Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   76 / 1390
(#) Gábor488 válasza Vatti hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

De Borsodban nem tudod hogy hol van nyomda??? Na nem veszthetek semmit kipróbálom a sima fénymásoló papírt is.... Ez azé nagyon jó hogy nem lehet csak Pesten kapni műnyomót leközelebb
(#) Vatti válasza Gábor488 hozzászólására (») Júl 19, 2007 /

(#) idavid hozzászólása Júl 20, 2007 /

na megcsináltam az első nyákomat (ez egy Majki-féle fejhallgató előerősítő nyák) vasalásos technikával, a papírboltban rendelt műnyomó papírra nyomtattam 300DPI-vel egy hp laserjet 4L-el. a peroxidot az auchanban található kallos fodrászkellékesben vette nekem anyu (neki inkább adnak, mint nekem ), kicsit krémszerű, de a festéket nem szedi le. 1 liter ~500 forint volt. sósav az CBA, 1 liter 20%os 200 forint. tál az a garázsban talált ikeás...

a vasalás másodjára sikerült, az elsőt sajnos túl rövid ideig vasaltam, az nem lett jó. egy kis helyen nem maradt rajta a festék, ott az első itthon talált alkoholos filccel pótoltam, mondván, hogy majd csak lesz valami, első nyák, tapasztalni kell...szerencsémre ez maratásálló.

a maratást 20%os sósav és 9%os peroxid 10:1 arányú keverékével kezdtem (műanyag bögre:WD40-kupak aránya), ez kevésnek bizonyult, így adagoltam még hozzá peroxidot, és egy kis vizet is, hogy ne legyen olyan sűrű, a végére az arány ~10:4 körüli lett. így mart is rendesen, ideálisan.

a képeken látszik két kis rész, ahonnan nem marta le, pedig le kellett volna. itt valószínűleg vastagabb a rézréteg vagy valami gond van vele, mert miután öntöttem még hozzá bőséggel peroxidot, és már majdnem forrt a lötty, akkor sem akarta lemarni. így egy 100as szöggel megkarcolgatttam ,hogy ne zárjon rövidre. majd meglátjuk...egy részen pedig van egy kis szakadása, ezt majd forrasztáskor pótolom. nagyon örülök, hogy sikerült, elsőre -azt gondolom- nem is lett rossz...

íme a képek (bocs a minőségért, nincs itthon a nagygép).

kösz mindenkinek a segítséget!

(#) Fery válasza idavid hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Szia. Gratulálok elsőre szép lett. De hadd adjak két tanácsot. Az elsö, nem tudom mivel tervezted a nyákot de ha vasalsz és ennyire szellős akkor még elbirt volna vastagabb vonalvastagságot. A vasalással a vastagabb vonalak jobban megmaradnak. A másik , sokkal jobban takaritsd le a nyákot akkor jobban megtapad a vasalás és mindenhol lemarja rendesen. Én 5-10 percig súrolom VIM-el egészen addig amig öblités után összefüggő vizfelület marad rajta. Egyébként igy tovább menni fog.
(#) idavid válasza Fery hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

a nyákot nem én terveztem, hanem Majki.

Bővebben: Link

ez volt az első értelmesebb és bonyolultabb NYÁK, amit a gépen találtam, gondoltam kipróbálom ezzel, mit is lehet a műnyomóval meg a peroxidos módszerrel.valószínűleg nem építem meg az erősítőt a közeljövőben, de kifúrni még kifúrom, azt is kell gyakorolni, aztán elrakom a fiókba, hátha...

most tervezgetek egy futófényhez nyákot, azon természetesen jóval vastagabb vonalakat használok.

10 percig súroltam ciffel, nekem is összefüggő vízfelület maradt rajta. csak utána nem egyből vasaltam, és visszakoszolódott, lehet ez volt a gond...ezt a VIMet sokan írták már, holnap veszek egy flakonnal és kipróbálom.

ja és köszi, igyekszem. (még egy lemezvágó ollót kell vennem, fűrészlappal elég halál dolgozni ilyen melegben, és egyenes sem lesz...)

(#) Fery válasza idavid hozzászólására (») Júl 20, 2007 /

Szia. a Ciffet felejtsd el va benne egy kis citromolaj tehát soha nem lesz tőle zsirmentes a nyák. A VIM ráadásul a legolcsobb.
Nekem ilyen lett a Cif-től és ilyen a VIM-el.
(#) Frankye válasza idavid hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Én is gratulálok, tényleg szép lett, különösen, hogy első ilyen munkád!
(#) idavid hozzászólása Júl 21, 2007 /

köszönöm Frankye!

terveztem egy nyákot, ez elméletileg a knight rider féle futófényt csinálja, vagy valami olyasmit. van benne két átkötés, a C1es (10U) kondi - lába és a föld között, és a 6os led anódjánál. volna pár dolog:

a 4017N-nek a 8-as, a 12es és a 16os lába nincs bekötve. a datasheet azt írja, a 8as a föld, tehát azt földre kötöm. a 12es a kapcsrajzon sincs bekötve. a 16osra meg VCCt (V+?) ír - ezt csak simán kössem rá a tápra vagy kel valami ellenállat elé?

a C2 (NE555N 5ös CV lába és a föld között) értékét én 6.8nF nek választottam, mivel az van ithon egy csomó. (a kapcsrajzon nincs megadva érték) ez kb. jó érték, vagy nagyobb kell? egyáltalán mit csinál ez a kondi?

és ha esetleg egy haladóbb nyáktervezőnek volna pár perce, és vetne néhány pillantást a tervezett nyákomra, esetleesg hibák után kutatva, akkor azt is nagyon megköszönném.

itt van a kapcs. rajz és a nyák (ha minden ok, akkor majd megvastagítom a sávokat)
(#) idavid hozzászólása Júl 21, 2007 /

csak a vezetősávok.

brd2.jpg

Nos, van egy kis kuszaság abban, amit készítettél!
Először is: Az Eagle-ben a "Top" réteg a lemez felső (alkatrész-oldali) vezetőrétege. Alapból ezt nem használjuk, csak átkötések, illetve SMD technológia céljára. A normál (vezeték-lábas) technológia esetén a "Bottom" (alsó) réteget használjuk. Ezeknél viszont készítettél néhány fölösleges vezetősávot, amik ráadásul a lemezen kívülre futnak... (Igaz, elrejetted őket, a réteg kikapcsolásával.)
A terven van néhány felesleges átkötési furat is, ezekre nincs szükség.
Az IC2 (4017) 8-as kivezetése valóban a füld (GND), ezt jól kötötted be. A 12-es a CO, ez a rajz szerint üres marad, ez is jól van. A 16-os a Vcc, azaz a pozitív tápfesz, ezt is jól gondoltad.
Az IC1 (555) CV (5-ös) lábára általában egy kb. 100nF-os kondit szoktunk tenni.
Ha nem haragszol, kicsit átrajzolnám a NYÁK-od...

(Ja, és az sch fájl, amit feltettél, hibás, azt törlöm.)
(#) Fery válasza Frankye hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Szivesen segitettem volna de Sprint Layaut-ot használok.
(#) idavid válasza Frankye hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

köszönöm a segítséget és a felajánlást...ha ráérsz, akkor szívesen venném, ha átrajzolnád. bele kell még jönnöm ebbe a tervezésbe, de hát senki nem született kondenzátorral meg EAGLE-el a kezében...

a top és a bottom oldalt azt tudom, de ennek mi a gyakorlati jelentősége egyoldalas nyáknál? ha kinyomtatom, akkor nekem igazából mindegy a dolog...vagy ez egy bonyolultabb nyáknál sokat számít?
csak a Topot gondoltam kinyomtatni, ezért rejtettem el a Bottomot, azzal nem is igazán foglalkoztam, azért olyan, amilyen.

(igazából amúgy azért lett a Top, mert az élénkpirosat jobban észrevettem késő este fáradtan, amikor készítettem, mint a sötétkéket )

de akkor majd megkeresem mindjárt, hogy hol lehet átállítani, hogy a Bottom legyen a piros, a Top meg a kék.

de amúgy más gond nincs vele?

Fery: Sprint Layoutot kipróbáltam tegnap este, valahogy nem bírom kezelni...bár ez valószínűleg azért van, mert EAGLE-ben terveztem már pár egyszerűbb dolgot, és azt jobban ismerem.
(#) Frankye válasza Frankye hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

No, átterveztem kicsit. Nincs átkötés, bár néhol kicsit "sűrű" a vezetősáv...
De tettem rá csatlakozónak is helyet, ahol az áramot kapja.

A layerek színét be tudod állítani, ha a "Layers" ikonra kattintasz, majd a réteg nevére (nem a színes kockára előtte!), aztán a Change-re, majd a Color-ra kattintasz, és választhatsz a listából. Én a világoskéket szoktam beállítani alapnak.
A Top vs. Bottom kérdésnek a bonyolult, több oldalas NYÁK esetén, illetve akkor van jelentőssége, ha láb- és felületszerelt alkatrészek egyaránt vannak a panelon. De jobb, ha megszokod inkább már most, és később nem lesz gondod vele!
(#) idavid válasza Frankye hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

abetyár, ez aztán gyors volt néhol kicsit valóban sűrű, na de majd este, ha kicsit hűvösebb lesz, akkor megnézük, mit tudok vele kezdeni...köszi.

ez az áramcsatlakozó ez az a jobb oldalt látható, 1essel és 2essel jelölt dolog? ez ilyen nyákba ültethető sorkapocs? ilyet kerestem egy csomót, de nem találtam semelyik lib-ben...ennek mi a pontos neve és hol található?
(#) Ricsa hozzászólása Júl 21, 2007 /

Sziasztok!

A fotólakkos nyákot, lehet szárítani infralámápával? Vagy lesz valami baja a lakknak tőle.

Kösz az elismerést!
Igen, azaz! "A con-" kezdetű lib-ekben találod őket. (A leginkább használatosak a "con-amp-quick" lib-ben tanyáznak... :yes: )
(#) Frankye válasza Ricsa hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Elvileg lehet, de ki kell próbálni.
(#) Ricsa válasza Frankye hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

ki lesz
(#) fureszk válasza Ricsa hozzászólására (») Júl 21, 2007 /

Próbáltam, nekem nem sikerült...
(#) duke hozzászólása Júl 22, 2007 /

Lehet hogy nem kivancsi ra senki de en peldaul lomb furesszel vagom a nyakot.kb fel,negyed mm pontosaggal,es utana simara koszorulom.
Munyomot a pantonnal lehet kapni,illetve ott biztosan lehet kapni,es hazhoz is szallitanak.
www.panton.hu
(#) Frankye válasza duke hozzászólására (») Júl 22, 2007 /

Igen, a lombfűrész egy nagyon jó megoldás a NYÁK vágásra, bár biztos kéz kell hozzá, hogy ne törjön a lap, és ne legyen "ökör-diagram" a széle. (Ez utóbbin egy kis csiszolás segít...)
(#) erwin hozzászólása Júl 26, 2007 /

Tintasugaras nyomtatóval lehet használni a vasalásos technikát, vagy csak lézer nyomtatóval lehet? (párszor már próbálkoztam, de nem sikerült, úgyhogy maradt a filcezés )
(#) Braf válasza erwin hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Csak lézernyomtatóval lehet mert ez dolgozik műanyag festékkel!
(#) sound.man hozzászólása Júl 26, 2007 /

Kipróbáltam a sima A4-es papírt a vasaláshoz. Nem akarok hazudni de ezerszer jobb mint a pausz. Nem azt mondom hogy tükéletes de jobb mint a pausz. Nem tudom miért nekem nem tapadt rá a nyáklemezre a papír úgy hogy rátettem a vasalót és hagytam van 2 percig rajta és persze figyeltem hogy ne legyen semmi baj de nem akar sehogy se rátapadni. Lehet azért mert kevés a hőfok de már a vasalót nem lehet nagyobb hőfokra állítani. Úgy hogy még most is rajta van és fűt Nem tudom mi lesz a végén
(#) kerteszsasa válasza sound.man hozzászólására (») Júl 26, 2007 /

Én is közönséges fénymásolópapírral csináltam és aránylag jól sikerült, de ez is csak a nyomtatón múlik kezd kifogyni a toner. Ha nem tapad a festeék, akkor valószínűleg nem elég tiszta a nyák.
(#) PCB válasza Frankye hozzászólására (») Júl 27, 2007 /

Szia !

vágni próbáljátok ki a szikét, én azzal vágom a nyákot. Szike elejét köszörüljétek ki kampósra, vagy hogy mondjam és mintkét oldalát párszor karcoljátok meg, utána már el lehet törni szépen.
Szikéről teszek fel képet.

Üdv!
(#) PCB válasza sound.man hozzászólására (») Júl 27, 2007 /

Szia !

Sima A4-es papír beissza a festéket.
Olyan papír kell ami nem szívja be a festéket.

Műnyomó 100gr- os

Üdv!
(#) PCB válasza PCB hozzászólására (») Júl 27, 2007 /

Szia !

Kép a szikéről.

Üdv!

001.jpg

(#) m.joco hozzászólása Júl 27, 2007 /

Azt szeretném kérdezni, hogy milyen fénycsők/izzók/akármik felelnek meg a fotózáshoz, és hol lehet őket beszerni???
Úgy tudom hogy a halogén izzó bocsájt ki uv-t, az megfelelne?
Következő: »»   76 / 1390
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem