Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   142 / 227
(#) _BiG_ válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Ha nagyobb, mehet.
De tessék mindig számolászni a wattokat. Mert elfüstölhetsz egy marék ellenállást, ahelyett, hogy szépen összekötögetnéd őket (ügyelve az eredő ellenállásra), egyesítve a teljesítményüket.
A 4W az nem 5W, tehát leég, miként láthattad. De ha 5W-os helyett beteszel 20W-ost, akkor sincs baj, sőt, még jobb.

Update1: azért azt tudod, és észben tartod, hogy ez a kapcsolás hálózatról megy és ezért különösen veszélyes?
Hacsak nem használsz leválasztó trafót!

Update2: a csövet felfűtötted?
(#) gabrinator válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Tudom tudom , csakhát gyorsan beakartam oda valamit rakni , hogy lássam működik e Igen , tudom , és óvatos is vagyok , azért nemakarom magam megcsapatni..
Igen felfűtöttem a megadott értékekkel , most megyek és átnézem mégegyszer a kapcsolást , aztán beizzítom lesz ami lesz Remélem elindul .
(#) gabrinator válasza _BiG_ hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Nem jártam sikerrel , egyszer már szikrázott , de valami nagyon nem kóser , mert a fázisnál lévő ellenálás borzasztóan felmelegszik pár másodperc alatt , és nem is szikrázik már , de lehet felkellene cserélnem a primer kivezetéseit , mert a szikrazas ota szetszedtem mert akkor is nagyon melegedett . Az este folyamán mégegyszer szétszedem átmérem az alkatrészeket és megépitem megint valami nagyon átlátható rendezésben hosszú vezetékekkel és dobok fel képeket aztán ha végképp nem megy keresek egy másik kapcsolást ...
(#) gabrinator válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Felrakok egy pár képet az aktuális állapotról . Nemkell mondani ,hogy milyen ronda meg összevissza vannak a vezetékek , mert tudom , először még szépen nézett ki...
De mivel nemsikerül működésre bírnom , nem pepecselek a kinézetével. A vezetékeken a forrasztási helyeket leszoktam szigetelni szigszalaggal és foglalatom is van a csőnek , csak azért van így , hogy lehessen némiképp látni a lábak bekötését . Egy kissé széthuzogattam a kábeleket , hogy áttekinthetőbb legyen , remélem sikerül átlátni a kábelrengeteget .. A cső lábkiosztását innen néztem .
Ui.: tudom ,hogy valami nagyon nagy gubanc van az áramkörömmel , és bárminemű kritikát vagy segítséget elfogadok
(#) Collector válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 4, 2011 /

Most már csak a legfontosabbról kell képet feltenned, a szekunder-primer kapcsolatról.
Az egész építmény meg úgy néz ki, mintha bedobáltál volna a szoba sarkába alkatrészeket, és 2 méterről rácsapod az ónt, hogy majd jó lesz az úgy.
Szedd szét az egészet, és rakd össze normálisan, ez nem munka, vagy tesztelés, ez gányolás.
(#) marksman válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

(#) Mzolee válasza Collector hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Teljesen egyetértek, hogy lehet így hozzáállni, hogy fogja az alkatrészeket lerakosgatja nyomja rá a pákát meg a vezetéket ahogy kézbe esik. Közbe meg lehet, hogy már elszállt a cső arról nem beszélve, hogy ott a hálózati fesz.

Nameg ilyenek:
Idézet:
„aztán beizzítom lesz ami lesz”

Idézet:
„ha végképp nem megy keresek egy másik kapcsolást ...”

Ilyen "összeszereléssel" valószínűleg az is zátonyra fut
(#) gabrinator válasza Collector hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Hát , tudom ,de mint mondtam még az első verziót megcsináltam szépen , de miután nemnagyon akart működni szétszedtem , és ez azóta a 3 ik verzió .
Először csak nem volt rendes kontaktus , másodjára szikrázott , de a fázisonlévő ellenálás melegedett de nagyon , a többi alkatrész nemigazán . Ekkor szétszedtem megint , megnéztem , hogy nem e hibás valamelyik alkatrész . Kicseréltem azt az ellenálást , mivel tonkrement , azóta egy másik ellenálás is tonkrement , de a kapcsolást jópárszor leellenőriztem és jó. Beraktam egy ntc t a helyére , felcseréltem a primer kivezetéseket , és hát szikrázni nem szikrázott , de egy olyan fél méterre levő lámpa elkezdett világitani , de ki is kapcsoltam mert felizzott az anód . Nem lehet az a gond hogy a cső pl 500 a kapcsolásban feltuntetett pedig pl504 es ? Egyébként a képen a szekunder megvan emelve és a v.cs tekercs folött helyezkedik el . A hálózati feszről pedig annyit , hogy én is tudom hogy ottvan , jó neki ott .Nemszokásom az áram alatt lévő berendezésekben matatni , és tisztában vagyok vele , hogy nem játékszer .
(#) Collector válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Te kértél kritikát, kaptál is, tanácsot is, most meg kifogásokat keresel.
A szekunder-primer rész az jónak tűnik. Ha világít a neoncső akkor működik, kitörési pontot tettél rá?

Na jó igaz , jogos, bocs . Nem , tényleg igy történt, és nemértem mért mennek tönkre ott az ellenálások . Egyenlőre még semmit nem raktam tetőkapacitásnak , csak a huzal vége van ott szimplán , szóval elméletileg jónak kellene lennie , de az nem gond ha teljesen felizzik a csőben az anód ?
(#) Collector válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Számoltál egyáltalán ki bármit is? Mert nekem úgy tűnik hogy az ég világon semmit '5 perc alatt tesla' tipikus esete.

Hát a kapcsoláson feltuntetett értékeket használtam bár a g2 re csatlakozó ellenálás nálam 8kOhm os , de ettől még gondolom nemkellene felfőnie a fázison levő ellenálásnak , bár lehet , én már végképp nemtudom elképzelni hol lehet a hiba. De szerintem inkább felfuggesztem ezt a projektemet , ameddig nem szerzek valami jobb csövet , és épp néztem , hogy a gu50 es csak 750huf
(#) velkey válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Azzal se fog menni ha nem hangolod a primer rezonanciát (párhuzamos LC kör) a szekunder frekijére. A szekundered huzalhosszának pedig közelítenie kell a lambda/4-re.
(#) marksman hozzászólása Aug 5, 2011 /

Collector ezt te csináltad , ugye ? Bővebben: Link

Azóta nem csináltál másikat ?
Lehet én is megcsinálom majd .
Hol lehet beszerezni mikrosütőtrafót ? - méhtelepen?
(#) marksman válasza marksman hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

rossz linket raktam be , ez akartam Bővebben: Link
(#) Collector válasza marksman hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Csináltam, a topikban vannak képek. Most a DRSSTC-vel foglalkozom.
(#) gabrinator válasza velkey hozzászólására (») Aug 5, 2011 /

Igen , tudom holnap majd megpróbálom kihangolni , hát igen , ezen még majd változtatnom kell , de egyenlőre elég annyi is , hogy a fénycső már egész messziről világít , a lámpa se izzik csak normál mértékben , viszont az ntc az meleg , de sebaj. Amúgy szétszedtem az áramkört , és e szerint a kapcsolás szerint átépítettem , beépítettem még egy zavarszűrőt , és a kinézete is jobb lett. Érdekesen tapasztaltam , hogy ha a primer kivezetései fordítottak voltak , rögtön kicsapta a biztosítékot (3A-es) , de helyes bekötésnél ez nem fordult elő , bár nem hagytam valami tul sokaig menni .
Szóval úgylátszik már nem áll fenn a probléma, már csak a rezgőkör hangolgatása maradt , de ezt már megoldom , és majd holnap rakok fel pár képet .
(#) velkey hozzászólása Aug 6, 2011 /

Hol lehet olyan nagyfesz forgókondit szerezni amivel a GU81-es teslám primer rezonanciáját hangolhatnám? Nagyon fontos lenne.
(#) Collector válasza velkey hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Bővebben: Link
Csinálni jóval egyszerűbb.
(#) Frenki007 hozzászólása Aug 6, 2011 /

Sziasztok

Egy 2mot-os teslához tudtok ajánlani valami egyszerű kapcsolási rajzot???
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Aug 6, 2011 /

Ezzel menne a GU81-es tesla? Építést azt hogy gondoltad? Neten láttam sörös dobozból. Az átütési feszültség 21kV/cm?

Hát találj ki valamit, felületek kerülnek egymás alá, ehhez kell mechanizmus. Az átütési szilárdság (nem feszültség, mert az V) 21kV/cm. De ugye a sarkoknál jóval nagyobb lesz a térerő, mint a felületek közt, így inkább 10kV/cm-el számolj.

Rendben köszi. A te terved alapján fogom megcsinálni szerinted a feszduplázóba elég 5000 Volt fesztűrésű 0,8 µF-os kondibankot rakni (Tesla kondikból) vagy elég egy darab 4000 V fesztűrésű 0,5 mikrós is?

Oda mikrosütő kondi kell, 1 darabbal is menni fog.
(#) velkey hozzászólása Aug 6, 2011 /

Ja jó most látom hogy te is azt használtál az van is 3. Akkor én is rakok bele fesz kétszerezőt. A 20 db 1n40007 nem fog szétégni? Védő szikraköz kell bele vagy nem? Forgó szikraközre pedig azt találtam ki hogy veszek pár forintért "kidobált" lemezeket amiket méretre vágok és ezek mennek csavarra.

Te most mire készülsz? Hova akarsz betenni forgó szikraközt?

Ajjaj ezt elírtam a forgókondira gondoltam.
(#) velkey válasza velkey hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

A GU81-nek hogy van a lábkiosztása? Ti milyen csatlakozót raktatok a lábakra?
(#) gabrinator hozzászólása Aug 7, 2011 /

Hali na akkor rakok fel par kepet , a mostani verzióról , eddig még nemcsináltam vele sokminden újat , csak lejjebb raktam a szekundert egy picikét, és így már szikrázott rögtön , olyan 1-2 centis lehetett a szikra , nem nagy , e a csatolás novelésével meg hangolással sztem sikerülhet majd a 3-4 centi , és majd csinalok hozza staccatot is . csak egyetlen egy dolog zavar , mégpedig hogy az 5A biztit is kivágja rövidke használat után , ez gondolom azért van mert az ntc addigra már felmelegszik és jobban vezet , de rakjak oda egy ellenálást , vagy csak rakjak be egy nagyobb biztosítékot ?
(#) _BiG_ válasza gabrinator hozzászólására (») Aug 7, 2011 /

Ezzel a fémkasztnival játszadozol közvetlen hálózati táplálásnál, szigszalag szigetelgetéssel, krokodilcsipesszel??

Inkább egy falapra szerelnéd, vagy egy bakelitlemez-csőszegecses megoldással! Valamelyik drót odagörbül az alkatrész súlyától a fémdobozhoz és azt fogod hinni, birkózógépet építesz!

Javallanám, hogy a primer vagy a v.cs. tekercset mozgathatóra készítsd azon a csövön (másik, passzentosan ráillő csővel), hogy az optimális csatolást megtaláld. Ha nem megfelelően jön rezgésbe a cső a rossz csatolás miatt, akkor izzik az anód, veri a biztit.

Az NTC a lehető legrosszabb megoldás az ellenállás helyett, mert pontosan csökken az ellenállása, azaz még több áramot ad arra kisteljesítményű csőre. Pont akkor, amikor egy rossz beállítás miatt "megszalad" a cső...

Az 1-2 centi már nem rossz, ezzel így sokkal nagyobbra ne nagyon számíts, ahhoz kicsi a teljesítmény.
Következő: »»   142 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem