (2 polusu) aljzatba dugni.

* és behuzatják a védöföldet. Ilyen egyszerü és itt zárul a kör.

No kellemes estét.

* Szerkesztve !
(#) lui144 hozzászólása Aug 6, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! Itthon van egy használaton kívüli villanyóra amit bekötnék almérőnek. Ezzel csupán annyi gondom van, hogy a konnektort amit mérni szeretnék arra hogyan kössem be a védőföldelést?
(#) proba válasza lui144 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Úgy mintha nem lenne óra .
(#) proba válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Amit még érdemes lehet esetleg kipróbálni,egy sima mezei földelt 10m hosszabbítón (nem elosztó) keresztül dugd be.Ebben megvan a kívánt vezetékhossz a "védőföldön" és nem kell semmit barkácsolni.
(#) nagy_david1 válasza proba hozzászólására (») Aug 7, 2011 /
 
Ezen filóztam én is
(#) Busz hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Egy gyors kérdés:
szakkönyvekben, a régiekben mekkora volt a minimálisan előírt méretlen betáp vezeték keresztmetszete a villanyóra előtt?

És manapság mekkora a minimális keresztmetszet?
(#) CsemanAttila hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Üdv Mindenkinek!

Szükségem lenne egy kis segítségre. 3 fázisból, szeretnék kivenni 1 fázist. Világítás, meg 1-2 konnektor kellene. Kérdésem az lenne, hogy ez lehetséges e, illetve, hogy van-e valami konkrét dolog amire figyelni kell. Előre is köszönöm Üdv!
(#) zolika60 válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Természetesen lehetséges. Egy konkrét dologra kell figyelned, legyen mellette 0 is.
(#) proba válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Meg védőföld.(ha konnektort is akarsz,illetve a legtöbb lámpához is kell már. )
(#) CsemanAttila hozzászólása Aug 12, 2011 /
 
Nulla van, az nem gond. Védőföld, mikor az émász kötötte a 3fázist, levert egy vasrudat a földbe, az oszlop mellé. Ez jó lesz? vagy inkább tegyem külön? Valamint mekkora kismegszakítót rakjak?
(#) karaszbandi válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Na ilyenkor szoktuk azt ajánlani, hogy keresse fel villanyszerelőjét és csináltassa meg, ha nem akar magának problémát!

Hát osztán honnan a fenéből tudjuk mi azt, hogy milyen világítást szeretnél és mit szeretnél a konektorokba bedugni?
Mármint a kismegszakító miatt!
(#) CsemanAttila válasza karaszbandi hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Helló. úgy gondoltam, hogy a 3 fázis miatt nem e kell erősebb, vagy ilyesmi.
(#) abubabu válasza CsemanAttila hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Több infóra van szükségünk,ha segitséget szeretnél.Pl.:Hogy néz ki a mérőhely,mekkora kismegszakítók vannak,mit szeretnél üzemeltetni.
(#) Matthisa válasza kumpl hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Üdv emberek! Villanyszerelőnek tanulok, még az elején járok! kérdésem a nullával kapcsolatban lenne! nincs ÁVK a lakásban se nullbontó.Csak kismegszakító de az csak a fázist szakítja érthetően. Szóval a nulla nincs megszakítva.Ezen ugyebár ilyenkor megjelenhet a feszültség! ha igen akkor mikor ?és mire kell ügyelni a szerelésnél!?ugyebár akkor ez jól megcsaphat! Hogyan nézhetem meg h van e rajta feszkó mert úgy tudom h nem mindig!?ja és védővezető nincs a lakásban.
Jól kifejtett válaszokat előre is köszönöm!
(#) abubabu válasza Matthisa hozzászólására (») Aug 13, 2011 /
 
Szia! Van hogy a legegyszerűbb kérdésekre is nehéz megfogalmazni a választ.
Tehát: A fázis fogyasztót keres,ami bármi lehet ha vezetőképeséggel rendelkezik.Az anyaföld a kedvenc helye. De hogy a giliszták ne jöjjenek ki a földből,ezért a rendszerből leágaztatott nullavezető ad neki utat. Ha megszakítod a nullát az áramkörből,bizony a fogyasztón keresztül találkozol a fázissal. Benned lessz,de addig nem okoz gondot,míg nem talál belőled kiutat.Hogy mire kell ügyelni szerelésnél? Áramtalaníts! Feszültség alatti munkavégzéshez sok tapasztalat kell. Ráérsz még arra.
Sok sikert kolléga.
Következő: »»   155 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem