Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED rákötése 230V-ra
 
Témaindító: Laci4, idő: Nov 30, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 83
(#) Sebi válasza vega55 hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
"A 250V-os kondi(220nF) ugye csak eliras ? "

Így egymagában biztosan az...

Ilyen kell: 250 (275) V AC X2
(#) Skori válasza vega55 hozzászólására (») Júl 22, 2007 /
 
Igen az elsö részben a "minimál" megoldások vannak. A soros ellenállást az eszköz adatlapja alapján az elviselhetö legnagyobb impulzusra lehet méretezni. Némelyik lednél ez néhány A nagyságrend !, némelyiknél csak 50...100mA, tehát tipusfüggö a dolog.
(a 300mA egy olyan kompromisszum, ami általában még használható)

A graetz után nem kell nagy feszültségü kondi, csak az üzemire kell méretezni. Ha túl nagy feszt kap (alkatrész hiba miatt) akkor zárlatos lesz, a soros kisteljesítményü ellenállás meg remekül funkcionál biztiként (tapasztalat). Az áramkör eleve veszélyes a 230V miatt, tehát muszály dobozolni. A hiba esetében az esetlegesen kifolyó elektrolit, vagy kinyiló kondi nem okozhat nagy pusztítást. Az elkok háza ki van könnyítve, hogy tulnyomás esetén ki tudjon nyílni, de itt ez nem valószinü, hogy megtörténik.

250V AC kondira gondoltam, csak nem írtam oda mindenhová (csak az elsöhöz), mert ermészetesnek tünt. ilyeneket használnak a gyári zavarszürökben is, 230V-ra. Helyette általában a sima 630V-os kondi is "elmegy".
(#) krisyking hozzászólása Júl 23, 2007 /
 
Üdv! Nekem van erre jo kis cuccom! Tuti láttatok már olyat! "Kérem Várjon" ismerős? Jelzőlámpáknál használatos cucc na most én vettem mert 8 db erős piros led volt benne igy megkaptam 200 ért mert "sz*r" volt én mint zseni még a boltban kiszurtam hogy csak 1 ellenállás olvadt bele a nyákba és gondoltam az rossz! Színkód alapján vettem ujat nagyobb tűréssel és volá azóta megy az a hangulat világításom mocsok erős!!! Egyébként valami kis fekete converter vagy mi vanbenne az 12V-ot csinál aztán a többit gondolom ti is tudjátok egyenirányítás....stb. Nem tudom nem foglakoztam vele mi az a fekete cucc ha kell teszek fel képet!
(#) vega55 válasza Skori hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Idézet:
„Némelyik lednél ez néhány A nagyságrend !, némelyiknél csak 50...100mA, tehát tipusfüggö a dolog. (a 300mA egy olyan kompromisszum, ami általában még használható)”


Nehany A-t nemigen talalsz meg az 5mm atmeroju LED-ek kozott sem, legfeljebb az infrak kozott! Direkt megneztem nehany LED adatlapjat, es bar 25-30mA esek voltak alapban(Idc max), a csucsaramuk nem haladhatja meg a 150mA-t!!!!

Idézet:
„A graetz után nem kell nagy feszültségü kondi, csak az üzemire kell méretezni.”


Ezt azert gondold at...!
A konnyitett mechanika, tomites nem mindegyik kondinal van meg. De amelyiknel megvan, az sem garancia, hogy fajdalommentesen kijon belole a goz!
Ezek alapban lassu felhevulesre vannak meretezve, mig itt egy gyors eges soran keletkezo nagy nyomasrol van szo, ami igen nagy eselyel tepi le a kondi burajat!!!
De, ha ez megsem kovetkezne be, es csak siman kifolyik, gozol a doboz(?) belsejebe, a nyakra, stb..., maris aramutesveszelyes az egesz, ha nem egy abszolute hozzaferhetetlen helyen tanyazik.

Idézet:
„250V AC kondira gondoltam, csak nem írtam oda mindenhová”


Gondoltam..., csak azert emlitettem meg, mert ez nem egyertelmu, es a kondi tipusa sem az!!! Altalaban nem ilyenekkel dolgozik az ember, es csunyan jarhat, ha sima 250V-os kondi kerul arra a helyre...

Ma mar olyan parameteru LED-eket lehet kapni, amik messze leleptek mar a szokasos ezereves kondis elotettechnikat!
A nagy fenyereju LED-ek mar egeszen minimalis aramtol szepen vilagitanak(kis tulzassal glimmlampa ), ezek alkalmazasaval egy kismeretu nagy ellenallas, plusz LED-el pahuzamos dioda tokeletesen megfelel erre a celra!
(#) frank tibor válasza vega55 hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Hello
Megnéztem ferci kapcsolási rajzait, mindegyik megépíthető. Ha mégjobban szeretnénk vigyázni arra a ledre még egy kétirányu szupresszor beépítése megoldás lehet.
(#) potyo válasza vega55 hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
A TLCR5800 és TLCY5800 1A maximális áramot visel el. Igaz, csak 10us ideig...
(#) vega55 válasza frank tibor hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Es ? Mondtam en hogy nem epithetoek meg ??

Idézet:
„Ha mégjobban szeretnénk vigyázni arra a ledre még egy kétirányu szupresszor beépítése megoldás lehet”


Persze vaze, rakjunk melle meg egy LED gyarat is, nehogyma' tonkremennyen szegeny gyemantkirakaksos LED-unk...!
(#) vega55 válasza potyo hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Idézet:
„A TLCR5800 és TLCY5800 1A maximális áramot visel el. Igaz, csak 10us ideig...”


Jo..., nyilvan lehet talalni meg erosebb LED-eket is, ha kitartoan keresunk..., de valljuk be, amikor itt arrol van szo hogy sokan meg a faradsagot sem veszik, hogy kiszamitsak a varhato korulmenyeket, adatokat, akkor hogy lehetne azt elvarni, hogy majd pont egy meg eppen megfelelo LED lesz alkalmazva, es nem kapasbol a fiok melyen talalhato peldany!!?
(#) Skori válasza vega55 hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Idézet:
„Nehany A-t nemigen talalsz meg az 5mm atmeroju LED-ek kozott sem, legfeljebb az infrak kozott!”

Attól hogy te nem találtál olyat.....
De mint irtam egyedileg méretezhető a dolog a led adatlapja alapján, a 300mA nincs "kőbe vésve".

Idézet:
„Ezt azert gondold at...!”

Ahoz, hogy egy kondi felrobanjon áram (ill. teljesítmény) is kell. Az áram korlátozva van 10...20mA-re. Ha minden elszáll és még az áram is megnövekszik akkor a soros ellenállás ég le sokkal hamarabb. Lehet az esélyeket saccolni. De akit annyira aggaszt a dolog betehet egy további zenert is (mégiscsak kisebb mint egy 350V-os kondi), de tök felesleges. Szerintem te is gondold át.

Idézet:
„Ma mar olyan parameteru LED-eket lehet kapni, amik messze leleptek mar a szokasos ezereves kondis elotettechnikat! A nagy fenyereju LED-ek mar egeszen minimalis aramtol szepen vilagitanak(kis tulzassal glimmlampa ), ezek alkalmazasaval egy kismeretu nagy ellenallas, plusz LED-el pahuzamos dioda tokeletesen megfelel erre a celra!”

Néha elég, de nem midíg.
Szerintem néha az sem lenne baj ha nem melegszik a cucc, ugyanakkor nem 1mA-től pislákol a led, hanem világos helyen és messziről is jól látszik.
(#) vega55 válasza Skori hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Idézet:
„Attól hogy te nem találtál olyat.....”


Mert nem is kerestem, csak talalomra megnyitottam kb 4 LED adatlapot...

Idézet:
„Ahoz, hogy egy kondi felrobanjon áram (ill. teljesítmény) is kell. Az áram korlátozva van 10...20mA-re”


Komolyan kezd mar kicsit uncsi lenni, hogy nem erted...
Miutan a kondin a fesz elerte a normal uzemi X-szereset(X nem egesz szam), elindul egy lavina, melynek a vege megjosolhatatlan.
Elofordulhat, hogy onmagaban a tarolt energia szertobbantja atuteskor a kondit(ekkora kapacitasnal es fesznel mar jo esely van ra).
Lehet hogy csak reszlegesen eg szet a belso kivezetes, es ekkor 20mA*230V=~5W futoteljesitmeny rovid ido alatt elvegzi a robbantast, vagy szellentest -> mar leirtam miert nem jo ez...!
Sutottel mar ki 100µF nehany szaz V-os kondit ? Nem szep latvany...most gondold el, mi van ha ez belul tortenik...
Elofordulhat eppen akar rovidzar is, ez meg a legjobb eset lenne..., de ki tudna garantalni hogy ez fog bekovetkezni ???

Idézet:
„Néha elég, de nem midíg. Szerintem néha az sem lenne baj ha nem melegszik a cucc, ugyanakkor nem 1mA-től pislákol a led, hanem világos helyen és messziről is jól látszik”


Akkor elmondanam neked, hogy egy nagy fenyereju LED fenye ma 10...1000 szeresen mulja felul egy kozonsegeset. Nekem is van itthon olyan, ami mar 1mA aramtol is vakitoan eg, 10mA-nal pedig nem lehet kibirni a fenyet!!! Es eleg kommersz LED-rol van szo...

Szerinted 1mA aramnal mennyit fog melegedni az ellenallas ?? Segitek:230mW-ot. Vajon szerinted ez meg a kibirhato disszipacio tartomanya ??
(#) Skori válasza vega55 hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Idézet:
„Komolyan kezd mar kicsit uncsi lenni, hogy nem erted... Miutan a kondin a fesz elerte a normal uzemi X-szereset(X nem egesz szam), elindul egy lavina, melynek a vege megjosolhatatlan.”

Tökéletesen értem, szerintem te nem akarod megérteni. A kondi szivárgási árama a feszültség növelésével növekszik, egy 16V-os kondi sosem fog többszáz voltig töltődni ekkora áramtól, sokkal hamarabb átüt. Szóval nem kell beijedni ebben a kapcsolásban nem fog felrobbanni a kondi. De tudod mit, nem muszály használnod ezt a megoldást. Vagy vedd a fáradtságot, és próbáld ki mit művel az áramkör (azért csak óvatosan, nehogy bajod essen).

Idézet:
„Akkor elmondanam neked, hogy egy nagy fenyereju LED fenye ma 10...1000 szeresen mulja felul egy kozonsegeset. Nekem is van itthon olyan, ami mar 1mA aramtol is vakitoan eg, 10mA-nal pedig nem lehet kibirni a fenyet!!!”

Semmi szükség erre a kioktató hangnemre, ha nem is hiszed el, nem ma kezdtem ezt a szakmát.Szóval ezzel inkább saját magadad minősíted.
Attól vakító a fénye általában mert kicsi szögben sugároz. Egy olyan jelzőfény amit világosban és bárhonnan jól kell látni nem fog menni 1mA-el. Hasonlítsd össze egy izzó mekkora fényt ad. A led hatásfoka jó esetben mondjuk a 10x-ese az izzónak. Egy 3W-os jelzőizzó kiváltásához akkor mennyivel is kellene hajtani a ledet? Egy otthoni labortápra v. más kütyüre elég lehet a kisebb fényerő (1..2mA), de egy komolyabb berendezésre nem. Ha pedig világításra kell akkor a 10mA is édeskevés.

Idézet:
„Szerinted 1mA aramnal mennyit fog melegedni az ellenallas ?? Segitek:230mW-ot. Vajon szerinted ez meg a kibirhato disszipacio tartomanya ??”

Látom nagyon zokonvetted, hogy nem értünk egyet Hidd el én is ki tudom számolni a disszipációt, még a segítséged nélkül is. Te is ki tudod számolni, hogy 20mA-nál mennyi? Akkor rajta! Nagy dög ellenállás kell hozzá, ami ráadásul forró lesz.....

Az erősáramú sinre pattintható, ledes visszajelző cuccokban egyébként előtétellenállás + soros dióda van. Ránézésre kb. 2W-os lehetett az ellenállás abban amit szétkaptam, és a fénye elég gyengus. Nem tesznek bele speckó ledet, csak mezei olcsót. Itt több okból sem lehetne kondis az előtét, (de ezt most nem részletezem mert nem ide vág).
(#) Moderátor hozzászólása vega55 hozzászólására (») Júl 23, 2007
 
Nem az első eset, hogy egyre lekezelőbb stílusban próbálod megvédeni az "igazadat"!

Visszább lehetne venni a hangnemből!!!

Lehet, hogy sokat tudsz, és nagyon okos vagy, de itt nem állatokat kell a fórumon szelidíteni, hanem "elvileg azonos rangú", tiszteletet megérdemlő embertársaiddal beszélsz!
(#) vega55 válasza Skori hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
[/quote]A kondi szivárgási árama a feszültség növelésével növekszik, egy 16V-os kondi sosem fog többszáz voltig töltődni ekkora áramtól, sokkal hamarabb átüt
Idézet:


Az teny, hogy novekszik, de a te 16V-os kondid, az a valosagban kapasbol 25V-os(maskulonben alapesetben sem lesz hosszu eletu a cumo). Raadasul minden kondi rovid idore(nem usec idokrol van szo) az uzemi feszultsege tobbszoroset is elbirhatja, ugy hogy ne becsuld te le a kondi atuteset!
De, ha nem hiszed, a te bajod..., csak kisse zavar a felelotlenseged, amellyel esetleg masok epseget kockaztatod, ha megis valaki megepitene ezt a verziot...

Attól vakító a fénye általában mert kicsi szögben sugároz.
Idézet:


Nem, nem csak attol! Reszlet a Luxeon honlapjarol:
"A most bejelentett fényerő 17-szer magasabb ugyanakkora áramerősségnél, mint az 1999-ben, amikor megjelentek az első nagyteljesítményű LED-ek"

A hatasfok allandoan novekszik, es a mostani nagy fenyerejuek nem(csak) azert fenyesebbek, mert kisebb sugarzasi szoggel rendelkeznek, hanem nagyobb a hatasfokuk is!!!

Egy olyan jelzőfény amit világosban és bárhonnan jól kell látni nem fog menni 1mA-el
Idézet:


Szerintem eltevedtel. Nem ennek az ellenkezojet allitotta senki sem, hanem azt, hogy megfelelo LED-el 1mA is eleg ahhoz a fenyerohoz, amit az atlag LED pl 20mA aramnal vilagit.

Egy 3W-os jelzőizzó kiváltásához akkor mennyivel is kellene hajtani a ledet?[quote]

Ennek mi koze a kerdeshez alapban ??! Bocs, nem tudtam, hogy 3W-os izzo kivaltasa a cel...

En mindossze azt allitom, hogy 1mA-es arammal is el lehet erni ugyanazt a fenyerot, mint 1000 eves LED-el pl 20mA eseten! Hogy itt most te 50 LED-et hasznalsz, hogy elerd a napbarnulashoz szukseges 500W-ot, vagy megelegszel 1 LED-el, az mar maganugy....
(#) vega55 válasza (») Júl 23, 2007 /
 
He, he...majd ha megepited Skori elvtars kapcsolasat, es egyszercsak egnek all a hajad, akkor megerted mirol van itt szo!
(#) potyo válasza vega55 hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Én építettem már meg ugyanolyan kapcsolást régebben, és semmi gond sincs vele. Tudod, az egy dolog, hogy agyon lehet mindent biztosítani, de ha egy zárt dobozkában (mert annak kell lennie, mivel hálózati feszültségről megy) 50 millió esetből felrobban egy kondenzátor, még nem kell feleslegesen egy rakás alkatrészt beépíteni. Az autódban sincs minden alkatrész kettőzve, hogy mivan ha lerobbansz. Pedig kicsit nagyobb szívás -20 fokban éjjel háromkor lerobbanni, mint ha életed folyamán egyszer ki kell cserélned két ledet meg egy kondenzátort a ledek megszakadása miatt.
(#) vega55 válasza potyo hozzászólására (») Júl 23, 2007 /
 
Idézet:
„Én építettem már meg ugyanolyan kapcsolást régebben, és semmi gond sincs vele”


Amen! Eszerint garantaltan fel kellene robbannia ?? En ilyet ne allitottam. A te eseted csak 1 es nem 50millio!! Ergo semmit sem jelent...

Idézet:
„Tudod, az egy dolog, hogy agyon lehet mindent biztosítani....még nem kell feleslegesen egy rakás alkatrészt beépíteni”


Ugy latom nem figyelsz. En pont az ellenkezojet mondom, a leheto legegyszerubbnek kell lennie, ami egy kis ellenallas, (erzekeny)LED es Si dioda. Slussz...
Ha tudsz ennel egyszerubbet, biztonsagosabbat, kisebb meretut, stb, akkor azt szivesen meghallgatom!!!

(#) lgyk válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Hűha, teljesen összezavartál... Most van a "majdnem nulla" valószínűségnek gyakorlati jelentősége, vagy nincs?

"En pont az ellenkezojet mondom, a leheto legegyszerubbnek kell lennie, ami egy kis ellenallas, (erzekeny)LED es Si dioda. Slussz... Ha tudsz ennel egyszerubbet, biztonsagosabbat, kisebb meretut, stb, akkor azt szivesen meghallgatom!!!"

Ennek csak az a hibája, hogy 50 Hz-en vibrál (engem speciel zavarna, az akkutöltőm fényei is zavarnak, ha éjjel töltöm az akkukat), valamint a LEDet nem lehetne teljes fényerővel járatni, mert a csúcsfesznél kikészülne, továbbá a fordított feszültségű félperiódusban egyáltalán nem világít.

De ha ez megnyugtat, akkor egy kereskedelmi forgalomban kapható (bevizsgált, nem piaci) huszonakárhány LED-es spotlámpa is 100V-os elkot tartalmaz pufferként (egy graetz és egy ellenállat társaságában). Mondjuk eléggé bóvli gyártmány, de akkor is!
(#) vega55 válasza lgyk hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Finnyas szemueknek a Si dioda lecserelendo masik LED-re! 100Hz-et mar kevesen latjak...
(#) Norberto válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Szerintem akkor is vibrálni fog. Az egyik félperiódusban az egyik LED fog 50-szer villanni mp-enként, másik félperiódusban meg a másik...az kb. ugyanolyan látvány, mint az előbbi, csak dupla LED-del, külön Si-dióda nélkül.

Vagy ez nem így van
(#) vega55 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Hat, ha fenyugyileg elszeparalod a ket LED-et egymastol akkor igen!
Nade ilyet miert tennenk ?? A megvalositasa is bonyolultabb joval, mintha csak egymas melle rakod oket, igy a villogasuk gyakorlatilag osszeolvad a szem szamara.
(#) potyo válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Miért, az jelent, valamit, hogy azt mondod, hogy megemelkedhet a feszültség a led szakadása miatt? Mitől szakadna meg a led? Túláramtól a félvezetők nem szoktak csak úgy átmenni szakadásba. Aki nagyon fél, tegyen oda egy zénert a kondenzátorral párhuzamosan és meg van oldva a gond.

A melegedő alkatrész mindig kerülendő, egyrészt a hőelvezetés, másrészt a fogyasztás miatt. Van aki úgy gondolja, az 5-6W nem sok, viszont van akinek ez már jelentős. Másrészt 50Hz-en a led fénye vibrál, ha 100Hz-et kap, akkor már a szem nem érzékeli a vibrálást, de kifárad tőle. A 100Hz-et egy kicsit megsimítva már nem fárad ki a szem. Persze ha csak a bojlerre kell a jelzés, hogy áram alatt van-e vagy sem, akkor nem gond a vibrálás, de nem engedhető meg mindenhol a felesleges hőtermelés és vibrálás.
(#) Norberto válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Megoldás: össze kell vágni/illeszteni őket a búrájuknál
(#) vega55 válasza Norberto hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Lehet kapni tobbfele 2 LED-et egy buraban tartalmazo LED-eket is, ott kapasbol nem jelentkezik ez a problema meg kozvetlen kozelrol nezve sem!!!
Sot, meg a kb 3 ft-sok kozott is van ilyen(pl azt hiszem a Konthanal arusitott 3mm-es zold LED), nekem is van itthon egy halommal..., igaz ezek nem nagy fenyerejuek...
De, ha csak siman egymas melle teszed a LED-eket, mar 1m tavolsagbol bitos, hogy osszeolvad vibralas szempontjabol a fenyuk...!
(#) vega55 válasza potyo hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Idézet:
„Miért, az jelent, valamit, hogy azt mondod, hogy megemelkedhet a feszültség a led szakadása miatt? Mitől szakadna meg a led? Túláramtól a félvezetők nem szoktak csak úgy átmenni szakadásba”


Persze, hogy jelent, mert ez balesetveszelyes! Itt nem csak arrol van szo, hogy elromlik..., az a kutyat nem erdekli, minden el tud romlani, de lehetoleg ne olje meg a delikvenst ha nem muszaly!!! Ez a lenyeg...

Ugy latom nem sok gyakorlatod van akkor meg az elektronikaban, ha ilyeneket irsz!
A LED nem tularamtol fog megszakadni, hanem egyszeruen csak elfarad, gyartasi selejt, forrasztasi hiba, vagy mittomen...Itt tularam nem tud kialakulni, hat nem is ertem mirol beszelsz ??!
A felvezetok halalanak menete tularam eseten, roviden: tulhevul a kristaly, megolvad, elgozol, megszakad!!!!
Rovidzar csak hevules utani kis aramoknal marad, egyebkent szakadas mindig a vege..., de itt nincs hevules megegyszer...

Idézet:
„Van aki úgy gondolja, az 5-6W nem sok, viszont van akinek ez már jelentős”


Mifele 5-6W-rol beszelsz ? Ja a 0,25W-rol ?? Ez is csak ha mindket periodust kihasznaljuk !

Idézet:
„Másrészt 50Hz-en a led fénye vibrál, ha 100Hz-et kap, akkor már a szem nem érzékeli a vibrálást, de kifárad tőle”


Vazze, mikor a monitorod meg csak 100Hz-et tudott, valahogy kibirtad egesz nap elotte ulve, nap mint nap?!!! Most meg egy teljesen noname celra(a monitorhoz kepest) keszulo jelzovilagitasrol beszelunk es problemazol ?
Ha te annyit akarod bamulni ezt a jelzot, mint a monitort, akkor meg is erdemled, hogy kifaradjon a szemed...

Reszemrol a temat lezarom, ugy latom itt most mar csak kotozkodes zajlik, az igazi problemakhoz mar semmi koze nincs!!! Annyira elvont hulyesegek kerulnek elo, hogy ha tovabb vitazok, tenyleg bedurvulnek..., azt pedig nem szeretnem!
Bocs, gyerekek..., kiszalltam.
(#) Skori válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Idézet:
„Az teny, hogy novekszik, de a te 16V-os kondid, az a valosagban kapasbol 25V-os(maskulonben alapesetben sem lesz hosszu eletu a cumo). Raadasul minden kondi rovid idore(nem usec idokrol van szo) az uzemi feszultsege tobbszoroset is elbirhatja, ugy hogy ne becsuld te le a kondi atuteset! De, ha nem hiszed, a te bajod..., csak kisse zavar a felelotlenseged, amellyel esetleg masok epseget kockaztatod, ha megis valaki megepitene ezt a verziot...”

Egy olyan ledhez amin 3..4V esik böven elég lenne 6V-os elkó is. A 16V-os akár 3 ledhez is elég (max. 10...11V esik rajta). Mivrel az áram kicsi és nem melegszik az áramkör ezért igen hosszú a várható elettartam. A kondik általában 2x-es feszültség felett már nagyon átvezetnek, annál jobban feltölteni már csak nagy áramokkal lehetne. Egy ilyen áramkörben a led szakadása esetén, a kondi vagy hamar zárlatba megy, vagy szép lassan kezdi elveszíteni a kapacitását. Az elsö eset teljesen veszélytelen. A második esetben kifolyhat az elektrolit, ha a felhasználó annyira felelötlen, hogy napokig feszültség alatt hagyja a láthatóan nem müködö áramkört. De ha minden összejátszik ellenünk (gyakorlatilag 0 esély) akkor legfeljebb elég az ellenállás, de akkora áram akkor sem fog folyni, ami nagy robbanást okozhat. Ez ellen biztosítani már a felesleges kategória.

Idézet:
„Reszlet a Luxeon honlapjarol: "A most bejelentett fényerő 17-szer magasabb ugyanakkora áramerősségnél, mint az 1999-ben, amikor megjelentek az első nagyteljesítményű LED-ek" A hatasfok allandoan novekszik, es a mostani nagy fenyerejuek nem(csak) azert fenyesebbek, mert kisebb sugarzasi szoggel rendelkeznek, hanem nagyobb a hatasfokuk is!!!”

Hahóóó, eddig nem 5mm-es ledekröl beszéltél? De ha már szóba hoztad: A luxeonok üzemi árama az 1A-t is eléri. Amúgy pedig ez egy reklámszöveg - te mindent elhiszel? Az elsö luxeonokat is úgy reklámozták, hogy mennyivel jobb a hatásfoka, és milyen nagy fényt ad egy izzóhoz képest! Ha ezek a szorzók mindig igazak lennének, akkor már 100% felett lenne a hatásfok , de sajnos a luxeon led is melegszik mint az állat (hütés is kell neki).
A kondis elötét kicsit kevés lenne hozzá, az ellenállásos megoldás meg méginkább.... 1...2mA-el némelyik épp csak pislákol, mert a szivárgási árama is hozzámérhetö.
Tehát enyhénszólva nem ide vág a luxeon kérdés.....
Amúgy az általad említett gyengébben világító "átlag led" hatásfoka a béka segge alatt van, még egy izzónál is rosszabb (olvass utána ha nem hiszed), de az az egyik elönye, hogy mW-os tartományra nem készítenek izzókat (technikai akadályai lennének).
Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy nem a mai ledek annyira jók, hanem a régiek vacakok.


(#) Topi válasza Skori hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Az biztos hogy
Idézet:
„1...2mA”
akart lenni?
(#) Doky586 hozzászólása Júl 24, 2007 /
 
Sziasztok!
Én régebben építettem többszáz ledből álló 220V~ról üzemelő LED-es kapcsolásokat ipari célra. Legnagyobb probléma a meghibásodás volt. Ha 20 sorbakapcsolt ledből egy megszakad, akkor a többi is elnémul. Ez folyamatosan évekig működő berendezéseknél igencsak problémás. Számolni kell feszültséglökések bejutásával (pl: villámlásból) ami rövid időre 1-2kV is lehet. Az alkatrészeknek ezt túl kell élniük. Ezenkívül ami nekem problémát okozott, az alkatrészek bepárásodhattak, ami önmagában fesz-átütést okoz (ellenálláson/kondin). Ez kisfeszültségen nem okoz problémát, de 220V on már igen. Azaz ha bármely alkatrészt rövidzárral helyettesítve (pár ms-ideig) az nem okozhatja más alkatrészek halálát..

Persze otthon valószínű a szervízköltség sem nagyobb mint a teljes áramkör értéke, és nem is kell kibírnia a 100%-os páratartalmat a kapcsolásnak
(#) vega55 válasza Skori hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Meg egyszer, tenyleg utoljara valaszolok neked ebben a temaban, mert latom, hogy direkt felremagyarazod meg a tejesen egyertelmut is. A tovabbiakban torlom a figyelest, igy legfeljebb maganban...

Idézet:
„olyan ledhez amin 3..4V esik böven elég lenne 6V-os elkó is. A 16V-os akár 3 ledhez is elég (max. 10...11V esik rajta).”


Emlekeztetoul(bal also abra), ott legalabb 25V-os kondi kell. Pont.

Idézet:
„A kondik általában 2x-es feszültség felett már nagyon átvezetnek, annál jobban feltölteni már csak nagy áramokkal lehetne. Egy ilyen áramkörben a led szakadása esetén, a kondi vagy hamar zárlatba megy, vagy szép lassan kezdi elveszíteni a kapacitását”


Almodj kiralylany...ha ez teged megnyugtat!

Idézet:
„akkor legfeljebb elég az ellenállás, de akkora áram akkor sem fog folyni, ami nagy robbanást okozhat”


Ugy latom magyarazhatom az iteletnapig is, hogy nem a robbanas a lenyeg, hanem a kiszabadulo elektrolit!!! Hihetetlen, hogy ennyit nem lehet megerteni ennyi ido alatt sem.
Az elektrolit kitunoen vezeti az aramot, barhova eljuthat a dobozon belul, kivul, es jol megrazza, ha valaki hozzanyul(akarcsak kikapcsolasi szandekbol is...)

Idézet:
„Hahóóó, eddig nem 5mm-es ledekröl beszéltél?”


De! Csak pelda kedveert ideztem a honlaprol, mert szerinted a LED-ek hatasfoka kozott nemigen van kulonosebb kulonbseg! De azota latom eszbekaptal...
A modern LED-ek kb 10x nagyobb fenyaramot produkalnak a hagyomanyos izzohoz kepest(lm/W), az elmeleti hatar pedig kb ennek is a 6x-sa(680lm/W ?). Ebbol is lathato, hogy meg van hova fejlodni...es szo sincsen itt >100% hatasfokrol.

Idézet:
„Amúgy az általad említett gyengébben világító "átlag led" hatásfoka a béka segge alatt van, még egy izzónál is rosszabb (olvass utána ha nem hiszed), de az az egyik elönye, hogy mW-os tartományra nem készítenek izzókat”


Ez kb igy is van! En sem allitottam az ellenkezojet!

Idézet:
„Ezzel csak arra akartam rávilágítani, hogy nem a mai ledek annyira jók, hanem a régiek vacakok”


Figyu, forgathatod a szavakat ahogy tetszik, a lenyegen nam valtoztat: egy mai erzekeny LED 1mA-en akar tobbet is sugaroz mint egy kozonseges 20mA-en!!!
Sziasztok.
(#) lgyk válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
Idézet:
„Persze, hogy jelent, mert ez balesetveszelyes! Itt nem csak arrol van szo, hogy elromlik..., az a kutyat nem erdekli, minden el tud romlani, de lehetoleg ne olje meg a delikvenst ha nem muszaly!!!”


Van a kondi előtt áramkorlátozás (kondi illetve ellenállás), ami kb. 20 mA-t enged át. De legyen 3 LED, 60 mA.

Ugye a kondik akkor szoktak felrobbanni, ha hirtelen nagy feszültség (a tűrés felett) és nagy zárlati áram (nem kapacitív!) megy át rajtuk, vagy tartósan fordított polaritást kapnak. A kondi felrobbanásának mechanizmusa:

-A kondi átüt -> rövidzárlat
-Rövidzárlat -> hőtermelődés
-Hőtermelődés -> elektrolit melegedése, párolgása
-Párolgás -> térfogati munka

Tehát, ha jól értelmezem azt mondod, hogy 20 mA-től és a zárlati kicsi ellenállástól olyan nagy disszipált hő keletkezik, hogy a bórsavoldatot pillanatszerűen légneművé alakítja (fp. jóval 100 fok C felett, fajhő a víz közelében, na meg a víz párolgáshője, lehet számolgatni), ami persze balesetet okoz. Mert ha csak lassan melegedne (ahogy 20 mA-es nagyságrendnél illik), akkor alul a "szelepnél" illetve felül a hasadó tárcsánál ki tud fújni.

Tehát ez egy... Vak hit az általánosan elfogadottban (kondi felrobban, ha bármekkora túlfeszt kap a brizáns robbanóanyagokat megszégyenítő pusztítással), az önálló gondolkodás teljes hiánya. The Empire Strikes Back...

Egyébként egy rövidzáras ellenállás pl. felgyújthatja a lakást az "egyszerű" megoldás esetén. Belekötni mindenbe lehet...
(#) lgyk válasza vega55 hozzászólására (») Júl 24, 2007 /
 
"Ugy latom magyarazhatom az iteletnapig is, hogy nem a robbanas a lenyeg, hanem a kiszabadulo elektrolit!!!"

Mármint a bórsav-oldat, vagy a bórax-oldat? Egyik sem mérgező (a bórsavból többet tudsz elfogyasztani az elpatkolás veszélye nélkül, mint konyhasóból), nagyon zárlatot sem tud okozni az a max. 1 ml. (Aminek nagy része amúgy is elpárolog az egetrengető robbanásban... ).
Következő: »»   4 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem